Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z CB Radiem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 13.07.2011 09:23

ja nie zapomniałem, ale połowa pozostaje na 19 dlatego min zapytałem czy na 28 jesteśmy na AM czy FM?
relaks5
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) relaks5 » 13.07.2011 13:17

A mógł by ktoś po prostu napisać jak ustawić radio wyjeżdżając za granice. Jadę przez Słowację i Węgry.
Jak rozumiem po przekroczeniu granicy Polsko Słowackiej powinienem zmienić kanał na 28 i ustawienia na FM takie są standardy?. Jedziemy w 3 samochody więc info podam pozostałym i kontakt będzie a oto chodzi.

Co do reszty mobili którzy nie zmienili na 28 lub FM to ich słychać nie będzie.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 13.07.2011 13:31

tommyl napisał(a):ja nie zapomniałem, ale połowa pozostaje na 19 dlatego min zapytałem czy na 28 jesteśmy na AM czy FM?

raczej AM :wink: choć pewny jestem w 90%
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 13.07.2011 16:37

el_guapo napisał(a):
misiaczek-bartek napisał(a):to czemu wszyscy nie przełączamy się na 28 za granicą?
czyli (nie wiem czy dobrze rozumuję) osobówki złapię na 19, a duże na 28?

Generalnie Polacy za granicą powinni porozumiewać się na 28 (taka niepisana zasada), ale z uwagi na lenistwo, brak wiedzy, itp., itd. nie przełączają z 19tki na 28.

Święta prawda więc szukaj wołaj i powodzenia.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 13.07.2011 22:01

henius34 napisał(a):
tommyl napisał(a):ja nie zapomniałem, ale połowa pozostaje na 19 dlatego min zapytałem czy na 28 jesteśmy na AM czy FM?

Najczęściej wykorzystywanym w paśmie CB rodzajem modulacji jest modulacja amplitudy (AM). W Polsce około 90% urządzeń przystosowanych jest do pracy tą emisją. Do łączności lokalnych powinno się wykorzystywać modulację częstotliwość (FM), która jest zalecana przez CEPT. Modulacja FM umożliwia co prawda prowadzenie łączności o mniejszym zasięgu, ale posiada niewątpliwą zaletę w postaci wywoływania mniejszych (niż w przypadku AM) zakłóceń radiowych i telewizyjnych. Do łączności dalekiego zasięgu wykorzystywana jest modulacja jednowstęgowa (SSB), jednak sprzęt przystosowany do tego typu modulacji jest dużo droższy.

Żródło: www.cbradio.pl
iluzja4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iluzja4 » 13.07.2011 22:34

A czy ktoś ma może jakieś informacje odnośnie ewentualnej kontroli CB za granicą ? Może ktoś tutaj napisał, ale jakoś nie doszukałem się dokładnej informacji, a chodzi mi o np Słowację, Węgry i Chorwację, czy w przypadku kontroli policyjnej, może będą chcieli jakieś dokumenty na radio w postaci homologacji itp ? Bo jak wiadomo, u nas się wiele zmieniło, już nie ma rejestracji w PAR jak to kiedyś było, kupujemy i używamy, ale jako tako w prawie naszym, mamy mieć homologację lub deklarację zgodności, a jak sądzę wielu mobilów ma albo starsze radia bez dokumentów, albo np unideny które nie mają homologacji w Polsce, a bardzo dużo ludzi ich używa. Małym przykładem mogę podać, że jadąc na Ukrainę ( nie wiem jak TIR ) ale osobówki, ściągają antenę i odkręcają mikrofon, czyli radio nie jest używane bo Policja ukraińska, celnicy, bardzo się czepiają.
rafii
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafii » 13.07.2011 22:38

henius34 napisał(a):

AM na 100% :roll:
Pinio46
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pinio46 » 14.07.2011 07:41

19 lub 28 AM :D
P405
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) P405 » 14.07.2011 11:58

Polska 19 zagranica 28
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 15.07.2011 06:47

iluzja4 napisał(a):A czy ktoś ma może jakieś informacje odnośnie ewentualnej kontroli CB za granicą ? Może ktoś tutaj napisał, ale jakoś nie doszukałem się dokładnej informacji, a chodzi mi o np Słowację, Węgry i Chorwację, czy w przypadku kontroli policyjnej, może będą chcieli jakieś dokumenty na radio w postaci homologacji itp ? Bo jak wiadomo, u nas się wiele zmieniło, już nie ma rejestracji w PAR jak to kiedyś było, kupujemy i używamy, ale jako tako w prawie naszym, mamy mieć homologację lub deklarację zgodności, a jak sądzę wielu mobilów ma albo starsze radia bez dokumentów, albo np unideny które nie mają homologacji w Polsce, a bardzo dużo ludzi ich używa. Małym przykładem mogę podać, że jadąc na Ukrainę ( nie wiem jak TIR ) ale osobówki, ściągają antenę i odkręcają mikrofon, czyli radio nie jest używane bo Policja ukraińska, celnicy, bardzo się czepiają.

Było coś takiego opisywane. Nawet w tym wątku na początku. Jeśli nie to użyj wyszukiwarki.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 16.07.2011 09:05

waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 04.08.2011 22:17

jaceek1 napisał(a):No jeszcze powiedźcie ze tirowcy też ściągają swoje anteny i chowają pod siedzenie. Za chwilę pojawi się wątek o tym że austriacka policja sprawdza telefony komórkowe czy mają ich homologację. Sam jeżdżę do cro z anteną i nikt nawet nie zapytał co to jest :!:

Konkretnie , opierając się na doświadczeniach i przepisach , niech ktoś napisze ściągac czy zostawiac antenki w drodze do CRO . W drodze do i z Bułgarii ( Słowacja , Węgry , Serbia , Rumunia ) korzystałem z CB radia , nigdzie nie ściągałem antenki , a na przejściach granicznych nikt nie pytał co to jest ? . W Rumunii Panowie ( pisane przez duże P ) Tirowcy przeprowadzili mnie przez korek i wyprowadzili na odpowiedni objazd , tak , że zaoszczędzili mi ok. 2-3 godz kiblowania w korkach . Uważam że CB jest pomocne w trasie i zawsze pamiętajmy " Polacy nie gęsi swój ..." . Zero K.....nia , pozytywne nastawienie do chęci niesienia pomocy innym i będzie wszystko OK. Pozdrawiam wszystkich CB-radiowców .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.08.2011 07:51

W tym roku cała trasa z anteną na dachu i zero problemów - nikt nie zwrócił uwagi.
PL-CZ-SK-HU-SLO-HR
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 05.08.2011 08:00

Ja też cała doga począwszy od wyjazdu z Poznania a skończywszy na powrocie z anteną na dachu. Jedyne miejsce gdzie trzeba było zdjąć to parking podziemny w Dubrowniku (pan z obsługi sam nam odkręcił) :)
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 05.08.2011 13:35

i na 28 AM?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do Chorwacji z CB Radiem - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone