Lednice napisał(a):Piękne koloseum
Szkoda, że amfiteatr w Puli szpecono budując tam nowoczesną scenę i widownię. Pasuje tam jak pięść do nosa
..nie byłem w Puli ,ale widziałem na zdjęciu te niebieskie krzesełka w środku
..i mi się odechciało Puli
Roxi napisał(a):Koloseum prawie tak ładne jak w Puli
..prawie robi wielką różnicę
Calapula napisał(a):Lednice napisał(a):Piękne koloseum
Szkoda, że amfiteatr w Puli szpecono budując tam nowoczesną scenę i widownię. Pasuje tam jak pięść do nosa
W ubiegłym roku zbudowali tam lodowisko. Latem.
walp napisał(a):mervik napisał(a):Idziemy teraz na Forum Romanum
...oczywiście przez bramkę
przez bramkę ... Tytus Flawiusz mógłby się obruszyć.
Przyjemny spacer, dzieki Twojej relacji. Dawno nie byłem, oj dawno.
...ciekawe co by Tytus powiedział ,jak by się znalazł w naszych czasach
..no to dobrze żeś tym spacerkiem się nie zmęczył
....bo słoneczko dawało ostro
mysza73 napisał(a):...mogę oglądać wszystko co związane jest z Italią ,
nawet te kamienie ,.
...kamienie i te wysokie sosenki
Marko66 napisał(a):Święta racja - też o tym pisałem w mojej tegorocznej relacji - statywy z lampami, rusztowania i "inne badziewie" szpecą amfiteatr w Puli w taki sposób, że właściwie nie mam ochoty nikomu jakoś szczególnie polecać tego widoku.
..podwójna święta racja
walp napisał(a):Obydwa amfiteatry są godne zwiedzenia. Podobno większość osób, która widziała rzymskie Koloseum i amfiteatr w Puli twierdzi, że wspanialszą budowlą jest ta z chorwackiego miasta.
Ja nie rozstrzygam, obie budowle są monumentalne i obie "przenoszą" nas do czasów panowania rzymskich cesarzy.
Oba obiekty należą do największych tego typu na świecie. Władze Puli stwierdziły, że skoro w przeszłości amfiteatr służył celom rozrywkowym, to dlaczego nie miałby pełnić takiej funkcji obecnie. Stąd kontrastujące z wiekowymi murami, współczesne obiekty.
Chociaż rzymskie Koloseum także bywa miejscem koncertów światowych gwiazd, np. Andrea Bocelli wystąpił
w jednym i drugim amfiteatrze.
...ale jednak trzeba zachować pewien dystans
...bo te krzesła na stałe w puli
...no i w Rzymie jest tylko kawałek sceny
c.d za chwilę