Po półrocznym planowaniu trasy, zbieraniu informacji i czytaniu forum 07.06.2013 nastał dzień mojego pierwszego wyjazdu zagranicznego! Ponieważ była to moja pierwsza (i nie wiadomo czy nie ostatnia ) zagraniczna podróż, to chciałam zobaczyć możliwie jak najwięcej. Postanowiliśmy też, że skoro przed nami długa droga, a na cały wyjazd mieliśmy tylko 9 dni, to zwiedzanie można zacząć już od momentu wyjazdu. Dlatego jednym z naszych celów był przejazd przez kanion Pivy, o którym wcześniej wiele się naczytałam. Po wielu kombinacjach z trasą, planowanymi atrakcjami i koniecznymi kosztami postanowiłam wybrać trasę przez Słowację, Węgry, Bośnię i Czarnogórę. Moi współtowarzysze nie oponowali, za co jestem im bardzo wdzięczna
Tak więc o 3 w nocy z piątku na sobotę opuściliśmy Starogard Gdański i udaliśmy się na autostradę A1 w kierunku południowym. Ok. godziny 11 dojechaliśmy do Bielska-Białej. Zatrzymaliśmy się na ostatnie tankowanie i zakupy przed granicą oraz mini obiadek i ruszyliśmy w dalszą drogę.