Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Kasi Głydziak Bojić - nowa (być może) sąsiadka :)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 19.05.2007 18:12

a tak w ogóle nie marnuj talentu ...pierwsza kupię twoją książkę !

Tak, przedmówczyni ma rację - naprawdę interesująco piszesz!
Twoja książka zainteresowałaby nie tylko forumowiczów.
Ewelina Głydziak
Autostopowicz
-

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewelina Głydziak » 19.05.2007 18:39

Witam serdecznie Wszystkich;) Widzę Kasiu, że nie tylko ja mam problem z ludźmi, którzy nie udolnie próbują wymówić moje (lub nasze) nazwisko
:wink:
Czy my przypadkiem nie jesteśmy jakąś rodziną, bo mój dziadek pochodził z pod Łódziej miejscowości o nazwie Pabianice?? :wink:

PS Myślałaś kiedykolwiek, żeby napisać książkę??
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 19.05.2007 19:24

Czyta się rewelacyjnie. A ja myślałam, że takich fachowców można spotkać tylko u nas.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2007 19:41

anna iwona napisał(a):a tak w ogóle nie marnuj talentu ...pierwsza kupię twoją książkę ! ....

A ja drugi :wink: Fajnie, że zdecydowałaś się opisac nam jak wygląda prawdziwe życie w Chorwacji. Wiekszośc z nas zna Chorwację ale tylko taką widzianą okiem turysty - a to nie wszystko. Chętnie poczytam jak ten kraj wygląda "od środka' okiem przybysza znad Wisły.Czekam na ciąg dalszy :wink:
Pozdrav :papa:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.05.2007 21:31

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): Tak naprawdę, to byłby jeszcze wiele do opowiadania o tym, jak żyje się na wyspie i co czeka Polkę po przeprowadzce na chorwacką ziemię...

I dlatego wszyscy tu liczymy na dalszy ciąg...
Pokornie zaczekam do końca wątku by znaleść odpowiedź na moje pytania (czułem że łatwo nie odpowiesz), choć dopuszczam możliwość że nie będziesz chciała odpowiedzieć -nie będę się gniewał - ot, "prawo kobiety" - istoty kapryśnej z definicji :wink:
Z twoich dotychczasowych postów, które miałem okazję przeczytać (nie tylko w tym wątku) wyłania się obraz nieprzeciętnej osoby; inteligentnej i wrażliwej. Konkludując dalej, tj biorąc po uwagę ogromy ładunek emocji jaki zawiera opis twojej historii zaintrygowała mnie taka kwestia; Ktoś taki jak ty musiał mieć nieprzeciętną motywację aby podjąć takie "drastyczne" życiowo decyzje i zapewne bardzo dokładnie ważyłaś wszelkie "za i przeciw" - to nie był przypadek ani chwila słabości że wyladowałaś na Hvarze - tak przypuszczam - stąd takie a nie inne moje pytanie. Zapewne nie zainteresowałbym się zbytnio tym tematem gdyby "relacja z przeprowadzki na Hvar" padła z ust prostej dziewczyny z prowincji co to się zakochała na wakacjach i już nie wróciła a decyzję podjęła przy drugiej butelce Dingacza. Jak sądzę twój przypadek jest inny - mylę się?

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):To trochę tak, jak z moim rodzinnym miastem - Łodzią. Obawiam się, że po masowej emigracji naszych rodaków na Wyspy Brytyjskie, Łódź nie jest już milionowa...

Widzę że jesteś na bieżąco z informacjami z ojczyzny łona. W tym miejscu zatem dla rozluźnienia atmosfery mała ciekawostka w kwestii wielkości Łodzi; Ostatnio czytałem, że wkrótce Kraków będzie drugim co do wielkości miastem RP a stanie się tak nie tyle za sprawą rozrostu mojego miasta (liczba ludności jest constans od lat) co własnie za sprawą wyludniania się Łodzi. Już teraz różnice są śladowe - kwestia paru samolotów z Okęcia do Londynu/Glasgow/Dublina...
Ale jak widać nie wszyscy wybierają W-y Brytyjskie. Ja też wolałbym W-y Dalmacji :wink: Z "geograficznego punktu widzenia" na pewno dokonałaś słusznego wyboru; słoneczny Hvar lepszy od Brytanii (permanentna kisza). A pozostałych punktów widzenia, tych najważniejszych - twoich ma się rozumieć - jesteśmy bardzo ciekawi...

pozdrawiam 8)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.05.2007 21:34

graszka37 napisał(a):Czyta się z podwójną przyjemnością bo i sama treść jak i sposób jej "wyłożenia " nie pozwalają oderwać pupy z krzesła ... a kotlety niech się tam palą !

Aha - Już widzę minę twojego starego jak przełyka te przypalone kotlety :wink:
graszka37
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) graszka37 » 20.05.2007 10:48

niezawodny napisał(a):
graszka37 napisał(a):Czyta się z podwójną przyjemnością bo i sama treść jak i sposób jej "wyłożenia " nie pozwalają oderwać pupy z krzesła ... a kotlety niech się tam palą !

Aha - Już widzę minę twojego starego jak przełyka te przypalone kotlety :wink:

e tam.. niezawodny !
Ja tu czytam żeś nie kiep i i sporo wiesz ale...że już widzisz mine mojego starego to przesadziłes :-)
A mój stary jeszcze jary i nie aż tak stary żeby przełykać musiał ;-) kotlety !
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 21.05.2007 09:53

No, toż to rewelacja !!! :D Kasiu gratuluję niewątpliwego talentu literackiego!!! Dawno się tak nie uśmiałam... choć nie brakło i refleksji...
Posiadasz wspaniałą cechę, której wieeelu z nas a czesto i mnie (niestety:roll: ) brakuje - dystans do rzeczywistości (nawet tej nie do końca wesołej), do siebie oraz optymizm mimio wszystko... Tak oto pojawił się (w mojej skromnej osobie) kolejny potencjalny nabywca Twojej książki :D
Mam nadzieję, że nie każesz nam długo czekać - jeśli nie na publikację,
to przynajmniej na ciąg dalszy na forum... BUZIAKI!!! :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.05.2007 11:59

Spłonęłam rumieńcem jak pensjonarka .....
Dzięki
Ewelina Głydziak
Autostopowicz
-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewelina Głydziak » 21.05.2007 17:21

Witam serdecznie Wszystkich;) Widzę Kasiu, że nie tylko ja mam problem z ludźmi, którzy nie udolnie próbują wymówić moje (lub nasze) nazwisko
icon_wink.gif
Czy my przypadkiem nie jesteśmy jakąś rodziną, bo mój dziadek pochodził z pod Łódziej miejscowości o nazwie Pabianice?? icon_wink.gif

PS Myślałaś kiedykolwiek, żeby napisać książkę??
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 21.05.2007 20:34

Fantastyczny tekst!!!
Śmiałam się w głos.
Ustawiam się w kolejce po tą hipotetyczną książkę.
Czekam na jeszcze i jeszcze.

A swoją drogą za każdym razem na kwaterach - jak by nie było czystych i zadbanych u przemiłych ludzi dawały się zaobserwować kłopoty hydrauliczne. A to kran cieknie lub pryska, a to odpływ nie bardzo odpływa... generalnie hydraulik potrzebny od zaraz. Wszędzie słowo honoru - a w sumie to policzyłam specjalnie 9 róznych domów w 9 róznych miejscach HR! Wygląda na poważny narodowy problem :) :) :)

Pozdrawiam,
Aśka
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 21.05.2007 21:20

Kasiu! To REWELACJA!!! Piszesz swietnie!! Teraz w sezonie czasu bedzie pewnie mniej,ale w zimie bierz sie za pisanie ksiazki! Zamawiam jeden egzemplarz! Czekam na ciag dalszy. Pozdrawiam i do zobaczenia na poczatku sierpnia! Basiulinek z Chlopakami :D
marek2006
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek2006 » 23.05.2007 15:13

Kasiu -pięknie napisane.Życzę Ci dużo szczęścia w życiu.Powodzenia
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 31.05.2007 10:20

Dołączam się do próśb !!!!!!!
Sama niejednokrotnie myślałam żeby zostać na Hvarze na zawsze....tęsknie za nim okropnie cały roknie moge się doczekać i te krótkie wspomnienia trzymają mnie przy życiu :)
ale wiadomo ...dobrze wszedzie gdzie nas nie ma ...a rzeczywistośc swoje

z przyjemnością i uwagą poczytałabym o tym jaka jest ta "szara" rzeczywistość Chorwacka

Pozdrawiam dzielne dziewczyny ;)
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 31.05.2007 10:28

orany ale wtopa?? myślałam że jestem na końcu opowieści , ztad poprzedni post....sory
zabieram sie do czytania tych wspaniałości :) :D :D :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko