Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

do chorwacji w 15 godzin

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbigniew Santorowski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew Santorowski » 18.06.2005 22:39

Witam wszystkich dyskutujących o czasach przejazdów,

Myślę, że plan dojazdu w np. 13 czy 14 godzin i tak zostanie zweryfikowany w konkretnej trasie, porze dnia, itp. przez realne warunki drogowe. Czasem trafi się na burzę i trzeba będzie zwolnić, czasem na korek albo korki, i efekt będzie taki sam, czasem jest większa kolejka na granicach, i znów czas podróży się wydłuża. A czasami po prostu jedzie się nam źle, i nie wiadomo dlaczego.
Na mój prywatny użytek, po wielokrotnych podróżach do Chorwacji (z Wrocławia na Krk - 970 km) przyjąłem średnią z jazdy na ok. 70-75 km/godz, i od wielu lat to się sprawdza.
Tą średnią należy rozumieć od wyjazdu z domu do przyjazdu na miejsce, a więc ze wszystkimi przerwami, granicami, postojami, itd.
Na pewno można przejechać to szybciej, ale właśnie ta średnia odpowiada mojemu kompromisowi między tempem jazdy a jej kosztami (np. w postaci zużycia paliwa).
A istotą wyjazdu na wakacje chyba dla wszystkich jest szczęśliwe dojechanie na miejsce (a potem powrót do domu).
W tym roku jechałem na Krk i wracałem w niedzielę (29.05 - 5.06) i okazało się, że jest to świetny patent, przede wszystkim na przejazd Wiednia (ok. 40 min).

Pozdrawiam wszystkich przed i po (Chorwacji).
[/code]
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 19.06.2005 08:11

FUX napisał(a):
bebino napisał(a):mam wielka prosbe jade 1 raz samochodem do chorwacji podobno mozna tam dojechac w 15 godzin dokladnie na przeprawe promowa do Splitu... ktos wie moze czy to mozliwe i jesli tak to jaka trasa???????? DZIEKUJE ZA POMOC JUZ TERAZ!!! AHA A CZY WYSPA VIS NAPRAWDE JEST TAKA PIEKNA???

8O Proponuję post pt. Czy śpicie w drodze do Cro. Prawdziwa skarbnica wiedzy!!!! Ale po co się spieszyć??!!! Przecież jedziecie na wakacje.
Pozdr FUX

Taki post mógłby nawet być, tylko nie wiem po co z kolei ty piszesz o pośpiechu.Czy uważasz, że jak ktoś nie śpi w drodze do Cro i nie robi noclegu to od razu się śpieszy???
Pzdr
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.06.2005 08:18

Skubi napisał(a):
FUX napisał(a):
bebino napisał(a):mam wielka prosbe jade 1 raz samochodem do chorwacji podobno mozna tam dojechac w 15 godzin dokladnie na przeprawe promowa do Splitu... ktos wie moze czy to mozliwe i jesli tak to jaka trasa???????? DZIEKUJE ZA POMOC JUZ TERAZ!!! AHA A CZY WYSPA VIS NAPRAWDE JEST TAKA PIEKNA???

8O Proponuję post pt. Czy śpicie w drodze do Cro. Prawdziwa skarbnica wiedzy!!!! Ale po co się spieszyć??!!! Przecież jedziecie na wakacje.
Pozdr FUX

Taki post mógłby nawet być, tylko nie wiem po co z kolei ty piszesz o pośpiechu.Czy uważasz, że jak ktoś nie śpi w drodze do Cro i nie robi noclegu to od razu się śpieszy???
Pzdr

Miałem na myśli rzekę wypowiedzi, która przetoczyła się na ten temat. Jedziemy na wakacje, to po co się spieszyć?? Jedni śpią, drudzy w aucie na parkingu, inni gaz do dechy. Niech każdy wybiera. Sezon Formuły 1 w trakcie, a i Le Mans dzisiaj o 16 sie kończy.
FUX
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2005 09:53

:twisted: Dla tych którzy sie śpieszą-na twoje nerki już ktoś czeka. :papa:
Stefek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stefek » 20.06.2005 09:21

FUX napisał(a): 8O Proponuję post pt. Czy śpicie w drodze do Cro.

Skubi napisał(a):Taki post mógłby nawet być, ...

Taki post nawet był i FUX proponuje Ci abyś go przejrzał :)

Pzdr
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 18.07.2005 11:29

A ja już teraz na własnej skórze doświadczyłam ile może trwać podróz do Cro!
1/2 lipca 26 godzin!!!!! Przejechaliśmy 1440 km z Kilec do Pisaka (Kraków-Chyżne-Bratysława-Wiedeń-Maribor-Zagrzeb-Split).
Koszmarne korki i upał!

15/16 lipca trasa ta sama z tym, że wpadliśmy do Plitvickich Jezer, więc odszedła nam kawałek autostrady. Ale za to po Chyżnem mieliśmy jakiś objazd do Krakowa ;-)
Odległość 1470 km, czas podróży ... 19,5 godziny!
Fakt, ze jechaliśmy busem, a więc max 130 km/h. Ale i tak nie uwierzę, że ktoś podobne odległosci pokonuje w 15 godzin. Chyba, że awionetką ;-)
A.
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 19.07.2005 22:47

kaszub napisał(a):ja w zeszłym roku, ze Słupska do Rijeki jechałem 26 godz non stop, bez zmiennika, oczywiście można przechać ta trasę w 22 godz, ale jechałem pierwszy raz, a po drugie ze wzgl. na dzieci należało robić przystanki.
Wyjechaliśmy ok.20-tej, w nocy przez PL, najgorszy odcinek, rano ok 6 na granicy, a pozniej jeszcze kawalek kiepskiej drogi z Boboszowa na czeska autostrade, a potem juz bajka> Lubie jeżdzić samochodem, zreszta dużo jeżdżę i jazda mnie nakreca, więc jakoś dałem radę, może żeby też udowodnić sobie ile mogę wytrzymać, hehe.
Ale juz sobie udowodniłem i w tym roku pojadę z odpoczynkiem, chyba że ...

Kolego bez urazy - jestem pelen podziwu ze dojechales bezpiecznie.
Natomiast na przyszlosc zycze ci wicej zdrowego rozsadu. Mnie tez go czasami brakowalo np. Tychy- Elblag 5 godz 15:min. Ale odkad moj przyjaciel zginal na drodze bo kierowca Stara zasnal za kierownica i przywali w niego gdy stal na poboczu, juz nie robie takich numerow. jezeli nie ma drugiego kierowcy nie przeciagam struny i zatrzymuje sie na nocleg nawet jezeli zostalo kilka godzin do celu. A wrodzona zylka rajdowca - mam pare takich miejsc w okolicy gdzie jest kreta droga i widac co jes za zakretem wiec czasmai zamiast ogladac z zona M jak Milosc wsiadam w auto wlaczam muzyke i starma sie bezpiecznie poszalec nie narazajac innych.
Ostatnio edytowano 20.07.2005 08:40 przez krzych222, łącznie edytowano 1 raz
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 19.07.2005 22:52

kaszub napisał(a):ja w zeszłym roku, ze Słupska do Rijeki jechałem 26 godz non stop, bez zmiennika, oczywiście można przechać ta trasę w 22 godz, ale jechałem pierwszy raz, a po drugie ze wzgl. na dzieci należało robić przystanki.
Wyjechaliśmy ok.20-tej, w nocy przez PL, najgorszy odcinek, rano ok 6 na granicy, a pozniej jeszcze kawalek kiepskiej drogi z Boboszowa na czeska autostrade, a potem juz bajka> Lubie jeżdzić samochodem, zreszta dużo jeżdżę i jazda mnie nakreca, więc jakoś dałem radę, może żeby też udowodnić sobie ile mogę wytrzymać, hehe.
Ale juz sobie udowodniłem i w tym roku pojadę z odpoczynkiem, chyba że ...

Kolego bez urazy - jestem pelen podziwu ze dojechales bezpiecznie.
Natomiast na przyszlosc zycze ci wicej zdrowego rozsadu. Mnie tez go czasami brakowalo np. Tychy- Elblag 5 godz 15:min. Ale odkad moj przyjaciel zginal na drodze bo kierowca Stara zasnal za kierownica i przywali w niego gdy stal na poboczu, juz nie robie takich numerow. jezeli nie ma drugiego kierowcy nie przeciagam struny i zatrzymuje sie na nocleg nawet jezeli zostalo kilka godzin do celu. A wrodzona zylka rajdowca - mam pare takich miejsc w okolicy gdzie jest kreta droga i widac co jes za zakretem wiec czasmai zamiast ogladac z zona M jak Milosc wsiadam w auto wlaczam muzyke i starma sie bezpiecznie poszalec nie narazajac innych.
Zycze szerokiej drogi i pomysl czasami jaki jest stosunek korzysci z zaoszczedzania kilu godzin do potencjalnych skutkow dla Ciebe i innych kirowcow jakie moge z tego wyniknac.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 20.07.2005 07:22

My jechaliśmy z Kielc do Pisaka (40 km za Splitem) 26 godzin, z powrotem 19,6 (bo nie było korków na autostradzie). Jechało 2 kierowców i byli mocno zmęczeni jazdą. Nie ma więc co szarżować, tym bardziej, że pod koniec chorwackiej autostrady widac rano samochody, których kierowcy pozasypiali i wylądowali na bandach (na szczęście nie było groźnych wypadków). W powrotnej drodze też nie warto ryzykować jazdy po wąskiej zakopiance i jej objazdach.
Ale, w końcu do Cro jadą ludzie dorośli, więc wiedzą, co robią!

A.
pavcio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavcio » 20.07.2005 10:56

hej .. zalezy jak sie czujesz . Jadac do Cro zrobilem trase w 22 godz. bo pod Wiedniem sie przespalem 2 godz. (nie ma co ryzykowac) .. natomiast wracajac zrobilem trase na raz z przystankiem na siusiu na granicy ze Slowenia w 16 godz. (aho i jeszcze sklep w Cieszynie) .. takze jak czujesz sie dobrze to mozna sie zmiescic w 15 . Ja nie przekraczalem 180 km/h a srednio na autostradzie jechalem 110-140 . W miastach 60-70 .
Pozdrawiam
SylwiaMM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SylwiaMM » 20.07.2005 11:18

aneta_jacek napisał(a):
noyle napisał(a):w maju chłopaki jechali z Krakowa w okolice Orebica
ok 15 godzin i raczej nie szaleli bo mieli deski na dachu\

w poprzednich latach jezdzilem przez BiH i zajmowalo mi to ok 15-17
godzin

Ludzie Kochani .... przestanmy sie licytowac w tym i innych tamatach :)) .....ja mam wrazenie ze czasem niktorzy tu chca sie pochwalic .... ale wg mnie nie ma czym .... za duzo widzialam na drogach zeby podniecac sie tym ze uda mi sie wrocic z Cro w 12 h ( jadac np z Rijeki do Warszawki ) .. bo mozna jadac na lep na szyje w powszedni dzien ..... ale co z tego ? Przeciez my jedziemy na URLOPY ..... mam nadzieje ze my wszyscy bedziemy przede wszystkim o tym pamietac .....ja bede swojemu przypominac srednio co 20 minut ... szkoda Euro na mandaty - wole je wydac w kanpce :)
A swoja droga ....co my porownujemy ? :)))))
Tu kazdy jedzie skadinad - co innego dojechac z Opola lub Kudowy jak tam mieszkasz a co innego zasuwac ze Szczecina lub Gdanska !!!
Pozdrawiam Aneta

noooooo w 12 godzin to ja dojadę... do Boboszowa :lool:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.07.2005 15:00

Jazda w dniu 4 lipca b.r.: Katowice, Cieszyn, Cadca, Zilina, Bratislava, Rajka, Szekesfehervar, Szekszard, Mohacs, Osijek, Vinkovci, Zupanja, Tuzla, Sarajevo, Mostar, Metković, Ploce, Drasnice - a więc nie najkrótsza trasa i nie superszybkimi drogami :)
Wyjazd z Katowic: godz. 16.30, przyjazd do Drasnic: godz. 12.30 dnia następnego.
Czas jazdy: 20 godzin
1 kierowca
4 pasażerów
Po drodze postoje na kawkę, posiłek tudzież toaletę
Było to z poniedziałku na wtorek, jazda przez Węgry non-stop 80-90 km/h - puste drogi (nie licząc lisków). tylko na nielicznych odcinkach dróg rozwijałam prędkośc pow. 120 km/h (np. na autostradzie do Bratysławy)

W drugą stronę - podobnie. Z tym, że jazda nocą przez BiH bez pilota jest delikatnie mówiąc - koszmarkiem :) W dodatku cały czas przez BiH i kawałek Węgier padał deszcz.

Plumek
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 20.07.2005 16:14

Plumek napisał(a):Jazda w dniu 4 lipca b.r.: Katowice, Cieszyn, Cadca, Zilina, Bratislava, Rajka, Szekesfehervar, Szekszard, Mohacs, Osijek, Vinkovci, Zupanja, Tuzla, Sarajevo, Mostar, Metković, Ploce, Drasnice - a więc nie najkrótsza trasa i nie superszybkimi drogami :)
Wyjazd z Katowic: godz. 16.30, przyjazd do Drasnic: godz. 12.30 dnia następnego.
1 kierowca
4 pasażerów
Po drodze postoje na kawkę, posiłek tudzież toaletę
Było to z poniedziałku na wtorek, jazda przez Węgry non-stop 80-90 km/h - puste drogi (nie licząc lisków). tylko na nielicznych odcinkach dróg rozwijałam prędkośc pow. 120 km/h (np. na autostradzie do Bratysławy)
Plumek

witam
wydaje mi sie to strasznie dlugoo - i juz chyba wiem dlaczego , czesto proponujesz trase przez SK, H , a wydaje mi sie ze to wlasnie wydluza trase.

Bylem w CRO 5 razy i zawsze - Cieszyn, Brno, Wien, Graz, MAribor, Zagreb, Split - Makarska (2 razy) i 3 razy tylko do Zagrzebia. i maks to 15 h (do Zagrzebia w 10 h)

i bez szalenstw - po prostu caly czs jedzie sie Autostrada, prosta dobra droga, nie trzeba szukac gdzie skrecic, na jaka droge zmienic , itp,, kierunek - BRNO, potem WIEN, potem GRAZ, potem Maribor SLO i Zagreb , zawsze jasno opisane drozki, rowne i szybkie.

Nigdy nie jechalem przez SK, H i chyba nie pojade bo nie ma po co skoro droga tylko teoretycznie jest krotsza (bo w rzeczywistosci wychodzi ze jedzie sie dluzej )

Pozdr.
ML
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.07.2005 16:59

Martini2000 napisał(a):
Plumek napisał(a):Jazda w dniu 4 lipca b.r.: Katowice, Cieszyn, Cadca, Zilina, Bratislava, Rajka, Szekesfehervar, Szekszard, Mohacs, Osijek, Vinkovci, Zupanja, Tuzla, Sarajevo, Mostar, Metković, Ploce, Drasnice - a więc nie najkrótsza trasa i nie superszybkimi drogami :)

Plumek

witam
wydaje mi sie to strasznie dlugoo - i juz chyba wiem dlaczego , czesto proponujesz trase przez SK, H , a wydaje mi sie ze to wlasnie wydluza trase.

No widzisz - czegoś nie doczytałeś...
A co do innych moich preferencji czasowych zacytuję inną moją wypowiedź - nota bene z tego właśnie wątku...

"bebino napisał(a):
mam wielka prosbe jade 1 raz samochodem do chorwacji podobno mozna tam dojechac w 15 godzin dokladnie na przeprawe promowa do Splitu... ktos wie moze czy to mozliwe i jesli tak to jaka trasa???????? DZIEKUJE ZA POMOC JUZ TERAZ!!! AHA A CZY WYSPA VIS NAPRAWDE JEST TAKA PIEKNA???

Tak, jest to możliwe
Sama kiedyś wróciłam w 14 godzin ze Splitu do Krakowa (przez Węgry i Słowację), ale było to w październiku (czyt. poza sezonem) - no i jechałam już któryśtam raz

Plumek"

Poza tym - ja nie twierdzę, że teraz pojechałam najszybszą możliwą trasą, lecz opisałam "na sucho" drogę (moim zdaniem dość karkołomną) oraz podałam czas jazdy. Wiem, że można jeżdzić krótszymi drogami i szybszymi, ale są ludzie, których "nosi" i chcieliby spróbować czegoś innego. Tą drogą jechałam pierwszy raz i poniekąd musiałam tak pojechać - ze względu na wytyczne pasażerów. I tak zamierzam kiedyś jechać przez Vukovar w Bośni i nawet zahaczyć o Podgoricę w Czarnogórze :)
Jeśli jadę z Krakowa w okolice Makarskiej - jadę zupełnie inaczej, aczkolwiek zawsze przez Słowację i Węgry. Bo lubię! Na Węgrzech po drodze załatiwam obiad i zakupy (salami, wino, chrzan z majonezem, papryka i takie tam różne sentymentalne bzdety). Przez Wiedeń, Graz i Maribor jeździłam zawsze na Istrię. I uważam za bezsens jazdę z Krakowa przez Austrię i Słowenię do Makarskiej, albo jeszcze dalej na południe.
Abstrachując: na temat jaką drogę polecam do południowej Dalmacji wypowiedziałam się 2 razy - ale za to zawsze przez SK i H ;)

Plumek
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.07.2005 17:28

Plumku następnym razem nie kupuj na Węgrzech chrzanu z majonezem - moja żona zrobi Ci pewnie lepszy i to z jajeczkiem , taki jak na święta. Tylko koniecznie będziesz musiała go schować do lodówki. A jakiej? Oj było tu dużo postów na ten temat. :lol:

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

do chorwacji w 15 godzin - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone