Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do CRO z Paszportem czy z Dowodem Osobistym ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.01.2007 08:39

Piotrek_B napisał(a):
niezawodny napisał(a):
rich72 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
rich72 napisał(a):
zorro2 napisał(a):
Adrian34 napisał(a):Byłem, wróciłem, obyło się bez najmniejszych pr
zygód z tym związanych :lol: :roll:

napisz proszę jaką trasą jechałeś i czy sprawdzano ci papiery na granicach.(podobno czasem można przejechać bez żadnej kontroli)

Panowie mam wrażenie że nie czytaliście postu Ecika :?

wyobraźcie sobie sytuację w której jesteście zmuszeni do powrotu drogą lotniczą :?: jeśli wszystko odbywa się bez najmniejszych przygód to oki a myśleliście np że zdarzył się Wam wypadek i jedynie transport lotniczy wchodzi w grę :?:

I co? Nie wpuszczą cię na ojczyzny łono bez paszportu?
Mylisz się wpuszczą - gwarantuje ci to Konstytucja - nawet bez dowodu cię wpuszczą. Wystarczy prawo jazdy, inny dokument albo świadek - inny obywatel naszego kraju który poświadczy że jesteś obywatelem RP. Takie jest prawo. Twoje prawo - warto je znać i korzystać z niego bo wymyślono je dla ludzi a nie dla biurokracji.
Więc nie strasz bo nie ma potrzeby.
Dowód wystarczy nawet ten stary PRL-wski, książeczkowy, ale ten już tylko do końca roku bo traci ważność.
Podróżuję po Europie bez paszportu od 1-go maja 2004. I jak zauważyłem kontrola dowodu plastikowego trwa krócej niż paszportu - zwykle już na jego widok pogranicznik macha ręką "jechać".
A jak widzi paszport - to zaczyna się zastanawiać: "co to jest, co tam ciekawego można poczytać?" I zaczyna przewracać te kartki, czytać, oglądać.... :wink:
Bo nasz dowód plastikowy jest charakterystyczny-widoczny z daleka do kogo należy. A paszport już nie - podobny do paszportów innych krajów, więc trzeba go sprawdzić. Tzw. "psychologia sprzedaży" :lol:

niezawodny a i owszem że masz konstytucyjne prawo (art. 52 ust.4 Konstytucji RP) ale nie życzę Ci dochodzenia swoich praw konstytucyjnych przy betonowym pograniczniku lub co gorsza pogranicznicy :wink:

polecam http://www.msz.gov.pl/editor/Informacje,wizowo-paszportowe,dla,obywateli,polskich,i,cudzoziemcow,1799.html

Na beton są bardzo proste i skuteczne metody. Miałem kiedyś taką sytuację z "betonem", choć nie na granicy. Jechałem na drugi koniec Polski samochodem, nie miałem żadnych dokumentów (prawa jazdy, dowodu rejestracyjnego, ubezpieczenia, dow. osobistego) za to mialem policyjną konrolę radarową. Dałem 20 złociszów dla biednych dzieci tego człowieka z betonu (taki był ale za to "swój") i pojechałem dalej :wink:

Wzruszyłem sie Twoim postem - JESTEŚ WSPANIAŁYM CZŁOWIEKIEM SKORO DAŁEŚ AŻ 20 ZŁOTYCH NA BIEDNE DZIECKO "BETONOWEGO" ALE ZA TO SWOJEGO CZŁOWIEKA. Powinieneś zostac DOBROCZYŃCĄ ROKU Ewentualnie zasługujesz na ORDER UŚMIECHU !!!!!!!!!!!!!!!!!!- Pozdravki mimo wszystko :lol:

Niezawodny - teraz jak źle trafisz to słyszałem że nawet coś koło 5 czy 6 lat za to dają ale mniejsza o to..... 8)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.01.2007 13:13

rich72 napisał(a):Niezawodny - teraz jak źle trafisz to słyszałem że nawet coś koło 5 czy 6 lat za to dają ale mniejsza o to..... 8)

Wiem coś o tym bo jakieś 5 lat temu w podobnej sytuacji usłyszałem że: "jest Pan aresztowany za usiłowanie przekupstwa funkcjonariusza publicznego". Było to 3 dni przed Świętami Bożego Narodzenia, co ostatecznie mnie uratowało bo zagrałem temu funkcjonariuszowi na "nucie ewangelicznej" a ten zdaje się był wierzący.
To były niezłe jaja; spieszyłem się wtedy do domu z imperezy, była niedziela. ok 22.00, jechałem autem z żoną i śpieszyłem się do dzieci (zostały same).
Nawinąłem się przez ciemność na radar na Kapelance (spora ulica w Krakowie); nie miałem dużo 70km/h przy dozwolonych 50km/h. A że się do dzieciaków spieszyłem wsadziłem do dowodu osobistego (ksążeczkowego) 20 złotych i zapytałem czy mogę już jechać bo dzieci w domu...
A Pan władza na to: "prosze się oprzeć o maskę i nogi rostawić szeroko". Nie zrozumiałem o co mu chodzi, więc zaśmiałem mu się w twarz, mówiąc: "po co?" :lol:
A władza na to: "Pomóc Panu" :?: :!: "jest pan aresztowany za przekupstwo itd... więc muszę Pana zrewidować - taka procedura.
No to oparłem się o tą maskę, władza wymacała mnie dogłębie ale kałacha ani mauzera nie znaleźli :lol: więc kazali wejść do środka samochodu policyjnego (na tylne siedzenie) w celu "dokonania czynności dochodzeniowych". W tym momencie pojawił się drugi Pan władza, który równolegle zbierał haracz - krojąc jakiegoś innego nieszczęśnika. I ten drugi władza był mocno zdziwiony całą sytuacją i trochę "zaniepokojony" bo trochę mu się spieszyło (służba właśnie się im kończyła) a ewentualne aresztowanie mnie wiązało się ze sporą "stratą czasu" - to był dla mnie pierwsza dobra wiadomość, tyle że ten pierwszy władza mocno się zacietrzewił - dyskusja przybrała dramatyczny charakter:
Ja: Panie władzo, święta idą, zapomnijmy o wszystkim, ja zapłacę grzecznie mandacik a te 20 Złotych to zaliczka a konto...paliłem klasycznego głupa (wariant I - "metoda na Franka Dolasa")
Władza: Święta? No to ja Panu zrobię teraz Święta- wrzasnął! Wie Pan co ja teraz z Panem zrobię? ZAMKNĘ PANA - to będą Pana święta!
Zaczłą spisywać wszystkie możliwe dokumenty a mój dowód osobisty trzymał z nabożnością jak katechizm z tymi 2-ma dychami w środku jako koronnym dowodem przestępstwa - byłem ugotowany, co wskazywała moja szeroko opuszczona kopara.
Błyskawicznie przyjąłem wariant nr II - "ekumeniczny"; że "uniżenie przepraszam, że pójdę do spowiedzi :wink: że żona w samochodzie czeka i nie wie o czym tu gawędzimy (faktycznie nie wiedziała nic) a w domu mam bardzo głodne i bardzo małe dzieci (były wpisane w dowodzie, więc dało się udowodnić a teraz z "plastikiem" jest bez szans), których jestem jedynym żywicielem" itd.
Moim sojusznikiem okazał się też ten drugi władza, który odparł do swego kolegi; "Zdzichu, daj spokój, trza jechać do domu (też miał chłop rodzinę) a wiesz że będziemy się teraz dymać do rana bo na Montelupich (znane krakowskie "pudło") mają komplet itd a poza tym jest niedziela wieczór i faktycznie idą święta....
I wtedy ten "zacietrzewiony" spojrzał na mnie przez lusterko wsteczne (on siedział za kierownicą a ja z tyłu) i stwierdził; "masz Pan te swoje obsrane dwie dychy i ciesz się Pan żeś trafił na człowieka (ucieszyłem się bardzo) i spadaj Pan i nie pokazuj mi się Pan nigdy więcej na oczy - oddałem mi papiery, 2 dychy ("dowód rzeczowy") i nawet mandatu nie wystawił bo o tym w ogóle nie był gadki.
Tak więc wtedy skończyło się na strachu i było ważną nauczką na przyszłość - od tej pory, zacząłem stosować inne metody "nawiązywania dialogu" w podobnych sytuacjach, które póki co skutecznie sprawdzają się po dziś dzień... Fakt jest faktem - twoja uwaga jest słuszna że trzeba w tych sprawach bardzo uważać...

P.S.
Po kilku godzinach bycia w szoku, gdy wszystko sobie dokladnie przeanalizowałem, zorientowałem się gdzie popełniłem błąd. Gdy ten policjant chciał mnie aresztować jego twarz wydawała mi się dziwnie znajoma. Post factum przypomniałem sobie że miałem z nim ostrą drakę na obwodnicy autostradowej Krakowa (złapali mnie dokładnie pod wiaduktem Zakopianki), z której wyszedłem zwycięsko bo radar nie miał ważnego certyfikatu co wyktnąłem a władzę wyśmiałem i pojechałem dalej - a to był ten sam wyśmiany przeze mnie "brudny Harry"
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.01.2007 14:48

jest jeszcze 1 problem dotyczący pograniczników - jak ich bardzo wk.rwisz dochodzeniem praw konstytucyjnych to mogą Ci zawołać Pana Stasia w gumowych rękawiczkach i będziesz łaził jak John Wayne choć teraz raczej rzadko spotykane ale było bardzo popularne na wschodniej granicy swego czasu. Znajomej zrobili taką osobistą, że przez dalszą część podróży jechała na stojąco :wink:
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 28.01.2007 16:00

Jechałem przez CZECHY,AUSTRIĘ,SŁOWENIĘ--;Cieszyn, Brno, Wiedeń, Maribor, Zagrzeb, Split. Bez PASZPORTU nie pojedziesz do DUBROWNIKA- trzeba przejechać przez BiH :lol: PO za tym żadnych problemów z dowodem :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.01.2007 16:23

Adrian34 napisał(a):Jechałem przez CZECHY,AUSTRIĘ,SŁOWENIĘ--;Cieszyn, Brno, Wiedeń, Maribor, Zagrzeb, Split. Bez PASZPORTU nie pojedziesz do DUBROWNIKA- trzeba przejechać przez BiH :lol: PO za tym żadnych problemów z dowodem :lol:

Primo też dojedziesz - jest umowa między BiH i HR o "tranzycie specjalnym" na odcinku Neum.
Secundo zawsze można pojechać przez Peljeszacz, w ogóle nie opuszczając terytorium Republiki Chorwacji - jedno z najładniejszych miejsc w całej HR :wink:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 28.01.2007 17:05

niezawodny napisał(a):Secundo zawsze można pojechać przez Peljeszacz, w ogóle nie opuszczając terytorium Republiki Chorwacji - jedno z najładniejszych miejsc w całej HR :wink:

I jeszcze do tego bujniesz się promem, niezłe widoki i atrakcja, zwłaszcza dla dzieci :wink:
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 28.01.2007 17:34

niezawodny napisał(a):
Adrian34 napisał(a):Jechałem przez CZECHY,AUSTRIĘ,SŁOWENIĘ--;Cieszyn, Brno, Wiedeń, Maribor, Zagrzeb, Split. Bez PASZPORTU nie pojedziesz do DUBROWNIKA- trzeba przejechać przez BiH :lol: PO za tym żadnych problemów z dowodem :lol:

Primo też dojedziesz - jest umowa między BiH i HR o "tranzycie specjalnym" na odcinku Neum.
Secundo zawsze można pojechać przez Peljeszacz, w ogóle nie opuszczając terytorium Republiki Chorwacji - jedno z najładniejszych miejsc w całej HR :wink:

Nie wiem na czym polega owa umowa o tranzycie specjalnym, ale przejeżdzając do Dubrovnika musieliśmy pokazać paszporty.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 28.01.2007 18:15

niezawodny napisał(a):

Umowa o tranzycie specjalnym? Słyszałeś o tym czy faktycznie czytałeś coś takiego? Podaj linka do tej umowy, chętnie poczytam...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.01.2007 20:39

Tekla napisał(a):Nie wiem na czym polega owa umowa o tranzycie specjalnym, ale przejeżdzając do Dubrovnika musieliśmy pokazać paszporty.

To trzeba było pokazać dowód żeby się przekonać - przepuszczą bo z jednej i drugiej strony stoją Chorwaci. A Chorwat Chorwatowi krzywdy nie zrobi. Szkoda że ta zasada nie dotyczy Polaków...

Puszcza41 napisał(a):Umowa o tranzycie specjalnym? Słyszałeś o tym czy faktycznie czytałeś coś takiego? Podaj linka do tej umowy, chętnie poczytam...

Zapomniałeś dodać słowa poproszę :lol:
Więc dla zasady poszperaj sobie sam w czeluściach internetu :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.01.2007 22:29

Niezawodny , nie mogłeś usłyszeć , że jesteś aresztowany bo policja nie dokonuje aresztowań tylko zatrzymań. poza tym wręczając łapówkę stałeś się przestępcą. Nie wiem ,czy jest się czym chwalić
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.01.2007 23:23

Sławomir Wocial napisał(a):Niezawodny , nie mogłeś usłyszeć , że jesteś aresztowany bo policja nie dokonuje aresztowań tylko zatrzymań. poza tym wręczając łapówkę stałeś się przestępcą. Nie wiem ,czy jest się czym chwalić

Nazwanie mnie publicznie przestępcą wypełnia przesłanki przestępstwa okrślone w art. 212 par. 2 Kodeksu Karnego za co grozi ci aktualnie 2 lata odsiadki.
Ustalając twój adres IP (bez najmniejszego problemu) pan prokurator może w każdej chwili zapukać do twych drzwi... A CRO.pl ma aktualnie ponad 9000 userów - jest mała szansa że nie ma wśród nich prokuratora...
Ale, nie będę się nad tobą pastwił - ściganie twojego przestępstwa jest co prawda z urzędu ale na uprzedni wniosek pokrzywdzonego, czyli mnie... Mówiąc prościej powiem: "szach!" - zakładając, że grywasz czasem w szachy i wiesz co ta komenda oznacza...

A tak poza tym to moja sprawa już się przedawniła jeśli w ogóle się zdarzyła bo nikt poza mną nie wie czy to co napisałem to była prawda czy konfabulacja :wink:

Za to ty napisałeś tzw. prawdę obiektywną - że "jestem przestępcą" - nie da się niestety udowodnić, że to była konfabulacja. Tzn. metoda dowodu jest nieopłacalna bo wymaga min. 3-miesięcznego pobytu w "wariatkowie" i wyrobienie odpowiednich papierów, z którymi wyjazd do HR może być problematyczy a przejazd przez Neum w drodze do Dubrownika jest całkowicie wykluczony (odbierają z urzędu paszport). No ale zawsze możesz jechać przez Peljeszacz :lol: o ile wypuszczą cię z RP :P
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.01.2007 10:33

taaaaaaaaaaa... i dodaj coś jeszcze o logice Pascala , bo dawno o nie nie wspominałeś. Generalnie to nie musisz nic ustalać , mogę ci podać adres zamieszkania.Przyjedź z kolegami z Kurii to sobie jeszcze pogadamy. Czytałeś kiedyś swoje posty? Jeśli nie to poczytaj a może przekonasz się jakim jesteś zadufanym w sobie człowieczkiem , wszystkowiedzącym i oczywiście niezawodnym. Źle zakładasz , że grywam czasem e szachy -nie grywam i nie interesuje mnie to. Poza tym nie tylko ty wiesz o swoich przestępstwach , ale także policjanci którym wręczałeś lub usiłowałeś wręczyć łapówkę.Nie ma przestępstwa doskonałego , jak pokazuje praktyka , na której się zapewne znasz , bo ty znasz się przecież na wszystkim.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 29.01.2007 12:47

Sławomir Wocial napisał(a):taaaaaaaaaaa... i dodaj coś jeszcze o logice Pascala , bo dawno o nie nie wspominałeś. Generalnie to nie musisz nic ustalać , mogę ci podać adres zamieszkania.Przyjedź z kolegami z Kurii to sobie jeszcze pogadamy. Czytałeś kiedyś swoje posty? Jeśli nie to poczytaj a może przekonasz się jakim jesteś zadufanym w sobie człowieczkiem , wszystkowiedzącym i oczywiście niezawodnym. Źle zakładasz , że grywam czasem e szachy -nie grywam i nie interesuje mnie to. Poza tym nie tylko ty wiesz o swoich przestępstwach , ale także policjanci którym wręczałeś lub usiłowałeś wręczyć łapówkę.Nie ma przestępstwa doskonałego , jak pokazuje praktyka , na której się zapewne znasz , bo ty znasz się przecież na wszystkim.

Na razie mówię "szach!". Nie zmuszaj mnie abym powiedział "mat!"...

P.S.
Kuria nie zajmuje się ściganiem przestępstw lecz tzw. "organy ścigania" 8)
Więc jeśli chcesz to możesz podać swe imię i nazwisko + adres zamieszkania - zaoszczędzisz na kosztach postępowania, związanych z ustalaniem twoich adresów IP (CRO.pl jest zobowiazane do ich przetrzymywania i ujawnienia na wniosek władzy), które zawsze pokrywa skazany. :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.01.2007 13:12

Już getry mnie normalnie falują...
Nie ośmieszaj się chłopie.
Wyjdziesz z tego , tylko przestań palić to świństwo...
graszka37
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) graszka37 » 29.01.2007 15:50

fajnie się czytało...ale ubaw !! :D :D ...brawo !! niezawodny jesteś niezawodny w dostarczaniu rozrywki...to napewno :D :D
no i jakby ...milutki ! :roll: :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do CRO z Paszportem czy z Dowodem Osobistym ??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone