Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z dziećmi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 13.04.2022 16:39

Nasza migawka z różnych podróży.
20533989-4AEE-48A3-AAEE-C8744A987992.jpeg
Pierwsza wspólna podróż do Chorwacji.
88FBF213-9FAF-4B5C-9020-CEFFD2EC6235.jpeg
Samolotem do Włoch i pociągiem do Wenecji. Córka ma tu 9 miesięcy.
0F89C1EF-A26D-4CD3-9AD2-29DD7814471C.jpeg
Bardzo lubię to zdjęcie. Właśnie zorientowałam się, że przewijanie potrzebne jest natychmiast i musi odbyć się na płycie lotniska.
A36DF73A-B70C-429D-8179-AA0E8641C91F.jpeg
Hana ma tu nieco ponad dwa lata. Po dobie podróży, prawie dotarliśmy do celu. Wszyscy jesteśmy zmęczeni i mega szczęśliwi.
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 02.05.2022 11:46

dziekuje bardzo wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi.
Część wątpliwości zostało rozwianych :) Pojawiły się nowe, nasunęło się na myśl rownież kilka kolejnych pytań ale to "zaatakuje" Was jak już będziemy mogli podjąć decyzję co do wyjazdu i coś zarezerwujemy.
Póki co chcemy "przetestować" Bezzębnego Potwora (chociaż ksywka "Szatan" na chwilę obecną jakoś bardziej mu pasuje :oczko_usmiech: :devil: ) podczas krótszej wycieczki. Mianowicie w okolicach 20-05 planujemy pojechać do zoo do Ostravy więc... zobaczymy jak nam pójdzie ;)
a w ogóle to życzę Wam kolejnych rewelacyjnych pamiątek z Chorwacji !!
Grzesiek21
Globtroter
Gdzie, w jakie rejony z rocznym dzieckiem?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzesiek21 » 09.06.2022 18:13

Witam wszystkich serdecznie.

Przeglądam od jakiegoś czasu oferty/mapę i po kilku godzinach mam dość i nie mam już siły szukać.

Proszę o pomoc w wyborze kierunku, gdzie polecacie jechać z rocznym dzieckiem?

2 lata temu byliśmy w Zadarze, Trogirze i okolicach Makarskiej. Bardzo nam się podobało, ale że teraz jedziemy z dzieckiem to trzeba iść na więcej ustępstw, może rodziny z takim małym brzdącem które już przetarły szlaki mogą coś polecić?

Jedziemy na 2 tygodnie, chcielibyśmy przejechać najlepiej 2-3 miejsca.

Wielkie dzięki za wszelką pomoc. Ja patrzyłem na wyspę Brać, wyspę Rab (Lopar), później zastanawiałem się czy może lepiej poruszać się po samej Chorwacji a nie wyspach... doradźcie coś proszę :)
madziaimaciek
Cromaniak
Re: Gdzie, w jakie rejony z rocznym dzieckiem?

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 11.06.2022 12:42

Grzesiek21 napisał(a):Witam wszystkich serdecznie.

Przeglądam od jakiegoś czasu oferty/mapę i po kilku godzinach mam dość i nie mam już siły szukać.

2 lata temu byliśmy w Zadarze, Trogirze i okolicach Makarskiej. Bardzo nam się podobało, ale że teraz jedziemy z dzieckiem to trzeba iść na więcej ustępstw, może rodziny z takim małym brzdącem które już przetarły szlaki mogą coś polecić?

Wielkie dzięki za wszelką pomoc. Ja patrzyłem na wyspę Brać, wyspę Rab (Lopar), później zastanawiałem się czy może lepiej poruszać się po samej Chorwacji a nie wyspach... doradźcie coś proszę :)

Witam. Kilka godzin to nie jest tak źle. Ja szukałem 3 tygodnie, po kilka godzin dziennie. :hut:
Temat wydaje się prosty. Ale nie jest. Na wybór miejsca składa się parę czynników. Widomo, że dziecko determinuje większość z nich. Ty najlepiej je znasz. Dla mnie zasada jest taka, im mniejsze dziecko, tym łatwiej. Mniej pokus, marudzenia, jedzenie z butli lub naturalnie. Pluski w wodze, zabawa kamykami, to co nam się wydaje nudne dla dzieci jest zabawą.Czy szukasz z dala od zgiełku, jak z jazdą autem? w poblizu marketu, czy plaży piaskowej, czy płytkiej wody? Byłem z dwulatkiem na wyspie Hvar - Milna. Dzieci zadowolone, gdyby nie odległość...Za 2 tygodnie jedziemy do Maruśici w rejonie Omiś.
marek1992
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek1992 » 14.06.2022 14:00

Hej,

Może pomożecie z wyborem miejscowości na kolejne wakacje dla rodziny. Byliśmy już w Fazanie, Pakostane (miejscowości znalezione tutaj na forum) - dobór tych miejscowośći warunkowały lotniska w pobliżu i teraz pora na kolejne lotnisko - w Splicie.

Tym razy zależy mi na miasteczku, które miałoby klimat jak w.w. - czyli niewiele ludzi na początku września, nieduży ruch ale chciałbym poczuć klimat riwiery - kąpiąc się w morzu widzieć góry.

Z góry dzięki za pomoc.
Jareeq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareeq » 14.06.2022 14:02

Baska Voda ? ~40km od splitu ?
komaciek
Cromaniak
Re: Gdzie, w jakie rejony z rocznym dzieckiem?

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 18.06.2022 22:02

Grzesiek21 napisał(a):Witam wszystkich serdecznie.

Roczne dziecko niestety czasami może się rozchorować. Z tej przyczyny wybrałbym stały ląd i w miarę blisko do większego miasta. Najłatwiej z rocznym dzieckiem pojechać na Istrię, na przykład do Umagu są dwie niewielkie plaże z piaskiem.
rybson77
Globtroter
Podróż do Chorwacji, z niemowlakiem.

Nieprzeczytany postnapisał(a) rybson77 » 20.06.2022 08:00

Cześć,

Chciałem zapytać czy ktoś kiedykolwiek jechał z 3 miesięcznym dzieckiem do Chorwacji?
Głównie chciałem podpytać o jakieś wskazówki. Zbędne komentarze typu "ja bym nie pojechał/pojechała" zostawcie dla siebie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.06.2022 08:15

Jest na forum kilka wątków na ten temat.
M.in. ten, w którym aktualnie jesteś.
Magdalena S.
Cromaniak
Re: Podróż do Chorwacji, z niemowlakiem.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 20.06.2022 09:41

rybson77 napisał(a):Cześć,

Chciałem zapytać czy ktoś kiedykolwiek jechał z 3 miesięcznym dzieckiem do Chorwacji?
Głównie chciałem podpytać o jakieś wskazówki. Zbędne komentarze typu "ja bym nie pojechał/pojechała" zostawcie dla siebie.

Kilka lat temu jechaliśmy z dzieckiem cztero miesięcznym. I ostatnie, co mogę napisać to to, żeby nie jechać.
Zawsze warto jechać.
Na pewno opisywałam to w tym wątku.
niuniek
Croentuzjasta
Re: Podróż do Chorwacji, z niemowlakiem.

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 20.06.2022 09:59

rybson77 napisał(a):Cześć,

Może nie w Chorwacji ale troszeczkę dalej, na greckich wyspach Kefalonia i Lefkada. Nie było żadnego problemu z podróżą. Kupiłem kuchenkę turystyczną na kartusze do tego mały garnuszek i jak był przystanek to mleczko przygotowane, zupka w słoiku podgrzana. Na plaży mieliśmy turystyczną, składaną wanienkę. Rozkładany namiocik do spania - ochrona przed słońcem. Dobra logistyka a wakacje będą udane.
ada2417
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ada2417 » 20.06.2022 10:01

My jedziemy z 10 miesięcznym dzieckiem na Hvar. Byliśmy sami na Brać i też bym polecala z dzieckiem bo spokojniej zdecydowanie niż na lądzie, porównując do Makarskiej czy Omisia. Kwestia dostępu do opieki zdrowotnej bym nie determinowala odrzucenia wysp, można wykupić ubezpieczenie które gwarantuje wizytę lekarską w trakcie paru godzin, widziałam na forum ze ktoś korzystał dostal w ramach ubezpieczenia wizytę domowa lekarza po upływie 3 h od zgłoszenia potrzeby. Na wyspie są lekarze pediatrzy, z całą pewnością na Hvarze ale pewnie na Brać również i ośrodki zdrowia, myślę że nawet bez ubezpieczenia dodatkowego zapisując sobie telefony do lokalnych przychodni czy lekarza wyjazd z dzieckiem jest bezpieczny. Jeśli chodzi o poważniejsze wypadki czy choroby leczenie w Splicie, ale tak samo wyglądało by w przypadku przebywania na lądzie. Z wyspy w nagłych przypadkach transportuja śmigłowcem do szpitala. Jeden z użytkowników opisywał przypadek transportu dziecka z wyspy Korcula śmigłowcem po ugryzieniu przez zmije. Podobne nieprzyjemności czychaja i na lądzie, a pomoc jest udzielana i na wyspach i na kontynencie ważne żeby mieć przygotowane niezbędne numery telefonu by nie szukać ich w stresie. Pozdrawiam i polecam wyspy z dzieckiem ;)
raficzyca
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) raficzyca » 22.06.2022 09:09

Bardzo proszę Was o pomoc, bo głowa mi paruje i jestem bliska rezygnacji z urlopu. Mamy lot do Splitu, 2 dorosłych i dziecko 2 lata (+ wózek obowiązkowo), koniec sierpnia. Jaką miejscowość wybrać, żeby dziecko :a ) miało plażę możliwie piaszczystą, b) dojazd z lotniska komunikacją miejską był wykonalny c) dało się jeszcze znaleźć nocleg d) były atrakcje dla malucha- karuzele, place zabaw (to koniecznie). Kolega polecił nam Omiś, ale im więcej czytam tym mm więcej wątpliwości.
DRZEW6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DRZEW6 » 22.06.2022 09:38

raficzyca napisał(a):Bardzo proszę Was o pomoc, bo głowa mi paruje i jestem bliska rezygnacji z urlopu. Mamy lot do Splitu, 2 dorosłych i dziecko 2 lata (+ wózek obowiązkowo), koniec sierpnia. Jaką miejscowość wybrać, żeby dziecko :a ) miało plażę możliwie piaszczystą, b) dojazd z lotniska komunikacją miejską był wykonalny c) dało się jeszcze znaleźć nocleg d) były atrakcje dla malucha- karuzele, place zabaw (to koniecznie). Kolega polecił nam Omiś, ale im więcej czytam tym mm więcej wątpliwości.
Może nie sam OMIŚ tylko DUCE .Piasek w wodzie niesiony z rzeki Cetina, mniej ludzi ,szersze plaże a do Omisia 2-3 kilometry spacerem.
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 22.06.2022 10:23

Szanowni,
ja planuje tegoroczne wczasy odkąd się dowiedzieliśmy, że będzie nas więcej ;)
Powiem to co pisałem już wczesniej: planujemy jechać we wrześniu z naszym wówczas niemal 12 miesięcznym synkiem do Drvenika. Oczywiście jest to kawał logistyki, kawał wyzwania. Na pewno najtrudniejszy jest ten pierwszy raz bo wiele rzeczy jest nowych i niewiadomych.
My początkowo chcieliśmy jechać do hotelu (uważam że raz w roku należy nam się odrobina luksusu) ale pojawił się problem z tym, jak przygotować Młodemu jedzenie (nie chcemy aby był tylko na słoiczkach lub aby jadł mocno doprawione potrawy) więc rozsądniejszy wydaje się być apartament z prywatną kuchnią.
No i kwestia ubezpieczenia - bez tego nie wyobrażam sobie jechać. Kilka dni temu przy okazji przedłużania ubezpieczenia mieszkania pytałem o koszt takiej polisy: w zależności od pakietu to do około 130 zł.
przeczytałem wiele wypowiedzi osób stąd (dzięki!!) i wiem, że nie trzeba się bać ale ciągle zachowywać czujność ;) I jechać na noc aby Mały Gangster przespał podróź :)
Pozdrawiam i życzę udanych wakacji i samych szczęśliwych powrotów do domów:)
Tomek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Do Chorwacji z dziećmi - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies