Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do CRO z Paszportem czy z Dowodem Osobistym ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.02.2007 18:30

niezawodny napisał(a):
rich72 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
rich72 napisał(a):a tak się składa że obowiązują nas przepisy polskie nie zaś chorwackie chyba że niezawodny ma inne obywatelstwo

Nie. Na granicach Chorwacji obowiązują NAS przepisy chorwackie.
Tak jak w Polsce obowiązują przepisy polskie. Czy to takie trudne do skumania :?:

K.K. -Art. 109. Ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego, który popełnił przestępstwo za granicą.

Czy to takie trudne do skumania :wink:

Nie masz Rich pojęcia o rzeczach które komentujesz... :oops:
Art. 109 Kodeksu Karnego dotyczy PRZESTĘPSTW popełnionych przez polskiego obywatela za granicą. Legalne przekroczenie granicy przestępstwem nie jest... :lol:
A warunkiem sine qua non zastosowania art. 109 KK jest dodatkowo spełnienie przesłanki z art. 111 par. 1 KK - czyn musi być także przestępstwem w kraju, w którym został popełniony.
Tłumacząc ci to prościej; aby ktoś ścigał cię w Polsce musisz popełnić przestępstwo w kraju, który również uzna twój czyn za przestępstwo a systemy prawne są w każdym kraju odnienne.
Wjazd do Chorwacji na podstawie dowodu osobistego przestępstwem nie jest - zacytowałem ci przepisy chorwackiego MSZ - jak nie kumasz po angielsku, to nie moja wina :wink:
Dla jasności; Chorwacja zaprasza do siebie turustów z Unii Europejskiej z dowodem osobistym, tak samo jak wzajemnie traktują swych obywateli wszystkie kraje UE (swoboda podróżowania).
Czy teraz jest prościej? Bo jeśli nie to ja prościej już ci nie wytłumaczę co to jest prawo i jurysdykcja etc...

jeśli chcesz się dowiedzieć coś więcej na temat uregulowań prawnych w naszym kraju to zapraszam Cię na płatne korepetycje - bo za darmo to z Tobą nawet koń nie strzyma. Z mojego powodu to możesz se i do Kenii jechać na podstawie metki z majtek lub skarpetek ale proszę Cię nie udowadniaj czegoś o czym masz pojęcie jak przysłowiowa "świnia o gwiazdach" - przykład Prawo Polskie.

Ps. Oki a tło tego forum jest czarne :wink:
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 11.02.2007 18:31

Można wjeżdżać bez obaw :lol:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 11.02.2007 18:40

Adrian34 napisał(a):Można wjeżdżać bez obaw :lol:

,, Od 1 sierpnia 2004 r. w Chorwacji obowiązuje rozporządzenie rządu RCh w sprawie systemu wizowego, które m.in. zezwala obywatelom UE na przekraczanie granicy chorwackiej także na podstawie dowodów osobistych. Ministerstwo Spraw Zagranicznych pragnie przestrzec, iż jest to uregulowanie wewnętrzne państwa trzeciego i przy przekraczaniu granicy chorwackiej na podstawie dowodu osobistego dochodzi zarówno do łamania postanowień prawa polskiego, jak i poważnych problemów na terenie Chorwacji (np. brak możliwości: powrotu do Polski drogą lotniczą, zameldowania się, korzystania z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, korzystania z usług banków, czy Western Union) Dlatego też nadal w ruchu osobowym między Polską i Chorwacją przy przekraczaniu granicy chorwackiej należy obowiązkowo posiadać paszport.''
,,Bezpłatna opieka medyczna przysługuje turystom z RP w ograniczonym zakresie tylko w nagłej sytuacji, jako pierwsza niezbędna pomoc (wypadek, zasłabnięcie). Chcąc skorzystać z bezpłatnej pomocy, należy okazać polski paszport oraz potwierdzić ubezpieczenie. W Chorwacji, nie będącej w UE, nie są honorowane formularze serii E-100. Standardowa prywatna wizyta lekarska kosztuje od 16 do 20 USD. Koszt doby w szpitalu wynosi ok. 50 USD (bez kosztów operacji oraz leków).''
jak napisał gospodarz w banku sprawdzają paszport,a co z resztą ?
co z zameldowaniem? lewizna znaczy się w majestacie prawa chorwackiego? :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 19:04

rich72 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
rich72 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
rich72 napisał(a):a tak się składa że obowiązują nas przepisy polskie nie zaś chorwackie chyba że niezawodny ma inne obywatelstwo

Nie. Na granicach Chorwacji obowiązują NAS przepisy chorwackie.
Tak jak w Polsce obowiązują przepisy polskie. Czy to takie trudne do skumania :?:

K.K. -Art. 109. Ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego, który popełnił przestępstwo za granicą.

Czy to takie trudne do skumania :wink:

Nie masz Rich pojęcia o rzeczach które komentujesz... :oops:
Art. 109 Kodeksu Karnego dotyczy PRZESTĘPSTW popełnionych przez polskiego obywatela za granicą. Legalne przekroczenie granicy przestępstwem nie jest... :lol:
A warunkiem sine qua non zastosowania art. 109 KK jest dodatkowo spełnienie przesłanki z art. 111 par. 1 KK - czyn musi być także przestępstwem w kraju, w którym został popełniony.
Tłumacząc ci to prościej; aby ktoś ścigał cię w Polsce musisz popełnić przestępstwo w kraju, który również uzna twój czyn za przestępstwo a systemy prawne są w każdym kraju odnienne.
Wjazd do Chorwacji na podstawie dowodu osobistego przestępstwem nie jest - zacytowałem ci przepisy chorwackiego MSZ - jak nie kumasz po angielsku, to nie moja wina :wink:
Dla jasności; Chorwacja zaprasza do siebie turustów z Unii Europejskiej z dowodem osobistym, tak samo jak wzajemnie traktują swych obywateli wszystkie kraje UE (swoboda podróżowania).
Czy teraz jest prościej? Bo jeśli nie to ja prościej już ci nie wytłumaczę co to jest prawo i jurysdykcja etc...

jeśli chcesz się dowiedzieć coś więcej na temat uregulowań prawnych w naszym kraju to zapraszam Cię na płatne korepetycje - bo za darmo to z Tobą nawet koń nie strzyma. Z mojego powodu to możesz se i do Kenii jechać na podstawie metki z majtek lub skarpetek ale proszę Cię nie udowadniaj czegoś o czym masz pojęcie jak przysłowiowa "świnia o gwiazdach" - przykład Prawo Polskie.

Ps. Oki a tło tego forum jest czarne :wink:

Przemówiło urażone ego kolegi Richa... :lol:
Więc ty Rich zawsze pamiętaj o paszporcie :!: Bez niego nie wychylaj nosa z domu bo cię zamkną w ciemnej piwnicy i będzie cię pilnował jakiś czarny bocian :lol:
A ja sobie będę dalej jeździł po Europie na dowód osobisty, ot taki już ze mnie dziwak :wink:

P.S.
Widzę że to forum zeszło nieźle na psy jeśli znawcy tematu straszą nowych userów brakiem paszportu. Bardzo to pasuje do profilu tego forum...Ale jaja :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 19:20

platon napisał(a):Ministerstwo Spraw Zagranicznych pragnie przestrzec, iż jest to uregulowanie wewnętrzne państwa trzeciego i przy przekraczaniu granicy chorwackiej na podstawie dowodu osobistego dochodzi zarówno do łamania postanowień prawa polskiego, jak i poważnych problemów na terenie Chorwacji (np. brak możliwości: powrotu do Polski drogą lotniczą, zameldowania się, korzystania z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, korzystania z usług banków, czy Western Union) Dlatego też nadal w ruchu osobowym między Polską i Chorwacją przy przekraczaniu granicy chorwackiej należy obowiązkowo posiadać paszport.''

MSZ jako organ władzy wykonawczej nie jest źródłem prawa polskiego - jedynym źródłem prawa materialnego w Polsce jest władza ustawodawcza - Sejm RP. Nie istnieje żadna ustawa zabraniająca polskiemu obywatelowi podróżowanie po świecie z dowodem osobistym. Odwrotnie - zgodnie z aktualnym polskim prawem - traktatem akcesyjnym do UE ratyfikowanym przez Sejm obywatel RP ma prawo podróżować na podstawie dowodu osobistego. Amen.

P.S.
Co do banków - nie widzę powodów aby bank miał odmówić autoryzacji na podstawie dowodu osobistego. A w dobie obsługi elektronicznej to trzeba być masochistą by odwiedzać bank (ja nawet w Polsce tego nie robię).Podobnie służba zdrowia i inne instytucje nie wymagają dowodu. Wynika to z logiki - nie opłaca się... Bank żyje z prowizji od każdej transakcji. A instytucje państwa (np. służba zdrowia) są zobowiązane wykonywać polecenia władz zwierzchnich - takim jest MSZ Chorwacji, który zatwierdził dowody osobiste jako dokumenty wjazdowe do HR z wszystkimi tego konsekwencjami. Kto twierdzi że jest inaczej wprowadza potencjalnych turystów w błąd. Czy do tego służy CRO.pl :?:
Ostatnie pytanie kierują do adminów - ale oni pewnie też nie znają tematu... :roll:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 11.02.2007 19:29

niezawodny napisał(a):
platon napisał(a):Ministerstwo Spraw Zagranicznych pragnie przestrzec, iż jest to uregulowanie wewnętrzne państwa trzeciego i przy przekraczaniu granicy chorwackiej na podstawie dowodu osobistego dochodzi zarówno do łamania postanowień prawa polskiego, jak i poważnych problemów na terenie Chorwacji (np. brak możliwości: powrotu do Polski drogą lotniczą, zameldowania się, korzystania z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, korzystania z usług banków, czy Western Union) Dlatego też nadal w ruchu osobowym między Polską i Chorwacją przy przekraczaniu granicy chorwackiej należy obowiązkowo posiadać paszport.''

MSZ jako organ władzy wykonawczej nie jest źródłem prawa polskiego - jedynym źródłem prawa materialnego w Polsce jest władza ustawodawcza - Sejm RP. Nie istnieje żadna ustawa zabraniająca polskiemu obywatelowi podróżowanie po świecie z dowodem osobistym. Odwrotnie - zgodnie z aktualnym polskim prawem - traktatem akcesyjnym do UE ratyfikowanym przez Sejm obywatel RP ma prawo podróżować na podstawie dowodu osobistego. Amen.

P.S.
Co do banków - nie widzę powodów aby bank miał odmówić autoryzacji na podstawie dowodu osobistego. A w dobie obsługi elektronicznej to trzeba być masochistą by odwiedzać bank (ja nawet w Polsce tego nie robię).Podobnie służba zdrowia i inne instytucje nie wymagają dowodu. Wynika to z logiki - nie opłaca się... Bank żyje z prowizji od każdej transakcji. A instytucje państwa (np. służba zdrowia) są zobowiązane wykonywać polecenia władz zwierzchnich - takim jest MSZ Chorwacji, który zatwierdził dowody osobiste jako dokumenty wjazdowe do HR z wszystkimi tego konsekwencjami. Kto twierdzi że jest inaczej wprowadza potencjalnych turystów w błąd. Czy do tego służy CRO.pl :?:
Ostatnie pytanie kierują do adminów - ale oni pewnie też nie znają tematu... :roll:

Tak.Czytałem twoją logikę w kwestii opłaty drogowej przez Słowację.Czysta dulszczyna.Oj, niezawodny jesteś nieodrodnym dzieckiem PRLu.Cfaniaczek on line. :D
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.02.2007 19:32

Niezawodny - jakie urażone ego - stwierdzam po prostu, że przepisy polskie są sprzeczne z przepisami chorwackimi i tyle, a jako że pozostajemy obywatelami Polski musimy się z tym prawem liczyć. Jeśli kogoś nie stać wydać 100 PLN /10 lat - przykro mi z tego powodu - ja wolę mieć spokój choć sam ostatnio używam z powodzeniem plastiku wożąc jednak paszport ze sobą. Nie wiem czy wiesz ale np w papierach które są wypełniane w przypadku kolizji Twojego samochodu na terenie Chorwacji jest miejsce na nr paszportu nie zaś dowodu osobistego (autopsja znajomego). Czy to ma znaczenie - nie wiem ale fakt pozostaje faktem.

Ps.
Od 1 sierpnia 2004 r. w Chorwacji obowiązuje rozporządzenie rządu RCh

5 wrześnie 2004 roku w szpitalu w Splicie (mała zachorowała - odwodnienie) zażądano od nas paszportów - i co dziwne - mojego, żony i dziecka pomimo że mała swój paszport od 6 miesiąca życia posiada. To tak na marginesie. :wink:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 11.02.2007 19:38

rich72 napisał(a): Nie wiem czy wiesz ale np w papierach które są wypełniane w przypadku kolizji Twojego samochodu na terenie Chorwacji jest miejsce na nr paszportu nie zaś dowodu osobistego (autopsja znajomego). Czy to ma znaczenie - nie wiem ale fakt pozostaje faktem.

O i to istotna uwaga. A może ktoś miał taki nieszczęśliwy przypadek i dowód wystarczył?
Czekamy na konkretne relacje, przede wszystkim własne albo sprawdzone.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.02.2007 19:39

dopisałem sprawdzoną sytuację w poście wyżej
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 11.02.2007 20:24

Na prywatnej kwaterze w Rakovicy, starsza Pani chcąc potwierdzić nasz pobyt wyraźnie chciała paszporty. Mieliśmy paszporty i takowe okazaliśmy. Niestety, nie sprawdziłem jej reakcji na ewentualne okazanie dowodów osobistych.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 20:39

platon napisał(a):Tak.Czytałem twoją logikę w kwestii opłaty drogowej przez Słowację.Czysta dulszczyna.Oj, niezawodny jesteś nieodrodnym dzieckiem PRLu.Cfaniaczek on line. :D

Lepsze to niż być burakiem takim jak ty :lol:
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 11.02.2007 20:53

Panowie, chyba trochę przesadzacie... :?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 20:59

rich72 napisał(a):Niezawodny - jakie urażone ego - stwierdzam po prostu, że przepisy polskie są sprzeczne z przepisami chorwackimi i tyle, a jako że pozostajemy obywatelami Polski musimy się z tym prawem liczyć.

Dalej piszesz brednie - w traktacie akcesyjnym Polska uznała dowód osobisty za dokument podróży. Amen. Ja traktat akcesyjny czytałem. Jest w necie i wszystko w nim pisze jak wół. I pisze tam też o krajach stowarzyszonych z UE takich jak HR, które mają odrębne regulacje uznające ruch bezpaszportowy

rich72 napisał(a):Jeśli kogoś nie stać wydać 100 PLN /10 lat - przykro mi z tego powodu - ja wolę mieć spokój

Ja z samym plastikiem jestem równie spokojny. Gdyby nie to że czasem muszę przejechać przez kraje egzotyczne (np. Serbia) czy chcę odwiedzić kraje nie leżące w Europie to paszport byłby mi do niczego niepotrzebny. Na co dzień jeżdżąc do Beneluxu, Francji, Włoch, Niemiec, Austrii, Skandynawii czy Węgier nigdy nie używam paszportu i nie mam go przy sobie. Dzięki temu nie muszę o nim myśleć bo dowód zawsze mam przy sobie a czasem zdarza mi się że jestem np. we Wrocławiu i okazuje się że muszę jechać do Austrii - nawet się nie zastanawiam nad czymś takim jak paszport, tylko jadę z plastikiem

rich72 napisał(a): Nie wiem czy wiesz ale np w papierach które są wypełniane w przypadku kolizji Twojego samochodu na terenie Chorwacji jest miejsce na nr paszportu nie zaś dowodu osobistego (autopsja znajomego). Czy to ma znaczenie - nie wiem ale fakt pozostaje faktem.

I tu widzę twój podstawowy błąd w rozumowaniu; Jak sobie wyobrażasz funkcjonowanie ruchu bezpaszportowego w Europie gdyby do jakichś papierów, deklaracji etc paszport byłby niezbędny :?: Nie pomyślałeś że te wszystkie papiery, deklaracje do wypełnienia etc są po prostu z innej epoki :?: Bo jeszcze nie wydrukowano nowych :?: Ja jeszcze niedawno (do 1999 roku) miałem ważny paszport na którym pisało PRL - czy to takie dziwne? Na zachodzie ludzie rozumują prosto: w rubryce paszport możesz wpisać dowód i twoje problemy się kończą. Amen. Nie rób wiochy.

rich72 napisał(a):5 wrześnie 2004 roku w szpitalu w Splicie (mała zachorowała - odwodnienie) zażądano od nas paszportów - i co dziwne - mojego, żony i dziecka pomimo że mała swój paszport od 6 miesiąca życia posiada. To tak na marginesie. :wink:

Gdybyś pokazał dowód osobisty sprawę załatwionoby tak samo. A w 2007 roku - rozmawiamy o teraźniejszości a nie przeszłości - to już bez najmniejszego zdziwienia i zastanowienia. Dowód osobisty w pełni zastępuje paszport we wszytkich krajach które taką konwencję ratyfikowały - ot co - a takim krajem jest właśnie HR.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 11.02.2007 21:04

mariusz29 napisał(a):Panowie, chyba trochę przesadzacie... :?

nie przejmuj się :wink:
niezawodny napewno doradzi :wink:
jak zapłacić duży mandat w Austrii :D
jak udawać głupiego z powodu niezakupionej naklejki w Słowacji :D
i kto tu jest burakiem? :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 21:06

mariusz29 napisał(a):Na prywatnej kwaterze w Rakovicy, starsza Pani chcąc potwierdzić nasz pobyt wyraźnie chciała paszporty. Mieliśmy paszporty i takowe okazaliśmy. Niestety, nie sprawdziłem jej reakcji na ewentualne okazanie dowodów osobistych.

To jest typowe...ręce same opadają :oops:
Czy dla ciebie "starsza pani z Rakowicy" musi wiedzieć o istnieniu ruchu bezpaszportowego w jej kraju :?:
Czy ta pani to jest twój "guru" w tym temacie :?: :lol: Warto czasem pomyśleć że starsza pani z Rakowicy może mieć takie informacje jakie do niej docierają. Nie zdziwiłbym się jakby nie wiedziała o istnieniu jakiejś Unii Europejskiej i jakiejś swobody podróżowania - bo jej to do szczęścia nie jest potrzebne. Co nie znaczy że jak da jej się dowód to go odrzuci - zapewne pomyśli że to jest polski paszport i będzie OK... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do CRO z Paszportem czy z Dowodem Osobistym ??? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone