Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

do dubrownika z zieloną kartą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 16.05.2006 19:53

niezawodny napisał(a):
gospodarz napisał(a):Jak zbudują ten most
http://www.edubrovnik.org/most_kopno_pe ... dija.shtml
problem zielonej karty zniknie :)

(ciach) A swoją drogą to ciekawe czy ten most to jeszcze jest zamiar/pomysł czy też juz jest realizacja?

W adresie jest słowo studija, a więc to na razie zamiar. Być może zamiar z kontekstem politycznym. Coś na kształt gazociągu bałtyckiego?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.05.2006 19:56

Ups...polityke tu uprawiacie !!!!!!!
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 16.05.2006 20:05

Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w ruchu zagranicznym (Zielona Karta)

Zielona Karta chroni posiadacza lub kierującego pojazdem przed finansowymi konsekwencjami szkód wyrządzonych osobom trzecim poza granicami Polski, na terytorium państw wymienionych w dokumencie ubezpieczenia. PZU SA przejmuje na siebie wypłatę odszkodowania do limitów przewidzianych prawem państwa na terytorium którego doszło do zdarzenia lub do sumy gwarancyjnej określonej w umowie ubezpieczenia. Posiadacze pojazdów, którzy wykupili obowiązkowe ubezpieczenie OC w PZU SA otrzymują Zieloną Kartę bezpłatnie.

Do kogo kierowane jest ubezpieczenie Zielona Karta
Umowę ubezpieczenia zawiera się z posiadaczami pojazdów mechanicznych zarejestrowanych w Polsce oraz posiadaczami pojazdów mechanicznych, których rejestracji dokonano w państwach nie będących członkami Systemu Zielonej Karty.

Zakres i przedmiot ubezpieczenia
Przedmiotem ubezpieczenia Zielona Karta jest odpowiedzialność cywilna posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym za szkody wyrządzone osobom trzecim powstałe w związku z ruchem tego pojazdu poza granicami Polski, na terytorium państw wymienionych w dokumencie ubezpieczenia.

Z dniem 1 stycznia 2006r. Zielona Karta wymagana jest na terenie 15 następujących państw:

Albania Macedonia
Maroko Mołdawia
Białoruś Rumunia
Bułgaria Serbia i Czarnogóra
Bośnia i Hercegowina Tunezja
Iran Turcja
Izrael Ukraina

No teraz jestem pewny, a mam ją gratis a do BiH trza miec i koniec :D

skopiowałem ze strony PZU[/b]
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 17.05.2006 01:12

Niezawodny, Twoje tłumaczenie jest podobne do teorii głoszonych przez niektórych mieszkańców mojej wsi - "jeżdżę tylko po gminie więc ubezpieczenia OC nie potrzebuję". Oni też mają do przejechania "tylko parę kilometrów prostej drogi". Na terenie Bośni Zielona Karta jest Twoim JEDYNYM ważnym ubezpieczeniem OC i jest OBOWIĄZKOWA. To ubezpieczenie z którym jeździsz na codzień, w Bośni jest nic nie znaczącym świstkiem papieru. Nie chcesz nie kupuj Zielonej Karty, możesz też nie kupować ubezpieczenia OC w Polsce, ale rób to na własny rachunek i własną odpowiedzialność nie robiąc przy okazji ludzią wody z mózgu. Brak ważnego ubezpieczenia OC(lub Zielonej Karty tam gdzie OC zwykłe OC nie wystarcza) jest poważnym wykroczeniem, zagrożonym potężną karą finansową - w Polsce ok. 3000PLN, w Bośni nie wiem. Nie namawiaj ludzi do łamania prawa!!!
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.05.2006 07:38

Puszcza41 napisał(a):Niezawodny, Twoje tłumaczenie jest podobne do teorii głoszonych przez niektórych mieszkańców mojej wsi - "jeżdżę tylko po gminie więc ubezpieczenia OC nie potrzebuję". Oni też mają do przejechania "tylko parę kilometrów prostej drogi". Na terenie Bośni Zielona Karta jest Twoim JEDYNYM ważnym ubezpieczeniem OC i jest OBOWIĄZKOWA. To ubezpieczenie z którym jeździsz na codzień, w Bośni jest nic nie znaczącym świstkiem papieru. Nie chcesz nie kupuj Zielonej Karty, możesz też nie kupować ubezpieczenia OC w Polsce, ale rób to na własny rachunek i własną odpowiedzialność nie robiąc przy okazji ludzią wody z mózgu. Brak ważnego ubezpieczenia OC(lub Zielonej Karty tam gdzie OC zwykłe OC nie wystarcza) jest poważnym wykroczeniem, zagrożonym potężną karą finansową - w Polsce ok. 3000PLN, w Bośni nie wiem. Nie namawiaj ludzi do łamania prawa!!!

1. Twoi wieśniacy jeżdżą po gminie przez cały boży rok, 24h/ dobę, zapewne nie zawsze sprawnym sprzętem i nie zawsze trzeźwi a przez Neum jedzie się 10 minut max 2 razy w roku - to jest chyba zauważalna różnica
2. Nikogo do niczego nie namawiam - stwierdzam fakty - służby graniczne BiH nie wymagają na tym odcinku posiadania "zieleniny" (być może jest nawet jakieś oficjalne stanowisko w tej sprawie) czyli można zaoszczędzić parę stówek a że sporo osób stara się oszczędzić na czym się da aby pojechać na wymarzone wakacje do HR to uważam że na tym akurat można oszczędzić. Ja nie kupuję ZK na przejazd przez Neum - to moje doświadczenie którym dzielę się na CRO.PL i mój wybór na wakacjach, każdy zrobi jak zechce.
Ale powiem to jasno: jak ktoś uważa że wszystkie przepisy są w życiu najważniejsze to niech sobie kupi ZK specjalnie na Neum. Niech także zawsze jedzie tylko dozwoloną prędkością, nie zabiera żywności do HR, niech zawsze się melduje i płaci taxę turystyczną bo to wszystko też jest regulowane prawem, niech stosuje się do prawa dewizowego HR itd. A najlepiej niech kocha każdą władzę i wykonuje posłusznie i bezkrytycznie wszelkie jej polecenia.

Puszcza41 napisał(a):Nie namawiaj ludzi do łamania prawa!!!

Powyższą UB-cką insynuacją stałeś się dla mnie powietrzem - EOT
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 17.05.2006 09:07

Niezawodny,
1. "Wieśniacy" to nie jest fajne określenie.
2. Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania jadący do Dubrownika przez Neum nie musi posiadać także prawa jazdy, wystarczy że potrafi jeździć samochodem - przecież i tak nie sprawdzają żadnych dokumentów.
3. Piszesz że jestem dla Ciebie powietrzem. To miłe, ale nie wiem czym sobie zasłużyłem na to że nie możesz bezemnie żyć?
njarek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) njarek » 17.05.2006 09:35

niezawodny napisał(a):
Puszcza41 napisał(a):Niezawodny, Twoje tłumaczenie jest podobne do teorii głoszonych przez niektórych mieszkańców mojej wsi - "jeżdżę tylko po gminie więc ubezpieczenia OC nie potrzebuję". Oni też mają do przejechania "tylko parę kilometrów prostej drogi". Na terenie Bośni Zielona Karta jest Twoim JEDYNYM ważnym ubezpieczeniem OC i jest OBOWIĄZKOWA. To ubezpieczenie z którym jeździsz na codzień, w Bośni jest nic nie znaczącym świstkiem papieru. Nie chcesz nie kupuj Zielonej Karty, możesz też nie kupować ubezpieczenia OC w Polsce, ale rób to na własny rachunek i własną odpowiedzialność nie robiąc przy okazji ludzią wody z mózgu. Brak ważnego ubezpieczenia OC(lub Zielonej Karty tam gdzie OC zwykłe OC nie wystarcza) jest poważnym wykroczeniem, zagrożonym potężną karą finansową - w Polsce ok. 3000PLN, w Bośni nie wiem. Nie namawiaj ludzi do łamania prawa!!!

1. Twoi wieśniacy jeżdżą po gminie przez cały boży rok, 24h/ dobę, zapewne nie zawsze sprawnym sprzętem i nie zawsze trzeźwi a przez Neum jedzie się 10 minut max 2 razy w roku - to jest chyba zauważalna różnica
2. Nikogo do niczego nie namawiam - stwierdzam fakty - służby graniczne BiH nie wymagają na tym odcinku posiadania "zieleniny" (być może jest nawet jakieś oficjalne stanowisko w tej sprawie) czyli można zaoszczędzić parę stówek a że sporo osób stara się oszczędzić na czym się da aby pojechać na wymarzone wakacje do HR to uważam że na tym akurat można oszczędzić. Ja nie kupuję ZK na przejazd przez Neum - to moje doświadczenie którym dzielę się na CRO.PL i mój wybór na wakacjach, każdy zrobi jak zechce.
Ale powiem to jasno: jak ktoś uważa że wszystkie przepisy są w życiu najważniejsze to niech sobie kupi ZK specjalnie na Neum. Niech także zawsze jedzie tylko dozwoloną prędkością, nie zabiera żywności do HR, niech zawsze się melduje i płaci taxę turystyczną bo to wszystko też jest regulowane prawem, niech stosuje się do prawa dewizowego HR itd. A najlepiej niech kocha każdą władzę i wykonuje posłusznie i bezkrytycznie wszelkie jej polecenia.

Puszcza41 napisał(a):Nie namawiaj ludzi do łamania prawa!!!

Powyższą UB-cką insynuacją stałeś się dla mnie powietrzem - EOT

nie sądziłem że temat zk wzbudzi tyle kontrowersji, śledząc wszystkie opinie już postanowiłem że kupię zk tak na wszelki wypadek
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 17.05.2006 09:47

Wlasnie,bo w y p a d k i chodza po ludziach.Bedziesz w Neum 100 razy,a za 101 bedzie dzwon.........to jest naprawde chwila nieuwagi,sekundy i ................Po co ta dyskusja ?
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 17.05.2006 09:58

Tym bardziej że w wiekszości ubezpieczalni zk jest przy oc za darmo.
njarek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) njarek » 17.05.2006 10:36

mpapu napisał(a):Tym bardziej że w wiekszości ubezpieczalni zk jest przy oc za darmo.

Niestety tam gdzie sie ubezpieczyłem w MTU Hestia (,, Tanio?") w ogóle nie ma zielonej karty, a w PZU muszę wydać 66 USD i stąd te moje pytania, jak bym miał za darmochę to nie byłoby tematu. Może ktoś wie gdzie można taniej kupić na 2 tyg. będę wdzięczny za podpowiedź
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2006 18:40

MTU Hestia (,, Tanio?") w ogóle nie ma zielonej karty,
Ja też mam ubezpieczenie w Hestii i ZK dali mi za 5 zł.przy OC i AC.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

do dubrownika z zieloną kartą - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone