Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z dziećmi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2025 12:54

marekkowalak napisał(a):Ale " żeby coś się działo” , to Podogora i Igrane odpadają.
Jest plac zabaw (na pewno w Igrane), jest wodny plac zabaw. W Igrane jest ciut niej ludzi może dziecko na rowerku, hulajnodze pojeździć bezpiecznie (w Podgorze w rejonie Caklje też). Są automaty do gier (tego nie jestem pewna w Igrane) - czego więcej potrzeba?
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 10.01.2025 14:48

Podgora jak najbardziej, praktycznie cała promenada wyłączona z ruchu więc dziecko może się spokojnie przemieszczać, są dwa place zabaw, jeden na plaży, drugi obok mariny, duży wybór plaż.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 10.01.2025 16:38

piekara114 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Ale " żeby coś się działo” , to Podogora i Igrane odpadają.
Jest plac zabaw (na pewno w Igrane), jest wodny plac zabaw. W Igrane jest ciut niej ludzi może dziecko na rowerku, hulajnodze pojeździć bezpiecznie (w Podgorze w rejonie Caklje też). Są automaty do gier (tego nie jestem pewna w Igrane) - czego więcej potrzeba?

Chyba trochę inaczej rozumiemy stwierdzenie "coś się dzieje" :lol: :lol: :mg:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.01.2025 16:58

marekkowalak napisał(a):
Chyba trochę inaczej rozumiemy stwierdzenie "coś się dzieje" :lol: :lol: :mg:

Zawsze mnie ciekawiło co pytający mają na myśli używając stwierdzenia "coś się dzieje" i nigdy nie miałam odwagi zapytać bo jakoś tak głupio.... Ale skoro temat sam wypłynął to poproszę o rozjaśnienie mojej niewiedzy. Co to znaczy? To moje pytanie jest całkiem serio :proszedzieki:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2025 17:16

marekkowalak napisał(a):Chyba trochę inaczej rozumiemy stwierdzenie "coś się dzieje" :lol: :lol: :mg:

To co wg Ciebie powinno się "dziać", aby 8latek był zadowolony? Na dyskotekę nie pójdzie, do klubu też, drinków nie popije....
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 10.01.2025 20:26

Sporo zależy od sposobu wychowania i temperamentu dzieciaka... :cfaniak:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 10.01.2025 20:42

Koncert muzyki sakralnej byłby w sam raz żeby się coś działo. Ewentualnie turnieje szachowe na promenadzie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.01.2025 09:51

piekara114 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Chyba trochę inaczej rozumiemy stwierdzenie "coś się dzieje" :lol: :lol: :mg:

To co wg Ciebie powinno się "dziać", aby 8latek był zadowolony? Na dyskotekę nie pójdzie, do klubu też, drinków nie popije....

Ale dlaczego zakładasz, że to tylko dla tego 8-latka ma się tam coś dziać? Przecież pytanie coolina było inne:

żeby coś się coś działo i dla dzieci żeby coś było

Tam jest spójnik "i" - wnioskuję zatem, że ma tam być coś dla dzieci, a także "coś się dziać" dla dorosłych.

Plac zabaw czy cymbergaje są praktycznie w każdej wiosce.

Dla mnie osobiście (bo też preferuję takie miejsca) "coś się dzieje" oznacza, że jest co robić wieczorami: promenada z turystami, sklepiki, długo otwarte restauracje, także jakieś mniejsze czy większe koncerty czy lokalne festiwale, tudzież inne imprezy kulturalne, dla niektórych również kluby i dyskoteki. To oczywiste, że każdy rozumie to sformułowanie inaczej - ale na pewno wioski, w których życie zamiera po 21ej to nie są miejsca, w których "coś się dzieje". Aczkolwiek rozumiem osoby, które takich właśnie miejscówek szukają.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.01.2025 10:04

Ale napisałeś...

Tak się składa, że byłem w zeszłym roku w Podgorze. Było tam chyba wszystko o czym pisałeś. I nie zauważyłem żeby życie zamierało tam o 21. Wręcz przeciwnie.
A dzieciarnia nie wyglądała na znudzoną.
(Rozumiem, że Podogora to zwykła literówka)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.01.2025 11:16

marekkowalak napisał(a):Dla mnie osobiście (bo też preferuję takie miejsca) "coś się dzieje" oznacza, że jest co robić wieczorami: promenada z turystami, sklepiki, długo otwarte restauracje, także jakieś mniejsze czy większe koncerty czy lokalne festiwale, tudzież inne imprezy kulturalne, dla niektórych również kluby i dyskoteki. To oczywiste, że każdy rozumie to sformułowanie inaczej - ale na pewno wioski, w których życie zamiera po 21ej to nie są miejsca, w których "coś się dzieje".
:lol: :lol: Dobry żart, że Podgora to mała wioska i życie zamiera tam o 21 :lol: :lol: Chyba tam nie byłeś nigdy w sezonie.... Jak na standardy chorwackie promenada jest stosunkowo długa, są knajpy, restauracje, bary z drinkami, Bart z muzyką, sklepiki. Ruch na promenadzie (bo przechodzi tuż nad plażą) jest cały dzień, a wieczorami jeszcze się intensyfikuje, aż ciężko momentami przejść....
Podgora to świetny wybór, jest między mega tłoczną Makarską i Tucepi, a małym Stanicy czy Promajną.
Ostatnio edytowano 11.01.2025 17:24 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.01.2025 11:47

Nie pisałem tego o Podgorze, tylko odpowiadałem ogólnie na pytanie "Kapitańskiej".

Fakt, w Podgorze wieczorem w szczycie sezonu nie byłem. Byłem kilkanaście lat temu krótko w ciągu dnia (początek lipca) - i wydawało mi się wtedy trochę senne i małe. Możliwe, że przez tyle lat coś się zmieniło - no i super, będę miał kolejną miejscówkę, bo preferuję właśnie miejsca, w których coś się dzieje :coool: :coool:

Tučepi to jednak nie ta sama liga co Makarska, jest sporo mniejsze i spokojniejsze - takie można powiedzieć w sam raz. Coś w stylu Baška Voda czy Brela. :coool:
Do Makarskiej to można porównać chyba tylko Omiš (Splitu nie liczę).

romuald22 napisał(a):(Rozumiem, że Podogora to zwykła literówka)

No raczej, ale i tak daleko mi do tego:
piekara114 napisał(a):Pogoda to świetny wybór

:mg: :mg:
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 11.01.2025 12:16

Ja byłem 1 x na północy (okolice Puli) , kilka x w Zagrzebiu, 1 x w Breli , 3 x w Makarskiej , 2 x w Tucepi , 11-13 x w BaskaVoda :) (wiem przesada) , w tym roku chcę odświeżyć Tucepi bo byłem tam bardzo dawno temu i widziałem przejazdem że dużo się zmieniło.

Natomiast nie wiem zbytnio co ludzie widzą w Omiś ??? byłem tam tylko przejazdem , ale plaża przy samej Jardance mnie zabiła , no i te krajobrazy "przemysłowe" , jakieś fabryki itp. zero klimatu tego co jest od Breli w dół , ale oczywiście każdy ma swój gust.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.01.2025 13:09

Martini2000 napisał(a):

Natomiast nie wiem zbytnio co ludzie widzą w Omiś ??? byłem tam tylko przejazdem , ale plaża przy samej Jardance mnie zabiła , no i te krajobrazy "przemysłowe" , jakieś fabryki itp. zero klimatu tego co jest od Breli w dół , ale oczywiście każdy ma swój gust.

W samym mieście faktycznie - jak na Chorwację - szału ni ma...

Za to widoki z obu twierdz czy z punktów widokowych jeszcze wyżej (np. Crkva Sv. Jure) - prva liga :tak: :tak: :verryhappy:

Plus żabie udka w restauracjach nad Cetiną - najlepsze, jakie w życiu jadłem!

No i rafting, ale to można ogarnąć z każdego miasteczka na Riwierze.
coolin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) coolin » 11.01.2025 23:25

romuald22 napisał(a):Ale napisałeś...

Tak się składa, że byłem w zeszłym roku w Podgorze. Było tam chyba wszystko o czym pisałeś. I nie zauważyłem żeby życie zamierało tam o 21. Wręcz przeciwnie.
A dzieciarnia nie wyglądała na znudzoną.
(Rozumiem, że Podogora to zwykła literówka)

O to mi właśnie chodziło :coool: Poszukam jutro w Podgorze a ewentualnie mam plan "B" w Zivogosce Blato ale był bym tam już trzeci raz a zabieram kolegę z pracy z jego rodziną którzy dopiero drugi raz będą w Chorwacji.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.01.2025 09:27

marekkowalak napisał(a):
Plac zabaw czy cymbergaje są praktycznie w każdej wiosce.

Dla mnie osobiście (bo też preferuję takie miejsca) "coś się dzieje" oznacza, że jest co robić wieczorami: promenada z turystami, sklepiki, długo otwarte restauracje, także jakieś mniejsze czy większe koncerty czy lokalne festiwale, tudzież inne imprezy kulturalne, dla niektórych również kluby i dyskoteki. To oczywiste, że każdy rozumie to sformułowanie inaczej - ale na pewno wioski, w których życie zamiera po 21ej to nie są miejsca, w których "coś się dzieje". Aczkolwiek rozumiem osoby, które takich właśnie miejscówek szukają.

Dziękuję za wyjaśnienia :proszedzieki:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Do Chorwacji z dziećmi - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies