Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z CB Radiem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.08.2011 13:37

tommyl napisał(a):i na 28 AM?

Czy AM to nie wiem ale na 28 :wink:
An_drzej
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) An_drzej » 05.08.2011 13:39

A częstotliwości polskie czy europejskie (czyli "piątki")?
P405
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) P405 » 05.08.2011 22:24

Powtarzam POLSKA kanał 19 ZAGRANICA kanał 28 i w "zerach", czyli standartowe radio kupione w POLSCE. W "piątkach" są radia przywożone np. z niemiec i trzeba je przestroić. Sprzętu jest pod dostatkiem w każdym przedziale cenowym, ale podstawa to antena. Z własnego doświadczenia długośc 145 cm i długość fali 5/8. Polecam wsystkie markowe np Sirio - przystępne cenowo. Wtedy w samochodzie jest cicho i słychać daleko. Jak ktoś szuka radia, to można kupić poprzednią generację Presidenta pod nazwą STABO 3001 i 3003 to nic innego jak Johnny II i Hary II
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 05.08.2011 22:48

Aldonka napisał(a):Ja też cała doga począwszy od wyjazdu z Poznania a skończywszy na powrocie z anteną na dachu. Jedyne miejsce gdzie trzeba było zdjąć to parking podziemny w Dubrowniku (pan z obsługi sam nam odkręcił) :)

Jechałaś przez Austrię ?
nocad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nocad » 05.08.2011 23:15

yacek73
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yacek73 » 08.08.2011 08:40

Jechalismy na 3 auta przez Niemcy, Austrie (tam byly noclegi) , Slowenie. Na miejscu dużo jazdy po Chorwacji i Bosni Hercegowiny , nikt nie zwracal uwagi na CB ( a granice Chorwacja-Bosnia przekraczalismy łącznie 8 razy!!!)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.08.2011 10:06

waldi-ia napisał(a):
Aldonka napisał(a):Ja też cała doga począwszy od wyjazdu z Poznania a skończywszy na powrocie z anteną na dachu. Jedyne miejsce gdzie trzeba było zdjąć to parking podziemny w Dubrowniku (pan z obsługi sam nam odkręcił) :)

Jechałaś przez Austrię ?

Tak. Mijał nas patrol policji, ale chyba nawet nie zwrócili na nas uwagi.
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 11.08.2011 14:02

ha! a ja Was wszystkich zaskoczę. Miałem "przygodę" z celniczką, przez którą musiałem zdemontować całe radio na przejściu w CRO, ale o tym napiszę w relacji, bo trochę opisywania będzie i nie chce mi się powielać... :)
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 11.08.2011 14:51

pewnie miałeś 2 m bata :)
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 11.08.2011 16:20

1,5m :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.08.2011 17:46

fidosanok napisał(a):ha! a ja Was wszystkich zaskoczę. Miałem "przygodę" z celniczką, przez którą musiałem zdemontować całe radio na przejściu w CRO, ale o tym napiszę w relacji, bo trochę opisywania będzie i nie chce mi się powielać... :)

Dziwne, ja nie mam problemów z CB. Z kobietami radzę sobie dobrze. Trzeba było celniczkę poderwać. Oko puścić, patrzeć jej w oczy i ukłonić się itp. W Bośni i Hercegowinie to starszą celniczkę częstowałem polskimi słodyczmi (bardzo mile się do mnie odzywała), a z kolei młodej chorwackiej policjantce pokazałem na pagony (była w stopniu posterunkowego) i powiedziałem patrząc jej w oczy że w Polsce to taką rangę nosi generał brygady (miała na pagonach wężyk generalski podobny do noszonych przez polskich generałów tyle, że bez gwiazdki). Uśmiech od ucha do ucha i nagle patrzę jak opowiada na punkcie kontrolnym swoim kolegom i koleżankom to co jej powiedziałem. Polcjanci roześmieli się i kazali jechać uprzednio wręczając mi mase folderów turystycznych i z zakresu bezpieczeństwa ruchu drogowego. Zasalutowałem dziewczynie i ona też mi. To taka mała dygresja. W życiu trzeba sobie jakoś radzić.
rinho
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rinho » 13.08.2011 20:38

ja1 napisał(a):
asikx napisał(a):
ja1 napisał(a):Witam!
Zastanawiam się nad tym: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=207708032 ,
Pozdrawiam!
Janusz

Uniden 520XL + Hustler - niezły zestaw za przyzwoitą cenę. Hiper osiągów na tym nie uzyskasz, jednakże do kontaktów trasie jest absolutnie wystarczający.

Pozdrawiam
Rafał

Dzięki. Coś tam czytałem że Uniden jest nielegalny w Polsce ,dokładnie nie wiem o co chodzi. Czy to ktoś może mi sprawdzać??

UNIDEN utracił legalizację. W Polsce na pewno. W innych krajach - nie wiem.
Słyszałem, że podobno można używać U wyprodukowanych i zakupionych przed utratą homologacji, ale nie znalazłem potwierdzenia tej informacji w żadnym akcie prawnym.
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 13.08.2011 23:18

Od któregos roku Unidena nie mozna sprzedawać ,ale używać można,w sumie na każde radio trzeba mieć deklaracje zgodności/legalizacje.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 14.08.2011 08:24

guniak napisał(a):Od któregos roku Unidena nie mozna sprzedawać ,ale używać można,w sumie na każde radio trzeba mieć deklaracje zgodności/legalizacje.

http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?new ... ace=Lead01
nocad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nocad » 14.08.2011 11:01

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do Chorwacji z CB Radiem - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone