Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do gotowania - butla gazowa, czy płyta elektryczna?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2008 07:50

sallve napisał(a):Rysio... rolada trza piec 3 godz. ??? 8O
A z jakiego mięsa te rolady aż tyle się smaży, chyba że to mają
być węgielki roladkowe :)
Poniżej przepis skopiowany z neta zgodny z org.

Skład:

4 kawałki mięsa na rolady

Cebula

Boczek

1- 2 ogórki kiszone

Musztarda

Sol pieprz papryka mielona

Sposób wykonania:

Mięso delikatnie rozbić zwiliżonym tłuczkiem, przyprawić sola, pieprzem, każdy płat posmarować musztardą. Cebule posiekać drobno, boczek na paseczki, ogórki pokroić w cienkie słupki. Kawałeczki cebuli, boczku i ogórka układać na płatach mięsa, każdy płat ściśle zawijać w roladę. Każdą spiąć wykałaczkami lub związać białą bawełnianą nicią. Przyprawić. Rozgrzać tłuszcz, kłaść rolady i mocno zrumienić. Następnie podlać ciepłym bulionem i dusić pod przykryciem około 1 godziny. Gdy rolady będą już miękkie wyciągnać wykałaczki lub usunąć nici, sos zagęścić odrobiną śmietnany i mąki, podawać z kluskami śląskimi i modrą kapusta. Pycha!

Trochę to lepsze od parówki z wody :D
Pozdr. sallve

Roladki super jedzonko, tylko nie do zrobienia w Chorwacji - ani na butli, ani na kuchence elektrycznej , po pierwsze brak składników, po drugie szkoda czasu.
Tak więc roladki jemy w domu , a na wakacjach w Chorwacji - czy to na kempingu , czy to na kwaterze - podgrzewamy "obiadek ze słoika".
Jeszcze inni nic nie podgrzewają i chodzą do kanoby.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2008 07:51

ptasznik5 napisał(a):Treść jak w temacie. Wybieram się na kemping. Początkowo myślałam, że zabiorę płytę elektryczną, ale jak się wstępnie zorientowałam, nie wszystkie kempingi mają tak wytrzymałe zabezpieczenia (zbyt mało amperów). Nie chciałabym zostać bez niczego, więc baaardzo proszę o radę, czy zabrać lepiej butlę gazową, czy pozostać przy elektrycznej? Proszę wszystkich doświadczonych o wpisy. Dzięki. :)

Bierz butlę gazową :!: instalacja elektryczna raczej nie wytrzyma,szczególnie jak będzie więcej amatorów gotowania na płytach elektrycznych,zdarzają się też przerwy w dostawach prądu(po burzy) i jak wtedy ugotujesz obiadek :?: :!:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.06.2008 07:53

j_w, nas jest dwóch, ale Lesia to nikt nie dogoni

Sallve, jak widzę taki przepis, gdzie nawet gatunek mięsa jest nieokreślony to ... :wink: a generalnie jest tak, że jeden kawałek wołowiny za godzinę lub półtorej jest miękki, a innemu 3 godziny to mało, ale to trzeba praktykować a nie w necie sprawdzać :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2008 07:55

Ptasznik5
Szaki17 ma rację - czasem bez butli nie masz szans na obiadokolację :wink: :lol:
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 26.06.2008 08:22

Czajnik elektryczny faktycznie idealnie sprawdza się na kawę/herbatę/zupki w proszku, oszczędzając gaz w butli na obiadki :D ale moim zdaniem jeszcze lepszym rozwiązaniem jest grzałka turystyczna, bo zajmuje mniej miejsca, a jest równie wydajna, co czajnik :D
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.06.2008 08:35

Czajnik niewiele zajmuje, bo zawsze mam go wypchany różnymi specjałami typu herbatki, trochę kawy, łyżeczki itp. , tak więc spełnia poniekąd rolę opakowania, a grzałka którą ja mam, jest zdecydowanie wolniejsza niż czajnik, mam taki mniejszy 1,0 litra więc dużo nie zajmuje. Biorę go pomimo tego że zawsze wynajmuję apartament z kuchnią, ale płyta z pieca też jest zdecydowanie wolniejsza 8)
ptasznik5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptasznik5 » 26.06.2008 09:43

Dzięki szaki17 i Janusz Bajcer. To bardzo praktyczne rady! Chyba przekonaliście mnie do gazu. Poczekam do jutra i pędzę na zakupy. Mam kuchenkę elektryczną, ale nie mam jeszcze butli turystycznej :( .... Do czwartego mam jeszcze wprawdzie troszku czasu, ale co w domu, to w domu!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2008 11:33

Ptasznik5 - wstrzymaj sie z zakupem butli, najpierw sprawdź w najbliższym punkcie napełniania, czy taką nową butlę Ci napełnią.
Swojego czasu wszedł przepis , że butli się nie napełnia, tylko zostawia pustą, a dostaje się napełnioną. Jeśli tak , to nie kupuj nowej bo zostawisz ją w punkcie o otrzymasz pełną używaną (ale z atestem).
Tak jest u nas w nowosądeckim - nie wiem jak w innych miejscach w kraju.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.06.2008 11:49

rich72 napisał(a):j_w, nas jest dwóch, ale Lesia to nikt nie dogoni

Sallve, jak widzę taki przepis, gdzie nawet gatunek mięsa jest nieokreślony to ... :wink: a generalnie jest tak, że jeden kawałek wołowiny za godzinę lub półtorej jest miękki, a innemu 3 godziny to mało, ale to trzeba praktykować a nie w necie sprawdzać :wink:

Teoria teorią a życie życiem :lol:. Spróbuj na campingu zagotować na gazie wodę i tę samą ilość wody zagotuj w budynku ;) wyjdzie ci tak ok 2 razy dłuższy czas gotowania na campie ze względu na to, że tam powietrze rusza się cały czas i może nawet zdmuchnąć płomień a Ty nawet tego nie zauważysz ... no chyba że będziesz siedział i gapił się w palnik w czasie gotowania.

Rysiek miał na myśli, że Rich72 i Rysio to on sam we własnej osobie pod dwoma nickami ;), ale Rysiu nie zgodzę się z Tobą, że mnie nikt nie dogoni ponieważ to dogonić nie sposób naszego el Presidente Janusza Bajcera :lol:, który to ma już ponad 8 k postów :D

Pozdrav :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.06.2008 11:58

Janusz ma rację :!:
Napełniać butlę można tylko w określonych miejscach, i to nie tylko w nowosądeckim :wink:
Mnie napełniając butlę w punkcie zawsze zaznaczają, że nie powinni tego robić........
(mówię o takiej wielkiej 11 kilowej)
Małe puste butle zawsze wymieniam na pełne, nie napełniam. Warto przy takiej wymianie sprawdzić, czy pełna butla którą dostajesz ma podobny okres do legalizacji jak ta którą oddajesz. Za zalegalizowanie butli takiej jak ja używam 2 kg trzeba zapłacić 40 zł
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2008 12:21

Leszek Skupin napisał(a):Rysiek miał na myśli, że Rich72 i Rysio to on sam we własnej osobie pod dwoma nickami ;), ale Rysiu nie zgodzę się z Tobą, że mnie nikt nie dogoni ponieważ to dogonić nie sposób naszego el Presidente Janusza Bajcera :lol:, który to ma już ponad 8 k postów :D

Jest na forum "wielonikowiec" :wink: (choć ostatnio siedzi cicho) - jakby zsumować jego posty , to moje 8 k postów to pikuś :wink: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.06.2008 12:51

Janusz Bajcer napisał(a):Jest na forum "wielonikowiec" :wink: (choć ostatnio siedzi cicho) - jakby zsumować jego posty , to moje 8 k postów to pikuś :wink: :lol:

Fakt :lol:
1. platon - 3541
2. AndrzejJ - 2167
3. cezar000 - 1120
4. Prot - 845
5. chesjowisz - 663
6. ches - 320

Co już daje 8656 postów, a to tylko nicki, które ja kojarzę :lol:

P.S. Ostatnia aktywność tegoż osobnika wystąpiła 30.05.2008
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 26.06.2008 13:51

Ja zabieram dwie butle dwukilogramowe. Nie napełniam ich w Polsce, a w Chorwacji. Na pewno napełnisz butlę w Metkovicu i Dubrowniku(Komolac) na stacjach z LPG. Zawsze trochę gazu zostaje mi z poprzedniego pobytu, mam więc czas, by "przy okazji" podjechać do jednej lub drugiej miejscowości, lub napełnić je już podczas "jazdy do" - w trakcie tankowania LPG do samochodu. Ha! w tym roku już diesel...........hmmmmmm ;-) Dwie takie butle wystarczają na 4 osoby/4 tygodnie, ale zabieram także mały czajnik elektryczny, 750W - 0,8l. No i do trójpalnikowej kuchenki gazowej zastosowałem własnej konstrukcji osłonę, umożliwiającą bezproblemowe gotowanie bez względu na pogodę - opisaną w dziale Kempingowe Patenty. Bezpieczniki w skrzynkach przyłączeniowych zwykle są na 6A lub 10A, więc zasilanie kuchenki elektrycznej może stać pod znakiem zapytania, jeśli jej moc jest rzędu 2kW.
ptasznik5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptasznik5 » 26.06.2008 17:49

Who!
Czyli dla 4 osób na dwa tygodnie wystarczy jedna butla + czajnik elektryczny? Przy czym obiadki z półproduktów, a nie podgrzewane.

Januszu!
A gdzie można kupić używaną butlę? Wiem, że na allegro, ale mam mało czasu, za tydzień wyjazd :D :D :D
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 26.06.2008 18:47

Myślę, że spokojnie powinna Ci wystarczyć butla 3kg. Jak pisałem, ostatecznie czeka Cię podjechanie do stacji z LPG(ale takiej wyłącznie z LPG, gdzie można także wymienić dużą butlę - INA) i napełnienie. Nie musisz mieć reduktorów - na stacjach z LPG mają co trzeba. A elektryczny czajnik b.istotnie zmniejsza użycie gazu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Do gotowania - butla gazowa, czy płyta elektryczna? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone