napisał(a) antek » 04.08.2005 10:04
IgnisDriver.
Kategorycznie piszesz o paszportach i jeszcze zarzucasz innym,że piszemy bzdury.
Natomiast ktoś, kto posłucha twoich rad ,może wyjść jak Zabłocki na mydle.....
Oto dla wszystkich zainteresowanych fragment o przekraczaniu granic ze stronki ambasady polskiej w Zagrzebiu:
"Od 1 sierpnia 2004 r. w Chorwacji obowiązuje rozporządzenie rządu RCh w sprawie systemu wizowego, które m.in. zezwala obywatelom UE na przekraczanie granicy chorwackiej także na podstawie dowodów osobistych. Ministerstwo Spraw Zagranicznych pragnie przestrzec, iż jest to uregulowanie wewnętrzne państwa trzeciego i przy przekraczaniu granicy chorwackiej na podstawie dowodu osobistego dochodzi zarówno do łamania postanowień prawa polskiego, jak i poważnych problemów na terenie Chorwacji (np. brak możliwości: powrotu do Polski drogą lotniczą, zameldowania się, korzystania z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, korzystania z usług banków, czy “Western Union”) Dlatego też nadal w ruchu osobowym między Polską i Chorwacją przy przekraczaniu granicy chorwackiej należy obowiązkowo posiadać paszport. Jeżeli przeciwko cudzoziemcowi jest prowadzone postępowanie karne lub wykroczeniowe, właściwe organy mogą tymczasowo zatrzymać jego paszport, wydając w zamian pisemne zaświadczenie. Przepisy chorwackie przewidują możliwość odmowy wjazdu, a także wydania zakazu pobytu tym cudzoziemcom, którzy nie mają wymaganych środków na utrzymanie. Ilość dewiz, które należy okazać przy ewentualnej kontroli przy wjeździe, nie jest jednak dokładnie określona. "
I jeszcze krótki komentarz.
Polski MSZ przestrzegał juz kilkakrotnie o tym,że przekraczanie granic spoza Unii Europejskiej bez paszportu jest karane przez skierowanie sprawy do kolegium!!!! Z tego co wiem najniższa kwota to 1000 zł. Kilkakrotnie słyszałem już o karanie ludzi na naszej granicy wschodniej, która tez jest skrajna granica UE. To samo dotyczy chorwacji!!!!!! Przekraczanie więc granicy Chorwackiej na dowód po pierwsze jest niezgodne z prawem, po drugie, w razie potrzeby skorzystania z pomocy lekarskiej lub innych sytuacji(np. nieooddanie karty bankomatowej z bankomatu, co przecież się zdarza)spowoduje nieudzielenie nam pomocy. "Chcąc skorzystać z bezpłatnej pomocy, należy okazać polski paszport oraz potwierdzić ubezpieczenie." ( ze stronki ambasady RP w Cro).
Sprawa meldunkowa.Wjeżdżajac na dowód nie można się zameldować w Chorwacji nawet na pobyt tymczasowy.!!!!!!
I chyba najwazniejsze:::
"Jeżeli przeciwko cudzoziemcowi jest prowadzone postępowanie karne lub wykroczeniowe, właściwe organy mogą tymczasowo zatrzymać jego paszport, wydając w zamian pisemne zaświadczenie. "
Każdy z nas wjeżdża do cro samochodem. W razie stłuczki lub wypadku etc....POlicja zatrzymuje nam paszport. A w każdym razie MUSIMY MIEĆ WTEDY paszport do wglądu. Interpretacja więc tego przepisu jest taka,że nie musimy posiadać paszportu przy wjeździe, ale musimy go posiadać przy załatwianiu formalności wszelakich!!! Kiedyś była już tutaj na ten temat dyskusja, w tamtym roku, jak pamiętam ,świeżo po wejściu w życie tego przepisu. Wiem,że ktoś zadzwonił do ambasady i zapytał co będzie ,jeśli nie mam paszportu a brałem udział w stłuczce. Odpowiedź była taka: musi się pan wykazać miejscem zameldowania na terenie cro lub miec paszport. W sytuacji przekroczenia granicy na dowód, nie możemy się zameldować a co za tym idzie, musimy mieć paszport. Nie posiadając potwierdzenia zameldowania ani paszportu Policja może zatrzymać kazdego cudzoziemca w przypadku np. stłuczki w areszcie do momentu potwierdzenia przez konsula danych osobowych!!!!! Bo POLSKI dowód w takich przypadkach nie jest dla nich dokumentem !!!!!!
i co chyba najwazniejsze. Jak juz było powiedziane jest to wewnętrzny przepis chorwacji ale niezgodny z polskim prawem!!!!
więc Ignis.....nikt z nas nie wprowadza zamieszania....