Mam prośbę o polecenie - jak w temacie - miejscowości, do której można się udać z 2-latkiem.
Przejrzałem tematy, które wyskoczyły mi w przeglądarce dot. polecanych miejsc z małymi dziećmi, jednak nie do końca odpowiadają na moje pytania.
W Chorwacji byłem już 4 razy. Do tej pory wybieraliśmy miejsca raczej na uboczu, z plażami małymi, najlepiej półkami skalnymi gdzie do wody można byłoby wejść z drabinki. Teraz perspektywa zmieniła się o 180 st. i pojawił się problem, bo musimy wybrać miejsce pod kątem małego człowieka, który będzie chciał się pluskać w Adriatyku, a rodzice chcieliby żeby robił to bezpiecznie.
Mam kilka podstawowych założeń.
1. Gdzie? Raczej nie dalej niż do Splitu. Odpadają "kurorty" typu Makarska, Baśka Voda, Podgora, Vodice - widzieliśmy te miejsca i zdecydowanie nie. Podobnie zatłoczone odpadają. Wielkościowo max. Primosten/Pakostane, może być wszystko mniejsze.
2. Plaże?
Piasek? Nie. Mogą być drobne kamyczki, mogą być większe, ale obłe kamyki. Niestety odpadają skały, półki skalne i wszystko to, gdzie dziecko może sobie zrobić krzywdę.
Takie plaże, na których maluch się będzie mógł bezpiecznie bawić przy brzegu, czyli tam gdzie nie robi się od razu bardzo głęboko.
Kojarzę kilka miejsc w Chorwacji, gdzie są płytkie plaże:
Nin - byliśmy i nam się po prostu nie podobał. Sama miejscowość fajna, ale plaże nie.
Krk - nie byliśmy, ale czytałem, że sama miejscowość mocno zatłoczona.
Może Murter? Widziałem jedną płytką plażę, na GM mnóstwo ludzi...
Innych miejsc nie kojarzę.
Nie musi to też być plaża z zupełną płycizną (kilkadziesiąt metrów po kolana), a może i lepiej by było żeby właśnie taka nie była. Chodzi raczej o to, żeby od razu nie robiło się głęboko.
Pytanie raczej kieruję do osób, które były z takimi małymi dziećmi w Chorwacji i polecą miejsca, które odwiedzili. Jak dzieci radziły sobie podczas zabaw w morzu, przy takim typowym zejściu, które jest pewnie na 80 % chorwackich plaż?
Mam w głowie kilka pomysłów.
Murter - ze względu na tłok pewnie nie chcielibyśmy mieszkać przy tej "płytkiej" plaży. Jak wygląda dostępność innych plaż na wyspie? Czy polecacie jest przyjazna dla małych dzieci?
Grebastica - j.w. wielkościowo by nam odpowiadała, ale jak z dostępnością plaż dla dzieci?
Od lat wybieramy się na Pag... może tym razem?
Może Nemira koło Omisa?
Zależy nam żeby była możliwość znalezienia apartamentu w zasadzie z wyjściem na plaże (pierwsza, druga linia).
Takim wzorem miejscowości, do której chcielibyśmy pojechać jest Zuljana na Peljesacu, ale jednak jest trochę za daleko. W porządku był też Rażanj, ale jednak z małym dzieckiem za duże różnice wysokości do pokonania.
Z góry dziękuję za pomoc.