Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Dalmancji południowej w 2 osoby czas podróży

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pattinka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pattinka » 24.07.2006 13:34

Hejka jade z chłopakiem autkiem do Dalmancji Południowej chcemy jechac praktycznie non stop, jak długo się jedzie czy damy rade czy szukac 2 dodatkowych kierowców, ktoś tak jechał już??....pomocy
water_lover
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) water_lover » 24.07.2006 14:24

Witam, ja też jadę z chłopakiem dokładnie do Makarskiej. Wyliczyliśmy ze podróż będzie trwała ok 20 godz, oczywiście autostradami. Radziłabym jednak znaleźć czas na jakąś małą 3 godzinną drzemkę, 2 lata temu nie daliśmy rady i jak dojechalimy do Chorwacji kierowca musiał się drzemnąć kilka godzin.
Miłego pobytu :D
water_lover
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) water_lover » 24.07.2006 14:27

Myślę że większego problemu nie będzie pod warunkiem że kierowca nie będzie jechał "na siłę" dlatego radzę odpocząć przez parę godzin, ale autostradami bardzo szybko się jedzie, szczególnie przez Austrię.
Pattinka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pattinka » 24.07.2006 14:31

O fajnie dzieki za szybka odpowiedz a kiedy jedziecie??
agasiax
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agasiax » 24.07.2006 14:41

Witam. my wyruszamy juz w srode kierunek Szczecin-Makarska ,mamy zamiar jechac non stop ale zobaczymy jak to wyjdzie.W tamtym roku jechalismy na Krk i wyszlo nam 20 godzin ale jechalismy w piątek i byly straszne korki.
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 24.07.2006 14:47

Jeśli jedziesz z Białego Stoku to doradzam nocleg, nawet w Czechach, czy Słowacji. Sama podróż przez te kraje + polskie drogi potrafi wykończyć nawet doświadczonego kierowcę.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 24.07.2006 21:14

Na Peljesac w 2000 roku i w 2001 dojechaliśmy w 24h z Białegostoku bez noclegu dwóch kierowców - nie było jeszcze autostrady w Cro, 2 lata temu na Murter - jeden kierowca czyli ja w 19h - już autostradą i około 2h przerw w trasie. W tym roku jadę z 14 miesięczną córką i raczej rozłożymy to 2 dni - nie będę ryzykował z dzieckiem...
Także można próbować...
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.07.2006 22:06

My jeździmy zawsze z międzylądowaniem :wink:

Raz to były okolice Postojnej - SLO (kwatera).

Innym razem Senec - SK (hotel) a potem druga noc .. we własnym autku zaparkowanym w Vodicach - HR (nie znalazło się miejsce dla 'nastu osób na jedną nockę)

W tym roku - w okolicy Bratyslavy - SK (hotel).

Jeździmy na kilka aut. W każdym po dwóch kierowców: po jednym czynnym i jednym ... przewodniku :wink: :lol:

Zawsze byliśmy z dziećmi, więc ... gdybym jechała tylko z Moim Kochaniem to ... improwizowalibyśmy ze spaniem w zależności od stopnia zmęczenia.

Pozdraviam krajankę 8)
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 25.07.2006 07:41

Ja w lipcu br. jechałem pierwszy raz do Dalmacji ale z południa Polski. Wyjechałem o 5-tej rano. Zatem z domu do granicy w Zwardoniu miałem ok. 100 km. Dalej na Zilina, Bratysława, Wiedeń, Gratz, Maribor, i autostrada w Cro. Nie znając jeszcze tamtych dróg - na wcześniej zaplanowany nocleg (jak się okazało) dojechałem na godz. 14.00; Jak tu spać zatem dalej w drogę. I tak w jeden dzień bez problemów, bez korków a z klimą i rodziną dojechałem na Riwierę do miejscowości Marusici gdzie znalazłem skromny ale piękny apartament. Po rozpakowaniu się jeszcze za dnia (przed wieczorem) wykąpałem się w Adriatyku.

..... A z Riwiery Makarskiej do domu - 1200 km - jechałem 15 godzin (tylko autostrady)
...Na koniec dodam, że najgorszy odcinek drogi na całej trasie to był w Polsce od Zwardonia przez Żywiec, Suchą Beskidzką (szkoda ale prawda) :oops:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 25.07.2006 08:44

Hejka jade z chłopakiem autkiem do Dalmancji Południowej chcemy jechac praktycznie non stop, jak długo się jedzie czy damy rade czy szukac 2 dodatkowych kierowców, ktoś tak jechał już??....pomocy

jazda non stop jest wysoko nierozsądna. Jazda ze Śląska (okolic Gliwic) już jest wg. mnie do Dalmacji ryzykowna i nie chodzi tu tylko o możliwość zaśnięcia za kółkiem bo to można zwalczyć, jednak reakcje kierowcy, który siedzi za kierownicą ponad 20 h są delikatnie mówiąc nienajlepsze.
Przy tej odległości i czasie podróży proponuję jednak poświęcić parę godzin na sen choćby w samochodzie (jeśli jedziecie we dwójkę nie stanowi to problemu) lub w Oekotelu w Austrii (temat poruszany wielokrotnie na forum)
guli
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guli » 25.07.2006 09:57

Na początku lipca jechaliśmy z Kalisza do Splitu. Całość ok 20 godzin, na 1 kierowcę bardzo męcząca. Wciągnąłem po drodze chyba z 10Red Buli i dało radę ale następnym razem zrobię 2 - 3 godzinną przerwę na drzemkę w samochodzie.
water_lover
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) water_lover » 27.07.2006 11:36

Pattinka napisał(a):O fajnie dzieki za szybka odpowiedz a kiedy jedziecie??

Już dzisiaj wyjeżdzamy, na 2 tygodnie
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 27.07.2006 11:40

...rok temu w maju również z Białegostoku, jeden kierowca czyli JA :)...do Baśkiej Vody z 2h drzemką w okolicach Graz-u, kwestia organizmu :)...jutro wyjeżdzamy na Peljesać...mam nadzieję, że spotkam tam croforumowiczów :)...
jfk66
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jfk66 » 27.07.2006 20:08

Hi. Mam pytanko do "a to ja" czy nocleg w Postojnej czy okolicy jest mozliwy w ciemno? :wink:
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 30.07.2006 21:18

Jechałem dwa tygodnie temu, po raz pierwszy, z Łodzi do Platu. Droga przez Cieszyn, Czechy, Słowację(autostrada na Bratysławę), Węgry(86), Słowenię i starą trasą przez Chorwację - jechałem (tylko ja prowadziłem) równo 24h w tym 1h spania jakieś 150 km przed Splitem.

Pozdr
MarkS
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone