Specyfika tej ludności jest bardzo złożona. Sam nie byłem nigdy w BiH czy Serbii a i Chorwację zaliczyłem tylko raz ale swoją wiedzę historyczną jak i pogląd na świat wydaje mi się, że mam...
Popieram zdanie Raula, że może nie już ani za chwilę ale konflikt zbrojny się tam szykuje (chociaż zamknęli Wiktora Buta - "Pana Życia i Śmierci" - największego sprzedawcę broni, więc może chociaż dostęp im się trochę ograniczy;)) Tam powstały podziały podobnie jak w Polsce, tylko na znacznie większą skalę. Duże znaczenie ma również nienawiść jednych do drugich spowodowana ludobójstwami, tym, że zbrodniarze tacy jak Radovan Karadzić a zwłaszcza Ratko Mladic (bez skrępowania chodził po restauracjach, stadionach, miejscach publicznych) spokojnie żyli sobie w Serbii podczas gdy cała BiH ich poszukiwała....
Z naszego podwórka - dla kibiców piłki nożnej. Zobaczcie jak witają się przed meczem zawodnicy z tamtych stron: Semir Stilic, Miro Radovic, Aleksandar Vukovic, Dima Injac i wielu wielu innych...
Dla ciekawych tej tematyki polecam stronę:
http://www.trial-ch.org/en/ressources/trial-watch/trial-watch/profils/profile/108/action/show/controller/Profile.html
Szkoda, że nie ma tematu o historii tych ziem, wielu by się ciekawych rzeczy dowiedziało...