napisał(a) Dziekan » 27.02.2007 14:06
Dobra... a tak wracając do tematu to napiszę anegdotę ze swojego doświadczenia. Jadąc pierwszy raz do Chorwacji wyrobiłem sobie nowy paszport, podróżując tranzytem przez CZ, SK, A, SLO wszędzie okazywałem dowód. No to dojeżdzając do granicy z HR wyjmuję mój nowy świeżutki paszport (widzę że przede mną ze stojących w kolejce samochodów wyciągają dowody). Podjeżdżam do okienka, podaję paszporty... a celnik ogląda te paszporty i do mnie PROSZĘ ZJECHAĆ TUTAJ NA BOK
Miałem trzepany cały samochód, przetrzymali nas ok 2 h. Komunikowali się nawet z głównym oddziałem VW aby potwierdzić autentyczność numerów seryjnych auta
Ciekawe co by było gdybym pokazał DO zamiast paszportu, może celnik stwierdził, że jakoś nietypowo się zachowujemy, bo mamy paszporty i wjeżdżamy przez mniej uczęszczane przez Polaków przejście (ok. miejscowości Rupa) stąd ta kontrola.
Także wygląda na to że pogranicznicy chorwaccy przyzwyczaili się do DO i paszporty ich niepokoją
Co do przejazdu do Dubrovnik'a przez terytorium BiH, nie mieliśmy żadnych trudności, nawet nie opuszczałem szyby, tylko zwolniłem, a pogranicznik tylko machnął żeby jechać...