Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z CB Radiem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 23.06.2007 14:16

Wracając jednak do tematu tego postu, proponuję aby w tym miejscu wpisywać swoje doświadczenia związane z CB podczas wakacyjnych wyjazdów do Chorwacji zamiast licytowania się, którzy kierowcy są lepsi lub gorsi.
Pozdrawiam
Łukasz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.06.2007 14:26

Rafał ma RACJĘ :!: Rodowity Warszawiak to 100% kultura.

Podpisano
Zielony z Pipidówy Dolnej :lol: ;)
Witek1965
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witek1965 » 23.06.2007 15:06

Krótko i na temat. Nie znane mi sa przepisy, które zabraniają posiadania radia CB i jego używania. Przepisy mówią jedynie o jego parametrach, a z tym nie ma problemu jeśli masz radyjko z homologacją, a takie nie może mieć więcej mocy jak 4W. Osobiście znam paru kierowców jeżdżących po europie zawodowo (TIR) i nikt nie wspominał o jakichkolwiek problemach. CB jak sama nazwa wskazuje (CITIZEN BAND) jest pasmem cywilnym. Przepisom podlegają oprócz mocy, również częstotliwość nadawania, czyli pasmo, a o te postarali się już producencji. Każde legalne radio pracuje w częśtotliwościach zawartych pomiędzy 26,965 do 27,405 MHz (pasmo legalne w Polsce, z tym, że obcięte jest ostanie 5HZ, czyli chodzi w zerach, a nie w połowkach) podzielone w radiu na 40 kanałów. W niektórych krajach ta rozpiętość jest minimalnie większa, ale to bez znaczenia. Polacy za granicą przechodzą na kanał 28, a w kraju na 19. Są to ogólnie kanały wywoławcze, drogowe, czyli tzw ogólne. Kanał ratunkowy wwe wszystkich krajach to 9. Większość radyjek CB ma tzw. szybką 9-tkę, jeden przełącznik lub klawisz. Miłego nadawania i gawędzenia. Dużo więcej dowiesz się na forach poświęconych CB, np http://www.cb-radio.pl/phpBB/ :D
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 23.06.2007 15:08

Leszek Skupin napisał(a):Rafał ma RACJĘ :!: Rodowity Warszawiak to 100% kultura.

Podpisano
Zielony z Pipidówy Dolnej :lol: ;)

...hm ... dlatego też mam do nich sentyment ... imponują takim z prowincji ... szkoda, że nie jestem ... :)

a co do tematu:
w ubiegłym roku byliśmy w dwa auta z CB Alan 42 Multi (takie małe, przenośne radyjko, mieści się w gruszce dużego) na antenach President Georgia (krótkie 30 cm) ... oba auta wyposażone w ten sam sprzęt ... radyjka zdały znakomicie egzamin ... łaczność na trasie (bez gór) sięgała ok. 10 km, jak na takie małe antenki to sporo, w górach w Chorwacji zasięg zmniejszył się do ok 2-3 km (to zrozumiałe).
CB przydały się szczególnie gdy pogubiliśmy się w Brnie. Dzięki nim szybko się znaleźliśmy. Rodacy na trasie też chętnie się odzywają i pomagają (miśki, suszarki, objazdy, wypadki itp.) ... a i raźniej sie jedzie mając kontakt non stop z resztą konwoju.
Na żadnej garnicy ani dalej nikt się nie interesował sprzętem.
Teraz sprawiłem sobie dłuższą antenkę Ml 145 Sirio - zasięg i odbiór znacznie sie poprawił.
W tym roku też bierzemy radyjka ... i w drogę ... gorąco polecam CB w aucie .... zupełnie inna podróż ...
Życzę wszystkim szerokości.
Jacek
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 23.06.2007 16:50

jacirg napisał(a):
...hm ... dlatego też mam do nich sentyment ... imponują takim z prowincji ... szkoda, że nie jestem ... :)

Uważam, że nie masz czego żałować. Mieszkasz w porządnym, nowoczesnym, sprawnym i w miarę doinwestowanym mieście i tęsknisz za stolicą?

jacirg napisał(a):a co do tematu:
w ubiegłym roku byliśmy w dwa auta z CB Alan 42 Multi (takie małe, przenośne radyjko, mieści się w gruszce dużego) na antenach President Georgia (krótkie 30 cm) ... oba auta wyposażone w ten sam sprzęt ... radyjka zdały znakomicie egzamin ... łaczność na trasie (bez gór) sięgała ok. 10 km, jak na takie małe antenki to sporo, w górach w Chorwacji zasięg zmniejszył się do ok 2-3 km (to zrozumiałe).
Jacek

A tutaj to żeś chłopaku się trochę zagalopował. Uwierzę we wszystko, nawet w to że każdy warszawiak to cham i burak za kółkiem, ale nie w to, że przy ręczniaku i President Georgia uzyskałeś takie rezultaty. Przecież te anteny funkcjonują dobrze jedynie gdy się "widzą". Nawet zestrojenie ich do SWR 1,3 jest niemożliwe. 10 km to uzyskasz na porządnie zestrojonej magnesówce, choćby takiej jak wspomniałeś (ML145), pod warunkiem, że nie zbierasz innych zakłóceń (choćby z instalacji elektrycznej samochodu).
Zasięgi rzędu 10 - 20 km uzyskasz TYLKO I WYŁĄCZNIE na antenach stałych, wmontowanych w karoserię samochodu i to zgodnie ze wszystkimi regułami tej zabawy.
Praw fizyki nie oszukasz.

Pozdrawiam
Rafał
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 23.06.2007 17:20

asikx napisał(a):
jacirg napisał(a):

Uważam, że nie masz czego żałować. Mieszkasz w porządnym, nowoczesnym, sprawnym i w miarę doinwestowanym mieście i tęsknisz za stolicą?

jacirg napisał(a):a co do tematu:
Jacek

A tutaj to żeś chłopaku się trochę zagalopował. Uwierzę we wszystko, nawet w to że każdy warszawiak to cham i burak za kółkiem, ale nie w to, że przy ręczniaku i President Georgia uzyskałeś takie rezultaty. Przecież te anteny funkcjonują dobrze jedynie gdy się "widzą". Nawet zestrojenie ich do SWR 1,3 jest niemożliwe. 10 km to uzyskasz na porządnie zestrojonej magnesówce, choćby takiej jak wspomniałeś (ML145), pod warunkiem, że nie zbierasz innych zakłóceń (choćby z instalacji elektrycznej samochodu).
Zasięgi rzędu 10 - 20 km uzyskasz TYLKO I WYŁĄCZNIE na antenach stałych, wmontowanych w karoserię samochodu i to zgodnie ze wszystkimi regułami tej zabawy.
Praw fizyki nie oszukasz.

Pozdrawiam
Rafał

... ufff ... szkoda słów ... KONIEC!

Jacek
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 23.06.2007 19:26

jacirg napisał(a):

... ufff ... szkoda słów ... KONIEC!

Jacek

Jasne. Chciałeś przybajerować, ale nie udało się :lol: Teraz najlepiej ciachnąć temat. Duże brawa :!: :wink:

Pozdrawiam
Rafał
vongraf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vongraf » 24.06.2007 08:43

Zgadzam sie z Rafałem z takiego zestawu nie da rady osiągnąć dużego zasięgu .Ale generalnie radio cb gorąco polecam do podrózy w zeszłym roku pogubilismy się w Budapeszcie w nocy i dzieki uprzejmości innych użytkowników cb udało sie nam znależc szybko własciwą droge.
fabi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabi » 24.06.2007 09:50

asikx napisał(a):
kafur napisał(a):Albo tylko jedno zdanie..... :D Jesteście strasznie hamskimi kierowcami i strasznymi pyszałkami np.(zima i Szczyrk)Ale nie bierz tego do siebie takie jest moje zdanie.Sorki za krytyke Warszawiaków ale taka jest prawda. Pozdrawiam.

Nie mam zamiaru tłumaczyć ani kierowców z Warszawy, ani Warszawian, ani wszczynać kolejnej bezsensownej bitwy słownej na argumenty. Jednakże radziłbym ostrożniej wnioskować, gdyż po głębszej analizie okazuje się, że Ci CHamscy kierowcy z Warszawy w rzeczywistości zameldowani są w Pipidówku Dolnym, zaś z Warszawą wiąże ich jedynie miejsce zatrudnienia i numer rejestracyjny służbowego samochodu którym szaleją bezrozumnie po drogach.
Pasuje takie odbicie piłki?
ludzie którzy tam pracują często są przesiąknięci tym klimatem i atmosferą. A nie można wszystkiego zrzucić na przyjezdnych.
Wystarczyloby, żebyś w pierwszym poście napisał parę słów na temat i byłoby po sprawie, a tak pisze się o innych pierdolach. No ale tak to jest, czasami chce się pokazac miejsce w szeregu.
Podsumowując: na trzy rodzaje prawdy, Twoja jest rodzaju "gówno prawda".

Pozdrawiam
Rafał

ludzie którzy tam pracują często są przesiąknięci tym klimatem i atmosferą. A nie można wszystkiego zrzucić na przyjezdnych.
Wystarczyloby, żebyś w pierwszym poście napisał parę słów na temat i byłoby po sprawie, a tak pisze się o innych pierdolach. No ale tak to jest, czasami chce się pokazac miejsce w szeregu, a okazuje się zwykłym burakiem
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 24.06.2007 20:54

fabi napisał(a):ludzie którzy tam pracują często są przesiąknięci tym klimatem i atmosferą. A nie można wszystkiego zrzucić na przyjezdnych.
Wystarczyloby, żebyś w pierwszym poście napisał parę słów na temat i byłoby po sprawie, a tak pisze się o innych pierdolach. No ale tak to jest, czasami chce się pokazac miejsce w szeregu, a okazuje się zwykłym burakiem

Burolem jest ten, kto nie zadając sobie trudu poszukania zadaje po raz enty te same pytania, licząc że forumowe "frajerstwo" i tak mu odpowie i tak. Jest to wykazanie absolutnego braku taktu wobec innych - włażenie komuś do domu w zagnojonych butach i pytanie się gdzie tu jest wycieraczka.

Pozdrawiam
Rafał
mesyjasz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mesyjasz » 25.06.2007 21:26

asikx napisał(a):
fabi napisał(a):ludzie którzy tam pracują często są przesiąknięci tym klimatem i atmosferą. A nie można wszystkiego zrzucić na przyjezdnych.

Burolem jest ten, kto nie zadając sobie trudu poszukania zadaje po raz enty te same pytania, licząc że forumowe "frajerstwo" i tak mu odpowie i tak. Jest to wykazanie absolutnego braku taktu wobec innych - włażenie komuś do domu w zagnojonych butach i pytanie się gdzie tu jest wycieraczka.

Zgodnie z zasadą "szukaj do zas....smierci" lobbowana przez kilku cwaniaczków na tym forum ....przestanie ono byc przydatne w bardzo krótkim okresie czasu i stanie się jedynie pamietnikiem z podrózy i nieaktualną bazą wiedzy gdzie nie wolno nic zapytac dopóki nie wykona się X zapytań w wyszukiwarce.....
:evil: :evil: :evil:

Pozdrawiam
Rafał
ja1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja1 » 30.06.2007 14:42

Witam!
Mam pytanie w temacie CB. Właśnie rozpoczynam przygotowania do wyjazdu do Cro i mam zamiar kupić sobie radyjko CB, ale jestem zielony w tym temacie. Może doświadczeni coś podpowiedzą co wybrać???
Zastanawiam się nad tym: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=207708032 , http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=194679931.
Pozdrawiam!
Janusz
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 30.06.2007 14:46

ja1 napisał(a):Witam!
Zastanawiam się nad tym: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=207708032 ,
Pozdrawiam!
Janusz

Uniden 520XL + Hustler - niezły zestaw za przyzwoitą cenę. Hiper osiągów na tym nie uzyskasz, jednakże do kontaktów trasie jest absolutnie wystarczający.

Pozdrawiam
Rafał
ja1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja1 » 30.06.2007 14:50

asikx napisał(a):
ja1 napisał(a):Witam!
Zastanawiam się nad tym: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=207708032 ,
Pozdrawiam!
Janusz

Uniden 520XL + Hustler - niezły zestaw za przyzwoitą cenę. Hiper osiągów na tym nie uzyskasz, jednakże do kontaktów trasie jest absolutnie wystarczający.

Pozdrawiam
Rafał

Dzięki. Coś tam czytałem że Uniden jest nielegalny w Polsce ,dokładnie nie wiem o co chodzi. Czy to ktoś może mi sprawdzać??
ja1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja1 » 30.06.2007 14:53

Wybieramy się na 3 auta i mamy zamiar zakupić coś właśnie do kontaktów w czasie jazdy:komórka wychodzi bardzo drogo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do Chorwacji z CB Radiem - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone