Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do CRO z aparatem cyfrowym !!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leo » 07.02.2004 18:39

Witam
Wybieram się w czerwcu do CRO w okolice Podgory. Poniższe pytanie kieruję do użytkowników aparatów cyfrowych którzy robili i oddawali zczytać z aparatu zdięcia do jakiegoś FotoLabu w CRO. Chodzi mi o zarchiwizowanie zdięć na płytkę CDR z karty CF by dalej robić fotki. Czy w CRO trudno jest o taką usługę w okolicach jak już wspomniałem Podgory? Mam 2x128MB to ok. 100 zdięć więc może nie starczyć (raczej na pewno :)) - proszę więc o opinię cyfowców. :P :P
Pozdr
Leo
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 07.02.2004 20:13

Pojdz do kawiarenki internetowej. Ja bylem w Breli w zeszlym roku i tam bylo ich kilka.... a tam gdzie Ty jedziesz nie wiem.
Jaki aparat kupiles? (ja ostatnio kupilem G5)
Jestes z By-czy? ...moja zona pochodzi z B-czy... i bywam tam co jakis czas!

Piotr
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 07.02.2004 21:12

Leo jaką ty masz w aparacie matryce?że na dwie 128-ki wchodzi Ci tylko 100 fotek.Pytam z ciekawości.
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 07.02.2004 21:46

Leo....
pamietaj tylko o plytce ze strownikai abys sie nie zdziwil ze po podlaczeniu kabelka bedzie brakowalo sterownikow - zostaje sciganiecie z netu zawsze ale z tym moze byc roznie

a co do pojenosci karty to juz przy matrycy 3,2 miliona i rozdzielczosci 2048x1536 na karte 128 wchodzi zaledwie 70 fotek wiec jak najbardziej trzeba odwiedzic kafejke - lub tez zabrac laptopa ze soba - skutecznie i mozna odrazu soie obejrzec jak wyszly fotki

pozdr
gladiatrix
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 08.02.2004 00:19

gladiatrix_24 napisał(a):Leo....
a co do pojenosci karty to juz przy matrycy 3,2 miliona i rozdzielczosci 2048x1536 na karte 128 wchodzi zaledwie 70 fotek gladiatrix

No tak, chyba że robi w rozdzielczości monitorowej.
Ja zabieram 5 kart i to mi starcza na wszystko.
No! Po za tym mam kamerę.
Ale co CD to CD.
8)
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 08.02.2004 10:18

W zasadzie wystarczy aby w takim miejscu gdzie chce się zrzucić zdjęcia na CD mieli uniwersalny czytnik kart pamięci i nie trzeba żadnych wtedy sterowników z aparatu.Taki czytnik jest widziany przez komp. jako następny dysk.
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 08.02.2004 11:15

Ja mam problem z glowy zabieram laptopa i mam 20 giga na zrzucenie fotek - zazwyczaj mi to wystarcza %-) - noi ta przyjemnosc obejrzenia tego co sie w dzien wyptrykalo....
w tym roku zabieram jeszcze kamere mini DV ale fimu ni ebede na pewno zrzucal na kompa - zabieram kika kaset i wlasnie mam problem b ne wiem ile ich zabrac chcialym ja knajwiecej ale kto to pozniej bedzie chcial obejrzec mysle ze 3x60min wystarczy - moze ktos byl i wie jaka ilosc kaset wydaje sie rozsadna na 14 dniowy pobyt

pzodr
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 08.02.2004 11:37

3 x 60 min. powinno w zupełności wystarczyć.
Za pierwszym razem nakręciłem ok.200minut, teraz wystarcza mi ok.100 minut.
Fajnym rozwiązaniem jest też wodoszczelna torba na kamerę, można wówczas filmować pod wodą 8O
8)
Leo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leo » 08.02.2004 22:26

Na wstępie dzięki wszystkim za posty.
Piotr - rzeczywiście kawiarenka powinna wystarczyć. Co do aparatu to również jestem użytkownikiem Canona G5 (wcześniej również Canoon PowerShot S45) aparat rewelacja bateria super - prawie zapominam co to ładowarka sieciowa pykasz, pykasz zdięcia a on cały czas ready bomba!!!
Jestem dokładnie z Bydgoszczy. Chętnie wymięnię poglądy dot. aparatu oraz oczywiście CRO (jeszcze tam nie byłem w tym roku będzie to 1. raz)
Darmar - matryca w G5 jest 5 mln. Na kartę 128 MB zdięć zapisanych w rozdzielczości 2592x1944 przy najmniejszej kompresji wchodzi ok. 50. a przy zapisie w RAW-ie jeszcze połowa z tego!!!!
Gladiatrix - korzystając z Win XP do G5 wystarczy kabelek USB i oczywiście komp z USB i zczytuje bez problemu. Przy zeszłym aparacie PowerShot S45 rzeczywiście bez CD ze sterami by się nie obeszło przy G5 już została poprawiona komunikacja i wszystko działa bez problemu. W "porządnych" Labach i być może kawiarenkach chyba powinni mieć również czytniki kart pamięci ????
Sniper - podajesz że zabierasz pięć kart i Tobie to wystarcza , no tutaj bym polemizował miałem przypadek że karta (kochana elektronika :) )po prostu odmówiła posłuszeństwa krótko pisząc .......szlag ją trafił więc archiwum na płytce a najlepiej dwóch to dużo pewniejsze. Cóż, Polak mądry po szkodzie :D :D :D . Kamerę biorę oczywiście również natomiast co aparat to aparat.

Dzięki jeszcze raz wszystkim
Pozdr Leo
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 09.02.2004 08:15

Dużo na ten temat pisaliśmy po zeszłorocznych wakacjach.
Ja biorę z sobą notebook`a i jestem całkowicie niezależny. :arrow:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 09.02.2004 10:34

Leo napisał(a):Na wstępie dzięki wszystkim za posty.
Piotr - rzeczywiście kawiarenka powinna wystarczyć. Co do aparatu to również jestem użytkownikiem Canona G5 (wcześniej również Canoon PowerShot S45) aparat rewelacja bateria super - prawie zapominam co to ładowarka sieciowa pykasz, pykasz zdięcia a on cały czas ready bomba!!!
Jestem dokładnie z Bydgoszczy. Chętnie wymięnię poglądy dot. aparatu oraz oczywiście CRO (jeszcze tam nie byłem w tym roku będzie to 1. raz)
Darmar - matryca w G5 jest 5 mln. Na kartę 128 MB zdięć zapisanych w rozdzielczości 2592x1944 przy najmniejszej kompresji wchodzi ok. 50. a przy zapisie w RAW-ie jeszcze połowa z tego!!!!
Gladiatrix - korzystając z Win XP do G5 wystarczy kabelek USB i oczywiście komp z USB i zczytuje bez problemu. Przy zeszłym aparacie PowerShot S45 rzeczywiście bez CD ze sterami by się nie obeszło przy G5 już została poprawiona komunikacja i wszystko działa bez problemu. W "porządnych" Labach i być może kawiarenkach chyba powinni mieć również czytniki kart pamięci ????
Sniper - podajesz że zabierasz pięć kart i Tobie to wystarcza , no tutaj bym polemizował miałem przypadek że karta (kochana elektronika :) )po prostu odmówiła posłuszeństwa krótko pisząc .......szlag ją trafił więc archiwum na płytce a najlepiej dwóch to dużo pewniejsze. Cóż, Polak mądry po szkodzie :D :D :D . Kamerę biorę oczywiście również natomiast co aparat to aparat.

Dzięki jeszcze raz wszystkim
Pozdr Leo

Gdybys chcial pogadac to wyslij mi ma malia numer telefonu na ktory moglbym zadzwonic z pracy adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Piotr
Ostatnio edytowano 09.02.2004 10:41 przez Piotr Lutynski, łącznie edytowano 1 raz
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 09.02.2004 10:40

gladiatrix_24 napisał(a):Ja mam problem z glowy zabieram laptopa i mam 20 giga na zrzucenie fotek - zazwyczaj mi to wystarcza %-) - noi ta przyjemnosc obejrzenia tego co sie w dzien wyptrykalo....
w tym roku zabieram jeszcze kamere mini DV ale fimu ni ebede na pewno zrzucal na kompa - zabieram kika kaset i wlasnie mam problem b ne wiem ile ich zabrac chcialym ja knajwiecej ale kto to pozniej bedzie chcial obejrzec mysle ze 3x60min wystarczy - moze ktos byl i wie jaka ilosc kaset wydaje sie rozsadna na 14 dniowy pobyt

pzodr

A ja w 2001 roku (Korcula) zrobilem 130 minut filmu (2 kasety miniDV) i po montazu technicznym na komputerze wyszlo cos ponizej 120 minut.
W 2002 (Brela) zrobiłem 160 minut i pontazu technicznym wyszlo 140 minut ... ale wierzcie mi ze ciezko si to oglada.
Natomiast w 2003 roku nakrecilem 130 minut i po montazu technicznym i merytorycznym wyszlo 60'20'' na plycie DVD i wierzcie mi ... oglada sie super- akcja zywsza i oglada sie naprawde ciekawie!

Piotr

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone