Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Dubrownika przez Węgry czy Austrię i Słowenie?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dad » 21.06.2006 07:15

Witam wszystkich forumowiczów.We wtorek wyjeżdżam do Orasaca i zastanawiam się czy tradycyjnie jechać przez Austrię czy skusić się na drogę przez Węgry.Myślę ,że wyjeżdżając we wtorek nie powinienem mieć problemów z korkami i droga przez Austrię będzie szybsza-a może jestem w błędzie.Jeżeli któryś z forumowiczów pokosztował już obu tras proszę o rade.Pozdrawiam.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 21.06.2006 08:36

Pokosztował obu i woli tą przez Węgry, ale nie mamawia bo będzie za tłoczno :lol:
Stacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stacja » 21.06.2006 08:51

Ja jadę 1 lipca do Dubrownika . Trasę wylicył mi GPS i nic nie będę zmieniał tylko jechał jak po sznurku przez Węgry . Cała trasa to 1417 km i teoretycznie 14 godzin i 5 minut jazdy.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 21.06.2006 08:57

Stacja napisał(a):Ja jadę 1 lipca do Dubrownika . Trasę wylicył mi GPS i nic nie będę zmieniał tylko jechał jak po sznurku przez Węgry . Cała trasa to 1417 km i teoretycznie 14 godzin i 5 minut jazdy.
kto ci liczył tą "średnią" ? GPS? Zmień oprogramowanie.
Dad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dad » 21.06.2006 08:58

M.Smith napisał(a):Pokosztował obu i woli tą przez Węgry, ale nie mamawia bo będzie za tłoczno :lol:

Dzięki za odpowiedż -no i utwierdziłeś mnie w moich wątpliwościach bo trasę przez Austrię znam jak własną kieszeń i jedynym problemem zawsze były korki.Chciałem spróbować wyjazdu w środku tygodnia żeby mieć porównanie. :?
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 21.06.2006 09:07

M.Smith napisał(a):
Stacja napisał(a):Ja jadę 1 lipca do Dubrownika . Trasę wylicył mi GPS i nic nie będę zmieniał tylko jechał jak po sznurku przez Węgry . Cała trasa to 1417 km i teoretycznie 14 godzin i 5 minut jazdy.
kto ci liczył tą "średnią" ? GPS? Zmień oprogramowanie.
Dla potwierdzenia, ta sama trasa wyliczona przez Michelina (który i tak czasy ma wyżyłowane)
Départ Warszawa
Arrivée Dubrovnik
Date : le 21/06/2006
Votre véhicule : Voiture, Luxe (Porsche, 4x4 ...)
Distance : 1466km dont 43km sur voies rapides
Temps : 23h28 dont 00h30 sur voies rapides

oraz trasa dłuższa, (przez słowacje i austrie) ale szybsza:
Départ Warszawa
Arrivée Dubrovnik
Date : le 21/06/2006
Votre véhicule : Voiture, Luxe (Porsche, 4x4 ...)

Distance : 1665km dont 873km sur voies rapides
Temps : 19h49 dont 08h25 sur voies rapides

P.S. dla obliczeń zaznaczyłem naszybszy rodzaj samochodu
Ostatnio edytowano 21.06.2006 09:12 przez M.Smith, łącznie edytowano 1 raz
Stacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stacja » 21.06.2006 09:08

GPS jeden z lepszych na świecie sam koryguje czas zależnie od korków i stylu jazdy i ma tak dokładne mapy , że jest nawet ścieżka na plażę , którą idzie się z kampingu. W zeszłym roku wracałem przez Austrię z Orasaca i jak wyjechałem o 11 to w Warszawie też byłem na 11 , czyli 24 godziny jazdy non stop. Teraz też jadę do Orasaca , napisz jakim samochodem będziesz i czy może na kampingu Pod Muslinom , to porównamy trasy jakimi jechaliśmy
luklee
Turysta
14h do Dubrownika????

Nieprzeczytany postnapisał(a) luklee » 21.06.2006 09:17

1417 km w 14h i 5min no to powodzenia. Nawet w środku tygodnia zajmie ci to co najmniej 16h - 18!!!!!!!!!!! No chyba że będziesz podróżował bez żadnych postojów i cały czas z prędkością nie mniejszą niż 110-120 km/h. I będziesz miał kogoś na zmianę do prowadzenia.
Ale trzeba też wliczyć jakiś postój - tankowanie, siku.
Moim zdaniem te czternaście godzin to lekko przesadzone wyliczenie.

8O 8O 8O
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 21.06.2006 09:19

Stacja napisał(a):GPS jeden z lepszych na świecie sam koryguje czas zależnie od korków i stylu jazdy i ma tak dokładne mapy , że jest nawet ścieżka na plażę , którą idzie się z kampingu. W zeszłym roku wracałem przez Austrię z Orasaca i jak wyjechałem o 11 to w Warszawie też byłem na 11 , czyli 24 godziny jazdy non stop. Teraz też jadę do Orasaca , napisz jakim samochodem będziesz i czy może na kampingu Pod Muslinom , to porównamy trasy jakimi jechaliśmy
Ja zapuszczam się przeważnie w okolice Sibenika, Splitu. Ze Sptlitu (zeszły rok) około 16-17 godzin jazdy z kilkoma małymi przerwami (tankowanie, WC itp.) oraz jedną 1-1,5 h. Samochód - max załadowany lanos
Dad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dad » 21.06.2006 09:20

Stacja napisał(a):GPS jeden z lepszych na świecie sam koryguje czas zależnie od korków i stylu jazdy i ma tak dokładne mapy , że jest nawet ścieżka na plażę , którą idzie się z kampingu. W zeszłym roku wracałem przez Austrię z Orasaca i jak wyjechałem o 11 to w Warszawie też byłem na 11 , czyli 24 godziny jazdy non stop. Teraz też jadę do Orasaca , napisz jakim samochodem będziesz i czy może na kampingu Pod Muslinom , to porównamy trasy jakimi jechaliśmy

Będę Peugeotem 406 kombi i też planuję zahaczyć o kemp Pod Maslinom.Sam nie wiem co zrobić -6 razy jeżdziłem przez Austrię ale zawsze w weekend-spróbuję chyba jeszcze raz powtórzyć to samo tyle że w tygodniu -może na autostradzie jest smętnie ale bez korków powinno być szybciej.
Stacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stacja » 21.06.2006 09:38

Mam tydzień na ustalenie trasy , pierwsza wersja to Węgry i Bośnia , na mapie wygląda jakby ktoś linijkę przyłożył , mam kilka opisów trasy z forum , druga to Wegry i Zagreb, Karlovac autostradami w dół , i najbardziej oklepana przez Austrię , ale za bardzo nie chce już mi się nudzić na tej trasie. Są tacy co wyjeżdżają w czerwcu i może już wrócą i zdążą opisać swoje trasy , dużo od tego zależy. Ja będę granatowym Fordem Mondeo Kombi z boxem na dachu i może uda mi się na wyjazd wyciąć na ploterze znaczek Cro .pl na tylną klapę :D
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 21.06.2006 11:05

Stacja napisał(a): Cała trasa to 1417 km i teoretycznie 14 godzin i 5 minut jazdy.

twoj gps to wielki optymista :D :D :D
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 21.06.2006 11:20

slawek66 napisał(a):
Stacja napisał(a): Cała trasa to 1417 km i teoretycznie 14 godzin i 5 minut jazdy.

twoj gps to wielki optymista :D :D :D
może ma wgrane oprogramowanie dla Inter City :lol:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone