Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z CB Radiem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 30.06.2007 19:17

Uniden 520XL rzeczywiście ma kłopoty z homologacją, ale ja jeżdżę z nim już 2 lata i nie miałem żadnych problemów; zresztą, w tej cenie lepszego radyjka nie znajdziesz... IMHO ;)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.06.2007 20:04

asikx napisał(a):
fabi napisał(a):ludzie którzy tam pracują często są przesiąknięci tym klimatem i atmosferą. A nie można wszystkiego zrzucić na przyjezdnych.
Wystarczyloby, żebyś w pierwszym poście napisał parę słów na temat i byłoby po sprawie, a tak pisze się o innych pierdolach. No ale tak to jest, czasami chce się pokazac miejsce w szeregu, a okazuje się zwykłym burakiem

Burolem jest ten, kto nie zadając sobie trudu poszukania zadaje po raz enty te same pytania, licząc że forumowe "frajerstwo" i tak mu odpowie i tak. Jest to wykazanie absolutnego braku taktu wobec innych - włażenie komuś do domu w zagnojonych butach i pytanie się gdzie tu jest wycieraczka.

Pozdrawiam
Rafał

Widze,czytam,wydaje mi sie,ze troszke przegioles pale !!! Forum jest po to zeby pytac !!! Nie wszyscy znaja temat,nie wszyascy umieja poruszac sie po forum !!! Czyli "szukaj" Nieraz nie maja czasu na szukanie !!! I do tego nazywasz innych BURAKAMI !!!
ja1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja1 » 30.06.2007 21:49

parrot napisał(a):Uniden 520XL rzeczywiście ma kłopoty z homologacją, ale ja jeżdżę z nim już 2 lata i nie miałem żadnych problemów; zresztą, w tej cenie lepszego radyjka nie znajdziesz... IMHO ;)

Witam!
Jaką masz antenę ? Ja zamierzam kupić ten zestaw http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=207708032.
Pozdrawiam!
Janusz
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 01.07.2007 09:56

Co do Unidena 520 + Hustler, właśnie takiego zestawu uzywam i serdecznie polecam. Jestem z niego zadowolony. Jeżeli chodzi o odległości jakie udało mi się uzyskać to w mieście z reguły ok. 2-3 km (teren górzysty), natomiast na trasie ok 5-6 km. Raz udało mi się nawiązać kontakt z "mobilkiem" oddalonym o niemal 19 km w lini prostej ale wówczas były optymalne warunki.
Pozdrawiam
Łukasz :)
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 01.07.2007 11:08

asikx napisał(a):Burolem jest ten, kto nie zadając sobie trudu poszukania zadaje po raz enty te same pytania,

Jeśli się nie mylę to wątek ten dotyczy CB radia. Jako ktoś kto pierwszy raz wchodzi na forum z pewnością zadał bym w naszej wyszukiwarce pierwszy narzucający się ciąg znaków czyli "CB".

Zagadka ile otrzymasz wtedy postów spełniających te kryteria ???

Sprawdź i potem jeszcze raz z czystym sumieniem powiedz że ludzie nie szukają !!!
asikx napisał(a):licząc że forumowe "frajerstwo" i tak mu odpowie i tak.

Nie wiem czym sobie zasłużyliśmy na tego typu określenia ? Wydawało mi się że to czy odpowiem na czyjeś zapytanie czy nie to moja dobra wola.

asikx napisał(a):Jest to wykazanie absolutnego braku taktu wobec innych - włażenie komuś do domu w zagnojonych butach i pytanie się gdzie tu jest wycieraczka.

Pozdrawiam
Rafał

Jeśli nie wykonałeś testu z pierwszej części odpowiedzi polecam sprawdzenie równie popularnych fraz typu : "Krk" "Rab" "Vis"....

A ponieważ jesteś starym wyjadaczem to dodam tylko że już parę razy próbowaliśmy zastanowić się jak zmniejszyć liczbę postów - być może umknęło to Twojej uwadze ale myślę że bez trudu znajdziesz te wątki.

Pzdr
Tomek
harold
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) harold » 01.07.2007 11:19

Leszek Skupin napisał(a):Rafał ma RACJĘ :!: Rodowity Warszawiak to 100% kultura.

Podpisano
Zielony z Pipidówy Dolnej :lol: ;)

Dlatego mam powody przypuszczać, że chłopak (Rafał) wychował się na wsi, a w Warszawce leczy kompleksy:) ...cudzym kosztem, no ale tak przecież najłatwiej!

Pozdrawiam,
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 01.07.2007 11:52

Generalnie gdyby można było cofnąć czas Bóg stworzyłby człowieka na podobieństwo Rafała. Wyluzuj trochę i przestać wszystkich wciąż pouczać...
Pozdrawiam
Łukasz
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 01.07.2007 12:52

luk006 napisał(a):Generalnie gdyby można było cofnąć czas Bóg stworzyłby człowieka na podobieństwo Rafała. Wyluzuj trochę i przestać wszystkich wciąż pouczać...
Pozdrawiam
Łukasz

A ja proponuję wszystkim EOT, szklaneczkę czerwonego wina oraz dobrą, smażoną na świeżym oleju rybkę :))
Złości, docinki, pyskówki, etc. zostawmy innym.
W końcu mamy wakacje... Więcej luzu, moi Drodzy. Więcej luzu.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 01.07.2007 13:09

akcent76 napisał(a):
luk006 napisał(a):Generalnie gdyby można było cofnąć czas Bóg stworzyłby człowieka na podobieństwo Rafała. Wyluzuj trochę i przestać wszystkich wciąż pouczać...
Pozdrawiam
Łukasz

A ja proponuję wszystkim EOT, szklaneczkę czerwonego wina oraz dobrą, smażoną na świeżym oleju rybkę :))
Złości, docinki, pyskówki, etc. zostawmy innym.
W końcu mamy wakacje... Więcej luzu, moi Drodzy. Więcej luzu.

Zgadzam się z przedmówcą. Proponuję żeby w tym wątku pisać tylko o CB.
Pozdrawiam

P.S.
Oczywiście zamiast winka może być zimne piwko :)
ja1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja1 » 01.07.2007 16:37

luk006 napisał(a):Co do Unidena 520 + Hustler, właśnie takiego zestawu uzywam i serdecznie polecam. Jestem z niego zadowolony. Jeżeli chodzi o odległości jakie udało mi się uzyskać to w mieście z reguły ok. 2-3 km (teren górzysty), natomiast na trasie ok 5-6 km. Raz udało mi się nawiązać kontakt z "mobilkiem" oddalonym o niemal 19 km w lini prostej ale wówczas były optymalne warunki.
Pozdrawiam

Witam !
Dzięki za cenne uwagi, łatwiej będzie podjąć decyzję!
Pozdrawiam!
Janusz
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 01.07.2007 17:21

ja1 napisał(a):Dzięki. Coś tam czytałem że Uniden jest nielegalny w Polsce ,dokładnie nie wiem o co chodzi. Czy to ktoś może mi sprawdzać??

To nie jest tak, że jest nielegalny - w pewnych warunkach nie spełniał norm - laboratoryjnie. Ale można go normalnie kupić i bezstresowo użytkować - posiada urzędową Deklarację Zgodności.

Pozdrawiam
Rafał
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 01.07.2007 17:53

asikx napisał(a):
ja1 napisał(a):Dzięki. Coś tam czytałem że Uniden jest nielegalny w Polsce ,dokładnie nie wiem o co chodzi. Czy to ktoś może mi sprawdzać??

To nie jest tak, że jest nielegalny - w pewnych warunkach nie spełniał norm - laboratoryjnie. Ale można go normalnie kupić i bezstresowo użytkować - posiada urzędową Deklarację Zgodności.

Pozdrawiam
Rafał

Niestety, ale na dzisiaj sytuacja z UNIDEN 510 i 520 nie wygląda fajnie...

W styczniu 2007r Prezes Urzędu Kontroli Elektronicznej wydał decyzję o wpisaniu radyjek CB Uniden 520 i 510 XL do "Rejestru wyrobów niezgodnych z zasadniczymi wymaganiami" - nr wpisu 474 i 475. Jako powód podane jest "deklaracja zgodności wystawiona przez osobę nie uprawnioną, - wyrób nie spełnia wymagań normy zharmonizowanej ETSI EN 300 433-1-2000, przywołanej w deklaracji zgodności". Tym samym używanie tych radyjek staje się sprzeczne z prawem. Pewnie dlatego nie można ich znaleźć w sklepie, a aukcje Allegro są usuwane przez administratorów.
Jest to duża strata dla zmotoryzowanych miłośników CB. Radia miały i mają swoich wielu wielbicieli. Bardzo dobry odbiornik, niskie szumy, małe rozmiary i cena o wiele niższa od swojego pierwowzoru Presidenta Johny ....

Ja korzystam właśnie z PRESIDENTA JOHNY II i jestem zadowolony...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 08.06.2008 13:28

A moze ktos potrzebuje Alana 87+mikrofon Sadelta "czekoladka" zwana potocznie? Kolega ma na zbyciu w idealnym stanie.Radio bylo uzywane tylkow domu jako baza i od 8 lat jest juz nie uzywane.Jest to radio o wiekszej mocy niz 4 waty.
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 08.06.2008 16:04

Puszcza41 napisał(a):
asikx napisał(a):

Pozdrawiam
Rafał

Niestety, ale na dzisiaj sytuacja z UNIDEN 510 i 520 nie wygląda fajnie...

W styczniu 2007r Prezes Urzędu Kontroli Elektronicznej wydał decyzję o wpisaniu radyjek CB Uniden 520 i 510 XL do "Rejestru wyrobów niezgodnych z zasadniczymi wymaganiami" - nr wpisu 474 i 475. Jako powód podane jest "deklaracja zgodności wystawiona przez osobę nie uprawnioną, - wyrób nie spełnia wymagań normy zharmonizowanej ETSI EN 300 433-1-2000, przywołanej w deklaracji zgodności". Tym samym używanie tych radyjek staje się sprzeczne z prawem. Pewnie dlatego nie można ich znaleźć w sklepie, a aukcje Allegro są usuwane przez administratorów.
Jest to duża strata dla zmotoryzowanych miłośników CB. Radia miały i mają swoich wielu wielbicieli. Bardzo dobry odbiornik, niskie szumy, małe rozmiary i cena o wiele niższa od swojego pierwowzoru Presidenta Johny ....

Ja korzystam właśnie z PRESIDENTA JOHNY II i jestem zadowolony...

Po pierwsze to Unideny nie są wycofywane z allegro bo zakaz dotyczy sprzedaży radyjek przez dwóch importerów. Mam takie radyjko i sprawdzałem u kumpla co ma Presidenta. Jest to takie samo radyjko tylko o połowę tańsze. Nawet w presidencie płytka drukowana ma napis Uniden. Osobiście nie znam przypadku zatrzymania radia - Policja ma ważniejsze sprawy niż pobieranie radyjek do badań (bo rekwirować nie wolno). A radyjko jakie by niebyło zawsze się przydaje.
Pozdrav
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 08.06.2008 23:50

Witek1965 napisał(a): Przepisom podlegają oprócz mocy, również częstotliwość nadawania, czyli pasmo, a o te postarali się już producencji. Każde legalne radio pracuje w częśtotliwościach zawartych pomiędzy 26,965 do 27,405 MHz (pasmo legalne w Polsce, z tym, że obcięte jest ostanie 5HZ, czyli chodzi w zerach, a nie w połowkach) podzielone w radiu na 40 kanałów. W niektórych krajach ta rozpiętość jest minimalnie większa, ale to bez znaczenia. Polacy za granicą przechodzą na kanał 28, a w kraju na 19. Są to ogólnie kanały wywoławcze, drogowe, czyli tzw ogólne. Kanał ratunkowy wwe wszystkich krajach to 9.

W tym roku będę używał cb w Chorwacji. Mam pewne przemyślenia i proszę o ustosunkowanie się do tych przemyśleń znawców tematu, którzy oprócz tego, że znają techniczne zagadnienia związane z CB, jednocześnie używali CB w Chorwacji i z własnego doświadczenia mogą wyprostować, bądź potwierdzić moje przemyślenia, które zawieram poniżej. Od razu dodam, że jestem laikiem, który czerpie wiedzę nt CB z internetu, więc może się okazać, że opowiadam bajki :-)

Z tego co się orientuję są 3 sprawy komplikujące używanie CB poza granicami Polski (można je w skrócie nazwać - "brak standaryzacji"):
1) tzw "zera" i "piątki", czyli inny "standard", Polska chyba jako jedyna, albo jedna z niewielu używa innych częstotliwości (rozumiem to jako "przesunięcie" kanałów - tłumaczenie w cytacie z kolegi Witka1965 powyżej)
2) kanał wywoławczy (28 lub 19)
3) modulacja (AM czy FM)
Mocy, liczby kanałów itd już nie podaje jako problemy, bo to w sumie nie przeszkadza w porozumiewaniu się, a jedynie może spowodować problemy z prawem (zapewne bardzo rzadkie sytuacje).

I tak:
- jeśli wyjedziemy z Polski i nie zmienimy niczego w swoich ustawieniach to będziemy mogli rozmawiać TYLKO z Polakami, którzy zachowali się tak samo jak my;
- jeśli wyjedziemy z Polski i przestawimy tylko na kanał wywoławczy 28 to też będziemy mogli rozmawiać tylko z kierowcami z Polski, którzy ustawili taki kanał (bo nie zmieniliśmy ani modulacji ani standardu);
- dopiero jak zaczniemy grzebać zmieniając standard (nie wszystkie radia mają opcję multistandardu) i zmieniając modulację (AM/FM) - dostosowując obydwa ustawienia do standardów obowiązujących w danym kraju, wtedy możemy porozmawiać z "tubylcami" oraz z Polakami, którzy tak samo dostosowali się z ustawieniami.

Oczywiście pomijam fakt, że nawet przy różnych ustawieniach standardu i modulacji dwaj kierowcy mogą się słyszeć jeśli są bardzo blisko siebie (choć z tego co wyczytałem to nie działa to w obie strony...)

Czy rzeczywiście większość Polaków nie zmienia nic w ustawieniach, oprócz kanału (zmiana wywoławczego z 19 na 28 ) i w związku z tym chcąc zapytać coś Polaka lepiej zrobić tak samo?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do Chorwacji z CB Radiem - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone