Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do CRO z Paszportem czy z Dowodem Osobistym ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kozarro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozarro » 22.02.2007 23:47

dzięki, że do paszportu dopisać można to wiem myślałem o dowodzie, ale jak tak to żeby z dziećmi podróżować na nowy dowód (w którym nie ma wpisów o dzieciach) to paszporty i tak będą niezbędne czy dobrze rozumuję?
a jakie ubezpieczenie od kosztów leczenie polecacie?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.02.2007 11:55

Dzieciom można swobodnie wyrobić dowód osobisty. Przy czym powyżej 14-go roku życia dziecko może ten dowód wyrobić sobie samemu a wcześniej mogą to zrobić wyłącznie rodzice.
kozarro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozarro » 23.02.2007 12:33

dzieki zatem powalczę w urzedach
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 26.02.2007 17:42

niezawodny napisał(a):Dzieciom można swobodnie wyrobić dowód osobisty. Przy czym powyżej 14-go roku życia dziecko może ten dowód wyrobić sobie samemu a wcześniej mogą to zrobić wyłącznie rodzice.

Ty to chłopie chyba jesteś osobistym wrogiem paszportów. Po jakiego grzyba wyrabiać dziecku dowód osobisty? Żeby podróżować po UE?? Przecież równie łatwo jest wyrobić paszport, dzięki któremu dzieciak przez najbliższe 10 lat będzie mógł podróżować po całym świecie.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 26.02.2007 17:56

rich72 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
rich72 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
rich72 napisał(a):a tak się składa że obowiązują nas przepisy polskie nie zaś chorwackie chyba że niezawodny ma inne obywatelstwo

Nie. Na granicach Chorwacji obowiązują NAS przepisy chorwackie.
Tak jak w Polsce obowiązują przepisy polskie. Czy to takie trudne do skumania :?:

K.K. -Art. 109. Ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego, który popełnił przestępstwo za granicą.

Czy to takie trudne do skumania :wink:

Nie masz Rich pojęcia o rzeczach które komentujesz... :oops:
Art. 109 Kodeksu Karnego dotyczy PRZESTĘPSTW popełnionych przez polskiego obywatela za granicą. Legalne przekroczenie granicy przestępstwem nie jest... :lol:
A warunkiem sine qua non zastosowania art. 109 KK jest dodatkowo spełnienie przesłanki z art. 111 par. 1 KK - czyn musi być także przestępstwem w kraju, w którym został popełniony.
Tłumacząc ci to prościej; aby ktoś ścigał cię w Polsce musisz popełnić przestępstwo w kraju, który również uzna twój czyn za przestępstwo a systemy prawne są w każdym kraju odnienne.
Wjazd do Chorwacji na podstawie dowodu osobistego przestępstwem nie jest - zacytowałem ci przepisy chorwackiego MSZ - jak nie kumasz po angielsku, to nie moja wina :wink:
Dla jasności; Chorwacja zaprasza do siebie turustów z Unii Europejskiej z dowodem osobistym, tak samo jak wzajemnie traktują swych obywateli wszystkie kraje UE (swoboda podróżowania).
Czy teraz jest prościej? Bo jeśli nie to ja prościej już ci nie wytłumaczę co to jest prawo i jurysdykcja etc...

jeśli chcesz się dowiedzieć coś więcej na temat uregulowań prawnych w naszym kraju to zapraszam Cię na płatne korepetycje - bo za darmo to z Tobą nawet koń nie strzyma. Z mojego powodu to możesz se i do Kenii jechać na podstawie metki z majtek lub skarpetek ale proszę Cię nie udowadniaj czegoś o czym masz pojęcie jak przysłowiowa "świnia o gwiazdach" - przykład Prawo Polskie.

Ps. Oki a tło tego forum jest czarne :wink:

Postaw pare przecinkow, bo nie rozumiem co piszesz?
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 26.02.2007 17:59

niezawodny napisał(a):
Puszcza41 napisał(a):No więc jasne, nie widziałeś, nie czytałeś tylko rozsiewasz niesprawdzone pogłoski... Mnie też teraz będziesz chciał wsadzić do więzienia?

Daj mi człowieka a paragraf sam się znajdzie. Więc jak - ty to jakiś święty jesteś czy jak?

A przez Neum na dowód przejedziesz i tyle. A dlaczego przejedziesz znajdziesz w różnych mądrych źródłach pt. Hercegowina - tam szukaj odpowiedzi dlacze go się da. Ja wiem że się da. Jak ci to nie starcza to nie moja wina :lol:

Ty tez moglbys pisac poprawnie, skoro poprawiasz innych.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.02.2007 18:12

:oczko_usmiech: no na tego posta też odpowiedz będziesz miał już 90 :smo:

bez odbioru :mrgreen: :wink:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 26.02.2007 18:47

Rysio napisał(a)::oczko_usmiech: no na tego posta też odpowiedz będziesz miał już 90 :smo:

Zdania zaczynaj od duzej litery, a moze zmien sobie login na....prof. Miodek ;)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.02.2007 19:58

Lubuszanin napisał(a):
Rysio napisał(a)::oczko_usmiech: no na tego posta też odpowiedz będziesz miał już 90 :smo:

Zdania zaczynaj od duzej litery, a moze zmien sobie login na....prof. Miodek ;)

psecytaj se fonetycnie Twojego posta i ić do dzentysty albo logopedy :lol:

Ps. Chciałbym zwrócić uwagę że nie można zmieniać nicków - można co najwyżej mieć 2 lub więcej :wink:
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 27.02.2007 14:06

Dobra... a tak wracając do tematu to napiszę anegdotę ze swojego doświadczenia. Jadąc pierwszy raz do Chorwacji wyrobiłem sobie nowy paszport, podróżując tranzytem przez CZ, SK, A, SLO wszędzie okazywałem dowód. No to dojeżdzając do granicy z HR wyjmuję mój nowy świeżutki paszport (widzę że przede mną ze stojących w kolejce samochodów wyciągają dowody). Podjeżdżam do okienka, podaję paszporty... a celnik ogląda te paszporty i do mnie PROSZĘ ZJECHAĆ TUTAJ NA BOK :lol: Miałem trzepany cały samochód, przetrzymali nas ok 2 h. Komunikowali się nawet z głównym oddziałem VW aby potwierdzić autentyczność numerów seryjnych auta :roll:
Ciekawe co by było gdybym pokazał DO zamiast paszportu, może celnik stwierdził, że jakoś nietypowo się zachowujemy, bo mamy paszporty i wjeżdżamy przez mniej uczęszczane przez Polaków przejście (ok. miejscowości Rupa) stąd ta kontrola.
Także wygląda na to że pogranicznicy chorwaccy przyzwyczaili się do DO i paszporty ich niepokoją :lol:

Co do przejazdu do Dubrovnik'a przez terytorium BiH, nie mieliśmy żadnych trudności, nawet nie opuszczałem szyby, tylko zwolniłem, a pogranicznik tylko machnął żeby jechać...
kozarro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozarro » 01.03.2007 20:27

a wracając do paszportów dla dzieciaków - byłem w urzędzie w tym tygodniu i dla małego i córy wyrobiłem paszporty - dzieci do 7 lat ze zniżką - wychodzi po 30 zł. Paszporty na 5 lat przy czym dla dzieci poniżej 5 roku tylko na specjalne życzenie paszport 5-letni - normalnie dostają tymczasowy na rok. Oboje rodzice i dzieci muszą być obecne w urzędzie w czasie składania wniosku, do tego trzeba mieć akty urodzenia, dowód wpłaty no i znać pesel.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 22.03.2007 15:51

Dziekan napisał(a): ogląda te paszporty i do mnie PROSZĘ ZJECHAĆ TUTAJ NA BOK :lol: Miałem trzepany cały samochód, przetrzymali nas ok 2 h. Komunikowali się nawet z głównym oddziałem VW aby potwierdzić autentyczność numerów seryjnych auta :roll:
Ciekawe co by było gdybym pokazał DO zamiast paszportu, może celnik stwierdził, że jakoś nietypowo się zachowujemy, bo mamy paszporty i wjeżdżamy przez mniej uczęszczane przez Polaków przejście (ok. miejscowości Rupa) stąd ta kontrola.
Także wygląda na to że pogranicznicy chorwaccy przyzwyczaili się do DO i paszporty ich niepokoją :lol:

E, nie to - ja przez Rupę z paszportem i wielu moich znajomych tak samo - żadnych niespodzianek z trzepaniem - podejrzewam że więcej Polaków tam z paszportem trafia...
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 02.08.2007 16:47

Przejeżdżaliśmy w czerwcu przez granicę Słowenia - Chorwacja na dowód, pan "wopista" policzył osoby w samochodzie i ilość dowodów, nawet nie spojrzał na zdjęcia i ... odjazd. Z powrotem podobnie tyle że była pani.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do CRO z Paszportem czy z Dowodem Osobistym ??? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone