Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z dziećmi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2025 12:54

marekkowalak napisał(a):Ale " żeby coś się działo” , to Podogora i Igrane odpadają.
Jest plac zabaw (na pewno w Igrane), jest wodny plac zabaw. W Igrane jest ciut niej ludzi może dziecko na rowerku, hulajnodze pojeździć bezpiecznie (w Podgorze w rejonie Caklje też). Są automaty do gier (tego nie jestem pewna w Igrane) - czego więcej potrzeba?
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 10.01.2025 14:48

Podgora jak najbardziej, praktycznie cała promenada wyłączona z ruchu więc dziecko może się spokojnie przemieszczać, są dwa place zabaw, jeden na plaży, drugi obok mariny, duży wybór plaż.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 10.01.2025 16:38

piekara114 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Ale " żeby coś się działo” , to Podogora i Igrane odpadają.
Jest plac zabaw (na pewno w Igrane), jest wodny plac zabaw. W Igrane jest ciut niej ludzi może dziecko na rowerku, hulajnodze pojeździć bezpiecznie (w Podgorze w rejonie Caklje też). Są automaty do gier (tego nie jestem pewna w Igrane) - czego więcej potrzeba?

Chyba trochę inaczej rozumiemy stwierdzenie "coś się dzieje" :lol: :lol: :mg:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.01.2025 16:58

marekkowalak napisał(a):
Chyba trochę inaczej rozumiemy stwierdzenie "coś się dzieje" :lol: :lol: :mg:

Zawsze mnie ciekawiło co pytający mają na myśli używając stwierdzenia "coś się dzieje" i nigdy nie miałam odwagi zapytać bo jakoś tak głupio.... Ale skoro temat sam wypłynął to poproszę o rozjaśnienie mojej niewiedzy. Co to znaczy? To moje pytanie jest całkiem serio :proszedzieki:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2025 17:16

marekkowalak napisał(a):Chyba trochę inaczej rozumiemy stwierdzenie "coś się dzieje" :lol: :lol: :mg:

To co wg Ciebie powinno się "dziać", aby 8latek był zadowolony? Na dyskotekę nie pójdzie, do klubu też, drinków nie popije....
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 10.01.2025 20:26

Sporo zależy od sposobu wychowania i temperamentu dzieciaka... :cfaniak:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 10.01.2025 20:42

Koncert muzyki sakralnej byłby w sam raz żeby się coś działo. Ewentualnie turnieje szachowe na promenadzie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.01.2025 09:51

piekara114 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Chyba trochę inaczej rozumiemy stwierdzenie "coś się dzieje" :lol: :lol: :mg:

To co wg Ciebie powinno się "dziać", aby 8latek był zadowolony? Na dyskotekę nie pójdzie, do klubu też, drinków nie popije....

Ale dlaczego zakładasz, że to tylko dla tego 8-latka ma się tam coś dziać? Przecież pytanie coolina było inne:

żeby coś się coś działo i dla dzieci żeby coś było

Tam jest spójnik "i" - wnioskuję zatem, że ma tam być coś dla dzieci, a także "coś się dziać" dla dorosłych.

Plac zabaw czy cymbergaje są praktycznie w każdej wiosce.

Dla mnie osobiście (bo też preferuję takie miejsca) "coś się dzieje" oznacza, że jest co robić wieczorami: promenada z turystami, sklepiki, długo otwarte restauracje, także jakieś mniejsze czy większe koncerty czy lokalne festiwale, tudzież inne imprezy kulturalne, dla niektórych również kluby i dyskoteki. To oczywiste, że każdy rozumie to sformułowanie inaczej - ale na pewno wioski, w których życie zamiera po 21ej to nie są miejsca, w których "coś się dzieje". Aczkolwiek rozumiem osoby, które takich właśnie miejscówek szukają.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.01.2025 10:04

Ale napisałeś...

Tak się składa, że byłem w zeszłym roku w Podgorze. Było tam chyba wszystko o czym pisałeś. I nie zauważyłem żeby życie zamierało tam o 21. Wręcz przeciwnie.
A dzieciarnia nie wyglądała na znudzoną.
(Rozumiem, że Podogora to zwykła literówka)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.01.2025 11:16

marekkowalak napisał(a):Dla mnie osobiście (bo też preferuję takie miejsca) "coś się dzieje" oznacza, że jest co robić wieczorami: promenada z turystami, sklepiki, długo otwarte restauracje, także jakieś mniejsze czy większe koncerty czy lokalne festiwale, tudzież inne imprezy kulturalne, dla niektórych również kluby i dyskoteki. To oczywiste, że każdy rozumie to sformułowanie inaczej - ale na pewno wioski, w których życie zamiera po 21ej to nie są miejsca, w których "coś się dzieje".
:lol: :lol: Dobry żart, że Podgora to mała wioska i życie zamiera tam o 21 :lol: :lol: Chyba tam nie byłeś nigdy w sezonie.... Jak na standardy chorwackie promenada jest stosunkowo długa, są knajpy, restauracje, bary z drinkami, Bart z muzyką, sklepiki. Ruch na promenadzie (bo przechodzi tuż nad plażą) jest cały dzień, a wieczorami jeszcze się intensyfikuje, aż ciężko momentami przejść....
Podgora to świetny wybór, jest między mega tłoczną Makarską i Tucepi, a małym Stanicy czy Promajną.
Ostatnio edytowano 11.01.2025 17:24 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.01.2025 11:47

Nie pisałem tego o Podgorze, tylko odpowiadałem ogólnie na pytanie "Kapitańskiej".

Fakt, w Podgorze wieczorem w szczycie sezonu nie byłem. Byłem kilkanaście lat temu krótko w ciągu dnia (początek lipca) - i wydawało mi się wtedy trochę senne i małe. Możliwe, że przez tyle lat coś się zmieniło - no i super, będę miał kolejną miejscówkę, bo preferuję właśnie miejsca, w których coś się dzieje :coool: :coool:

Tučepi to jednak nie ta sama liga co Makarska, jest sporo mniejsze i spokojniejsze - takie można powiedzieć w sam raz. Coś w stylu Baška Voda czy Brela. :coool:
Do Makarskiej to można porównać chyba tylko Omiš (Splitu nie liczę).

romuald22 napisał(a):(Rozumiem, że Podogora to zwykła literówka)

No raczej, ale i tak daleko mi do tego:
piekara114 napisał(a):Pogoda to świetny wybór

:mg: :mg:
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 11.01.2025 12:16

Ja byłem 1 x na północy (okolice Puli) , kilka x w Zagrzebiu, 1 x w Breli , 3 x w Makarskiej , 2 x w Tucepi , 11-13 x w BaskaVoda :) (wiem przesada) , w tym roku chcę odświeżyć Tucepi bo byłem tam bardzo dawno temu i widziałem przejazdem że dużo się zmieniło.

Natomiast nie wiem zbytnio co ludzie widzą w Omiś ??? byłem tam tylko przejazdem , ale plaża przy samej Jardance mnie zabiła , no i te krajobrazy "przemysłowe" , jakieś fabryki itp. zero klimatu tego co jest od Breli w dół , ale oczywiście każdy ma swój gust.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.01.2025 13:09

Martini2000 napisał(a):

Natomiast nie wiem zbytnio co ludzie widzą w Omiś ??? byłem tam tylko przejazdem , ale plaża przy samej Jardance mnie zabiła , no i te krajobrazy "przemysłowe" , jakieś fabryki itp. zero klimatu tego co jest od Breli w dół , ale oczywiście każdy ma swój gust.

W samym mieście faktycznie - jak na Chorwację - szału ni ma...

Za to widoki z obu twierdz czy z punktów widokowych jeszcze wyżej (np. Crkva Sv. Jure) - prva liga :tak: :tak: :verryhappy:

Plus żabie udka w restauracjach nad Cetiną - najlepsze, jakie w życiu jadłem!

No i rafting, ale to można ogarnąć z każdego miasteczka na Riwierze.
coolin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) coolin » 11.01.2025 23:25

romuald22 napisał(a):Ale napisałeś...

Tak się składa, że byłem w zeszłym roku w Podgorze. Było tam chyba wszystko o czym pisałeś. I nie zauważyłem żeby życie zamierało tam o 21. Wręcz przeciwnie.
A dzieciarnia nie wyglądała na znudzoną.
(Rozumiem, że Podogora to zwykła literówka)

O to mi właśnie chodziło :coool: Poszukam jutro w Podgorze a ewentualnie mam plan "B" w Zivogosce Blato ale był bym tam już trzeci raz a zabieram kolegę z pracy z jego rodziną którzy dopiero drugi raz będą w Chorwacji.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.01.2025 09:27

marekkowalak napisał(a):
Plac zabaw czy cymbergaje są praktycznie w każdej wiosce.

Dla mnie osobiście (bo też preferuję takie miejsca) "coś się dzieje" oznacza, że jest co robić wieczorami: promenada z turystami, sklepiki, długo otwarte restauracje, także jakieś mniejsze czy większe koncerty czy lokalne festiwale, tudzież inne imprezy kulturalne, dla niektórych również kluby i dyskoteki. To oczywiste, że każdy rozumie to sformułowanie inaczej - ale na pewno wioski, w których życie zamiera po 21ej to nie są miejsca, w których "coś się dzieje". Aczkolwiek rozumiem osoby, które takich właśnie miejscówek szukają.

Dziękuję za wyjaśnienia :proszedzieki:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Do Chorwacji z dziećmi - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone