Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Makarskiej, którędy przez Słowację i Węgry?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.03.2006 13:01

Przez Słowację i Węgry, ale czy przez Budapeszt. Jeśli można go jakoś ominąć - to którędy? Pozdrawiam Grzegorz z Lublina
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 27.03.2006 13:11

a i jeszcze jedno Słowacy nie wiem czy nie dociągną do wakacji autostrady do granicy - w ubiegłym roku przeleciałem przez Słowację w 2 godzinki w nocy a brakowało jakieś 30 km autostrady do przejścia w Zwardoniu :lol:
fervex
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fervex » 27.03.2006 13:15

rich72 napisał(a):Gierałtowice - Zagrzeb bo o to głównie chodzi:
1. Gierałtowice - Zwardoń Skalite 93 km
2. Skalite - Bratislava 247 km
3. Bratislava - do granicy Słoweni przez Wiedeń i Graz 285 km
4. Z granicy do katedry z Zagrzebiu 139 km.

co w sumie daje 773 km :idea:

wg mapy europy cartalla 2001 r.
Jeżdżę tą trasą od lat i się zgadza :!:

Tylko dlaczego jeździsz zygzakiem ?
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 27.03.2006 13:21

bo polubiłem tą trasę od 1996 roku. I jest to jak mniemam trasa najszybsza szczególnie w nocy. :lol:
Ps. Jak se kupię samolot to polecę w lini prostej :wink:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 27.03.2006 13:28

Grzegorz Ćwik napisał(a):Wybieram się w drugiej połowie sierpnia na Makarską Riwierę, w tym kierunku nie jeżdziłem juz chyba z 10 lat. Pamietam korki przy trasie balatońskiej i koszmarny przejazd przez Budapeszt. Proszę o poradę, ktorędy jechać, ja mieszkam w Lublinie. Czy jechać ciągiem, czy spać po drodze, a jeśli tak to chyba już przed lub za granicą węgiersko-chorwacką. Liczę na dobre rady, pozdrawiam entuzjastów chorwackich, Grzegorz z Lublina :lol:

Ja preferuję przejazd tylko przez Austrie i Słowenię.

Pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.03.2006 13:38

rich72 napisał(a):Bjur wg Ciebie 960 km - no i mamy te 200 (a Czechy omijam z daleka)

Jak napisałem - odległości podałem za pewną stroną (ostatnio ją sobie przeglądałem i taką różnicę kilometrów zapamiętałem) - istotnie to jest chyba niezgodne z prawdą i to sporo

Skupmy się może na tym:
1. Bratislava - do granicy Słoweni przez Wiedeń i Graz 285 km
2. Z granicy do katedry z Zagrzebiu 139 km.
razem 424

Teraz podaj (albo ja później) z Bratysławy do Zagrzebia przez skrót przyjaźni polsko-węgierskiej ??

Natomiast jeśli tym skrótem jeszcze nie jechałeś to jesteś nie w temacie - i nie ma najmniejszych szans, żebyś przejechał przez Graz szybciej - czy to w dzień czy to w nocy - chyba, że w Słowenii powstanie pełen łącznik autostradowy - jesienią zeszłego roku dopiero budowali konstrukcje wiaduktów więc raczej jeszcze go nie ma

Natomiast już pomijając którędy szybciej bo to chyba nie aż tak istotne to proponuję ponownie wypowiadać się znając przynajmniej część możliwych wariantów - a NIE bo ja tak jeżdżę i jest fajnie.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 27.03.2006 14:01

bjur - przez jakie węgierskie miejscowości lecisz skracając trasę Bratysława - Zagrzeb i czy jest tam autostrada ?? byś może zmienię trasę na inną ale nie mam w żadnej mapce zaznaczonej autostrady przez Węgry w tym rejonie
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 27.03.2006 20:17

Grzegorz Ćwik napisał(a):Przez Słowację i Węgry, ale czy przez Budapeszt. Jeśli można go jakoś ominąć - to którędy? Pozdrawiam Grzegorz z Lublina

Witam krajana ..
Budapeszt można ominąć ... trochę na ten temat jest tu forum/viewtopic.php?t=7838&postdays=0&postorder=asc&start=15
Pozdrawiam...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.03.2006 18:45

Jedziesz kochany po strasznych zadupiach, nie szkoda ci samochodu? Na tekiej trasie można złapać przestoje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2006 18:54

kochany Grzesiu a Tobie nie szkoda samochodu na wyjazd poza Lublin (też przecie tam jeszcze większe, wybacz, Zadupie)

Nie wiem czym się poruszasz ale musi to byc jakiś wychuchany anty-terenowy złom

Popatrz sobie trochę po katalogach - zacznij od modelu X5
ostryga
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ostryga » 28.03.2006 19:15

Grzegorz Ćwik napisał(a):Jedziesz kochany po strasznych zadupiach, nie szkoda ci samochodu? Na tekiej trasie można złapać przestoje.

Myślę, że większe przestoje łapie się na bramkach autostradowych i przed tunelami :cry: :cry: :cry:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Odpowiedź

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.03.2006 21:24

Kochany BJUR, widzę że okropnie nie lubisz wschodnich regionów kraju, i dajesz temu przyklad w różnych postach tego forum. A Polska to piękny kraj, moze trochę niedoinwestowany, ale dlaczego taka nienawiść? Wstyd, wstyd
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2006 21:53

jakoś tak Cię nie polubiłem :cry:

Powodzenia :D
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 29.03.2006 08:06

Grzegorz Ćwik napisał(a):Jedziesz kochany po strasznych zadupiach, nie szkoda ci samochodu? Na tekiej trasie można złapać przestoje.

Hmmm, ogólnie to może i tak to wygląda, ale jeździć przez kilka lat tą samą trasą to jakby siedzieć w tej samej klasie i przerabiać ten sam materiał co rok! Nie sądzisz, że niektórzy lubią po drodze coś zwiedzić? Poznać inne "nieciekawe trasy"? A skoro twierdzisz, żę omijam Budapeszt "zadupiami" to pewnie jechałeś też tą trasą i wiesz jaka jest!
Powiem szczerze, że akurat trasa z zeszłego roku bardzo mi się podobała. Jechałem z przyczepką więc prędkość ponad 130 km/h mnie nie interesowała. Zależało mi ma trasach bez większego ruchu. I tak też było. A asfalcik cały czas ... Ale pewnie i tak cię nie przekonam ... i nie mam zamiaru! Będzie to nadal moja trasa bez "większego" ruchu .. :lol: :lol: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 29.03.2006 08:10

Dziękuję i jeszcze raz przemyślę :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do Makarskiej, którędy przez Słowację i Węgry? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone