Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Kasi Głydziak Bojić - nowa (być może) sąsiadka :)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
siwpol
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwpol » 11.08.2008 19:47

Do Pani Kasi !
Pani tekst sprzed lat ,dopiero dzis na niego wpadlem, rzeczywiscie jest przejmujący i bardzo bezposredni. Ciekawe jak dzisiaj wygladaja sprawy.
Miałem ta przyjemność porozmawiac z Panią gdzies pod koniec czerwca na placu w Stari Grad ! Byłem na FKK Vrboska.
Potem zagladając na forum zorientowałem sie, ze to Pani.
Pytałem o restauracje a Pani poleciła mi te w której odbyło sie Pani przyjecie weselne ?
Trzecia-czwarta ulica wzdłuż portu. potem w lewo...kucharz tekturowy... Doskonały wybór. Warto było. Dziekuje !
Właściwie sporadycznie wchodze na forum, bo wiekszośc zagadnien jast infantylna i sprowadza sie pytan prozaicznych ( gdzie tani camp: czy ktos byl ). Móglbym sie powymadrzac bo pierwszy raz bylem w CRO w 1972 roku -Buljarica kolo Petrovaca. Bylem powtornie w 2006. Byl tam razem ze mna w tym czasie ( maj )w Dubrovniku Vice US President Dick Chaney. Od tego czasu zauroczenie trwa. Nie licze pobytów.Teraz -wczoraj wrociłem z Pasman-Tkon-Fkk Sovinje. A biograd to istna tragedia. Byłem jedynym Polakiem. Raczej wiecej sie nie wybieram, a wybredny nie jestem.
W przeciwienstwie do Hvaru...Tam wroce bo malo narwalwm lawendy !
W takim razie do zobaczenia
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 06.09.2008 17:57

Szukając kontaktu z Panią znalazłam tę wspaniałą opowieść. Lepiej późno niż wcale. Gratuluję lekkiego pióra. :D
Chciałabym się z Panią skontaktować, czy może Pani podać swojego maila na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 18.11.2008 00:14

siwpol napisał(a):Móglbym sie powymadrzac bo pierwszy raz bylem w CRO w 1972 roku -Buljarica kolo Petrovaca.

Sorry, ale ty w tym 1972. roku nie byles wtedy w Chorwacji, ale w Jugoslawii.

A jesli juz chesz scisle okreslic w ktorej ex-yu republice znajduje sie 'slynna' Buljarica kolo Petrovca - to w Czarnogorze, a na pewno nie w Chorwacji :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.11.2008 00:23

siwpol napisał(a):Do Pani Kasi !
Pani tekst sprzed lat ,dopiero dzis na niego wpadlem, rzeczywiscie jest przejmujący i bardzo bezposredni. Ciekawe jak dzisiaj wygladaja sprawy.
Miałem ta przyjemność porozmawiac z Panią gdzies pod koniec czerwca na placu w Stari Grad ! Byłem na FKK Vrboska.
Potem zagladając na forum zorientowałem sie, ze to Pani.
Pytałem o restauracje a Pani poleciła mi te w której odbyło sie Pani przyjecie weselne ?
Trzecia-czwarta ulica wzdłuż portu. potem w lewo...kucharz tekturowy... Doskonały wybór. Warto było. Dziekuje !
Właściwie sporadycznie wchodze na forum, bo wiekszośc zagadnien jast infantylna i sprowadza sie pytan prozaicznych ( gdzie tani camp: czy ktos byl ). Móglbym sie powymadrzac bo pierwszy raz bylem w CRO w 1972 roku -Buljarica kolo Petrovaca. Bylem powtornie w 2006. Byl tam razem ze mna w tym czasie ( maj )w Dubrovniku Vice US President Dick Chaney. Od tego czasu zauroczenie trwa. Nie licze pobytów.Teraz -wczoraj wrociłem z Pasman-Tkon-Fkk Sovinje. A biograd to istna tragedia. Byłem jedynym Polakiem. Raczej wiecej sie nie wybieram, a wybredny nie jestem.
W przeciwienstwie do Hvaru...Tam wroce bo malo narwalwm lawendy !
W takim razie do zobaczenia

Jak już wchodzisz sporadycznie i coś piszesz , to pisz po polsku. :!:
Bierz przykład z Kasi , do której piszesz ten post :lol:
Natomiast młoda osóbka o nicku Nives sprostowała Twój błąd geograficzny i historyczny w poście. :lol:

Ps, Nives , u Ciebie w klawiaturze nie ma polskich znaków :?:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 18.11.2008 00:36

Janusz Bajcer napisał(a):Natomiast młoda osóbka o nicku Nives sprostowała Twój błąd geograficzny i historyczny w poście. :lol:

Ps, Nives , u Ciebie w klawiaturze nie ma polskich znaków :?:

Dzieki za to 'mloda osobka', Janusz :P

Niestety, ja nie umiem pisac korzystajac z nie-angielskich znakow. Niestety, jak sie uczylam pisac na komputerze, to od razu po angielsku, tak ze nigdy zaden z jezykow ojczystych (lub macierzystych), nie nauczylam sie pisac na komputerze ze znakami z haczykami.

Przepraszam jesli kogos to razi.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.11.2008 07:38

Nives napisał(a):Niestety, ja nie umiem pisac korzystajac z nie-angielskich znakow. Niestety, jak sie uczylam pisac na komputerze, to od razu po angielsku, tak ze nigdy zaden z jezykow ojczystych (lub macierzystych), nie nauczylam sie pisac na komputerze ze znakami z haczykami.

Przepraszam jesli kogos to razi.

Jeśli masz polska klawiaturę , to pisanie z polskimi literami jest bardzo proste, nie trzeba się wiele uczyć - dasz radę :lol:
Gdzie uczyłaś się pisać na komputerze. :?:
Mam też przy okazji jeszcze jedno pytanie - czy Ty mieszkasz w Polsce czy w "okolicach" Splitu :?:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 18.11.2008 09:06

Ja bede sie upieral przy tym, iz nie trzeba uzywac polskich znakow na forach, chyba, ze to forum ma swoj regulamin? Niesmaczne i nie na miejscu sa uwagi odnosnie pisania bez "Ogonkow", te posty wyzej sa tego dowodem.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 18.11.2008 09:19

Lubuszanin napisał(a):Ja bede sie upieral przy tym, iz nie trzeba uzywac polskich znakow na forach, chyba, ze to forum ma swoj regulamin? Niesmaczne i nie na miejscu sa uwagi odnosnie pisania bez "Ogonkow", te posty wyzej sa tego dowodem.

A ja właśnie jestem na etapie uczenia się komputerowego posługiwania chorwackimi "fistaszkami". I nie robię tego dla "forumowej politycznej poprawności", ale dla siebie, żeby czegoś nowego się nauczyć. Czy to coś złego?

pozdrawiam :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.11.2008 09:24

Lubuszanin napisał(a):Ja bede sie upieral przy tym, iz nie trzeba uzywac polskich znakow na forach, chyba, ze to forum ma swoj regulamin? Niesmaczne i nie na miejscu sa uwagi odnosnie pisania bez "Ogonkow", te posty wyzej sa tego dowodem.

Jest na forum punkt regulaminu dotyczący pisania postów zgodnie z ortografią.
(pkt.4 - poszukaj)

Jest też w internecie akcja BYKOM STOP ja ja popieram i zawsze będę zwracał uwagę na poprawną polszczyznę i nie uważam tego za niesmaczne i nie na miejscu.

Nie wiem czemu pisanie postów na forach ma być zwolnione z poprawnego pisania :?:
Nie chodzi tu jakieś pojedyncze błędy czy literówki, to zdarzy się każdemu.
Błędy nie są aż tak rażące w poście jednozdaniowym , ale kilkanaście linijek napisanych bez żadnych zasad jest właśnie niesmaczne i nie na miejscu.

Obrazek

Ps. Jest też opcja zmień post i jak ktoś coś źle napisze , po przeczytaniu może sobie poprawić. (Tylko pewnie nikomu się nie chce :evil: )
fiedler
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiedler » 18.11.2008 12:00

Pozwólcie że się wypowiem...

W zasadzie zgadzam się z Januszem ale całkowicie rozumiem Lubuszanina.

Januszu- nie sądzę żeby ktokolwiek tutaj uważał za niesmaczne "zwracanie uwagi na poprawną polszczyznę" ale permanentne upominanie "przedmówców" że tu i ówdzie nie postawili ogonków już smakować nie musi.
Moim zdaniem jest to nieeleganckie i prowadzi do zatracenia się tematu. Na post x "bez ogonków" jest kolejnych pięć n/t polskich znaków diakrytycznych a szósty w kolejności nieśmiało próbuje nawiązać do istoty rzeczy.
Nie wierzę... po prostu nie wierzę, że to aż tak bardzo komukolwiek przeszkadza. Nie mówimy tu o błędach ort. typu "ogurek" lecz o pisowni - "ogorek". Raczej nitk tu nie skałda liretek tyklo czyta żeby uchwicyć sens.

Uważam że powinniśmy być bardziej wyrozumiali. To jest forum internetowe. Zaglądają tu osoby z różnych stron świata, z różnymi klawiaturami itd. - nie szykanujmy ich ogonkami!

Podsumowując: Januszu - ja również "popieram i zawsze będę zwracał uwagę na poprawną polszczyznę i nie uważam tego za niesmaczne i nie na miejscu", Tymona - "fistaszki" to naprawdę nic złego, trzeba tylko wiedzieć kiedy skończyć :wink:
Złe jest (moim zdaniem) kiedy forma przerasta treść.
(aż mnie kusi żeby podpisać się Ędward Ącki) ;)

pozdrawiam i przepraszam założycielkę za odejście od tematu

:boss:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 18.11.2008 12:14

Ja na ogol popieram Janusza, ale mysle ze dla kilku nas mozna zrobic wyjatek, bo 100% poprawnej Polskiej pisowni trudno sie nauczyc mieszkajac poza Polska i ja zawsze jakis blad zrobie, pomimo tego jak mocno sie staram.

Niestety nie mam polska klawiature, a moze to nawet dobrze, bo gdy bym miala, to dopiero bym robila duzo bledow (mieszam caly czas "l" z kreska i to bez kreski). Janusz, pisac na komputerze akurat uczylam sie w Polsce (ale glownie po angielsku lub po polsku korzystajac ze spell check (automatyczne sprawdzanie pisowni), ale obecnie mieszkam na Zachodzie Europy 8)

Pozdrav wszystkim, a posty Pani Kasi sa wrecz genialne i wspaniale ilustruja pewne roznice :P
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 18.11.2008 12:37

Tymona napisał(a):A ja właśnie jestem na etapie uczenia się komputerowego posługiwania chorwackimi "fistaszkami". I nie robię tego dla "forumowej politycznej poprawności", ale dla siebie, żeby czegoś nowego się nauczyć. Czy to coś złego?

Też chciałabym się nauczyć pisać chorwackich, jak to nazywacie, fistaszków. Gdzie mogę znaleźć jakieś lekcje związane z tym tematem? Kiedyś natknęłam na taki wątek, teraz niestety nie mogę na niego jakoś trafić :roll: Pozdrawiam :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.11.2008 12:41

REGULAMIN

Pkt.4
Pisząc przestrzegaj zasad ortografii i gramatyki oraz wyrażaj się jasno i zrozumiale. Używaj polskich znaków (chyba, że piszesz z zagranicy i masz zagraniczną klawiaturę).

BYKOM STOP

Przepraszam , ale powklejam kilka cytatów z tej strony , bo nie wiem czy wszyscy czytają co tam pisze.

Cel akcji

"Od razu zaznaczę, że celem akcji nie jest tępienie każdej możliwej literówki. Kilka takich byków zostało znalezionych nawet na tej stronie :) "Errare humanum" (łac. "mylić się jest rzeczą ludzką"). Celem akcji jest ograniczenie masowego zalewu postów z niezliczoną ilością błędów, które znajdziemy na każdym forum dyskusyjnym. Czym innym jest kilka literówek w dłuższym tekście, a czym innym 10 lub więcej błędów w zaledwie kilkulinijkowych postach.

Świata nie zbawimy, ale namawiając i przekonując użytkowników na naszych stronach, blogach czy forach dyskusyjnych, może uda się nawrócić chociaż kilka osób. Dla ratowania ojczystego języka, dla uświadamiania młodzieży. Jeśli nie macie takich wielkich ambicji, to pomyślcie choćby o naszych oczach, aby nie były kaleczone milionami błędów .."

"Masz swoją stronę internetową? Prowadzisz blog? Moderujesz lub często wypowiadasz się na jakimś forum? Dawaj dobry przykład, pisząc poprawnie. Poprawiaj i upominaj użytkowników, którzy robią miliony błędów ortograficznych w każdej wypowiedzi lub komentarzu, aby jednak poświęcili trochę czasu i uwagi na poprawną pisownię.
Zapraszamy do informowania o akcji poprzez umieszczenie na swoich stronach naszego bannera lub dodanie informacji o przystąpieniu serwisu do kampanii.
Tępmy e-analfabetyzm, nie dopuśćmy do tego, aby za kilka lat Internet zapomniał zupełnie, co znaczy ortografia!"

Polskie znaki

"Wciąż trwa spór o to, czy stosować polskie znaki diakrytyczne w Internecie, czy nie. Głównym argumentem za niestosowaniem polskich znaków jest najczęściej wygoda - to tak, jakbyśmy tłumaczyli przejeżdżanie na czerwonym świetle tym, że nie chce nam się przekładać nogi na pedał hamulca. Powinniśmy stosować polskie znaki w tekstach na stronach WWW, blogach czy pisząc teksty na forum dyskusyjnym, podczas rozmowy na Gadu-Gadu, gdyż tu nie ma żadnych przeciwwskazań. Problemy mogą być podczas rozmów na IRC lub na zagranicznych czatach, gdzie większość klientów wciąż ma wielkie problemy z wyświetlaniem "polskich krzaków."

I na koniec:

"Pisząc poprawnie, pokazujesz swoją klasę. Drobna rzecz, a cieszy. Warto jest pokazać się z dobrej strony!

Ps.1. Nives z zagranicy jest jest wytłumaczona , ale przykład Kasi z Hvaru świadczy,
że jak się chce, to można pokazać się z dobrej strony :lol: :lol:

Ps.2 -macie szczęście że nie jestem Chuckiem Norrisem :wink:

Chuck Norris popiera akcję BYKOM-STOP! i kopie za błędy ortograficzne z półobrotu!

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 18.11.2008 13:02 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 18.11.2008 13:01

Mdziumka napisał(a):
Tymona napisał(a):A ja właśnie jestem na etapie uczenia się komputerowego posługiwania chorwackimi "fistaszkami". I nie robię tego dla "forumowej politycznej poprawności", ale dla siebie, żeby czegoś nowego się nauczyć. Czy to coś złego?

Też chciałabym się nauczyć pisać chorwackich, jak to nazywacie, fistaszków. Gdzie mogę znaleźć jakieś lekcje związane z tym tematem? Kiedyś natknęłam na taki wątek, teraz niestety nie mogę na niego jakoś trafić :roll: Pozdrawiam :papa:

Już znalazłam odpowiednią stronę :P . Idę się uczyć :smo:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.11.2008 13:12

Mdziumka napisał(a):

Tutaj "dodawanie języka" chorwackiego "krok po kroku" (plus uściślenie: wybrać język chorwacki (BiH) oraz w punkcie klawiatura opcję: chorwacka).
A tu o tym, pod którymi klawiszami kryją się hr znaczki diaktyczne, czyli słów kilka o układzie hr klawiatury.
Pozdrawiam i powodzenia. Gdyby były kłopoty, daj znać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko