Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji samochodem ciężarowym

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wacko_jacko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wacko_jacko » 22.07.2008 11:08

Witam

Mam zamiar wybrać się do Chorwacji samochodem, który jest zarejestrowany jako ciężarowy. Kolejnym problemem jest to, że samochód ma wbite w dowodzie, że jest zarejestrowany na dwie osoby. Posiadam siedzenia na 5 osób, ale nie wiem czy mogę się czegoś spodziewać na granicy (nie wiem na ile zwracają na to uwagę w Chorwacji).

Z góry dziękuję za odp.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 22.07.2008 11:20

wacko_jacko napisał(a):Mam zamiar wybrać się do Chorwacji samochodem, który jest zarejestrowany jako ciężarowy.

Jeśli < 3,5t wszystko jak osobówka, poza ewentualnie zakwalifikowania do kat II na autostradzie.

wacko_jacko napisał(a): Kolejnym problemem jest to, że samochód ma wbite w dowodzie, że jest zarejestrowany na dwie osoby. Posiadam siedzenia na 5 osób, ale nie wiem czy mogę się czegoś spodziewać na granicy (nie wiem na ile zwracają na to uwagę w Chorwacji).

Jak się nie wpakujesz w jakies kłopoty (nie będziesz miał jakiegos dzwona) to problemów w Chorwacji raczej nie będzie. Prędzej przy jakiejś kontroli drogowej w Austrii ktoś się do tego przyczepi i przysoli ci kilkaset EUR mandatu.

BTW - jak to jest twoje auto to radzę je po prostu przerejestrować na osobowe.
wacko_jacko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wacko_jacko » 22.07.2008 11:32

Autko osobowe, ale liczyłem, że poza PL nie doczytają się w polskim dowodzie rejestracyjnym ile osób można przewieźć. Rozumiem więc, że wszystko co mogą zrobić to mandacik dość spory, czy holowanie też wchodzi w rachubę?
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 30.11.2009 09:36

Trochę odświeżę temat.
Mam samochód peugeot 406 kombi zarejestrowany jako ciężarowy. Liczba miejsc siedzących 5. Kratka jest zdemontowana.
Pierwszy raz będę jechał własnym samochodem za granicę - oczywiście do CRO - i chciałbym wiedzieć czy nie będę miał jakichś problemów w związku np. z brakiem winiety na pojazd ciężarowy.
Mój dylemat wziął się z tego, że właśnie koledzy wrócili z Litwy samochodem zarejestrowanym jako ciężarowy i przy kontroli drogowej tamtejsi policjanci chcieli wlepić kolegom mandat za brak winiety.
Na szczęście jakoś im się udało, ale ja teraz mam obawy przed wyjazdem.
Nie chciałbym aby nagle po drodze koszt wyjazdu wakacyjnego gwałtownie wzrósł.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 30.11.2009 10:24

Jeździłem kombi rejestrowanym jako ciężarowe z kratką na 5 osób . Zawsze ustawiałem się do przejść dla osobówek i kupowałem winiety do 3,5 t. Nigdy żadnych problemów.
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 30.11.2009 10:44

Dzięki.
No to przynajmniej w tym temacie mnie uspokoiłeś.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 30.11.2009 11:01

Dodam, że w Znojmo miałem kontrolę - panowie policjanci zatrzymali, sprawdzili dokumenty, zapytali o cel podróży, obejrzeli samochód i życzyli szerokiej drogi.

Nic się nie martw, możesz śmiało jechać :)
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 30.11.2009 11:23

Dzięki za informacje.
Bo już się bałem, że furę będę musiał zmienić, aby jechać na wakacje.
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 30.11.2009 11:43

Co prawda nie w Cro, ale pobliska zagranica ;)
Trzy lata temu pojechałem kombi z kratką do Włoch i zostałem tam zatrzymany przez policję do kontroli. Okazało się, że to właśnie z powodu kratki 8O
Oddzielona kratką część bagażowa w połączeniu z obcą rejestracją zasugerowała im, że mogę się przemieszczać po ich kraju ze zwierzęciem, znaczy większym psem, no i chcieli to sprawdzić (pewnie ewentualne kwity na zwierzę). Niestety psa nie znaleźli (ani nawet psich kłaków), więc było tylko "mi scusi, arrivederla" (czy jakoś tak) ;)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone