Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji przez Czarnogórę 2013.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 01.10.2013 08:44

Po kilku godzinach jazdy naszym oczom ukazała się Zatoka Kotorska.
DSC00622.JPG

Z góry prezentowała się przepięknie...
Niestety trzeba było z tej góry zjechać. W planie był nocleg w Peraście, więc według nawigacji i Wujka Google zjechaliśmy z głównej drogi do miejscowości Risan. Nikomu nie polecam tej drogi.
http://goo.gl/maps/xn87K
Odcinek był krótki, ale droga jeszcze gorsza niż dojazdówka do granicy bośniacko-czarnogórskiej.
Na początku spotkaliśmy stadko kóz wylegujących się na drodze, zdziwionych, że ktoś tamtędy przejeżdża. Ja niestety znowu zmuszona byłam się przesiadać.
DSC00625.JPG

DSC00627.JPG

Mimo wszystko zatoka robi ogromne wrażenie.
DSC00632.JPG

DSC00641.JPG
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 01.10.2013 08:56

Gdy w końcu zjechaliśmy na dół naszym oczom ukazał się swojski widok.
DSC00650.JPG

Tu jeszcze rzut oka na zatokę.
DSC00652.JPG

Po 12 godzinach jazdy i 10 godzinach bez jedzenia umieraliśmy z głodu, więc postanowiliśmy wstąpić do jakiejś restauracji, żeby coś zjeść. Pomimo tego, że nad zatoką są same miejscowości turystyczne, nie było to wcale proste. Okazało się, że można tam spotkać albo tylko kawiarnie, albo zamknięte restauracje. Po długich poszukiwaniach trafiliśmy w końcu na restaurację z takim widokiem:
DSC00655.JPG

Jak się okazało widok był najmocniejszym punktem restauracji. Po długim oczekiwaniu na zupę, którą nie do końca się najedliśmy pojechaliśmy dalej.
Trzeba przyznać, że zatoka jest przepiękna i robi wielkie wrażenie. Zarówno widziana z góry, jak i z dołu. Warto było tam dojechać, żeby ją zobaczyć, jednak baza turystyczna jest jeszcze słabo rozwinięta, zwłaszcza przed sezonem. Jak już pisałam w planie był nocleg w Peraście, a następnego dnia zwiedzanie Kotoru. Jednak po 2 dniach intensywnej jazdy i problemach ze znalezieniem jakiegoś jedzenia wspólnie postanowiliśmy zrezygnować z tego punktu wycieczki i pojechać prosto do Dubrownika. Teraz trochę żałuję, ale przy tak krótkim wyjeździe nie można mieć wszystkiego. Może jeszcze kiedyś się uda…
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 01.10.2013 09:18

DSC00671.JPG

Ok. 20 dojechaliśmy do Dubrownika i rozbiliśmy namiot na campingu Solitudo.
DSC00707.JPG
Moja siostra jechała takim busem do ślubu, a ktoś inny zwiedza nim Europę :)

Po rozbiciu namiotu i ogarnięciu się postanowiliśmy w końcu porządnie się najeść. Zjedliśmy treściwą kolację rozkoszując się nocną panoramą Dubrownika. Potem wreszcie spać.
Rano, po bardzo wczesnej pobudce, zaczęło padać i martwiliśmy się, że będziemy musieli zwiedzać stare miasto w deszczu. Na szczęście potem się rozpogodziło i poszliśmy obejrzeć plażę przy naszym campingu.
DSC00677.JPG
Pierwszy kontakt z chorwackim żwirem.

Woda była czyściutka, ale zimna jak w Bałtyku, więc nie było amatorów kąpieli.
DSC00694.JPG
Tutaj cała załoga w komplecie
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 01.10.2013 11:02

Potem postanowiliśmy zwiedzić stare miasto.
Na samym wejściu zachwyciło nas piękne drzewo.
DSC00711.JPG

Tuż za głównym wejściem główna ulica.
DSC00714.JPG

Po kupieniu przepysznych lodów udaliśmy się po schodach w górę wąskiej uliczki.
DSC00715.JPG

Na górze znaleźliśmy najładniej położone boisko,
DSC00725.JPG

z najładniejszym widokiem:
DSC00728.JPG

oraz bardzo ciekawą fontannę,
DSC00734.JPG

a także inne ciekawe rozwiązania architektoniczne.
DSC00738.JPG
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 01.10.2013 13:44

Dubrownik zachwyca pięknie wkomponowaną zielenią,
DSC00743.JPG

a także bogactwem fauny.
DSC00761.JPG

Pomimo chwilowego przejaśnienia i optymistycznych prognoz, pogoda znowu zaczęła się psuć. Zrobiło się zimno i od czasu do czasu padał deszcz. Mimo to poszliśmy zobaczyć mury od strony portu.
DSC00773.JPG
Na środku widać kąpiącego się mężczyznę. Widać, że zimno i fale mu nie przeszkadzały.

DSC00778.JPG
Fale trochę nas zmoczyły.

Tu ogromne mury z drugiej strony.
DSC00839.JPG
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 01.10.2013 14:56

Po prawej stronie znajduje się Fort Lovrijenac.
DSC00842.JPG

Po drodze do niego bardzo interesujący budynek.
DSC00852.JPG

Z ławeczki na wzgórzu można podziwiać piękną panoramę.
DSC00919.JPG

Po drugiej stronie znajduje się urocza zatoczka.
DSC00898.JPG

Po kilku godzinach zwiedzania zmarznięci i głodni wracaliśmy w stronę Solitudo.
Po drodze jeszcze kilka niezapomnianych widoków.
DSC00957.JPG

DSC00955.JPG
Mogłabym tam mieszkać.

DSC00965.JPG

Potem obiad w ciepłej restauracji i zakupy w Konzumie.
Przy drodze stał model samochodu, który wielokrotnie mijaliśmy w Chorwacji i nie mogliśmy się na niego napatrzeć.
DSC00974.JPG
Renault.

Ledwo się wlokąc doszliśmy do namiotu, położyliśmy się na chwilę, żeby odpocząć… i film nam się urwał. Z planów wieczornego pójścia na plażę nic nie wyszło, ale kiedyś trzeba było odespać.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 01.10.2013 21:32

GosiaN napisał(a):Z ławeczki na wzgórzu można podziwiać piękną panoramę.
DSC00919.JPG

...toć to mój avatar :D
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 02.10.2013 08:16

mervik napisał(a):
GosiaN napisał(a):Z ławeczki na wzgórzu można podziwiać piękną panoramę.
DSC00919.JPG

...toć to mój avatar :D

Wiem. Byłam ciekawa, czy skomentujesz :wink:
U Ciebie kolory trochę inne. Takie bardziej letnie... Ale i tak było pięknie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.10.2013 08:42

"Chwilę" człowieka a forum nie ma , a tyle pięknych i ciekawych relacji przybyło do czytania i oglądania 8O
Będzie świetna lektura na mokre , jesienne wieczory 8)

Gosiu , z Twoją relacją będę już na bieżąco :D

Pozdrawiam
Piotr
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 02.10.2013 09:01

piotrf napisał(a):"Chwilę" człowieka a forum nie ma , a tyle pięknych i ciekawych relacji przybyło do czytania i oglądania 8O
Będzie świetna lektura na mokre , jesienne wieczory 8)

Gosiu , z Twoją relacją będę już na bieżąco :D

Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję :D
Ja postaram się na bieżąco uzupełniać, żeby nie było przestojów.
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 02.10.2013 09:09

W sierpniu jechałem podobną trasą do Czarnogóry, miło powspominać piękne krajobrazy więc pozwolę sobie tu zaglądać. :hut:
Bardzo ciekawa relacja i fotki.Pozdrawiam i życzę sukcesów w leczeniu lęku. :D
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 02.10.2013 12:48

adamitakdalej napisał(a):W sierpniu jechałem podobną trasą do Czarnogóry, miło powspominać piękne krajobrazy więc pozwolę sobie tu zaglądać. :hut:
Bardzo ciekawa relacja i fotki.Pozdrawiam i życzę sukcesów w leczeniu lęku. :D

Dziękuję bardzo. Z tym lękiem, to nie wiem, czy coś da się zrobić. Staram się, ale słabo wychodzi.
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 02.10.2013 13:23

GosiaN napisał(a):Z góry prezentowała się przepięknie...
Niestety trzeba było z tej góry zjechać. W planie był nocleg w Peraście, więc według nawigacji i Wujka Google zjechaliśmy z głównej drogi do miejscowości Risan. Nikomu nie polecam tej drogi.
http://goo.gl/maps/xn87K

Hmmm, a ja polecam tę drogę wszystkim spragnionym wrażeń :D, wąsko, stromo, zakręty bez końca.....ale jakie widoki... 8O
A ty Gosiu skoro pokonałaś ten odcinek i żyjesz to znaczy że leczenie zmierza w dobry kierunku :lol:
A skoro wspomniałaś o Risan, to była moja baza wypadowa przez ostatni tydzień sierpnia.
:papa:
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 02.10.2013 16:23

adamitakdalej napisał(a):Hmmm, a ja polecam tę drogę wszystkim spragnionym wrażeń :D, wąsko, stromo, zakręty bez końca.....ale jakie widoki... 8O
A ty Gosiu skoro pokonałaś ten odcinek i żyjesz to znaczy że leczenie zmierza w dobry kierunku :lol:

Wrażenia były i to spore, a ja niestety większość widoków opuściłam :(
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 02.10.2013 16:44

Następnego dnia rano wstaliśmy już o normalnej porze, zjedliśmy śniadanko, spakowaliśmy toboły i ruszyliśmy w dalszą drogę. Jechaliśmy drogą wzdłuż Adriatyku i półwyspu Pelješac.
DSC00990.JPG
Mury obronne w Ston.

DSC00999.JPG

Potem znowu na chwilę wjechaliśmy do Bośni w Neum.
DSC01003.JPG

Wjechać było łatwo, gorzej z wyjazdem. Na granicy z Chorwacją chyba nie spodobaliśmy się celnikom, bo zaprosili nas na bardzo drobiazgową kontrolę bagażu. Na szczęście akurat nic nie przemycaliśmy, więc ogólnie była to dla nas zabawna sytuacja. Po prawie półgodzinnej przerwie wjechaliśmy na teren właściwej Chorwacji.
Trochę obawialiśmy się o pogodę, bo znad gór wyłaniały się ciemne chmury.
DSC01017.JPG

Na szczęście kiedy dojechaliśmy do Baška Voda pięknie świeciło słońce. Rozpoczęliśmy poszukiwania apartamentów. Drugi, który odwiedziliśmy, spodobał nam się wystarczająco i skusił nas ceną, więc dalej nie musieliśmy szukać. Jedyne 10 EUR za osobę, w całkiem miłych warunkach.
Tu widok z tarasu:
DSC01023.JPG

DSC01025.JPG
Jak się dobrze przypatrzeć, to był z widokiem na morze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Do Chorwacji przez Czarnogórę 2013. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone