Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do CRO z Paszportem czy z Dowodem Osobistym ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 10.02.2007 23:14

Hadson napisał(a):Nie jest w uni to wiem. Przekonałem się wjeżdżając do Słowenii. :-)
Natomiast na Chorwacji nie trzeba min. zielonej karty. Czy oby na pewno trzeba tam paszport??

Fakt !! zielonej karty nie trzeba, ale to jest umowa międzynarodowa, a na temat paszportu nie ma tam wzmianki, więc zgodnie z przepisami trzeba go posiadać, gdyż ani umowa, ani przepisy nie mówią o tym, że nie trzeba go posiadać.
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 11.02.2007 12:42

Abstarchując od głównego tematu, zawsze możemy kibicować Chorwacji, rychłego wejścia do UE. :) Czy ktoś wie jaki jest stopień zaawansowania rokowań?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 13:23

Jola L-G napisał(a):Fakt !! zielonej karty nie trzeba, ale to jest umowa międzynarodowa, a na temat paszportu nie ma tam wzmianki, więc zgodnie z przepisami trzeba go posiadać, gdyż ani umowa, ani przepisy nie mówią o tym, że nie trzeba go posiadać.

Musisz opowiadać takie bzdury na poważnym forum :?:

Więc teraz dla wszystkich niedowiarków, którzy nadal sądzą że nie da się dojechać do Dubrovnika bez paszportu informacja dlaczego się da wyłącznie na dowód (info ze strony MSZ Chorwacji www.mfa.hr):

"In parallel with the progress in the EU accession Croatia is strengthening its bilateral and good neighbourly relations with the countries of the region. I would just mention that from the 1st of June 2004 citizens of EU and Bosna-Hercegovina could enter Croatia only with identity cards and vice versa. Last week Croatian Government decided to suspend visas for Serbia and Montenegro citizens from June 10 to December 31 and we hope that liberalisation of the visa regime would give an impetus to further improve our relations and to resolve remaining open questions. We also welcomed decision of the Government of Serbia and Montenegro to abolish visas for Croatian citizens and most recent decision of Government of Albania to do the same."

Ponadto w dziale ABC jest przyklejony wątek w tej materii (dokumenty wjazdowe) wraz z cytowaną oficjalną odpowiedzią z ambasady Chorwacji w Polsce. Dowód osobisty jest dokumentem podróży równoważnym paszportowi.
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 11.02.2007 14:14

Myślę, że Niezawodny rozwiał wszystkie wątpliwości w kwestii dowodowo-paszportowej.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 14:19

mariusz29 napisał(a):Myślę, że Niezawodny rozwiał wszystkie wątpliwości w kwestii dowodowo-paszportowej.

Za tydzień zobaczysz podobne pytanie na tym forum i podobne wypowiedzi że bez paszportu ani rusz... :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.02.2007 14:38

Polska strona msz-tu podaje inaczej.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.02.2007 14:40

a tak się składa że obowiązują nas przepisy polskie nie zaś chorwackie chyba że niezawodny ma inne obywatelstwo
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.02.2007 14:47

Obywatelstwo księstwa Niezawodność Wspaniała. Na wschód od Wysp Nonsensu. :D :lol: Pozdrav-Bocian
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 16:18

rich72 napisał(a):a tak się składa że obowiązują nas przepisy polskie nie zaś chorwackie chyba że niezawodny ma inne obywatelstwo

Nie. Na granicach Chorwacji obowiązują NAS przepisy chorwackie.
Tak jak w Polsce obowiązują przepisy polskie. Czy to takie trudne do skumania :?:

Chorwacja wprowadziła ruch bezpaszportowy do swojego kraju dla obywateli UE i ja się cieszę bo już 2 lata temu testowałem wjazd do HR na stary dowód książeczkowy a w zeszłym roku na nowy plastikowy. Zero problemu.
A po samej Unii jeżdżę wyłącznie z dowodem od 1-go maja 2004.
Jak leciałem do Finlandii i Estonii wiosną 2005 roku to autentycznie zapomniałem paszportu - chciałem go wziąć bo nie byłem pewny granicy w Tallinie (płynąłem promem z Helsinek) i tylko tam mój dowód wzbudził konsternację - nigdy wcześniej takiego nie widzieli. Ale oczywiście wpuścili a tego samego dnia jeszcze wróciłem z powrotem do Helsinek, już bez tej "konsternacji".
Oczywiście kto chce może dalej wozić paszport - nikt tego nie zabrania.
Tyle że paszport łatwo zniszczyć - mi się na przykład kiedyś wyprał w pralce ze spodniami i Słowacy na granicy kręcili głowami że "podrobiony" -dopiero po sprawdzeniu w jakiejś bazie danych puścili mnie dalej.
A dowód plastikowy można spokojnie prać w pralce razem ze spodniami - wtedy odklejają się od niego wszystkie tzw. "syfki", które lubią przylgnąć do plastiku. :wink:
Z własnego doświadczenia powiem na koniec; na dowód wjeżdża się wszędzie szybciej bo nikt go nie bierze do ręki bo i nie ma po co. A w paszporcie zawsze jest co poczytać...Można też wpisać jakąś niemiłą adnotację, etc, a dowód plastikowy jest po prostu spoko - nic z nim się nie da wykombinować, łatwiej go za to nosić bo mieści się w portfelu.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.02.2007 16:37

niezawodny napisał(a):
rich72 napisał(a):a tak się składa że obowiązują nas przepisy polskie nie zaś chorwackie chyba że niezawodny ma inne obywatelstwo

Tak jak w Polsce obowiązują przepisy polskie. Czy to takie trudne do skumania :?:

K.K. -Art. 109. Ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego, który popełnił przestępstwo za granicą.

Czy to takie trudne do skumania :wink:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 11.02.2007 16:40

A jadąc do CRO
przez BiH
nie wystarczy chyba DO
a jeszcze trzeba mieć ZK
:wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 17:26

rich72 napisał(a):
niezawodny napisał(a):

K.K. -Art. 109. Ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego, który popełnił przestępstwo za granicą.

Czy to takie trudne do skumania :wink:

Nie masz Rich pojęcia o rzeczach które komentujesz... :oops:
Art. 109 Kodeksu Karnego dotyczy PRZESTĘPSTW popełnionych przez polskiego obywatela za granicą. Legalne przekroczenie granicy przestępstwem nie jest... :lol:
A warunkiem sine qua non zastosowania art. 109 KK jest dodatkowo spełnienie przesłanki z art. 111 par. 1 KK - czyn musi być także przestępstwem w kraju, w którym został popełniony.
Tłumacząc ci to prościej; aby ktoś ścigał cię w Polsce musisz popełnić przestępstwo w kraju, który również uzna twój czyn za przestępstwo a systemy prawne są w każdym kraju odnienne.
Wjazd do Chorwacji na podstawie dowodu osobistego przestępstwem nie jest - zacytowałem ci przepisy chorwackiego MSZ - jak nie kumasz po angielsku, to nie moja wina :wink:
Dla jasności; Chorwacja zaprasza do siebie turustów z Unii Europejskiej z dowodem osobistym, tak samo jak wzajemnie traktują swych obywateli wszystkie kraje UE (swoboda podróżowania).
Czy teraz jest prościej? Bo jeśli nie to ja prościej już ci nie wytłumaczę co to jest prawo i jurysdykcja etc...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.02.2007 17:44

gospodarz napisał(a):A jadąc do CRO
przez BiH
nie wystarczy chyba DO
a jeszcze trzeba mieć ZK
:wink:

Przez całą BiH (ze Slawonii do Dalmacji) to raczej nie przejedziesz - tu paszport musi być a jeszcze w ubiegłym roku poza sezonem letnim były wizy, których nie można było łatwo zdobyć bo w Polsce nie ma ambasady BiH. Teraz wizy są już zniesione ale niestety paszport musi być tak samo jak w przypadku Serbii, Macedonii czy Albanii. I w przypadku BiH mnie to akurat nie dziwi bo to nie jest kraj stabilny - wciąż są tam siły pokojowe EUFOR a kraj podzielony na 2 wrogie strefy a nawet 3.

Wyjątek jest w Neum na Jadrance. Ta część BiH to Hercegowina zamieszkała i kontrolowana przez Chorwatów (wszędzie wiszą chorwackie flagi), więc na granicach Klek-Neum kontrolę prowadzą bracia Chorwaci z HR i z BiH a oni sobie wzajemnie krzywdy nie robią - wręcz przeciwnie, bo Hercegowina dąży do przyłączenia do HR co rozwiązałoby problem "eksterytorialnego korytarza" między Splitem a Dubrownikiem.
Ciekawostką jest fakt że w Neum nie wszędzie przyjmują walutę BiH - miałem taką sytuację w sklepie że kobiecina na wstępie zagadnęła że łyka tylko HR-Kuny i Euro a nie łyka Konvertnych Marek BiH. Nie pytałem o powody (pasowało mi) ale dało to sporo do myślenia...Na terenie BiH nie obowiązuje jej własna waluta - kozacki kraj :wink: I w ogóle w całej bośniackiej Hercegowinie można płacić chorwackimi Kunami na równi z KM - też sytuacja niezwykła w normalnym kraju.

P.S.
ZK musi być w BiH, choć w Neum też nikt tego nie sprawdza.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 11.02.2007 17:49

,, Od 1 sierpnia 2004 r. w Chorwacji obowiązuje rozporządzenie rządu RCh w sprawie systemu wizowego, które m.in. zezwala obywatelom UE na przekraczanie granicy chorwackiej także na podstawie dowodów osobistych. Ministerstwo Spraw Zagranicznych pragnie przestrzec, iż jest to uregulowanie wewnętrzne państwa trzeciego i przy przekraczaniu granicy chorwackiej na podstawie dowodu osobistego dochodzi zarówno do łamania postanowień prawa polskiego, jak i poważnych problemów na terenie Chorwacji (np. brak możliwości: powrotu do Polski drogą lotniczą, zameldowania się, korzystania z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, korzystania z usług banków, czy Western Union) Dlatego też nadal w ruchu osobowym między Polską i Chorwacją przy przekraczaniu granicy chorwackiej należy obowiązkowo posiadać paszport.''
,,Bezpłatna opieka medyczna przysługuje turystom z RP w ograniczonym zakresie tylko w nagłej sytuacji, jako pierwsza niezbędna pomoc (wypadek, zasłabnięcie). Chcąc skorzystać z bezpłatnej pomocy, należy okazać polski paszport oraz potwierdzić ubezpieczenie. W Chorwacji, nie będącej w UE, nie są honorowane formularze serii E-100. Standardowa prywatna wizyta lekarska kosztuje od 16 do 20 USD. Koszt doby w szpitalu wynosi ok. 50 USD (bez kosztów operacji oraz leków).''
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 11.02.2007 18:06

platon napisał(a):,, Od 1 sierpnia 2004 r. w Chorwacji obowiązuje rozporządzenie rządu RCh w sprawie systemu wizowego, które m.in. zezwala obywatelom UE na przekraczanie granicy chorwackiej także na podstawie dowodów osobistych. Ministerstwo Spraw Zagranicznych pragnie przestrzec, iż jest to uregulowanie wewnętrzne państwa trzeciego i przy przekraczaniu granicy chorwackiej na podstawie dowodu osobistego dochodzi zarówno do łamania postanowień prawa polskiego, jak i poważnych problemów na terenie Chorwacji (np. brak możliwości: powrotu do Polski drogą lotniczą, zameldowania się, korzystania z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, korzystania z usług banków, czy Western Union) Dlatego też nadal w ruchu osobowym między Polską i Chorwacją przy przekraczaniu granicy chorwackiej należy obowiązkowo posiadać paszport.''

Z banku korzystałem wymieniając euro i rzeczywiście poproszono mnie o paszport. Ponieważ miałem to okazałem i nie sprawdzałem czy dowód nadał by się.

Czy ktoś korzystał z pozostałych usług (meldowanie, lekarz) na dowód?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do CRO z Paszportem czy z Dowodem Osobistym ??? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone