Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do chorwacji za 3tyś.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2010 14:24

Rysio napisał(a):
Resztę wyliczeń też bym Ci podważył ale mi się nie chce :lol:

No to podważaj.

Kiedy te kwaterki tyle kosztowały w którym roku? Po ile było Euro? Nie skubią podałem średnie ceny z forum ja płacę 33 E za 3 osoby w lipcu.

Poza tym przeczytaj - wyszło w moich obliczeniach 660 E, a ja policzyłem 60 E mniej. Co do Węgier to racja - nie trzeba przez Austrię ale ten koszt jest akurat podany przeze mnie jako występujący bo on mocno nie obciąża budżetu.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.01.2010 14:31

zebik napisał(a):
No to podważaj

Przecież napisałem że mi się nie chce :lol: Poza tym nie mam pojęcia ile mi na dzień pieniędzy potrzeba, bo raz wymienię 200E na kuny, raz wybiorę 3tyś ze ściany a innym razem Żona to zrobi, a komu się chce siadać po wczasach i liczyć to wszystko, przecież to i tak bez sensu bo nikt Ci nic nie zwróci. Wydaję tyle ile potrzeba, więc jak chcę samodzielnie upichcić spaghetti to to robię a na drugi dzień idę do konoby i zostawiam 500kn za kolację z winem przy świecach. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić to do konoby nie pójdzie albo nie kupi wina by wypić wieczorem na tarasie w ilościach nieprzyzwoitych :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2010 14:34

No to po co piszesz, że możesz coś zrobić jak Ci się nie chce.

Ja też nie liczę co do złotówki, ale nie zgodzę się ze stwierdzeniem, ze można za 3,5 tyś. pojechać na 10 do Chorwacji ze środkowej Polski własnym autem na kwaterę i tam jeszcze spokojnie pieniądze wydawać. Ktoś kto to pisze nie pisze do końca prawdy, albo jest cudotwórcą.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 24.01.2010 14:41

zebik trudno mi pisać na rodzinę skoro jej nie posiadam ;) więc pisze tak jak mam sprawdzone i wszedzie to zaznaczam (ze nie jest mowa o rodzinie).
Ale skoro są problemy z przemnożeniem to 4 zdrowe dorosłe osoby nie bedące rodziną, lubiące pojeść i pijące alkohol, sporo zwiedzające, korzystające z autostrad wydały do 6000zł za wszystko łacznie z kosztami poniesionymi w PL.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2010 14:49

CinnamonGirl napisał(a):zebik trudno mi pisać na rodzinę skoro jej nie posiadam ;) więc pisze tak jak mam sprawdzone i wszedzie to zaznaczam (ze nie jest mowa o rodzinie).
Ale skoro są problemy z przemnożeniem to 4 zdrowe dorosłe osoby nie bedące rodziną, lubiące pojeść i pijące alkohol wydały do 6000zł za wszystko łacznie z kosztami poniesionymi w PL.

No to 6 tyś to nie 3 tyś. jak jest w tytule wątku. Przeczytaj tekst autora.

Właśnie wróciłam z Chorwacji a dokładnie w Omiś. Było nas 4 osoby. 2dorosłych i 2 dzieci (3lata i 5lat). Bylismy od 26 lipca do 9 sierpnia. Mysleliśmy, za nocleg ok 50 euro na 4 osoby, a dostaliśmy 25 euro za pokój. Jechalismy w ciemno i do 15 mni. znaleźliśmy nocleg. Pobyt nas kosztował dokładnie 3tys 200zł. Cena obejmowała paliwo(gaz) tam i z powotem, winiety, pokoje, i jedzenie. Jedzenie tzn mieliśmy swoje ale takie jak chleb, owoce warzywa, drobne zakupy. Więc wakacje zaliczam do udanych. Jakieś informacje to na emaila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Ludzie po prostu nie doliczają tego co wydadzą w Polsce na podróż tylko policzą ogólne koszta i tyle, a te szczegóły co wydajemy codziennie będąc tam to gro budżetu na pobyt.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 24.01.2010 14:54

Pierwotny tekst owszem dotyczył 4 osób natomiast w miedzy czasie kilka innych zapytań dotyczących2 i 3 itp osób.
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 24.01.2010 15:07

zebik napisał(a):Koszt pobytu przy kursie 1E=4,2, 1 HRK=0,60

Cena dojazdu
Przyjmijmy trasę najbardziej optymalną czyli Warszawa - Split = 1460km
w obie strony 3000 tyś km+ 300 po tamtym terenie=3300km.
3300 km x 6litrów benzyny na 100km (nie gazu i nie ropy) = około 200 litrów w cenie (nie jak liczą po 4 zł bo takiej ceny nie ma) tylko najmniej 4,2 a za granica jeszcze drożej wychodzi=1000 zł
winiety - Słowacka, Austryjacka niech w dwie strony będzie 100 zł
bramki w Chorwacji w dwie strony = 200 zł
Podróż samochodem wychodzi 1300 zł przy ekonomicznej jeździe i ekonomicznym samochodzie.

Cena kwatery - dla 2+2
Przyjmijmy, że będzie to w sezonie czyli lipiec lub sierpień - cena średnia to około 55E - można oczywiście znaleźć taniej, są również droższe ale średnio trzeba zapłacić te 13 - 15E od osoby.
Pobyt przyjmijmy 12 dniowy co daje
12dni x 55E = 660 E (niech będzie 600E dla równości liczenia)
600 E x 4,2 kurs = 2500 zł

Razem dojazd 1300zł + 2500 kwatera daje nam = 3800 zł

Dodać do tego zakupy z Polski (jeśli ktoś wiezie) na 12 dni pobytu koszt około 500 zł (średni) wydatki tam na miejscu (bez zwiedzania parków narodowych - samo plażowanie) średnio po 200 zł na osobę = 800 zł
Co daje:

dojazd = 1300
kwatera = 2500
zakupy = 500
wydatki skromniuśkie tam na miejscu = 800 (nawet w Polsce przez 2 tygodnie ciężko wyżyć za tę kwotę 4 osobowej rodzinie.
Daje razem 5100 zł

Nie licząc pamiątek przywiezionych,a tam zakupionych, rachunku telefonicznego jak się parę razy zadzwoniło i odebrało komórkę innych kosztów.

Oczywiście kosztami nie są no bo przecież nie wydane pieniądze w Cro - takie wydatki jak Ubezpieczenie NNW, zielona karta, Assistance, dodatkowy przegląd itp.

No i przekonujcie dalej, że można za grosze - powodzenia.

Do tych wyliczeń dodałbym jeszcze dwa noclegi w drodze do Cro i wracając do kraju. Na raz z Warszawy do Splitu nie da się przejechać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2010 15:43

marko350 napisał(a):Do tych wyliczeń dodałbym jeszcze dwa noclegi w drodze do Cro i wracając do kraju. Na raz z Warszawy do Splitu nie da się przejechać.

Kamikadze jeżdżą na raz bo potem można napisać, że wyszło po 500 zł na osobę. :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.01.2010 15:48

zebik napisał(a):No to po co piszesz, że możesz coś zrobić jak Ci się nie chce.

Śniadanie - gorący kubek Knorr (a co jak szaleć to szaleć więc nie będziemy liczyli produktów "korzystny zakup Tesco") 20 zł/8 szt + chlebek niech będzie 6 zł (też dla 4 na 2 dni starczy do śniadania) czyli mamy 13 zł/dzień.

Obiad - sos pomidorowy Winiary po 2,80zł. + puszka mielonki turystycznej za 3,90 + makaron spaghetti po 3,90zł/500g daje 10,60zł., choć 1/2kg makaronu rodziną 2+2 nie masz szans wciągnąć, ale niech będzie.

Kolacja - ser edamski 13,90/1kg starczy bez problemu na 5 dni więc 2,80 + znów chlebek za 6 zł. na 2 dni co daje łącznie 5,80zł. Jak wszyscy będą grzeczni to do diety dołączymy pomidorka niech wyjdzie 10 zł. wsadu.

Razem 33,60 dodajmy jakąś herbatkę czy mineralkę to wyjdzie góra 40 zł./dzień x 12 = 480PLN

Podróż - nie jadąc autostradami w Cro i Austrii bez problemu 1000PLN

Kwatera -30E/dobę co daje około 130PLN x12 = 1560 PLN

Razem 3040 PLN a jak popatrzysz w 1 poście autorka znalazła tańsze noclegi i płaciła po 25 E więc na ten cel wydała ok. 1350 zł. co w sumie daje 2830 czyli zostało jej ok 100E na drobne wydatki typu lody itp.

Da się - da się - jeśli komuś zależy to da radę, a że Ty czy ja nie mieścimy się w powyższych kwotach, cóż rozrzutni jesteśmy i tyle.

Ps.
Do tych wyliczeń dodałbym jeszcze dwa noclegi w drodze do Cro i wracając do kraju. Na raz z Warszawy do Splitu nie da się przejechać.

Autorka 1 postu jest z Rybnika więc ma do rzeczonego Splitu tyle co ja. Jak moja mała była całkiem mała to startowałem o godz. 18 z Polski i przed południem byłem za Splitem z 2 h przerwą na drzemkę i wieloma innymi krótkimi na siusiu czy papu jak się mała przebudziła i miała kaprys.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2010 16:24

Rysio napisał(a):
zebik napisał(a):No to po co piszesz, że możesz coś zrobić jak Ci się nie chce.

Śniadanie - gorący kubek Knorr (a co jak szaleć to szaleć więc nie będziemy liczyli produktów "korzystny zakup Tesco") 20 zł/8 szt + chlebek niech będzie 6 zł (też dla 4 na 2 dni starczy do śniadania) czyli mamy 13 zł/dzień.

Obiad - sos pomidorowy Winiary po 2,80zł. + puszka mielonki turystycznej za 3,90 + makaron spaghetti po 3,90zł/500g daje 10,60zł., choć 1/2kg makaronu rodziną 2+2 nie masz szans wciągnąć, ale niech będzie.

Kolacja - ser edamski 13,90/1kg starczy bez problemu na 5 dni więc 2,80 + znów chlebek za 6 zł. na 2 dni co daje łącznie 5,80zł. Jak wszyscy będą grzeczni to do diety dołączymy pomidorka niech wyjdzie 10 zł. wsadu.

Razem 33,60 dodajmy jakąś herbatkę czy mineralkę to wyjdzie góra 40 zł./dzień x 12 = 480PLN

Podróż - nie jadąc autostradami w Cro i Austrii bez problemu 1000PLN

Kwatera -30E/dobę co daje około 130PLN x12 = 1560 PLN

Razem 3040 PLN a jak popatrzysz w 1 poście autorka znalazła tańsze noclegi i płaciła po 25 E więc na ten cel wydała ok. 1350 zł. co w sumie daje 2830 czyli zostało jej ok 100E na drobne wydatki typu lody itp.

Da się - da się - jeśli komuś zależy to da radę, a że Ty czy ja nie mieścimy się w powyższych kwotach, cóż rozrzutni jesteśmy i tyle.

Ps.

Autorka 1 postu jest z Rybnika więc ma do rzeczonego Splitu tyle co ja. Jak moja mała była całkiem mała to startowałem o godz. 18 z Polski i przed południem byłem za Splitem z 2 h przerwą na drzemkę i wieloma innymi krótkimi na siusiu czy papu jak się mała przebudziła i miała kaprys.

Zacne wyliczenie tylko dolicz potem na lekarza gastrologa co będzie leczył niestrawności, wrzody i inne dolegliwości żołądkowe - karmić swoje dziecko z własnej nieprzymuszonej woli przez 2 tygodnie żarciem z proszku, sosami z torebek ect. jak wymieniłeś no to nie na wakacje, a raczej w inne ustronniejsze miejsce należy jechać.

Ja wyliczyłem jeszcze taniej dla 4 osobowej rodziny.
Dojazd pojazdem przypadkowo spotkanym na trasie albo w naszym forumowym autostopie zabranie się z kimś do Chorwacji, a potem szybka ucieczka i nie płacenie. Skoro nie trzeba płacić za pobyt w Parku Plitwickie Jeziora bo biletów nie sprawdzają to można i tak.

Zamieszkać w namiocie na dziko jak wywalą to w inne miejsce, jak wlepią mandat to porwać i do Jadranu niech sól rozpuści.
Żarcie - jak "Czterdziestolatku" wsadzić komuś w knajpie palca do zupy, albo jak wyjdzie do łazienki buchnąć pół pizzy.

Sumując wyjdzie parę groszy, tak też można, tylko czy o to chodzi.?

Ps. z Gierałtowic to może i można jechać bez noclegu z Olsztyna raczej nie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.01.2010 16:56

Zebik jak Ci ta zupka w proszku na śniadanie nie pasuje, to możesz zabrać 2 opakowania Ramy i 3 słoiki dżemu, wyjdzie jeszcze taniej :wink: Co do dojazdu to trzeba patrzeć skąd ktoś jest (autorka 1 postu), bo oczywistym jest że jadący ze Szczecina w miejscu mojego startu będzie już w drodze od kilkunastu godzin. Co niektórzy to mają pecha, tak daleko od Jadrana mieszkać :lol: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2010 17:00

Rysio napisał(a):Zebik jak Ci ta zupka w proszku na śniadanie nie pasuje, to możesz zabrać 2 opakowania Ramy i 3 słoiki dżemu, wyjdzie jeszcze taniej :wink: Co do dojazdu to trzeba patrzeć skąd ktoś jest (autorka 1 postu), bo oczywistym jest że jadący ze Szczecina w miejscu mojego startu będzie już w drodze od kilkunastu godzin. Co niektórzy to mają pecha, tak daleko od Jadrana mieszkać :lol: :wink:

Z tym dżemem to już lepiej no bo od rana na proszkach jechać. Moja córcia ma 7 lat i niestety jest wybredna. Dojazd ode mnie do Splitu to 1700 km w jedną stronę - niektórzy np. z Nowego Sącza w dwie strony mają 2200 km. Jak się ma auto na gaz i w Chorwacji nic nie zobaczy oprócz plaży to realne to jest.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.01.2010 18:44

Rysio.... Ty mnie nie wnerwiaj tym jedzeniem. :!: :wink:

Wczasy to wczasy. Wszelkie garnki w odstawce. Szanuj małżonkę swą i daj jej wypocząć. :D :wink:

ps.
jak wiesz, jestem zaciętym wrogiem gotowania na wczasach. Od zawsze.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.01.2010 18:53

woka napisał(a):Rysio.... Ty mnie nie wnerwiaj tym jedzeniem. :!: :wink:

Wczasy to wczasy. Wszelkie garnki w odstawce. Szanuj małżonkę swą i daj jej wypocząć. :D :wink:

ps.
jak wiesz, jestem zaciętym wrogiem gotowania na wczasach. Od zawsze.

Woka, jak nie mam ochoty iść do knajpy to sam coś upichcę i cała rodzinka zadowolona a że Ty ciućmok jesteś i nie potrafisz to Twój pech :oczko_usmiech: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2010 19:08

Rysio napisał(a):ciućmok jesteś i nie potrafisz to Twój pech :oczko_usmiech: :wink:

Kto ciućmok - buhahaha.
Raczej turysta z kasą
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Do chorwacji za 3tyś. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone