Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji starym autem - pytania

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pako
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pako » 04.06.2006 16:57

swiniakk napisał(a):
Pako napisał(a):Witam wszystkich gdyż jestem tu nowy :) Mam kilka pytań odnośnie podróży samochodem gdyż tak właśnie mam zamiar jechać około 28 czerwca z Katowic.
1. Jakieś konkretne rady odnośnie ewentualnej awarii, zarówno w Chorwacji jaki i w krajach przez które się jedzie. Co robić? Mam wielkiego stresa bo zdecydowałem się na jazdę moim starym 16 letnim golfem II (LPG), niektórzy twierdzą, że to głupi pomysł… W dodatku coś się z nim dzieje jak jest na benzynie ale w związku z tym jestem już umówiony z mechanikiem na przyszły tydzień. Tak poza tym to niby ciągle jeździ bez awarii… Mam zamiar wykupić assistance w PZU bo tylko tam znalazłem takie gdzie nie ma ograniczenia na auta ponad 10-letnie i nie trzeba mieć jakiegoś całego ich pakietu (przynajmniej tak w 2 oddziałach mi powiedzieli). Może ktoś zna jakieś inne firmy gdzie można takie coś wykupić na tak stare auto?
2. Kiedy najlepiej wyjechać tak żeby dało się jak najwięcej na LPG przejechać? (podobno stacje często są czynne do 20 czy 22). Zakładając, że bez noclegu (jakieś spanko w aucie przez 2 godziny jak już będę widział, że nie daje rady) – chociaż z tym noclegiem to się jeszcze zastanawiam. Jadę do Mariny koło Trogiru. Fajnie żeby też nie trafić na jakieś wielkie korki…
3. Wyczytałem o cenach winiet 10 dniowych w Austrii, ja akurat może będę wracał 11 dnia :( Jaka jest następna w kolejności? Na ile dni i ile kosztuje?
Z góry dzięki za wszelkie informacje!

Byłem w Marinie w tamty roku. Jak nie masz tam rezerwacji do skocz w inne miejsce.

Właśnie mam już rezerwację... napisz proszę o co chodzi? Beznadziejne jest to miejsce? Czytałem, że rewelacyjna miejscowość to nie jest ale myślę, że jadąc autem nie jest to tak ważne - zawsze można podskoczyć parę kilometrów w inne, ładniejsze miejsce a wieczorem wrócić. NIe mam racji? Napisz co z tą Mariną nie tak
Pako
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pako » 04.06.2006 17:04

slawek66 napisał(a):
Pako napisał(a):Witam wszystkich gdyż jestem tu nowy :) Mam kilka pytań odnośnie podróży samochodem gdyż tak właśnie mam zamiar jechać około 28 czerwca z Katowic.
1. Jakieś konkretne rady odnośnie ewentualnej awarii, zarówno w Chorwacji jaki i w krajach przez które się jedzie. Co robić? Mam wielkiego stresa bo zdecydowałem się na jazdę moim starym 16 letnim golfem II (LPG), niektórzy twierdzą, że to głupi pomysł… W dodatku coś się z nim dzieje jak jest na benzynie ale w związku z tym jestem już umówiony z mechanikiem na przyszły tydzień. Tak poza tym to niby ciągle jeździ bez awarii… Mam zamiar wykupić assistance w PZU bo tylko tam znalazłem takie gdzie nie ma ograniczenia na auta ponad 10-letnie i nie trzeba mieć jakiegoś całego ich pakietu (przynajmniej tak w 2 oddziałach mi powiedzieli). Może ktoś zna jakieś inne firmy gdzie można takie coś wykupić na tak stare auto?
2. Kiedy najlepiej wyjechać tak żeby dało się jak najwięcej na LPG przejechać? (podobno stacje często są czynne do 20 czy 22). Zakładając, że bez noclegu (jakieś spanko w aucie przez 2 godziny jak już będę widział, że nie daje rady) – chociaż z tym noclegiem to się jeszcze zastanawiam. Jadę do Mariny koło Trogiru. Fajnie żeby też nie trafić na jakieś wielkie korki…
3. Wyczytałem o cenach winiet 10 dniowych w Austrii, ja akurat może będę wracał 11 dnia :( Jaka jest następna w kolejności? Na ile dni i ile kosztuje?

czym auto starsze tym prostsze w budowie i ewentualna usterka latwa do naprawienia u przyslowiowego kawala czy innego dentysty a koszty minimalne, no chyba ze jest totalnie zajezdzony i sama jazda ty autem jest wyczynem kaskaderskim

Tym się też pocieszam, w takim aucie wszystko jest łatwiejsze do naprawy (drobne sprawy można nawet samemu naprawić jeśli się tylko trochę pogłówkuje) ale też chyba łatwiej o poważną awarię ze względu na wiek - i tego się najbardziej boję. A totalnie zajeżdżony chyba jeszcze nie jest, ciągle kółka się kręcą...
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 04.06.2006 19:24

Pako napisał(a):
swiniakk napisał(a):

Byłem w Marinie w tamty roku. Jak nie masz tam rezerwacji do skocz w inne miejsce.

Właśnie mam już rezerwację... napisz proszę o co chodzi? Beznadziejne jest to miejsce? Czytałem, że rewelacyjna miejscowość to nie jest ale myślę, że jadąc autem nie jest to tak ważne - zawsze można podskoczyć parę kilometrów w inne, ładniejsze miejsce a wieczorem wrócić. NIe mam racji? Napisz co z tą Mariną nie tak

Eee tak źle to nie jest :wink: Jak jedziesz rodzinie odpocząć to jest fajnie. Poczytaj troszke postów jet o Marinie. Wpisz w wyszukiwarke. Ciekawe do kogo jedziesz czy czasami nie do takiej polki ???? Marina ma 2 plaże na jednej jest spokojnie ( ta bliżej Trogiru ) a na drugiej bardziej partowo ( knajpy muza ) ale jest ok. No napewno lepiej jak nad naszym morzem . pozdo
Pako
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pako » 04.06.2006 22:49

swiniakk napisał(a):Eee tak źle to nie jest :wink: Jak jedziesz rodzinie odpocząć to jest fajnie. Poczytaj troszke postów jet o Marinie. Wpisz w wyszukiwarke. Ciekawe do kogo jedziesz czy czasami nie do takiej polki ???? Marina ma 2 plaże na jednej jest spokojnie ( ta bliżej Trogiru ) a na drugiej bardziej partowo ( knajpy muza ) ale jest ok. No napewno lepiej jak nad naszym morzem . pozdo

hehe, właśnie u tej Polki. Też tam byłeś? Jest ok?
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 05.06.2006 07:28

Nie byłem u jej chyba szwagra i owiele lepsze miejsce. Jedno jest pewne masz daleko do plaży ale blisko na ryneczek ( jeżeli to ta sama osoba )
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 05.06.2006 08:30

Gdzie w Marinie jest ryneczek?, bo byłem tam dwa razy, w tym roku znowu się wybieram, a ryneczku nie kojarzę...
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 05.06.2006 08:39

Kolego przy samym porcie. Jest tam taka buda z wypiekami i z rana jest ryneczek z rybami i owocami.
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 05.06.2006 08:52

No tak - jakoś nigdy nie byłem w tamtych okolicach rano ;), a po świeże ryby jechałem kawałek za Marinę tam gdzie jest chodowla małży.
Pako
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pako » 05.06.2006 09:05

Skoro trafiłem na osoby, które były w Marinie to napiszcie proszę jeszcze coś więcej o tym miejscu. Ja jadę pierwszy raz do Chorwacji a o samej Marinie nie wiem praktycznie nic. Z góry dzięki!
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 05.06.2006 10:58

Marina to mała wioska, w której nie ma zbyt wiele ciekawych miejsc, natomiast jest świetnym punktem z którego można urządzać wypady - i tak właśnie traktowaliśmy to miejsce.
W jedną stronę niedalego do Trogiru, Splitu, a z drugiej strony Sibenik, Primosten, park Krka.
Jeśli chodzi o plaże to mało bywaliśmy na plażach w samej Marinie, najczęściej wybieraliśmy się na wyspę do Donij Okrug, gdzie na samym końcu miejscowości jest plaża. Nie nadaje się ona dla kogoś kto nie umie pływać, bo praktycznie od razu jest głęboko, ale za to można podziwiać bogactwo różnych żyjątek w wodzie, a przejrzystość wody jest wspaniała.
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 05.06.2006 17:21

robert_z napisał(a):Marina to mała wioska, w której nie ma zbyt wiele ciekawych miejsc, natomiast jest świetnym punktem z którego można urządzać wypady - i tak właśnie traktowaliśmy to miejsce.
W jedną stronę niedalego do Trogiru, Splitu, a z drugiej strony Sibenik, Primosten, park Krka.
Jeśli chodzi o plaże to mało bywaliśmy na plażach w samej Marinie, najczęściej wybieraliśmy się na wyspę do Donij Okrug, gdzie na samym końcu miejscowości jest plaża. Nie nadaje się ona dla kogoś kto nie umie pływać, bo praktycznie od razu jest głęboko, ale za to można podziwiać bogactwo różnych żyjątek w wodzie, a przejrzystość wody jest wspaniała.

Tak czy okaw maski muszą być ( lepiej te lepsze niż potem się wku..... ) Bo i w Marinie można fajne rzeczy pod wodą oglądać. A co do targu to w strone Trogiru jeździłeś chyba??? No ale w Marinie też jest ale do 8 rano chyba tylko. pozdrawiam
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 08.06.2006 10:57

Dziś ubezpieczyłem swego nie pierwszej młodości fordzika. Asisstanc na caly miesiąc przy pojenosci 1,8 kosztuje 36 zł. W razie czego mam dzwonic pod wskazany numer i czekać. Czy sie opłaca ?? Myśle ze tak.
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 08.06.2006 13:35

mpapu napisał(a):Dziś ubezpieczyłem swego nie pierwszej młodości fordzika. Asisstanc na caly miesiąc przy pojenosci 1,8 kosztuje 36 zł. W razie czego mam dzwonic pod wskazany numer i czekać. Czy sie opłaca ?? Myśle ze tak.

gdzie kolego ubezpieczałeś ?????
Ostatnio edytowano 09.06.2006 14:09 przez swiniakk, łącznie edytowano 1 raz
Ballah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ballah » 09.06.2006 12:23

Albo niedoczytałem albo wszyscy piszą o PZU. A jak jest w Warcie ?

W zeszłym roku w 15-to letniej temprze rozsypało mi się łożysko alternatora na obwodnicy w Dubrovniku, a w drodze powrotnej na Węgrzech czujnik GMP. Poradziłem sobie, ale ile mnie to zdrowia (psychicznego) kosztowało :(
Na te wakacje sprawiłem sobie 6-letniego Galaxy TDI, przynajmniej odpadnie kłopot z gazem :)
janusz_sul
Odkrywca
marina

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz_sul » 09.06.2006 12:40

Byłem u pani Nayev dwa razy. Na plażę jeździłem do Primoszten .Dobry punkt wypadowy do Trogiru, Splitu, wodospadów Krk,Kornati. W Marinie nie ma co chodzić na plażę. Można też jezdzić do Rogożnicy , bardzo ciekawe plaże(oczywiście kamieniste )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do Chorwacji starym autem - pytania - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone