napisał(a) mpapu » 16.05.2006 20:05
Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w ruchu zagranicznym (Zielona Karta)
Zielona Karta chroni posiadacza lub kierującego pojazdem przed finansowymi konsekwencjami szkód wyrządzonych osobom trzecim poza granicami Polski, na terytorium państw wymienionych w dokumencie ubezpieczenia. PZU SA przejmuje na siebie wypłatę odszkodowania do limitów przewidzianych prawem państwa na terytorium którego doszło do zdarzenia lub do sumy gwarancyjnej określonej w umowie ubezpieczenia. Posiadacze pojazdów, którzy wykupili obowiązkowe ubezpieczenie OC w PZU SA otrzymują Zieloną Kartę bezpłatnie.
Do kogo kierowane jest ubezpieczenie Zielona Karta
Umowę ubezpieczenia zawiera się z posiadaczami pojazdów mechanicznych zarejestrowanych w Polsce oraz posiadaczami pojazdów mechanicznych, których rejestracji dokonano w państwach nie będących członkami Systemu Zielonej Karty.
Zakres i przedmiot ubezpieczenia
Przedmiotem ubezpieczenia Zielona Karta jest odpowiedzialność cywilna posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym za szkody wyrządzone osobom trzecim powstałe w związku z ruchem tego pojazdu poza granicami Polski, na terytorium państw wymienionych w dokumencie ubezpieczenia.
Z dniem 1 stycznia 2006r. Zielona Karta wymagana jest na terenie 15 następujących państw:
Albania Macedonia
Maroko Mołdawia
Białoruś Rumunia
Bułgaria Serbia i Czarnogóra
Bośnia i Hercegowina Tunezja
Iran Turcja
Izrael Ukraina
No teraz jestem pewny, a mam ją gratis a do BiH trza miec i koniec
skopiowałem ze strony PZU[/b]