niezawodny napisał(a):rich72 napisał(a):niezawodny napisał(a):rich72 napisał(a):a tak się składa że obowiązują nas przepisy polskie nie zaś chorwackie chyba że niezawodny ma inne obywatelstwo
Nie. Na granicach Chorwacji obowiązują NAS przepisy chorwackie.
Tak jak w Polsce obowiązują przepisy polskie. Czy to takie trudne do skumania
K.K. -Art. 109. Ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego, który popełnił przestępstwo za granicą.
Czy to takie trudne do skumania
Nie masz Rich pojęcia o rzeczach które komentujesz...
Art. 109 Kodeksu Karnego dotyczy PRZESTĘPSTW popełnionych przez polskiego obywatela za granicą. Legalne przekroczenie granicy przestępstwem nie jest...
A warunkiem sine qua non zastosowania art. 109 KK jest dodatkowo spełnienie przesłanki z art. 111 par. 1 KK - czyn musi być także przestępstwem w kraju, w którym został popełniony.
Tłumacząc ci to prościej; aby ktoś ścigał cię w Polsce musisz popełnić przestępstwo w kraju, który również uzna twój czyn za przestępstwo a systemy prawne są w każdym kraju odnienne.
Wjazd do Chorwacji na podstawie dowodu osobistego przestępstwem nie jest - zacytowałem ci przepisy chorwackiego MSZ - jak nie kumasz po angielsku, to nie moja wina
Dla jasności; Chorwacja zaprasza do siebie turustów z Unii Europejskiej z dowodem osobistym, tak samo jak wzajemnie traktują swych obywateli wszystkie kraje UE (swoboda podróżowania).
Czy teraz jest prościej? Bo jeśli nie to ja prościej już ci nie wytłumaczę co to jest prawo i jurysdykcja etc...
jeśli chcesz się dowiedzieć coś więcej na temat uregulowań prawnych w naszym kraju to zapraszam Cię na płatne korepetycje - bo za darmo to z Tobą nawet koń nie strzyma. Z mojego powodu to możesz se i do Kenii jechać na podstawie metki z majtek lub skarpetek ale proszę Cię nie udowadniaj czegoś o czym masz pojęcie jak przysłowiowa "świnia o gwiazdach" - przykład Prawo Polskie.
Ps. Oki a tło tego forum jest czarne