Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z rocznym dzieckiem - jak?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
XT600
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) XT600 » 23.02.2007 12:10

witam,

Po 2 latach przerwy, w tym roku planujemy znów wybrac się na wczasy do Chorwacji. Jednak tym razem "we troje" tzn z naszym maluchem ktory w dniu wyjazdu będzie miał skończony roczek.

I teraz pytanie, oboje mamy nowe dowody osobiste na których bez problemu przekraczać można granice - jednak co z maluchem?
Przecież w nowych dowodach osobistych nie ma adnotacji o dzieciach.
Mozna dla takiego malucha starać się o paszport? Wydanie paszportu troche trwa więc musiał bym zając sie tym juz teraz... jednak jak zrobic zdjęcie dziecku ktore ledwo siedzi? :-)

Miał ktos taki problem i zna sposób na rozwiazanie tak zeby potem na granicy nie było problemów?

pozdrawiam
tomek
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 23.02.2007 12:18

Oczywiście musi mieć paszport. Jeżeli chodzi o zdjęcie - to nasza córeczka też nie bardzo chciała współpracować. Więc fotograf kazał wziąść ją na kolana - ona sie wyrywała - i pstryknął kilka zdjęć. Potem trzymającą ją do zdjęcia żonę wyciął i efekt końcowy taki:

Obrazek

Teraz może być trochę trudniej bo coś tam wymyślili z tymi uszami, brak uśmiechu itp.
Córka wtedy miała półtorej roku.
Irecki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irecki » 23.02.2007 12:44

Podobno mozna tez miec foto z rodzicem w paszporcie dziecka, jednak wyjazd dziecka wtedy mozliwy jest wylacznie z rodzicem na fotce.
Najlepiej zasiegnac informacji w biurze paszportowym....czesto sami fotografowie tez wiedza jak to wyglada w przepisach.

pozdraiwam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.02.2007 12:55

Osobny paszport dla dziecka. Czeka się trzy do czterech tygodni, także jeszcze chwilę czasu masz ;). A fotografowie cuda robią, żeby było tak jak powinno być :lol: czy teraz z nowymi przepisami ;) czy wcześniej. Komputery to dla nich narzędzie normalnej pracy - tak jak Mariusz napisał, zrobią wszystko, żeby zdjęcie pasowało do paragrafów. ;)

Pozdrav :papa:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.02.2007 13:26

To nie prościej jest wziąć "fotoszopa" i zrobić w nim to jedynie słuszne zdjęcie z jakiegoś "materiału porównawczego" :?: :wink:

I pytanie jeszcze ile trwa wyrobienie dowodu dla dziecka? Bo to też jest alternatywa. Choć nie wiem co jest tańsze; dowód czy paszport. Teoretycznie kawałek plastiku powinien być tańszy i szybszy w produkcji od książeczki :wink:
XT600
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) XT600 » 23.02.2007 20:17

dzieki za odpowiedzi. No wlasnie odnosnie tego paszportu dla takiego malucha to niewiedziałem czy po wprowadzeniu zdjęć biometrycznych wogóle można zrobić paszport dla takiego malucha - bo urzędasy dość rygorystycznie podchodzą do zdjęć paszportowych... Przedmówca chyba ma racje - z tymczasowym dowodem osobistym dla malucha faktycznie powinno być taniej, łatwiej i szybciej bo tam wystarczy zwykłe zdjęcie a nie biometryczne.

Zresztą chyba zdjecia bometryczne w przypadku tak małych dzieci chyba wogóle nie mają sensu bo nasz pączek zmienia sie z miesiąca na miesiąc i do wakacji wogole nie bedzie podobny ;-)))

pozdrawiam
tomek
klaus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) klaus » 11.04.2007 19:22

Ja mam brata który ma 2 lata w tamtym roku jechałam z nim do chorwacji było spoko ale durzo marudzenia i płaczu :)
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 11.04.2007 19:54

Proponuje iść składać wniosek przed samym zamknięciem urzędu w tedy się sprężają bo chcą iść do domu , w Poznaniu są ogromne kolejki a trzeba składać wnisek razem z obojgiem rodziców i maluchem .
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 11.04.2007 19:56

Jeżeli macie swoje paszporty (a mniemam, że macie) to można też wpisać dziecko do paszportu jednego z Was. czas oczekiwania - ok. tygodnia (w ekspresowym trybie robią to tego samego dnia)
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 12.04.2007 10:10

XT600 napisał(a):witam,

I teraz pytanie, oboje mamy nowe dowody osobiste na których bez problemu przekraczać można granice - jednak co z maluchem?
Przecież w nowych dowodach osobistych nie ma adnotacji o dzieciach.
Mozna dla takiego malucha starać się o paszport? Wydanie paszportu troche trwa więc musiał bym zając sie tym juz teraz... jednak jak zrobic zdjęcie dziecku ktore ledwo siedzi? :-)

Miał ktos taki problem i zna sposób na rozwiazanie tak zeby potem na granicy nie było problemów?

pozdrawiam
tomek

Tomku, z dowodem osobistym możesz przekraczać wszystkie granice, pod warunkiem, że poruszasz się w granicach UE. Do Chorwacji bezwzględnie musisz mieć paszport. Ja mojemu (obecnie siedmioletniemu) dziecku pierwszy paszport wyrabiałem, jak miał 9-10 m-cy. Zdjęciem nie przejmuj się. Każdy fotograf (zwłaszcza ten, który ma swój punkt w pobliżu wydziału paszportowego), świetnie da sobię radę. Na dokument czeka się ok. 3 tygodni (max), lecz jeśli bardzo Cię goni czas, napisz podanie o przyśpieszenie (działa!). No i lepiej zrób to teraz. W czerwcu wydziały paszportowe wyglądają jak w stanie oblężenia. Pozdrawiam. Krzysiek.
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 12.04.2007 10:43

Lider16 napisał(a):Jeżeli macie swoje paszporty (a mniemam, że macie) to można też wpisać dziecko do paszportu jednego z Was. czas oczekiwania - ok. tygodnia (w ekspresowym trybie robią to tego samego dnia)

Już nie ma czegoś takiego jak wpisy dziecka do paszportu. Dla dzieci są wydawane paszporty nie biometryczne o dacie ważności 1 roku. Można pisać jednak podanie o wydanie paszportu biometrycznego dla dziecka i wtedy ważny jest on 5 lat. Wszystko zależy jednak od zdjęcia - czy spełnia odpowiednie wymogi. Właśnie oczekuję na taki paszport i jeszcze nie wiem czy dadzą na 5 lat, czy na rok.
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 12.04.2007 19:45

A mój 2,5 roczny syn dostał paszport na 10 lat.
Trochę było problemu ze zrobieniem zdjęcia, ale jakoś się udało. Opłata za paszport takiego malucha o ile pamiętam wyniosła 30 zł.

Dla dziecka będzie potrzebny jeszcze:
- odpis aktu urodzenia,
- zgoda obojga rodziców poprzez osobiste stawiennictwo w momencie składania wniosku,
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 12.04.2007 19:58

Moja córka której robiliśmy paszport jak miała 2 lata - też dostała na 10 lat, co z tego jak teraz trzeba było wymieniać (teraz ma 7 lat) i jest nie podobna do tego zdjęcia z paszportu. W wydziale paszportowym powiedzieli, że jeśli nie chcemy mieć problemów na granicy to musimy wymienić paszport. A co do tego paszportu na rok lub 5 lat - to dziecko ma obecnie 3mieś. i zobaczymy jaki dadzą... - ten roczny jest powiedzmy conieco kłopotliwy.

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone