Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser
Re: DO CHORWACJI PRZEZ MĘKĘ

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 03.09.2014 19:53

Lednice napisał(a):Piękne koloseum :D
Szkoda, że amfiteatr w Puli szpecono budując tam nowoczesną scenę i widownię. Pasuje tam jak pięść do nosa :?

..nie byłem w Puli ,ale widziałem na zdjęciu te niebieskie krzesełka w środku
..i mi się odechciało Puli :roll:

Roxi napisał(a):Koloseum prawie tak ładne jak w Puli ;)

..prawie robi wielką różnicę :wink:

Calapula napisał(a):
Lednice napisał(a):Piękne koloseum :D
Szkoda, że amfiteatr w Puli szpecono budując tam nowoczesną scenę i widownię. Pasuje tam jak pięść do nosa :?

W ubiegłym roku zbudowali tam lodowisko. Latem.

8O :roll:

walp napisał(a):
mervik napisał(a):Idziemy teraz na Forum Romanum :wink:
...oczywiście przez bramkę 8O

przez bramkę ... Tytus Flawiusz mógłby się obruszyć. :D

Przyjemny spacer, dzieki Twojej relacji. Dawno nie byłem, oj dawno.

...ciekawe co by Tytus powiedział ,jak by się znalazł w naszych czasach :lol:
..no to dobrze żeś tym spacerkiem się nie zmęczył
....bo słoneczko dawało ostro :wink:

mysza73 napisał(a):...mogę oglądać wszystko co związane jest z Italią :mrgreen: ,
nawet te kamienie 8O 8O 8O ,.

...kamienie i te wysokie sosenki :lol:

Marko66 napisał(a):Święta racja - też o tym pisałem w mojej tegorocznej relacji - statywy z lampami, rusztowania i "inne badziewie" szpecą :evil: amfiteatr w Puli w taki sposób, że właściwie nie mam ochoty nikomu jakoś szczególnie polecać tego widoku. :?

..podwójna święta racja :lol:
walp napisał(a):Obydwa amfiteatry są godne zwiedzenia. Podobno większość osób, która widziała rzymskie Koloseum i amfiteatr w Puli twierdzi, że wspanialszą budowlą jest ta z chorwackiego miasta.
Ja nie rozstrzygam, obie budowle są monumentalne i obie "przenoszą" nas do czasów panowania rzymskich cesarzy.

Oba obiekty należą do największych tego typu na świecie. Władze Puli stwierdziły, że skoro w przeszłości amfiteatr służył celom rozrywkowym, to dlaczego nie miałby pełnić takiej funkcji obecnie. Stąd kontrastujące z wiekowymi murami, współczesne obiekty.
Chociaż rzymskie Koloseum także bywa miejscem koncertów światowych gwiazd, np. Andrea Bocelli wystąpił
w jednym i drugim amfiteatrze. :wink:

...ale jednak trzeba zachować pewien dystans :roll:
...bo te krzesła na stałe w puli 8O :roll:
...no i w Rzymie jest tylko kawałek sceny :wink:

c.d za chwilę :wink:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 03.09.2014 20:40

Ten w puli jest INMO karzełkiem w porównaniu do "oryginału". W końcu to była prowincja.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 03.09.2014 20:43

.
Ostatnio edytowano 12.12.2015 11:47 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 03.09.2014 20:59

piękny ten Rzym... skusiłeś mnie tymi zdjęciami :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2014 21:04

To moja ulubiona budowla w Rzymie :D

Oczywiście chodzi o pomnik Wiktora Emanuela :!:

Zarąbisty, choć do dzisiaj nie wiem, co to ma być, to za samym królem :wink:
Ta kolumnada 8)
Ani to pałac, ani pomnik, ani kościół, straszne dziwadło, ale rewelacyjne :D
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 03.09.2014 21:16

walp napisał(a):
Władze Puli stwierdziły, że skoro w przeszłości amfiteatr służył celom rozrywkowym, to dlaczego nie miałby pełnić takiej funkcji obecnie. Stąd kontrastujące z wiekowymi murami, współczesne obiekty.

No właśnie i tu mam mieszane uczucia.
Połączenie funkcji rozrywkowych z miejscem gdzie ginęli ludzie i to wcale nie sporadycznie jest co najmniej dziwne.
Ja wiem, że to dawno było.
Ale idąc tym tokiem rozumowania to może i w Krakowie w Płaszowie jakiś amfiteatrzyk może za 20, ... 120 lat?

Kilka dni temu widziałem koloseum w Puli i w...ła mnie ta scena do występów. Nie dość, że zasłania wspaniałą budowle to do tego jest ohydna.
Stanowisko władz Puli jest dla mnie tak samo dziwne, jak upodobania rozrywkowe dzikich starożytnych.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.09.2014 22:25

No wiesz krutom, nie jestem członkiem gradsko vijeće grada Pule, ani nie napisałem,
że popieram takie rozwiązanie.

Krzesła i pozostałe elementy sceny, także powodowały u mnie mieszane uczucia i psuły zdjęcia,
ale te elementy, nie mogą zdyskwalifikować tego miejsca, jako wartego zwiedzenia.

Ten amfiteatr, jak i kilka pozostałych (Koloseum, amfiteatr w Al-Dżamm, w Arles, w Weronie, w Bosrze)
jest spektakularnym obrazem kultury antycznej i podczas zwiedzania, ta świadomość pozwala mi znieść
wspomniane niedogodności.

Natomiast, jeżeli chcemy uszanować pamięć tych, którzy tam ginęli, możemy np. nie brać udziału
w rozrywkowych przedstawieniach organizowanych w takich miejscach.
Ostatnio edytowano 03.09.2014 22:32 przez walp, łącznie edytowano 1 raz
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 03.09.2014 22:29

krutom napisał(a):
walp napisał(a):
Władze Puli stwierdziły, że skoro w przeszłości amfiteatr służył celom rozrywkowym, to dlaczego nie miałby pełnić takiej funkcji obecnie. Stąd kontrastujące z wiekowymi murami, współczesne obiekty.

Połączenie funkcji rozrywkowych z miejscem gdzie ginęli ludzie i to wcale nie sporadycznie jest co najmniej dziwne.
Ale idąc tym tokiem rozumowania to może i w Krakowie w Płaszowie jakiś amfiteatrzyk może za 20, ... 120 lat?

Kilka dni temu widziałem koloseum w Puli i w...ła mnie ta scena do występów. Nie dość, że zasłania wspaniałą budowle to do tego jest ohydna.
Stanowisko władz Puli jest dla mnie tak samo dziwne, jak upodobania rozrywkowe dzikich starożytnych.

Kochani swiat idzie do przodu i ciagle rozdrapywanie starych ran prowadzi do niczego no ewentualnie do klotni i podzialow. Polacy uwielbiaja historie i to szczegolnie te drastyczna i smutna. A pytam po Co?
Zycie no sorry moze troche pompatycznie caly Ten cyrk w ktorym gramy przerozne role to tylko kabaret. No bo Jak mozna traktowac (za powaznie) cos (zycie) skoro i tak konczy sie smiercia. Wiec prosze nie piszcie o Colloseum w ten sposob. Oczywiscie historycznie to potega i wielka sprawa ale Po Co odrazu krytykowac poczynania wladz na ktorych terytorium mieszcza sie te dwa obiekty. Skoro sami na wlasnym podworku nie szanujemy swojej historii oraz swych idealow.
Pozdrav
P.s.
Prosze nie demonizujcie
Aa no i czekam na dalszy ciag meki autora bo to meritum tego watku:)
Pozdrav
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.09.2014 22:42

Nikt nie demonizuje, tak sobie tutaj spokojnie całkiem rozmawiamy.

Byłbym natomiast ostrożny w robieniu odnośników do naszej historii, podwórka i ideałów,
bo zaraz rozpęta się tutaj piekiełko, które może uniemożliwić dalsze podróżowanie z mervikiem.
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 03.09.2014 23:08

walp napisał(a):Nikt nie demonizuje, tak sobie tutaj spokojnie całkiem rozmawiamy.

Byłbym natomiast ostrożny w robieniu odnośników do naszej historii, podwórka i ideałów,
bo zaraz rozpęta się tutaj piekiełko, które może uniemożliwić dalsze podróżowanie z mervikiem.

O tak racja. Milcze i czekam na dalsze wiesci.
Pozdrav
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 04.09.2014 18:37

maluszek napisał(a):piękny ten Rzym... skusiłeś mnie tymi zdjęciami :D

......no to... niezły kusiciel ze mnie :oczko_usmiech:

Lednice napisał(a):To moja ulubiona budowla w Rzymie :

...czyli największa :D
...jest na co popatrzeć :wink:

krutom napisał(a):
walp napisał(a):

...cóż ludziska lecą za kasą nie patrząc że coś nie pasuje :roll:
baca1 napisał(a):
krutom napisał(a):
walp napisał(a):

Kochani swiat idzie do przodu i ciagle rozdrapywanie starych ran prowadzi do niczego no ewentualnie do klotni i podzialow. Polacy uwielbiaja historie i to szczegolnie te drastyczna i smutna. A pytam po Co?
Zycie no sorry moze troche pompatycznie caly Ten cyrk w ktorym gramy przerozne role to tylko kabaret. No bo Jak mozna traktowac (za powaznie) cos (zycie) skoro i tak konczy sie smiercia. Wiec prosze nie piszcie o Colloseum w ten sposob. Oczywiscie historycznie to potega i wielka sprawa ale Po Co odrazu krytykowac poczynania wladz na ktorych terytorium mieszcza sie te dwa obiekty. Skoro sami na wlasnym podworku nie szanujemy swojej historii oraz swych idealow.
Pozdrav
P.s.
Prosze nie demonizujcie
Aa no i czekam na dalszy ciag meki autora bo to meritum tego watku:)
Pozdrav

....jakaś polemika się tu wdarła :roll:

walp napisał(a):Nikt nie demonizuje, tak sobie tutaj spokojnie całkiem rozmawiamy.

...podróż może być przerwana ,po uprzednim ostrzeżeniu :oczko_usmiech:

baca1 napisał(a):

O tak racja. Milcze i czekam na dalsze wiesci.
Pozdrav

...no proszę jakie zgodne towarzystwo :wink:

za chwilę C.D
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 04.09.2014 19:49

.
Ostatnio edytowano 12.12.2015 11:49 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.09.2014 08:14

mervik napisał(a):

...i tu muszę dodać że lody w Rzymie są bardzo dobre ,naszym zdaniem lepsze od tych w CRO
...ale i droższe 1,5 EU kulka

Jak też tak uważam, ale ciiii... zaraz nas zlinczują.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 05.09.2014 22:01

.
Ostatnio edytowano 12.12.2015 11:51 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2014 22:18

Bardzo fajnie pokazałeś Rzym :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone