Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z CB Radiem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 16.06.2011 08:46

Jakby spojrzeć tylko na modulację to Johnny II ASC ma tylko AM-y więc to dyskwalifikuje to radio w krajach używających modulacji FM (np. Austrii).
Sam mam takie radio i raczej antenkę zdejmę w Austrii. Po co kusić licho?
rakso70
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rakso70 » 16.06.2011 14:40

arb napisał(a):Przepraszam ale czy ktoś mógłby mi, nie znającemu tematu modulacji AM/FM itd., wytłumaczyć jak krowie na rowie czy mając Presidenta Johnny II ASC i antenę Missouri - mam ją zdejmowac czy nie po wyjeździe z kraju?

W świetle obowiązujących w Austrii przepisów nie możesz owego prezydenta używać, gdyż posiada tylko modulację AM. Niemieckie przepisy (chyba się nie zmieniły) upoważniały do nadawania w modulacji AM, jednak tylko z mocą jednego wata, jeśli chodzi o FM to moc zwiększono do 4 watów. W Polsce są to 4 waty (oczywiście poza modulacją USB i LSB- w ich przypadku jest więcej).
Nie wiem jak z mocą jest w Austrii, a i nie chce mi się tego sprawdzać.
W kwestii ciekawostki dodam, że w sierpniu 2009 roku, będąc na autostradzie przed Splitem, uzyskałem łączność (AM, podstawowa 40-tka) z radiowcem ze Szczecina, naturalnie wszystko dzięki sprzyjającej propagacji.
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 16.06.2011 16:32

Dzięki za rzeczowe odpowiedzi.
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 16.06.2011 20:41

Podczas wyjazdu do Orebica w 2009 roku na Unidenie 520 i antenie Sirio ML145 w okolicach Ploce rozmawiałem ze stacja bazową z okolicy Białegostoku. Rozmowa czysta jak bym rozmawiał z kimś kilometr obok. Operator przedstawił się swoim numerem i podał nawet jaka (jakość) jest u niego. Jonosfera pomaga.
CB przydaje się w podróży za granicą. Kilka razy rozmawiałem z kierowcami tirów na 28 kanale i z naszymi turystami, oczywiście na 19-tce.. :)
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 16.06.2011 21:05

No jeszcze powiedźcie ze tirowcy też ściągają swoje anteny i chowają pod siedzenie. Za chwilę pojawi się wątek o tym że austriacka policja sprawdza telefony komórkowe czy mają ich homologację. Sam jeżdżę do cro z anteną i nikt nawet nie zapytał co to jest :!:
P405
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) P405 » 17.06.2011 13:31

Może są jacyś pojedyńczy pechowce, ja podróżuje od 8 lat z Alabamą 145 cm. znajomy z drugą na dachu i nigdy nie było najmniejszego problemu na całej trasie, Czech Austria Słowenia Chorwacja. Tak samo w Słowacji na Węgrzech w Bułgarii i Serbi. Zawsze można porozmawiać z kierowcami tirów, byle tylko zmienić kanał na 28.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 21.06.2011 05:38

Trochę OT, ale nawiązujący do propagacji fal radiowych.

10 czerwca na trasie Katowice - Tychy w przeciągu 20-tu minut słyszałem na ch.19 AM rozmowy w języku Niemieckim (niewyraźne) i rosyjskim (dość wyraźne).
Początkowo myślałem, że po prostu gdzieś niedaleko rozmawiają sobie zagraniczni kierowcy, ale wydaje mi się, że to mało prawdopodobne, bo:
1. w jednym momencie słyszałem i Niemców i Rosjan.
2. o ile słyszałem tylko jeden dialog Niemców, to Rosyjskich dialogów było co najmniej dwa lub trzy i nakładały się na siebie, a treść rozmów wskazywała, że bynajmniej nie były to dialogi kierowców.
3. zagraniczni kierowcy nie zajmują 19-tki.

Gdy dojechałem na miejsce i opowiedziałem o tym koledze, który nomen-omen jest emerytowanym majorem w wojskach radiolokacji (czy jak to się tam zwie - no, ci którzy namierzają obce samoloty i dłubią w radiostacjach ;) ), to tylko wskazał słońce i kazał przestać się dziwić...

A tu macie fajny link do map propagacji fal radiowych:

http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.06.2011 21:17

RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 26.06.2011 21:21

tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 11.07.2011 10:49

Witam,

Mam radio z multistandardem i z możliwością nadsłuchiwania 2 różnych kanałów.

W drodze do CRO chciałbym nadsłuchiwać i 19tke i 28ke

19tka to kanał używany za granicą w 5 (FM)
28tka to kanał używany przez Polaków - i tutaj nie wiem czy AM w 0 czy FM w 5?

Praktyka pokazuje że za granica Polacy nadają na 19 AM w 0.

Czy radio automatycznie będzie przełączało się miedzy FM i AM?
Jak to jest z odbiorem - jak na 19 będę słyszał zagranicznych kierowców na FM i Polskich na AM?

Radio Maxon CM-70

dzięki za info
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 12.07.2011 12:03

to czemu wszyscy nie przełączamy się na 28 za granicą?
czyli (nie wiem czy dobrze rozumuję) osobówki złapię na 19, a duże na 28?
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 12.07.2011 12:34

misiaczek-bartek napisał(a):to czemu wszyscy nie przełączamy się na 28 za granicą?

Generalnie Polacy za granicą powinni porozumiewać się na 28 (taka niepisana zasada), ale z uwagi na lenistwo, brak wiedzy, itp., itd. nie przełączają z 19tki na 28.
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 12.07.2011 12:42

to trochę latania będzie po kanałach. Ale SK i H na 28 nie będzie mi się zmieniać chciało. Tam Więcej polskich Tirów jak osobówek
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 12.07.2011 15:17

misiaczek-bartek napisał(a):to czemu wszyscy nie przełączamy się na 28 za granicą?

z czego tak wnioskujesz?
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 12.07.2011 16:16

tommyl napisał(a):

z czego tak wnioskujesz?

Może niektórzy z użytkowników nie wiedzą, że ogólnym kanałem za granica jest 28?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do Chorwacji z CB Radiem - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone