Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do chorwacji za 3tyś.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.01.2010 19:51

Cztery tygodnie w Chorwacji (czerwiec - Pag i okolice, wrzesień - Cres, Losinj, Peljesac, Korcula i co nieco po drodze) + dwa tygodnie Rumunia, Bułgaria, Grecja, Serbia (sierpień)

Samochodem na benzynę, średnie spalanie niecałe 6l/100km

Przejechane około 12.000 km

Dwie osoby

Koszt: 6.800 zł
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 22.01.2010 09:05

Doświadczenia ludzi mówią, że chcieć to móc :)
dagmara2003
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmara2003 » 22.01.2010 18:40

Podziwiam, ale ja wychodzę z założenia, że jak jadę to nie oszczędzam, nie po to są wakacje żeby się zastanawiać czy kupić jedną gałkę lodów czy dwie. Większość wydatków to i tak zwiedzanie, bilety wstępu dosyć drogie. A nie nalezymy do tych co tylko z zimnym piwkiem na plażę i z powrotem, więc kasa leci ;)
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 22.01.2010 19:34

Licytacje trochę bez sensu. Zależnie od stylu spędzania wakacji może na 12dni z rodzinką wystarczyć spokojnie 3 tyś ze zwiedzaniem i innymi atrakcjami, a może i 10tys. być zbyt małą kwotą. To zależy czy jest się PODRÓŻNIKIEM czy turystą. Podobno ktoś objechał świat za 100 dolarów. To jest COŚ (choć trochę z innej bajki).
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 22.01.2010 19:59

piotr68 napisał(a):Licytacje trochę bez sensu. Zależnie od stylu spędzania wakacji może na 12dni z rodzinką wystarczyć spokojnie 3 tyś ze zwiedzaniem i innymi atrakcjami, a może i 10tys. być zbyt małą kwotą. To zależy czy jest się PODRÓŻNIKIEM czy turystą. Podobno ktoś objechał świat za 100 dolarów. To jest COŚ (choć trochę z innej bajki).

Podpinam się również pod taką odpowiedż,nie każdego stać na szastanie kasą ,a jak się chce robić kilometry i oglądać świat to przy ograniczonym budżecie należy zrezygnować z pewnych "luksusów".Ważne,że można w ogóle się wyrwać do cieplejszych zakątków i mieć kilka tydni beztroski chociażby w gorszych warunkach jak w domu.I przede wszystkim zwiedzać i oglądać :)
Ja osobiście stawiam na zwiedzanie i podróżowanie kosztem lepszego noclegu i systematycznego podjadania w knajpach.
dagmara2003
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmara2003 » 22.01.2010 22:59

To tak jak My;)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 23.01.2010 09:21

dagmara2003 napisał(a):Podziwiam, ale ja wychodzę z założenia, że jak jadę to nie oszczędzam, nie po to są wakacje żeby się zastanawiać czy kupić jedną gałkę lodów czy dwie. Większość wydatków to i tak zwiedzanie, bilety wstępu dosyć drogie. A nie nalezymy do tych co tylko z zimnym piwkiem na plażę i z powrotem, więc kasa leci ;)

To ze sie mieszczę np w 1500zł na osobe (wyjazd na 12 dni) nie znaczy ze siedzę tylko na plaży i głoduję. Wręcz przeciwnie. Sporo zwiedzania Jeziora Plitwickie, Szybenik, Trogir czy jazda do oddalonego o 300km Dubrownika, lody jadałam 2 razy dziennie bo śa przepyszne, góry owoców, wieczorami winko w konobie czy kalmary przy zachodzie słońca.
Fakt nie jadalismy codziennie w knobach ale to wynikało nie tyle z oszczednosci co z przyzwyczajeń że wieczorami jadamy raczej mało więc sobie przy winku na balkonie jedlismy salatki i takie tam. Natomiat obiadki jadalismy koło 15 więc na konobę troszkę za wczesnie poza tym my lubimy zjeść dobre spagetti a to umiemy sami zrobic ;), czy zwykłe polskie gołąbki ;)). No i nie da sie ukryć ze jestem osobą wybredną - nie jadam ryb czy owoców morza a tam przecież to podstawa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2010 09:53

dagmara2003 napisał(a):Podziwiam, ale ja wychodzę z założenia, że jak jadę to nie oszczędzam....

Ja też :wink:
Ale z drugiej strony mam zasadę, że jak dany produkt/usługa kosztuje 1 euro to nie mam zwyczaju za to płacić np. 4 euro :lol:
Czytając wątki tzw. "cenowe", nie tylko tu, czasami ręce mi opadają widząc różne "informacje" w stylu: "ile to należy mieć minimum, żeby zmieścic się w tygodniowym pobycie" i nie tylko o Chorwacje chodzi :wink:
Ale z trzeciej strony każdy towar/usługa kosztuje tyle ile ktoś zapłaci lub na ile da się zrobić w.......... :lol:
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 23.01.2010 22:02

CinnamonGirl napisał(a):
dagmara2003 napisał(a):Podziwiam, ale ja wychodzę z założenia, że jak jadę to nie oszczędzam, nie po to są wakacje żeby się zastanawiać czy kupić jedną gałkę lodów czy dwie. Większość wydatków to i tak zwiedzanie, bilety wstępu dosyć drogie. A nie nalezymy do tych co tylko z zimnym piwkiem na plażę i z powrotem, więc kasa leci ;)

To ze sie mieszczę np w 1500zł na osobe (wyjazd na 12 dni) nie znaczy ze siedzę tylko na plaży i głoduję. Wręcz przeciwnie. Sporo zwiedzania Jeziora Plitwickie, Szybenik, Trogir czy jazda do oddalonego o 300km Dubrownika, lody jadałam 2 razy dziennie bo śa przepyszne, góry owoców, wieczorami winko w konobie czy kalmary przy zachodzie słońca.
Fakt nie jadalismy codziennie w knobach ale to wynikało nie tyle z oszczednosci co z przyzwyczajeń że wieczorami jadamy raczej mało więc sobie przy winku na balkonie jedlismy salatki i takie tam. Natomiat obiadki jadalismy koło 15 więc na konobę troszkę za wczesnie poza tym my lubimy zjeść dobre spagetti a to umiemy sami zrobic ;), czy zwykłe polskie gołąbki ;)). No i nie da sie ukryć ze jestem osobą wybredną - nie jadam ryb czy owoców morza a tam przecież to podstawa.

Zgadzam się z koleżanką...

Hm.. ja w zeszłym roku się zmieściłem w 1100pln na 1 persona bez żałowania i śniadania mieliśmy na polskim obkładzie z pieczywem CRO. Potem żarcie w konobie i 2x dziennie lody na 10 nocy i prawie 12 dni.

Nie wiem na co można tam tyle kasy wydać??? Trzeba mieć szczególne zdolności i brak szacunku dla własnej kasy żeby 2000 pln na 1 persona wydać.

W zeszłym roku miałem po 2000pln na osobę uszykowane i kasę z powrotem do domu przywiozłem . Dlatego beż żadnych prawie wkładów i wyrzeczeń przez całą zimę śpię spokojnie, bo w to lato pędzimy też na wyspę za zeszło roczna kasę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2010 22:12

nosekdomin napisał(a):W zeszłym roku miałem po 2000pln na osobę uszykowane i kasę z powrotem do domu przywiozłem . Dlatego beż żadnych prawie wkładów i wyrzeczeń przez całą zimę śpię spokojnie, bo w to lato pędzimy też na wyspę.

Hehe dobre lubię bajki szczególnie Andersena:
no to masz:
35 E x 14 dni = 490Ex4,3 (średnio) = 2100 zł - apartament najtaniej jak się da za 3 osoby za dwa tygodnie po 35 euro gdzie normalnie jest w sezonie 40E i więcej. Nawet kempingi są droższe czasami.

3500 km średnio tyle się pokonuje ze środkowej i północnej Polski - niech będzie 7 litrów na 100 km. - co jest abstrakcją no ale niektórzy lubują w oszukiwaniu samego siebie - wychodzi 500 litrów benzyny po 4 zł = 2000 tyś.

A viniety i inne rzeczy i życie tam na miejscu po co pisać bajki na forum, że jest się w stanie za 10 dni w Chorwacji wydać do 3,5 tyś. Chyba, że 2 dni się tam będzie to tak - bo można z Polski kanapki dojeść i wracać zaraz.

Sama kwatera na 14 czy 10 dni to już koszt pomiędzy 1500 - 2200 (najtaniej dla 3 osób), poza tym dojazd to koszt z winietami w dwie strony około 1500 zł i już mit 3500 tyś. zł zostaje obalony a gdzie reszta.

Pewnie, że jak jest 6 osobowa rodzina i jedzie vanem to wyda tyle na paliwo ile 3 osobowa rodzina osobówką - jak jeszcze weźmie z Polski cały bagażnik żarcia (i tego żarcia oczywiście nie policzy do kosztów no bo to z Polski) - pojedzie niepłatnymi drogami - rozbije dwa namioty na kampie przydomowym - to wyjdzie na osobę i 500 zł tylko czy o to chodzi, albo czy to jest w jakiś sposób obiektywne i miarodajne.
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 23.01.2010 22:59

zebik napisał(a):
nosekdomin napisał(a):W zeszłym roku miałem po 2000pln na osobę uszykowane i kasę z powrotem do domu przywiozłem . Dlatego beż żadnych prawie wkładów i wyrzeczeń przez całą zimę śpię spokojnie, bo w to lato pędzimy też na wyspę.

Hehe dobre lubię bajki szczególnie Andersena:
no to masz:
35 E x 14 dni = 490Ex4,3 (średnio) = 2100 zł - apartament najtaniej jak się da za 3 osoby za dwa tygodnie po 35 euro gdzie normalnie jest w sezonie 40E i więcej. Nawet kempingi są droższe czasami.

3500 km średnio tyle się pokonuje ze środkowej i północnej Polski - niech będzie 7 litrów na 100 km. - co jest abstrakcją no ale niektórzy lubują w oszukiwaniu samego siebie - wychodzi 500 litrów benzyny po 4 zł = 2000 tyś.

A viniety i inne rzeczy i życie tam na miejscu po co pisać bajki na forum, że jest się w stanie za 10 dni w Chorwacji wydać do 3,5 tyś. Chyba, że 2 dni się tam będzie to tak - bo można z Polski kanapki dojeść i wracać zaraz.

Sama kwatera na 14 czy 10 dni to już koszt pomiędzy 1500 - 2200 (najtaniej dla 3 osób), poza tym dojazd to koszt z winietami w dwie strony około 1500 zł i już mit 3500 tyś. zł zostaje obalony a gdzie reszta.

Pewnie, że jak jest 6 osobowa rodzina i jedzie vanem to wyda tyle na paliwo ile 3 osobowa rodzina osobówką - jak jeszcze weźmie z Polski cały bagażnik żarcia (i tego żarcia oczywiście nie policzy do kosztów no bo to z Polski) - pojedzie niepłatnymi drogami - rozbije dwa namioty na kampie przydomowym - to wyjdzie na osobę i 500 zł tylko czy o to chodzi, albo czy to jest w jakiś sposób obiektywne i miarodajne.

HAHAHAH twoje obliczenia TO BAJKI BRACI GRIMM -zawyżyłeś na wszystkim

Euro kupuje po 4pln albo po 4,10 bo tak teraz stoi (duża suma u konika - to możesz potargować, zresztą na koncie mam jeszcze euro kiedy było po 3.80)
Auto (moje) pali 4,2 w trasie a około 5-6 po lądzie w normalnym ruchy bez ciężkiej nogi.
Spanie po 9-10 za noc
i faktycznie żarcia z polski nie liczę ale zakupy za 150 pln wystarczą

Zresztą po co się kłócić... ty jedziesz benzynowym vanem w 2 osoby i nie żałujesz niczego i potem jesteś zły że wydałeś na 2 tyg 8000pln twój biznes bankowcu...

Ja jadę oszczędnym autem w 5 osób na kwaterę w stanie dobrym. Po co mi luksusy większe niż w domu? Nie mam poczucia mniejszości żeby się lux kwaterą dowartościować. Biorę na śniadania żarcie z Polski. Oto moje 1100pln na osobę.

W zeszłym roku wypraktykowane i kto nie wierzy to ja się z niego śmieję i może mnie w dupę pocałować!!! Dlaczego? Bo widzimy to samo za często połowę, albo i mniej kasy i przyjeżdżamy tak samo opaleni i mamy te same zdjęcia.

No dobra koleś mnie wpienił....
Więc tak mam Golfa V w TDI 1.9 TDI Który spala na autostradzie przy 130km/h średnio 4,5-5l/100km
mowa tu o aucie serwisowanym i w stanie technicznym igła!

Więc tak:
(w zeszłym roku spaliłem 3 i pół zbiornika ON)
teraz spalę 4!
więc to daję około 800pln plus winiety itp to razem około 1000 pln żeby tyłek wozić.

spanie po 10 euro na 10 nocy w tym po kursie 4,10 i to daje 2050pln za spanie

To dzielimy na 5 personów=610pln za podstawę czyli spanie i drogę

i 490 zostaje na żarcie... na osobę każdą jedną.... żeby sie zmieścić w 1100pln!!!

W tym za 150 pln żarcie z Polski na śniadania.
Kurde ile tam można kasy stracić? Na co? Na lody? Pizze? Makarony? Rybę? Arbuza? winogrono? Prężcież tam nic niema! Niema fast food-ów. Pizza kosztuje około 4-5 euro! Gdzie tam można kasę stracić?

Chłopczyku!!! Gdzie ty masz 7l/100km to czym ty jedziesz? BMW w 3 litrowej benie!!!??? 2000pln za paliwo? Prędzej samolotem prywatnym byś tam doleciał.
Troche w tym swoim bajerze się zakręciłeś bo najpierw liczysz 2000 za paliwo potem na dole 1500 z winietami? Coś Ci nie wyszło.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2010 23:40

Po pierwsze miszczu to używaj polskiego języka i pisz po Polsku (chyba, że nie umiesz). Buduj zdania składnie bo piszesz jak byś wpompował litra w krew. Chłopczyka to poszukaj obok swojego TDI, a bajki o cenach i o wydatkach opowiadaj znajomym jak nie byli może łyknął.
EOT. i nie próbuj być mądrzejszy niż jesteś.

Czytaj ze zrozumieniem o benzynie pisałem średnio.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2010 23:56

A teraz te wypociny potraktujmy na czynniki pierwsze:

nosekdomin napisał(a):Euro kupuje po 4pln albo po 4,10 bo tak teraz stoi (duża suma u konika - to możesz potargować, zresztą na koncie mam jeszcze euro kiedy było po 3.80)

Żarty - od paru tygodni w tej cenie jest euro - w tamtym roku cena był 4,5 i więcej - pierwsza bajka (a to że masz po 3,8 hehe możesz mieć)

nosekdomin napisał(a):Auto (moje) pali 4,2 w trasie a około 5-6 po lądzie w normalnym ruchy bez ciężkiej nogi.

Przyjmując, że pali 5 litrów :D razy średnio 4 zł za litr razy 3500 tyś km. (w dwie strony - chyba, że w druga pchasz) daje sumę 175 litrów po 4 zł co daje kwotę 700 zł i winiety kwota około 1000 zł.

nosekdomin napisał(a):Spanie po 9-10 za noc i faktycznie żarcia z polski nie liczę ale zakupy za 150 pln wystarczą

Niech będzie 9 euro razy 5 osób co daje 45 E za kwaterę - również żart (pokaż albo podaj link uwierzę) ale co tam niech będzie razy 10 nocek = 450 euro razy 4 zł = 1800 zł

Już te dwa składniki dają 2800 zł za kwatery i dojazd i ty chcesz tu komuś wmówić, że można za 3500 przeżyć w Chorwacji.
Powtarzam bajki pisał Andersen.
Aha znaczy się, że ty wydajesz 1100 zł na osobę razy 5 osób co daje 5500zł to ja wydaję tyle samo na 3 osoby i nie jem czasami 2 razy dziennie lodów ale nie każdy musi pisać prawdę przecież nie ma takiego przymusu.
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 24.01.2010 00:56

zebik napisał(a):(...)
Aha znaczy się, że ty wydajesz 1100 zł na osobę razy 5 osób co daje 5500zł to ja wydaję tyle samo na 3 osoby i nie jem czasami 2 razy dziennie lodów ale nie każdy musi pisać prawdę przecież nie ma takiego przymusu.

O! Wyjąłeś mi to z ust.
Dobrze że nie jedziemy razem na wakacje bo na pewno pokłóceni byśmy przyjechali heheh :wink:
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 24.01.2010 05:37

W zeszłym roku wypraktykowane i kto nie wierzy to ja się z niego śmieję i może mnie w dupę pocałować!!! Dlaczego? Bo widzimy to samo za często połowę, albo i mniej kasy i przyjeżdżamy tak samo opaleni i mamy te same zdjęcia.

No tu chyba trochę się zagalopowałeś. Ja akurat nie wierzę ale dlaczego z tego tytułu miałbym Cię tak od razu po dupie całować ?? Tego to ja zupełnie nie rozumie

8O 8O 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Do chorwacji za 3tyś. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone