Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji przez Slowacje i Austrie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rosinmi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosinmi » 28.06.2006 21:42

Witam,

Wybieram sie do Chorwacji w lipcu i mam zamiar jechac przez Slowacje i Austrie. Wariant ktory mam zamiar zastosowac to: Warszawa-Zwardon-Zilina-Bratyslawa-obwodnica Wiednia albo od razu na Graz, w zaleznosci jak znaki poprowadza (jak bedzie droga na Graz to nie ma sensu wracac sie wtedy do Wiednia)-z Graz do Mariboru-dalej na Zagrzeb. Jade do Drage kolo Zadaru i wydaje mi sie ze to najlepsza droga, przy okazji mozna ominac Czechy. Nadklada sie jakies 30 kilometrow, ale nie trzeba martwic sie o dodatkowe winiety i tym podobne. Ciekaw jestem czy ktos z forumowiczow jechal kiedykolwiek ta trasa. Jesli tak to poprosze o jakies plusy i minusy, moze cos jeszcze zmienie w trajektorii;) Wydaje mi sie, ze droga polecana przez ViaMichelin, zahaczajaca o Czechy mija sie troche z celem, skoro mozna jechac od razu na poludnie, caly czas przez Slowacje. Jakies opinie? Bede bardzo wdzieczny.

PS. Widze ze droga polecana, podobno najszybsza jest droga przez Olomouc i Brno, ale wychodzi z tego kolo 1500km. Moj wariant jest o 100km krotszy wiec pewnie szybszy, moze nawet mniej zakorkowany (jesli w ogole do granicy ze Slowenia sa jakies korki). Co jest takiego w trasie przez Brno ze duzo osob tamtedy jezdzi?
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 28.06.2006 21:53

Witak właśnie wróciłama z Cro. Jeśli chodzi o trase do jechałam do Cro - z Częstochowy na Chyżne Zilinę Bratysławę potem na Einstadt (przez pomyłkę - źle oznakowana droga) w budowie. POtem na Graz Maribor Zagrzeb i Rijekę. Z powrotem Rijeka Zagrzeb Maribor Graz Wiedeń Bratysława Zilina Cieszyn Bielsko Biała i Częstochowa. Jeśli za Bratysława nie pomylisz drogi to polecam na Wiedeń szybciej bo lecisz autosradą a nie wleczesz sie w korka i przede wszystkim omijasz miasteczka a dokładnie ich ograniczenie do 50km\h. Na autostradzie dajesz ile maszyna może. Pozdrawiam i życzę miłek i szybkiej podróży.
Pawel67
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel67 » 28.06.2006 22:05

Co jest takiego w trasie przez Brno - nie mam pojęcia. Jeżdżę przez Słowację z tą różnicą że przez Chyżne. Wg mnie droga od Zwardonia do Zyliny nie jest najciekawsza - jechałem w nocy, ciemno, wąsko, brak oznakowania, itp. Natomiast od Żyliny (wjazdu na autostradę) już ok. Bratysława w zeszłym roku była mocno rozkopana - teraz podobno tego problemu już nie ma.
Rosinmi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosinmi » 28.06.2006 22:09

Pytanie do Zmrola: A ta droga przez Einstadt to wielka tragedia jest?

Pawel, chetnie bym pojechal przez Chyzne, ale jadac z Wawy przez Zwardon jest blizej. Kretych drog sie raczej nie boje, a ze bedziemy jechac w dzien licze ze bedzie duzo latwiej, odcinek poza tm nie jest zbyt dlugi. Jakbym mial jechac noca to po Twoim poscie powaznie bym sie zastanowil ;)

Tak w ogole to pierwszy raz wybieram sie do Cro samochodem, wiec i tak bedzie pewnie nielatwo ;)

PS. Dziekuje za szybka reakcje! :D
Ostatnio edytowano 28.06.2006 22:15 przez Rosinmi, łącznie edytowano 1 raz
Pawel67
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel67 » 28.06.2006 22:15

Tego nie wiem - jechałem przez Wiedeń. W tym roku Wieden ma już czynną obwodnicę S1 więc będzie jeszcze łatwiej i szybciej.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 29.06.2006 07:04

Witam.
pomykam z Lublina, i zawsze Chyżne, Zylina, Bratysława bokiem Wiednia
W tym roku Rabac więc dalej Klagenfurt, Ljublijana, Postojna , Rijeka Rabac
Pozdro.
:wink:
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 29.06.2006 07:59

Z tym objazdem przez Eisenstadt i Wr Neustadt jest tak, że jeżeli jedziesz w piątek to zdecydowanie lepiej z niego skorzystać. Tego dnia po południu i wieczorem tworzą się na wyjeździe z Wiednia duże korki - po prostu mieszkańcy udają się na weekendowy wypoczynek. Ja kiedyś w takim korku stałem 3 godziny. Od tego czasu zawsze jeżdżę skrótem. Nie jest to autostrada, ale droga nie jest przeciążona, od pewnego momentu wskakujesz na drogę szybkiego ruchu. Przejeżdża się przez kilka miejscowości. Ja zawsze jadę tam późnym popołudniem więc nie ma żadnych problemów z przejazdem.
Z kolei jak wracasz ten sam problem z korkami, przy wjeździe do Wiednia, pojawia się w niedzielę po południu. Z tego powodu wracając też jadę bokiem.
Ja polecam ten skrót. A jak z tego skrótu skorzystać ? W pewnym momencie na drodze z Bratysławy do Wiednia jest skręt w prawo na Wiedeń (na autostradę). Jeżeli chcesz jechać skrótem jedziesz prosto - nie skręcasz, za chwilę przejeżdżasz wiadukt nad autostradą.

A jeżeli chodzi o Zwardoń - też jeżdżę tą trasą. Kiedyś raz jechałem przez Czechy do Słowacji, ale stanie na 2 granicach mnie zniechęciło.

Pozdrawiam.
Rosinmi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosinmi » 29.06.2006 12:21

Trasa wybrana - jednak przez Zwardon. Dzwonilem dzis na przejscie graniczne, roboty drogowe zostaly zakonczone, ruchu duzego nie notuja narazie, wiec mam nadzieje ze bedzie w miare przejezdnie. Zastanawiam sie jeszcze nad skrotem od Bratyslawy w kierunku autostrady na Graz, zeby nie wracac sie do Wiednia, ale decyzje najpewniej podejme w trakcie jazdy, wiele bedzie zalezalo od pory dotarcia do Bratyslawy. Poza tym trasa do granicy Austria-Slowenia wydaje sie wzglednie tania, na Slowacji 300sk, w Austrii 8 Euro, najdrozszy jest odcinek juz w samej Chorwacji, ale i tak liczylem ze bedzie drozej (chyba ze czegos nie wiem). Wielka niewiadoma wciaz pozostaje czas podrozy, licze ze na autostradach bedzie sie jechalo plynnie, z predkoscia jakies 130km/h, ale wystarczy jakis jeden potezny korek i caly misterny plan bierze w leb.

W kazdym razie bardzo dziekuje za Wasz odzew.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone