Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z CB Radiem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adamstan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamstan » 31.05.2011 09:58

W tym przypadku pewnie tak, jednak swego czasu, będąc w okolicach Zadaru, nawiązałem (obustronną - mam świadków!) łączność z polską stacją bazowa

Raczej jest to niemożliwe żeby rozmawiać przez CB na taka odległość.
Dla info niewtajemniczonych polega to na tym ,że oczywiście jest możliwość słyszenia stacji bazowej z Polski ale nie ma możliwości odpowiedzenia na słyszana rozmowę ponieważ moc nadawcza anteny jest za mała. Natomiast odbiór jest możliwy ponieważ sygnał z bazowki odbija się od stratosfery i wraca na ziemię. Sam kiedyś słyszałem bazówkę z Gdańska będąc na kole podbiegunowym w Finlandii. I na pewno niejeden kierowca będąc za granica słyszał wyraźnie rosyjski głos kobiety, a to tylko była dyspozytorka moskiewskiej radia taxi, która nadawała z wojskowego radia przerobionego na cywilne.
smoki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smoki » 31.05.2011 10:24

adamstan napisał(a):
W tym przypadku pewnie tak, jednak swego czasu, będąc w okolicach Zadaru, nawiązałem (obustronną - mam świadków!) łączność z polską stacją bazowa

Dla info niewtajemniczonych polega to na tym ,że oczywiście jest możliwość słyszenia stacji bazowej z Polski ale nie ma możliwości odpowiedzenia na słyszana rozmowę ponieważ moc nadawcza anteny jest za mała. Natomiast odbiór jest możliwy ponieważ sygnał z bazowki odbija się od stratosfery i wraca na ziemię. Sam kiedyś słyszałem bazówkę z Gdańska będąc na kole podbiegunowym w Finlandii. I na pewno niejeden kierowca będąc za granica słyszał wyraźnie rosyjski głos kobiety, a to tylko była dyspozytorka moskiewskiej radia taxi, która nadawała z wojskowego radia przerobionego na cywilne.

Podczas powrotu z Cro w ubiegłym roku zatrzymaliśmy się w Zalakaros (Węgry) Rozmawialiśmy przez CB z gościem z Gdańska. Byliśmy bardzo zaskoczeni i zdziwieni. Połączenie było rewelacyjne jakby siedział gdzieś 3 samochody dalej.
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 31.05.2011 10:32

Pewnie był z Gdańska (nie w Gdańsku) - 3 samochody dalej - tak jak i Ty w trasie do/z Chorwacji
Musiał mieć z Ciebie niezły ubaw.

Tak jak nepisał smoki - technicznie nie jest to możliwe.
smoki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smoki » 31.05.2011 10:48

krzych222 napisał(a):Pewnie był z Gdańska (nie w Gdańsku) - 3 samochody dalej - tak jak i Ty w trasie do/z Chorwacji
Musiał mieć z Ciebie niezły ubaw.

Tak jak nepisał smoki - technicznie nie jest to możliwe.

Jest podobno coś takiego jak propagacja. Nie znam się na tym. Być może miał człowiek ubaw. A my z tego powodu na pewno nie wyrzucimy CB z autka.
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 31.05.2011 11:43

też nie jestem expertem ale wiem że przy bardzo dobrej propagacji która występuje bardzo rzdadko, dobrej klasy samochodowe zestawy CB są słyszalne max do 100-200 km. Z Węgier do Gdańska to będzie z 1000 km - wydaje mi sie to nieralne - ale - kto wie....
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 31.05.2011 13:56

krzych222 napisał(a):wydaje mi sie to nieralne - ale - kto wie...

Też wydawało mi się to nierealne, jednak trochę teorii (postudiowałem później) potwierdziło realną możliwość takiego połączenia. Mała moc (ok. 4W) radiostacji nie musi być tu przeszkodą. Uzyskałem potwierdzenie łączności "zwrotnej", rozmówca przedstawiał się jako "Robert świętokrzyskie"; odzywał się również (rozmawiał) do polskich stacji mobilnych na Węgrzech - ja ich nie słyszałem.

Jeśli chodzi o teorię - warstwa jonosfery, od której odbija się fala, zaczyna się już na wysokości 50-60km i na tym polega fenomen - fala odbija się od jonosfery i dzięki temu w sprzyjających okolicznościach możemy być słyszalni setki, czasem tysiące kilometrów dalej. Fala "lecąca" w poziomie rzeczywiście przy sprzęcie mobilnym dobrej klasy to maksymalnie 10-20km; wystarczy jednak, by nadawać ze wzniesienia na wzniesienie - bez przeszkód terenowych po drodze i ta odległość potrafi wzrosnąć do kilkudziesięciu kilometrów.

Bardzo ładnie jest to opisane na tej stronie - ostatni akapit. Warta podkreślenia jest uwaga o warstwie F1 jonosfery występującej wyłącznie latem, co potwierdza moje doświadczenia - dalekie łączności zdarzały mi się wyłącznie latem.

Cenny dla opisania zjawiska może być również ten wpis.
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 31.05.2011 17:18

a ja znam zagadkę pytania "jak mnie słychać" przynajmniej w moim rejonie.
Serwisy CB (a mam ich kilkanaście w obrębie 30-40 km) przy każdej naprawie pytają jak mnie słychać. Jest to wkurzające ale inaczej chłopaki nie mają jak sprawdzić radia po naprawie a że używają anten bazowych to słychać to naprawdę z daleka.

Następna zagadka dalekich połączeń to krótkofalowcy którzy także nadają ze swoich super radyjek w paśmie CB z mocą często przekraczającą 100W i używają super anten. To daje niesamowite zasięgi a jak propagacja pozwala to i z innym krajem bez problemów pogadają. To tylko fizyka.
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 31.05.2011 17:46

Witam,
niestety na żadnej z5 stron tematu nie znalazłem odpowiedzi dot problemu z CB np na terenie Austrii wolno wwozić wyłącznie radia mające wyłącznie podstawowe 40 kanałów, wyłącznie modulację FM i wyłącznie '5'. Jakiekolwiek inne radia, łącznie z multistandardami, są zabronione. Nie wolno mieć, nie wolno przewozić, nie wolno używać.

Jak jest w praktyce no i w pozostałych krajach.

Rozumiem żeby sie dogadać to polscy kierowcy, bez względu na przepisy obowiązujące w danym kraju, używają kanału 28 z modulacją AM, w standardzie '0'. Czyli zmieniają jedynie kanał z 19 na 28. Z modulacją FM się nie dogadamy bo wszędzie jest standard "5"?

Dzieki za pomoc
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 31.05.2011 19:49

piotrekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekwawa » 31.05.2011 22:46

Kolego podrzuć proszę co tam Koledzy z OCP napisali :wink: już dość dawno tam nie zaglądałem. Skodą bylm nawet dwa razy na CRO. Ale to historia.
Interesuje mnie jak rozmawiają przez radio Ci którzy nie używają zwrotów ze slangu CB może tak:
"Panie i Panowie na drodze do Radomia funkcjonariusze policji drogowej stoją na 408 kilometrze w krzakach z laserowy urządzeniem do pomiaru prędkości proszę o ostrożną jazdę. Na 323 kilometrze panie i panowie uważajcie też na czarnego Opla Vectre który jest wyposażony w urządzenie wideo rejestrujące"

Bez niektórych zwrotów jak np. "Koleżanko, Kolego" trudno żyć niektóre jak osławione "bajo" natomiast lepiej przemilczeć.

Wszystkich natomiast i tych co używaja jak i nie używają slangu zachęcam do zdecydowanej walki z przekleństwami na CB.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 01.06.2011 01:45

adamstan napisał(a):

podepnę się do tego wątku. Nie chwaląc się z pasmem 11metrowym 26MHz tzw. "śmietnikiem" (dlatego że słychać trzeszczenia pod linią wysokiego napięcia i wiele innych urządzeń wywołujących zakłócenia) mam do czynienia od mniej więcej 1992roku, gdzie CB radio łączyło ludzi tak jak teraz nasze forum. Siedziało się nocami i "ględziło" o dupie Maryny. Bardziej wtajemniczeni czekali na dobrą propagację fali i nawiązywali łączności DX-owe (dalekie). Potwierdzeniem takiej łączności były w slangu radiowców QSL-ki (coś w rodzaju pocztówki wysyłanej pocztą) z datą, godziną, częstotliwością, mocą sygnału i modulacji. Reasumując jest możliwa rozmowa przez CB z CRO do Polski i odwrotnie.

Znam osobiście osoby które nawiązywały połączenia (potwierdzone QSLkami) z osobami-misjonarzami będącymi w Afryce.
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 01.06.2011 07:27

telepol napisał(a):Potwierdzeniem takiej łączności były w slangu radiowców QSL-ki (coś w rodzaju pocztówki wysyłanej pocztą) z datą, godziną, częstotliwością, mocą sygnału i modulacji. Reasumując jest możliwa rozmowa przez CB z CRO do Polski i odwrotnie.

73 & 77 ;)

pozdrawiam
Jarek - 161GG23

Też to pamiętam ;)
Ostatnio przy przeprowadzce wywaliłem całe pudło QSL-ek :)
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 01.06.2011 12:03

telepol napisał(a):Reasumując jest możliwa rozmowa przez CB z CRO do Polski i odwrotnie.

Dzięki, bo już myślałem, że wszyscy tacy wątpiący, a tu miła niespodzianka - praktycy znający teorię :D

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):73 & 77

Swego czasu często jeździłem przez Gorzów Wlkp. i była tam koleżanka profesjonalnie przeprowadzająca ciężarówki (i nie tylko) przez miasto (jeszcze nie było obwodnicy): 88 słyszałem na koniec każdej rozmowy - miłe to było ;)
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 01.06.2011 19:09

Panowie i Panie - ściągacie antenki przed Austrią czy nie?
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 01.06.2011 19:32

tommyl napisał(a):Panowie i Panie - ściągacie antenki przed Austrią czy nie?

tommyl, podałem Ci linka do informacji na temat Austrii. Wejdź (jeśli jest potrzeba, to się zaloguj), poczytaj i będziesz wiedział.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do Chorwacji z CB Radiem - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone