Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do chorwacji za 3tyś.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 23.08.2009 19:27

zlybanan napisał(a):a czy to takie ważne ile komu zostaje na wydatki? ;)
najważniejsze są emocje i wrażenia - byle były pozytywne :)
sam niecierpliwie czekam na relację kolegi z naszego forum, który zrobił Cro w dwie osoby i zamknął się budżetem 1200 zł 8O
pachnie mi to przygodą bo sam pamiętam czasy gdy krążyłem po Polsce z garstką znajomych na stopa - bezcenne :D
wiem też, że gdybym miał dziś grubszy portfel to pewnie i więcej bym wydał na takim urlopie. sęk w tym, że o dobrej zabawie nie decyduje cena więc to nie ona powinna być tu kryterium :)

tak na gorąco nasze kalkulacje z 13-dniowego (z dojazdem) pobytu na Peljesacu (3000 km):

winiety ~190 zł
paliwo ~600 zł
prowiant ~200 zł
noclegi ~860 zł
łącznie we dwójkę na zwiedzanie i pobyt wydaliśmy jeszcze ~1450 zł

całość jakieś 3300 zł

Nie jest ważne ile komu zostało na wydatki, ale niech to będą realne kwoty (ceny gazu,winiet w zł a kwatera w euro czyli nie wiadomo ile to jest zł). Zresztą można też napisać, że pobyt kosztował 2000 zł.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 23.08.2009 21:22

Może nie tyle kwestia realności kwot co dbałości o czytelne publikowanie informacji ;)
kolega mokry256 tak to rozpisał, że sam do końca nie wiem co chciał powiedzieć. pewnie można by siedzieć chwilkę, sumować, mnożyć, próbować odgadnąć co poeta miał na myśli ale masz rację - powinien się jaśniej wyrażać bo to nieładnie tak przeciążać zwoje kalkulowaniem o urlopie ;)
horse
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) horse » 23.08.2009 22:05

Witam, dołączę swoje trzy grosze do tematu. W tym roku byłem z rodziną (2+2) w Chorwacji 12 dni (2-14.08 ) w Sukosan koło Zadaru. Całość zamknęła się w kwocie 1000E. Prawie dokładnie tyle samo co w zeszłym roku, tyle, że wtedy na polskie wyszło jeszcze taniej. Podczas pobytu byliśmy na dwóch zorganizowanych wycieczkach (Kornatia i wodospady Krka), jak i na własną rękę zwiedzaliśmy okolice (Zadar,Pag, Ugljan). Mieliśmy trochę jedzenia z Polski, ale bez przesady (na około 200zł).
Pewną ulga był fakt, że podróżowaliśmy dużym 7 osobowym autem, w dwie rodziny, wobec czego koszty podróży dzieliliśmy na pół(łącznie około 1000 zł, czyli 500 na rodzinę). W kwotę wliczono wszystkie koszy związane z wyjazdem, oraz towarzyszące np zakupy, ubezpieczenie, czy 1paszport (który ostateczne okazał sie niepotrzebny). Codziennie lody, wino,rakija, i inne atrakcje w umiarze. Obiad raczej we własnym zakresie.
Myslę, że podobną kwotę lub większą zostawiłbym nad Bałtykiem, ale na pewno nie wypoczął bym tak jak nad Adriatykiem. Już nie mogę sie doczekać następnego urlopu, i na pewno będzie to znowu słoneczna Chorwacja:).
Pozdrawiam horse
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 24.08.2009 09:53

W tym roku w drodze do Chorwacji zatrzymaliśmy sie na kampingu we Włoszech i zwiedzalismy Wenecję. Te dwa dni były najdroższe w naszym budżecie, bo lody włoskie trzeba koniecznie zjeśc, i pizzę i spaghetti i autobusem wodnym popłynąć, a jak się okazało ceny w Wenecji dla turystów są inne niż dla mieszkańców, a dobiło nas zbójnickie doliczenia do cen z menu w restauracji ( za osobę, za tzw. obrusowe i 12% napiwku). Mój mąż się wściekł (porcyjki jedzenia malutkie i w smaku takie sobie) i szybko Italii znowu nie zobaczę. W Wenecji byliśmy pierwszy raz 8 lat temu i program zwiedzania podobny ale nie pamiętam, abym wtedy dziwiła się wielkością cen. Oczywiście wyższe były niż w Polsce ale nie aż tak wysokie. Bilet na autobus wodny 6 EUR/osoba.
W podróży byliśmy 14 dni, w Cro nocowaliśmy na kampingu o umiarkowanych cenach, w tym roku mało zwiedzania (jechaliśmy 5 raz). Jedzenia troszkę z kraju ale niewiele, co drugi - trzeci dzień restauracja (kolacyjka). Od dnia wyjazdu do powrotu do domu wydaliśmy 900 EUR. Byliśmy w 3 osoby, auto na gaz. A w zeszłym roku pobyt pod Dubrownikiem, bardzo duzo zwiedzania ( Czarnogóra, Mostar) też ok. 900 EUR ale inny przelicznik...
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 24.08.2009 10:24

2salamandra22 napisał(a):W tym roku w drodze do Chorwacji zatrzymaliśmy sie na kampingu we Włoszech i zwiedzalismy Wenecję. Te dwa dni były najdroższe w naszym budżecie, ...

Czyli od 1998 roku nic się nie zmieniło. My też w '98 "zaliczyliśmy" Wenecję, ale w drodze powrotnej z CRO.
"Zaliczyliśmy" bo dwa dni to za mało. A gdzie np. czas na muzea.

Te dwa dni w Wenecji kosztowały prawie tyle co 10 dni w Cro. Do tego mam wrażenie, że turysta jest tam traktowany "jednorazowo", skoro więc prawdopodobnie już tam nie wróci można mu podać pizze z mikrofalówki.
Sama Wenecja przepiękna, trzeba tylko nie zwracać uwagi na to co pływa w kanałach i na "zapachy"
jakabzdura
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakabzdura » 27.08.2009 11:40

ja bylem w Medulinie z biura podrozy
za dojazd + apartament za 7 nocy placilismy po 700 zl za osobe
czyli dla 2 osob to 1400 zl, sniadania jadalismy w domu,obiady w barach,kolacje czesto tez, w sumie to jadalismy to na co mielismy ochote, piwa pilem bardzo duzo i jeszcze za okolo 200kun kupilismy pamiatki,
- stracilismy na 2 osoby 1100 zl czyli w sumie 2500 za praktycznie 8 calych dni(7 nocy)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.08.2009 11:57

Rodzinka 2+1
auto diesel
Istria + plitvickie
cro 10 nocek + 1 na wegrzech + 1 w austrii
nienajtansze kampy - na istrii Ulika za okolo 28 euro doba

wszystko razem z paliwem, winietami (w tym Slowenia :wink: ), jedzeniem z Polski, flaszkami rakiji i piwa do polski, krazkiem sera, zarciem wwiezionym do cro itd

euro wtedy chuba z 4,4 a kuna 0,60

max 3500zl
Major
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Major » 28.08.2009 08:15

10noclegow na kampingu Basko Polije przy Baska Voda 4 osoby każdy wydał w okolicach 750zł za cały pobyt :)
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 10.09.2009 08:32

pogratulowac tym co tyle wydali
Agnieszka Śrubkowska
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka Śrubkowska » 14.09.2009 10:53

2 lata temu na podróż do Chorwacji na 4 osoby wydaliśmy około 4,5 tys zł, w tym paliwo, winiety, wstępy, naprawa walnietego wentylatora w aucie, 8 dni w chorwacji i noclegi, 2 noce na campingo na słowacji, dzień pobytu w Pradze, zaliczenie Tatralandii na Słowacji no i oczywiście jedzonko :)
dagmara2003
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmara2003 » 02.01.2010 21:47

Rany julek, czytam i włosy mi dęba stają. Jak Wy tego dokonaliście? Zmieścić się w kwocie 3000-4000 ? My w tamtym roku w maju, 2 tygodnie rodzinka 2+1.......uwaga........8000 zł. Ale dużo zwiedzaliśmy: Split i Salona,Trogir, Dubrownik, Ston, Hvar i Brać, Omiś. W drodze powrotnej wodospady Krka i Zadar. Za noclegi w hotelu z dwoma posiłkami płaciliśmy 3000, a reszta to głównie zwiedzanie no i dojazd. Ale warto było, już się nie mogę doczekać następnego wyjazdu. W tym roku chyba na kwatery i we wrześniu. :D
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 03.01.2010 00:58

dagmara2003 napisał(a):(...) Za noclegi w hotelu z dwoma posiłkami płaciliśmy 3000, a reszta to głównie zwiedzanie no i dojazd. Ale warto było, już się nie mogę doczekać następnego wyjazdu. W tym roku chyba na kwatery i we wrześniu. :D

Hotel = drożej (niż w kwaterach, o kampach nie wspomnę).
dagmara2003
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmara2003 » 03.01.2010 09:09

Za 3 osoby z wyżywieniem 3 tysiace to drogo? Na prawdę na kwaterze prywatnej z własnym wyżywieniem wyjdzie mniej? Byliśmy pierwszy raz, w tym roku chcemy własnie jechać na własną rękę, cóż zakochaliśmy się w Chorwacji od pierwszego wejrzenia :hearts: :D
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 03.01.2010 10:40

Moje prognozowane wyliczenia na wakacje 2010r. wyglądają następująco:

- 3 osoby (my, czyli rodzice i nasza dwulatka),
- miejsce Marusici, willa PIM,
- suchy i "peklowany" prowiant na obiady zakupione w Polsce ok. 400zł,
- nocleg - 9 nocy - 330E, czyli ca. 1400zł,
- przejazd (paliwo - benzyna :( , winiety) ca. 1500zł,
- ubezpieczenia (zdrowotne i assistance) zakładam 500zł,

...co już daje łącznie 3800zł

Budżet jaki założyłem - wliczając wypad do Plitvickich Jezior i Wenecji w drodze powrotnej wraz z dwoma noclegami w Słowenii - to ok. 6tys. Ale nawet nie licząc wypadu do Plitvic i Wenecji, jak dla mnie zmieścić się w 3 tysiącach to trochę "hardcore"... No ale jak widać niektórym się udaje ;)
.Ola.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) .Ola. » 03.01.2010 19:40

Około 4.500. Tydzień dla dwóch osób, noclegi w Dubrowniku. Transport samolotem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Do chorwacji za 3tyś. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone