Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Kasi Głydziak Bojić - nowa (być może) sąsiadka :)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca
Do Kasi Głydziak Bojić - nowa (być może) sąsiadka :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 27.12.2006 10:40

Witaj Kasiu!
Miałam okazję przeczytać kilka Twoich postów. Trochę są one stareńkie niestety, więc zaczynam się poważnie obawiać, że już tutaj nie zaglądasz :(
Do dyskusji na temat filmu o Leonie dorzuciłam nawet swój własny,
ale temat jest już chyba zakończony i pewnie nikt go tam nie znajdzie.
Nie ukrywam, że chciałabym nawiązać z Tobą kontakt bo... baaardzo prawdopodobnym jest, iż będziemy w niezbyt odległej przyszości sąsiadkami. Mam w związku z tym parę pytań bardziej i mniej poważnych... :) Pewnego razu przewrotny los zawiódł mnie do uroczej miejscowości o nazwie Vrboska, a tam moje poukładane dotąd życie fikneło koziołka i staneło na głowie :)
Poznałam tam Kogoś, kto zmienił mnie i wszystko w moim zyciu...
Teraz planujemy wspólną przyszłość. Co tu kryć, są to plany bardzo radosne, ale i związane z bardzo trudnymi decyzjami. Chciałabym więc zwyczajnie pogadać z kimś, kto taką decyzję ma już za sobą. Będzie mi miło jeśli odpowiesz na tego posta lub napiszesz na mój adres mail-owy
( adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl ). Pozdrawiam ! :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.12.2006 15:43

Dorot@ napisał(a):Witaj Kasiu!
Miałam okazję przeczytać kilka Twoich postów. Trochę są one stareńkie niestety, więc zaczynam się poważnie obawiać, że już tutaj nie zaglądasz :(
Do dyskusji na temat filmu o Leonie dorzuciłam nawet swój własny,
ale temat jest już chyba zakończony i pewnie nikt go tam nie znajdzie.
Nie ukrywam, że chciałabym nawiązać z Tobą kontakt bo... baaardzo prawdopodobnym jest, iż będziemy w niezbyt odległej przyszości sąsiadkami. Mam w związku z tym parę pytań bardziej i mniej poważnych... :) Pewnego razu przewrotny los zawiódł mnie do uroczej miejscowości o nazwie Vrboska, a tam moje poukładane dotąd życie fikneło koziołka i staneło na głowie :)
Poznałam tam Kogoś, kto zmienił mnie i wszystko w moim zyciu...
Teraz planujemy wspólną przyszłość. Co tu kryć, są to plany bardzo radosne, ale i związane z bardzo trudnymi decyzjami. Chciałabym więc zwyczajnie pogadać z kimś, kto taką decyzję ma już za sobą. Będzie mi miło jeśli odpowiesz na tego posta lub napiszesz na mój adres mail-owy
( adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl ). Pozdrawiam ! :)

witaj przyszła sąsiadko!
bardzo się cieszę!!! własnie posłam Ci króciótki mailik. pozdrówki serdeczne i czekam na kontakt!
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 27.12.2006 16:18

Dzień dobry Kasiu !!!
Dzięki wieeeelkie za odpowiedź! :D
Niestety nie korzystam ze skype, a dostęp do Internetu mam
jedynie w pracy( cóż brutalna rzeczywistość).
Teraz muszę niestety zająć się moimi strasznie pilnymi obowiązkami :wink: , ale obiecuję, że jutro świtem bladym odpiszę na Twojego mail-a. Pozdrowienia serdeczne dla Ciebie i Męża !
Duża buźka i na razie ! :D
Dorota
P.S.
SERDECZNE ŻYCZENIA NOWOROCZNE DLA WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW I MALEJ :wink: !!!
Monika Rogala
Autostopowicz
życie w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika Rogala » 08.01.2007 12:17

Cześć Kasiu!
Piszę do Ciebie, ponieważ jakieś 3 miesiące temu przeprowadziłam się do Chorwacji. Próbuję poprzez to forum wejść w kontakt z kimś kto przeszedł podobną drogę jak ja. Tutejsza biurokracja znacznie utrudnia mi zycie, i nigdzie nie mogę dostać odpowiedzi na trapiące mnie pytania. Mieszkam co prawda daleko od Ciebie bo w Vinkovci, ale zawsze to ten sam kraj. Zeszłego lata podobnie jak Dorota, która się z Tobą kontaktowała poznałam mężczyznę mego życia, też w Vrboskiej. Pracowałam tam jako rezydent 3 miesiące. Postanowiłam rzucić dla niego wszystko, rodzinę, znajomych, tyle co rozpoczęte studia. Nie żałuję tej decyzji, ale łatwiej byłoby mi gdybym mogła porozmawiać z kimś kto też miał podobne problemy jak ja. Jak wygląda kwestia pracy i otrzymania obywatelstwa. Wydzwaniam po ministerstwach, ale oni odsyłają mnie tylko jedni do drugich, a w miejscowym MUPie panie są strasznie nieuprzejme i już na wstępie dały mi do zrozumienia, że niepotrzebnie tu przyjechałam i powiedziały, że nie mogę podjąć żadnej pracy. Teraz czekam na przyznanie mi prawa do tymczasowego pobytu. Rozważamy też ślub.Jećli zechciałabyś mi skrobnąć mailika byłabym bardzo wdzięczna. Mam też skypea mój nick monike150473
Pozdrówka
mój mail
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :D
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 08.01.2007 13:16

A wydawlo sie, iz narod Chorwacki to taki mily, przyjazny...niezwykly, a tu widze, ze nic nieodbiega od naszej rzeczywistosci.
Dalmatino
Odkrywca
Re: życie w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 08.01.2007 18:14

Monika Rogala napisał(a):Postanowiłam rzucić dla niego wszystko, rodzinę, znajomych

przerażasz mnie 8)
Katarina
Globtroter
Re: życie w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarina » 08.01.2007 19:48

[quote="Monika Rogala"]Cześć Kasiu!
Piszę do Ciebie, ponieważ jakieś 3 miesiące temu przeprowadziłam się do Chorwacji. Próbuję poprzez to forum wejść w kontakt z kimś kto przeszedł podobną drogę jak ja. Tutejsza biurokracja znacznie utrudnia mi zycie, i nigdzie nie mogę dostać odpowiedzi na trapiące mnie pytania. Mieszkam co prawda daleko od Ciebie bo w Vinkovci, ale zawsze to ten sam kraj. Zeszłego lata podobnie jak Dorota, która się z Tobą kontaktowała poznałam mężczyznę mego życia, też w Vrboskiej. Pracowałam tam jako rezydent 3 miesiące. Postanowiłam rzucić dla niego wszystko, rodzinę, znajomych, tyle co rozpoczęte studia.

A co bedzie jak to zauroczenie minie? realia zycia w Chorwacji sa okrutne. Wyspa Hvar jest przepiekna ale trzeba miec twardy charakter, zeby tam znalezc swoje miejsce.
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 09.01.2007 09:28

Do Dalmatino i Katariny...
Cześć!
Mimo, że Wasze posty nie są właściwie kierowane do mnie, zaryzykowałam małą polemikę, bo podchodzę do tego tematu bardzo osobiście. Jeśli wszystko ułoży się dobrze, będę w sytuacji podobnej do tej w jakiej jest Monika. Moi drodzy macie rację, ale tylko po części... Dlaczego? Otóż dlatego, iż żaden człowiek, czy kraj nie daje nam gwrarancji powodzenia i tego że życie ułoży nam się dobrze i szczęśliwie... Mówię to z perspektywy osoby, która ma już za sobą jedno małżeństwo (z Polakiem, mieszkającym w Polsce, z którym znałam się 7 lat przed ślubem). Cóż z tego, że teraz jesteśmy w dobrych przyjacielskich układach (ku zdumieniu otoczenia) jeśli nie chcemy już być razem. Nie ma gwarancji!!! Dlatego myślę, że warto zaryzykować dla uczucia, aby później przez całe życie nie żałować, że umknęło nam coś cennego, że straciliśmy szansę na szczęście. Podobno przeciętny człowiek, aby się zakochać potrzebuje ok. 3 sekund, później pogłębiamy to uczucie i przeradza się ono w miłość. Dlatego nigdy nie wiadomo, co dla kogoś jest lepsze - tzw. rozsądne postępowanie i powoli rozwijająca się znajomość, czy gwałtowny poryw serca. Ważne jest to, aby zwiazek rozwijał się w dobrym kierunku i dojrzewał - a tego nie przewidzi nikt... niestety.... Warto jednak zadbać o zminimalizowanie ryzyka i mieć świadomość czekających nas trudności, gdy w grę wchodzi przeprowadzka do innego kraju. Zbyt szybko się nie poddawać i w miarę możliwości mieć jakiegos "asa w rękawie" - czyli plan awaryjny... Cóż, ja staram się działać właśnie tak, a czy przyniesie to dobre efekty i czy będę miała szansę to sprawdzić pokaże los... My niestety nie możemy planować zamieszkania w Polsce (przynajmniej w najbliższym czasie) z przyczyn nazwijmy to obiektywnych. Wierzę, że Monika, będąc młodą, wykształconą, znającą język chorwacki dziewczyną da sobie radę. Trzymam kciuki! Ups... ale się rozpisałam... No trudno, czeka mnie dłuższa przerwa w odwiedzinach na "forum", więc będzie na zapas... :wink: Pozdrawiam Wszystkich! Buźka i do następnego! :)
P.S.
Moniczko, pewnie mnie nie pamiętasz, ale miałyśmy okazję spotkać się na Hvarze. Pozdrowienia dla Ciebie i Dubravka! Powodzenia! :)
Ostatnio edytowano 27.01.2009 11:56 przez Dorot@ i Tomislav, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.01.2007 21:24

Cześć Moniko,
dopiero teraz przeczytałam Twój post.., przed chwilką posłałam Ci "skype'ową zajawkę" i mam nadzieję, że juz niedługo się usłyszymy... cieszę się, że z nowej sąsiadki, nawet jeśli jesteś w dalekiej Slavonii. :D
Pozdrawiam serdecznie i Dorotkę też, choć nie wiadomo, kiedy zajrzy na forum.
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 25.01.2007 20:30

Dzięki serdeczne za pozdrowienia Kasiu :D

Liściki mail-owe, w których tłumaczę się gęsto ze swojej nieobecności na forum wysłałam :wink:

BUZIAKI DZIEWCZYNY I DO NASTĘPNEGO !!!! :D

P.S. Te kafejki internetowe to jednak fajna rzecz... :)
Ewelina Głydziak
Autostopowicz
Pytania na których nie znam odpowiedzi;)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewelina Głydziak » 17.05.2007 17:40

Hej;) czy moglibyście opisać jak tam jest w Chorwacji?? Tzn. czy życie z daleka od Polski jest ciężkie, gdzie ludzie nie rozmawiają w polskim języku??
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.05.2007 18:54

Cóż Ewelino, z całą pewnością moje życie tutaj wygląda całkiem inaczej niż w Polsce; może przede wszystkim dlatego, że mieszkam na wyspie...
A jak mi tu i jakie niespodzianki czekają w Chorwacji "młodą mężatkę z Polski rodem" ? To materiał na wcale niemałą powieść... :wink:

Serdecznie pozdrawiam właścicielkę pięknego rzadkiego nazwiska! :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.05.2007 19:50

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A jak mi tu i jakie niespodzianki czekają w Chorwacji "młodą mężatkę z Polski rodem" ? To materiał na wcale niemałą powieść... :wink:

Nie było jeszcze takiego tematu na CRO.PL więc mogłabyś być pierwsza... A temat jest jak dla mnie bardzo ciekawy - chętnie bym poczytał jak to jest dla kogoś z Polski zamieszkać na stałe w Chorwacji, na wyspie. Jeśli byłabyś skłonna coś o tym napisać to zapewne znajdziesz tu wielu czytelników - mnie na pewno.
To może na początek zapytam; od jak dawna mieszkasz w Chorwacji?
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 17.05.2007 20:30

Chyba więcej osób chetnie przeczyta jak Polce mieszka się w Cro. Prawdę mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Dla nas Chorwacja jest pięknym miejscem, gdzie spędzamy wakacje, ale zawsze wracamy do domu do Polski. Jak to jest, czy bardzo sie tęskni? Teraz w erze komputerów, interneu jest chyba łatwiej. Napisz Kasiu chociaż kilka słów. Czekamy.
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 18.05.2007 13:07

Bardzo, bardzo prosimy!

pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko