Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Cro przez BiH (Banja Luka , Jajce )

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yaro38
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yaro38 » 29.03.2006 13:16

Witam
przygotowując trasę przejazdu z Radomska do Cro na Ciovo w tym roku pomyślałem o nowym dla mnie wariancie przez Słowację,Węgry (Szekesfehrvar,nastepnie wzdłuż Balatonu) oraz BiH (Banja Luka ,Jajce,Bugojno).Nie spiesze sie,poniewaz na spokojny przejazd przeznaczyłem dwa dni,program Route 24 wyliczył odległość na 1174 km i czas przejazdu 24 godziny.Czy ktoś z forumowiczów jechał tą drogą i jak ją wspominacie?Jakie są możliwości noclegu w trasie (może jakieś dobre i niedrogie miejsce dla czteroosobowej rodziny?).Co można zobaczyć po drodze (zabytki,miejsca widokowe itp.)Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam :lol: :?:
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 29.03.2006 15:06

W ubiegłym roku jechałem tą trasą od Balatonu przez Viroviticę
i dalej jak piszesz. Tu znajdziesz opis

co do noclegu: spokojnie znajdziesz go naWęgrzech, ale ja bym szukał raczej dalej od Balatonu. Jak jedziesz na kemping możesz się zdecydować na kempingi na Węgrzech albo na dostępne motele. Jeżeli nie będzie to miejscowość stricte turystyczna to z miejscem nie powinno być problemu.

W Chorwacji na tej trasie nie ma kempu chyba że w Osieku. A w Bośni są ale mozesz nie dojechać tak daleko a po drugie to raczej pola biwakowe dla kajakarzy i czesto są tam ostrzeżenia o minach
yaro38
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yaro38 » 29.03.2006 16:44

Witam
dzięki bardzo za świetny opis trasy,nie chciałbym nadwyrężac Twojej cierpliwosci ale gdybys mógł napisać mi w jakim czasie pokonywałeś te droge,pomogło by mi to przy planowaniu przejazdu.
Pozdrawiam serdecznie
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 29.03.2006 17:23

Hej! Nie wiem czy trafiłeś na forum na to forum/viewtopic.php?t=9758 jeżeli nie to na pewno się przyda trochę info, a co do przejazdu przez BiH to naprawdę warto, jak jesteśmy w CRO to zawsze do... albo z... jedziemy przez Bośnię i zawsze na spokojnie trasa podzielona na dwa dni. Pozdrawiam.
iwona_73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona_73 » 29.03.2006 19:58

Warto pojechać tą trasą, chociaż dla Neretwy i jej kanionu :)
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 30.03.2006 10:59

JUż tak dokładie nie pamiętam czasu przejazdu. Tak mniej-więcej śpiąc kilka godzin na parkingu sklepowym z widokiem na zamek na zdjeciu w moim opisie wyruszyliśmy ok 7:00. Nad Balatonem byliśmy po kwadransie ale tak padało że zaraz wsiedliśmy do samochodu, z Keszthely wyjechaliśmy po krótkim bładzeniu o 8:00. Przed Barcs zatrzymalismy się na terenie jakigoś rezerwatu na śnaidanie i ok 9:30 wjechaliśmy do Chorwacji. ok 10 bylismy w Viroviticzicy gdzie straciliśmy ok 45 minut na szukanie miejsca do zaparkowania do bankomatu. Najlepiej to wysadzić w centrum (szumnie powiedzianie, bo tam jest jedno centrum handlowe i kilka uliczek "miejskich") osobę z kartą, niech idzie wybrać pieniądze i zrobić 1-2 kółka autem zamiast szukać parkingu.

Podróż do Daruvaru jest dość szybka, Gorzej jest za Daruvarem - bo jedzie się przez wioski w gorach. Na granicy bylismy ok 12:30, potem kolejka, ok 13:30 jesteśmy w Bośni, ok 14:30 mijamy Banja Lukę, ok 16 przejechaliśmy Jajce (z małą przerwa 2 razy na trasie na zdjęcia). Do Jablanicy dotraliśmy po 18 (krótka przerwa w Bugojno na tankowanie i w Dolnyj Vakuf na szukanie drogi o oglądanie meczetu) Gdzieś przed Mosterem były roboty drogowe, ok 1/2h czekanie. O 19:30 jesteśmy w Mostarze ok 20:30 na granicy( po drodze policja z radarami, w Bośni w ogóle jest jej sporo) o 21:15 jesteśmy znów w Bośni, przejazd przez Neum, Ston ok 21:30, potem do Divnej z krótkim postojem, godzina

Więc wynika z tego że: należy nocować możliwie blisko granicy H-Hr, wyjechać najlepiej 0 6 a nie o 7 tracić jak najmniej czasu na bankomaty itp. Można troche ostrzej jechać w Bośni przed i za Jajcami. Ja miałem tiry, deszcz i się nie śpieszyłem.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 30.03.2006 11:24

przez BiH ok 6 godzin z granicy hr/bih do metkovic via banja luke i jajce
z granicy polskiej do orbica ok 15-17 godzin
yaro38
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yaro38 » 30.03.2006 17:45

Jeszcze raz dziekuję za porady,pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia w Cro. 8)
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 02.04.2006 16:54

