Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do CRO z Paszportem czy z Dowodem Osobistym ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 21:09

platon napisał(a):i kto tu jest burakiem? :D

Niezmiennie ty pod wszystkimi swoimi 30-toma nickami :lol:

Zacytuj jeszcze coś śmiesznego z MSZ że nie wolno jechać bez paszportu. Właśnie moi znajomi mieli niezły ubaw :lol:
Aha, nie zapomnij poinformować MSZ dokąd jedziesz. Na piśmie listem poleconym. I dołącz CV. Nie zapomnij dodać swej przebogatej przeszłości na CRO.pl - tylko nie okłam władzy - podaj wszystkie 30 nicków :!:
Bo inaczej złamiesz prawo - buraku :!:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 11.02.2007 21:11

niezawodny napisał(a):
mariusz29 napisał(a):Na prywatnej kwaterze w Rakovicy, starsza Pani chcąc potwierdzić nasz pobyt wyraźnie chciała paszporty. Mieliśmy paszporty i takowe okazaliśmy. Niestety, nie sprawdziłem jej reakcji na ewentualne okazanie dowodów osobistych.

To jest typowe...ręce same opadają :oops:
Czy dla ciebie "starsza pani z Rakowicy" musi wiedzieć o istnieniu ruchu bezpaszportowego w jej kraju :?:
Czy ta pani to jest twój "guru" w tym temacie :?: :lol: Warto czasem pomyśleć że starsza pani z Rakowicy może mieć takie informacje jakie do niej docierają. Nie zdziwiłbym się jakby nie wiedziała o istnieniu jakiejś Unii Europejskiej i jakiejś swobody podróżowania - bo jej to do szczęścia nie jest potrzebne. Co nie znaczy że jak da jej się dowód to go odrzuci - zapewne pomyśli że to jest polski paszport i będzie OK... :wink:

ręce rzeczywiście opadają do samych kolan :wink:
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 11.02.2007 21:13

Plastykowy paszport?
Ale nie o to chodzi - chciałem wykazać, że nie wszystko jest czarne lub białe, są sytuacje nie do przewidzenia tak jak i osoby, które nie słyszały o w/w przepisach.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 11.02.2007 21:16

niezawodny napisał(a):
platon napisał(a):i kto tu jest burakiem? :D

Niezmiennie ty pod wszystkimi swoimi 30-toma nickami :lol:

Zacytuj jeszcze coś śmiesznego z MSZ że nie wolno jechać bez paszportu. Właśnie moi znajomi mieli niezły ubaw :lol:
Aha, nie zapomnij poinformować MSZ dokąd jedziesz. Na piśmie listem poleconym. I dołącz CV. Nie zapomnij dodać swej przebogatej przeszłości na CRO.pl - tylko nie okłam władzy - podaj wszystkie 30 nicków :!:
Bo inaczej złamiesz prawo - buraku :!:

gdybym to ja zapłacił tak wysoki mandat w Austrii jak ty i potem tu płakał ja dziecko,gdybym to ja nie miał opłaty drogowej przez Słowację i tu się chwalił swoim cwaniactwem to byłbym rzeczywiście burakiem :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.02.2007 21:25

niezawodny napisał(a):
platon napisał(a):
i kto tu jest burakiem? icon_biggrin.gif

Niezmiennie ty pod wszystkimi swoimi 30-toma nickami icon_lol.gif
podaj link na dowód!!!! :D
powinno być "niezawodnie" a nie "niezmiennie"
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 22:05

Sławomir Wocial napisał(a):niezawodny napisał(a):
platon napisał(a):
i kto tu jest burakiem? icon_biggrin.gif

Niezmiennie ty pod wszystkimi swoimi 30-toma nickami icon_lol.gif
podaj link na dowód!!!! :D
powinno być "niezawodnie" a nie "niezmiennie"

A coś na temat napiszesz czy dalej będziesz tylko kukiełkował :?: :lol:
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 11.02.2007 22:14

niezawodny napisał(a):
Jola L-G napisał(a):Fakt !! zielonej karty nie trzeba, ale to jest umowa międzynarodowa, a na temat paszportu nie ma tam wzmianki, więc zgodnie z przepisami trzeba go posiadać, gdyż ani umowa, ani przepisy nie mówią o tym, że nie trzeba go posiadać.

Musisz opowiadać takie bzdury na poważnym forum :?:

Więc teraz dla wszystkich niedowiarków, którzy nadal sądzą że nie da się dojechać do Dubrovnika bez paszportu informacja dlaczego się da wyłącznie na dowód (info ze strony MSZ Chorwacji www.mfa.hr):

"In parallel with the progress in the EU accession Croatia is strengthening its bilateral and good neighbourly relations with the countries of the region. I would just mention that from the 1st of June 2004 citizens of EU and Bosna-Hercegovina could enter Croatia only with identity cards and vice versa. Last week Croatian Government decided to suspend visas for Serbia and Montenegro citizens from June 10 to December 31 and we hope that liberalisation of the visa regime would give an impetus to further improve our relations and to resolve remaining open questions. We also welcomed decision of the Government of Serbia and Montenegro to abolish visas for Croatian citizens and most recent decision of Government of Albania to do the same."

Ponadto w dziale ABC jest przyklejony wątek w tej materii (dokumenty wjazdowe) wraz z cytowaną oficjalną odpowiedzią z ambasady Chorwacji w Polsce. Dowód osobisty jest dokumentem podróży równoważnym paszportowi.

Nie są to bzdury jak to nazywasz, bo latem 2006 sprawdzano dokumenty i niestety było przykro ale 2 osoby musiały z granicy zawrócić!!!!!!!!!!!!! i co Ty na to?????????????????
Ps. a co do powagi tego forum to może napisz to innym nie mnie :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 11.02.2007 22:16 przez Jola L-G, łącznie edytowano 1 raz
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 22:15

platon napisał(a):gdybym to ja zapłacił tak wysoki mandat w Austrii jak ty i potem tu płakał ja dziecko,gdybym to ja nie miał opłaty drogowej przez Słowację i tu się chwalił swoim cwaniactwem to byłbym rzeczywiście burakiem :D

Byłbyś :?: Przecież jesteś klasycznym burakiem na patyku, więc daruj sobie ten tryb przypuszczający bo schlebiasz nim sobie (klasyczny brak skromności) a urągasz innym, którzy na co dzień płacą mandaty.

P.S.
A admin niech się nie dziwi że ma buractwo w wątkach powyżej Hyde Parku. Bo zamiast wziąć się za poważną moderację w tematach merytorycznych (powyżej Hyde Parku) i nie dopuszczać do takich prymitywnych pyskówek buraków-Platonów jak ta to zajmuje się moderowaniem Hyde Parku - stąd taki tu jest burdel...
A łatwo zobaczyć kto pisze w temacie a kto szuka zaczepki...
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 11.02.2007 22:18

niezawodny napisał(a):
platon napisał(a):gdybym to ja zapłacił tak wysoki mandat w Austrii jak ty i potem tu płakał ja dziecko,gdybym to ja nie miał opłaty drogowej przez Słowację i tu się chwalił swoim cwaniactwem to byłbym rzeczywiście burakiem :D

Byłbyś :?: Przecież jesteś klasycznym burakiem na patyku, więc daruj sobie ten tryb przypuszczający bo schlebiasz nim sobie (klasyczny brak skromności) a urągasz innym, którzy na co dzień płacą mandaty.

P.S.
A admin niech się nie dziwi że ma buractwo w wątkach powyżej Hyde Parku. Bo zamiast wziąć się za poważną moderację w tematach merytorycznych (powyżej Hyde Parku) i nie dopuszczać do takich prymitywnych pyskówek buraków-Platonów jak ta to zajmuje się moderowaniem Hyde Parku - stąd taki tu jest burdel...
A łatwo zobaczyć kto pisze w temacie a kto szuka zaczepki...

A może jeszcze kto obraża i od buraków wyzywa???????????
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 22:30

Jola L-G napisał(a):A może jeszcze kto obraża i od buraków wyzywa???????????

Tak, tak - poproś tego buraka o wykładnię prawa unijnego z polskiego MSZ - dogadacie cię... :lol:
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 11.02.2007 22:33

niezawodny napisał(a):
Jola L-G napisał(a):A może jeszcze kto obraża i od buraków wyzywa???????????

Tak, tak - poproś tego buraka o wykładnię prawa unijnego z polskiego MSZ - dogadacie cię... :lol:

Ale to nie on od buraków wyzywał, a o wykladnię prawa unijnego nikogo prosić nie muszę jeśli oczywiście chodzi o państwa, które są członkami UE
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 22:40

Jola L-G napisał(a):Ale to nie on od buraków wyzywał, a o wykladnię prawa unijnego nikogo prosić nie muszę jeśli oczywiście chodzi o państwa, które są członkami UE

Wystarczy że ten burak wyzwał od czego innego, więc niech się nie dziwi że sprowadziłem go na ziemię.
A co do prawa unijnego to prawo to z góry przewidziało wyjątki dla takich państw jak np. Norwegia czy Chorwacja, które do UE nie należą ale należą do strefy bezpaszportowej czy do strefy Schengen (np. Norwegia) w której w ogóle jakekolwiek kontrole graniczne są zniesione.
kozarro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozarro » 22.02.2007 22:52

witam nie mogę odszukać jeszcze jednej informacji czy na dzieci 6 letnie i półroczne też należy mieć paszport? dowodów nie mają a w nowych nie ma wpisów o dzieciach......... :cry: proszę o info
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 22.02.2007 23:11

Nie muszą mieć paszportów, o ile są wpisane do paszportów rodziców (wystarczy jednego).
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 22.02.2007 23:13

W nowym, jak najbardziej, jest miejsce na wpis dziecka ale osobny paszport małoletniemu też możesz wyrobić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do CRO z Paszportem czy z Dowodem Osobistym ??? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone