W Chorwacji byłam tylko raz- rok temu, ale miałam dokładnie ten sam problem co Ty. Wtedy dzieciaki miały 6 i 3.
Dzięki Forumowiczom wybór padł na Pakostane i na prawdę nie żałuję.
Dlaczego?
- kwatera była blisko morza( ok.40m., bez żadnej ulicy, z ogrodu prosto na plażę-rewelacja z dziećmi. Kwatera przy ul. K. Stepinca) Szukam teraz czegoś takiego w Primosten na 2017
- łagodne zejście morza, miasto raczej na płaskim terenie, bez podejść, schodków etc
- jak na Chorwacje to chyba szeroka, długa plaża,
- raczej spokojne niż imprezowe miasteczko( byłam we wrześniu,ale koniec czerwca też powinien być spokój- ale nie nudy!)
- z Krakowa 12 godz,
- jest gdzie pospacarerować tzn. jest porcik, starówka, jeziorko trochę za miastem, ( wiem z doświadczenia, że dzieciaki na plaży to tak max. 3 godz, potem coś zjeść albo właśnie spacerek, łowienie muszelek itp, potem znowu plaża i tak w kółko)
- świetna baza wypadowa: byliśmy w Zadarze, Szybeniku, PN Krka ( wszędzie max 1godz)
- wszystko pod ręką: piekarnie, knajpy, lodziarnie, pizzerie, stragany z owocami, bankomat itp
-widoki cudowne! wysepka z Kościółkiem... , rozmarzyłam się
- jadranka daaaaleko od miasta
Co do plaż: można powiedzieć, że w Pakostane są 3 rodzaje( 1. na której byliśmy 99% to właśnie z kamyczkami, druga betonowa a trzecia to piach połączony z kamieniami- dzieciaków tam było dużo ale dla Nas porażka
to nie ten piasek co nad Bałtykiem, wszystko upaplane w piachu, ręczniki, stroje, woda mułowata- nie nie. MY wolimy czyste kamyczki
Owszem dzieci lepiej bawią się w piachu- to fakt, ale nasze na kamyczkach dały rade( buty do wody obowiązkowo!) i nie ukrywam, że główną atrakcją była zjeżdzalnia kręcona na tej plaży
warto zabrać też maskę do wody, dla dzieci super atrakcja pooglądać podwodny świat ( nawet tuż przy brzegu
Ja polecam, ale przyznam,że doświadczenia nie mam. Wróciłam zadowolona w każdym razie
Byłam we wrzesniu- woda bardzo ciepła. Nie wiem jak czerwiec- może ktoś się wypowie?