Jechałem tą trasą (Komarno-Szekesicośtamjeszcze-Sarbogard-Pecs-Virovitica) w ubiegłym roku ,jadąc pierwszy raz i to w ciemno do Chorwacji.Trasa jest rewelacyjnie ciekawa i łatwa.W drodze radze zatrzymać się na krótko w przepięknej i rewelacyjnie czystej miejscowości uzdrowiskowej Daruwar-kilkanaście kilometrów od granicy z Węgrami.Tam właśnie pierwszy raz odczułem ,że jestem na urlopie.W FotoCroClub zamieściłem kilka zdjęć z tego miasteczka

pozdrawiam
Andrzej
*Oliwka*
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *Oliwka* » 22.04.2006 10:50

a ja nie miło wspominam przejazd przez bośnię. Jechaliśmy na korculę.
w bośni non stop ograniczenia do 40, co zakręt policja, raz jechaliśmy 50 km/h dostaliśmy mandat 20 euro !!!! dopiero jak chciałam kwitek to wzięli tylko 5 euro! tylko z noclegiem bo na raz to był koszmar
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 22.04.2006 21:19

Z tego co piszesz wynika że ja mialem ogromne szczęście. Jadąc przez Bosnie w ubiegłym roku nie widziałem żadnego patrolu i bardzo miło wspominam tę trase. czystej jazdy Rybnik-orebic(wyłączając postoje) miałem 20 godz.Ale zaznaczam nie śpieszyłem się.Potwierdzam dolina Neretvy-cudowne widoki,warto jechac .Jechałem trasą Sahy-Budapeszt-Osijek Sarajevo-Mostar.POZDR.
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 23.04.2006 20:10

Trzykrotnie jechałem tą trasą.
Raz spałem w miejscowości Harkany niedaleko granicy węgiersko-chorwackiej. Harkany to miasto-uzdrowisko. Zatrzymaliśmy się na parkingu przy głównej drodze i natychmiast podszedł do nas Węgier z pytaniem (po niemiecku), czy potrzebujemy noclegu ? (było nas w sumie 4 os. dorosłe i 2 dzieci). Trochę kręcił nosem, że tylko na jedną noc ale zaczął gdzieś dzwonić i po chwili kazał jechać za nim. Trafiliśmy do mieszkania w bloku, w którym za niewielką opłatą wyspaliśmy się i zregenerowaliśmy siły przed dalszą podróżą.
Dwa następne "razy" jechałem tą trasą wracając z Chorwacji.
Raz spaliśmy na Węgrzech na kempingu w Keszthely. Innym razem na nocleg dotarliśmy do Słowacji w okolice Liptovskiego Mikulasa.
Jadąc tą trasą niestety nie da się szybko pojechać. Szczególnie przez Węgry. Jedzie się przez małe miasteczka i miejscowości, Węgrzy bardzo przestrzegają ograniczeń prędkości - nawet na pustej, szerokiej, dobrej drodze. Przez BiH też nie pojedzie się szybko z racji krętych i wąskich dróg wiodących przez góry.
Nie miałem żadnych przygód z policją i tak naprawdę wiele jej nie widziałem choć jechałem w szczycie sezonu, zresztą starałem się jechać w miarę przepisowo.
Moim zdaniem podróż tą trasą trzeba zaplanować na dwa pełne dni.
Eduardo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eduardo » 23.05.2006 15:53

Witajcie, czy możecie powiedzieć coś więcej o stacjach LPG na tej trasie. Chodzi mi o ich lokalizację, ewentualne godziny otwarcia. Pozdrawiam
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 23.05.2006 21:54

Eduardo napisał(a):Witajcie, czy możecie powiedzieć coś więcej o stacjach LPG na tej trasie. Chodzi mi o ich lokalizację, ewentualne godziny otwarcia. Pozdrawiam

tylko przed banja luka jakies 50 km
stacja z logo podobnym do BP
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 25.05.2006 22:23

jak chcesz jechać przez Banja Lukę to musisz jechać przez Viroviticę,gdzie zatankujesz gaz.Bardzo łatwo można trafić,praktycznie wyjeżdzając już z miasta (po przejechaniu przejazdu kolejowego)zaraz za zakrętem w prawo w kierunku Banja Luki jest dystrybutor gazu LPG na jakiejś posesji wyrażnie oznakowany przy trasie.Czynne w niedzielę ,tankowałem ok 10 rano ,nie sprawdziłem niestety do której czynne.
W Banja Luce nie znalazłem stacji ale wiem ,że przed miastem na dużym skrzyżowaniu trzeba było skrecić w kierunku Prijedor i po przejechaniu ok 1 km znajduje się stacja.(nie chciało mi się wracac -pózniej żałowałem bo 200 km musiałem przejechać na benzynce chociaż właściwie niewiele powiększyło to koszty podróży). Następne zagazowanie auta dopiero w Chorwacji .
Polecam tą trasę,niezapomniane widoki.

pozdrawiam

ps.gdzieś na forum znalazłem opis w języku angielskim ale go nie rozszyfrowałem
[i]"Banja Luka
New and located on the road to Banja Luka near town exit. Going to Banja Luka is on the right side. There is huge sign for autogas in front of it. Owner of this one I living in the house next to station and if the gate is open someone will come to fill the lpg. They claim to have very flexible working ours:) LPG is also coming from PROplin. The price is 0.64 KM ( 0.32 euro) 08-2004.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone