Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DO Chorwacji czy NA Chorwację?...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 26.05.2009 00:30

Ciekawe bo
jadę w hole, w miasto (czyli w Nowy Targ), w Zokopane, w Dunajec ale i na Orawę, na Podhale, na Luptów, na Bukowine, na Cyhrlę na Slowensko, i pewnie i na Słowenię i na Chorwację.

Oczywiście słownikowo przyjmuję do HR, nawet oczywiście staram się tego trzymać, ale mając góralskie myślenie jest to dla mnie zupełnie nienaturalne .
Maturę z j.polskiego zdawałem już dobrych parę lat temu i od tego czasu jakoś nie spotkałem się z dyskryminacją odnośnie używania gwary.
Rozumiem, że w internecie robi się lekki śmietnik ale mimo wszystko wg mnie nie ma jedynej słusznej koncepcji nie mówiąc już o prawdzie, kulturze, tradycji, religii itd.
I nie ma w w tym kraju prawą które zabrania mi używania gwary
więc od dzisiaj przechodzę oficjalnie " Na Chorwację"
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 10.06.2009 20:05

No to może na koniec ja się trochę powymądrzam. To, czy mówimy "do", czy "na" nie jest kwestią dowolności. My sobie nie zdajemy z tego sprawy, ale za naszymi przyzwyczajeniami językowymi stoi ...historia.

"Na" z nazwą kraju bądź regionu używamy w przypadku terenów, które kiedyś związane były z Polską (a raczej z dawną Rzecząpospolitą). Używanie przyimka "na" nadaje im odcień "swojskości".
Dlatego mamy: "na Litwie", "na Łotwie" (ale już "w Estonii" - bo Estonia nigdy częścią Polski nie była), "na Ukrainie", "na Białorusi". "Na Węgrzech" czy "na Słowacji" mówimy ze względu na polsko-węgierską unię dynastyczną z czasów Jagiellonów.

Niemcy, Czechy czy Rosja były prawie zawsze krajami rywalizującymi z Polską, i dlatego nasz język nie nadał im tego "przywileju" bycia czymś bliskim. Ale nie zawsze tak było - w czasach zbliżenia politycznego język także to zbliżenie oddawał: za "króla Sasa" jeździło się "na Saksy" (a dziś już "do Saksonii"), a w czasach Piastów i Jagiellonów mówiono "na Rusi" - dziś tylko "w Rosji".

Z tych właśnie względów większość z nas czuje, że "na Chorwacji" brzmi niezręcznie - i to rzeczywiście jest niezręczne: Chorwacja nigdy częścią Polski nie była (hasło: Polska "od morza do morza" niestety nie odnosiło się do Adriatyku... :-) )

Reasumując: nasz język to nie zbiór abstrakcyjnych regułek, ale twór historii i często oddaje jej subtelne niuanse...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2009 20:37

Aleś historycznie walnął Kurush... :wink: :lol: . Mnie to absolutnie przekonuje (ZAWSZE do tej pory używałem zwrotu "do Chorwacji" i opcja "na" też trochę mnie drażni - to tak jakbym widział "rosuł z kóry" :lool:
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 10.06.2009 22:52

slapol napisał(a):Aleś historycznie walnął Kurush... :wink: :lol: .

A co mi tam, raz się żyje!... Gdzie się można lepiej powymądrzać, jak nie na forum? ;-) i poudawać profesora, jak się jest magistrem :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.06.2009 06:28

kurush napisał(a):... a w czasach Piastów i Jagiellonów mówiono "na Rusi" - dziś tylko "w Rosji".

Kurush.
Wyrazy szacunku dla twojego naukowego podejścia - :lol:

A kwestia Rusi i Rosji jest trochę bardziej zagmatwana.
W XI w. Ruś rozbiła się na konkurujące ze sobą księstwa półn.-wsch., z których wyłoniło się Księstwo Moskiewskie, a później Carstwo i następnie Imperium Rosyjskie i na połd.-zach., z których wyłoniła się Ruś Kijowska, później Ruś Halicko-Wołyńska (a obecnie są to tereny Ukrainy).
Na tereny połd.-zach zwykło się mówić w Polsce "na Rusi" itp.
A na tereny półn.-wsch. mówiło się już wtedy "w Rosji" itp.

Więcej szczegółów tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rosja#Prehistoria_i_staro.C5.BCytno.C5.9B.C4.87

pozdro
:)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.06.2009 14:44

kurush napisał(a):No to może na koniec ja się trochę powymądrzam. To, czy mówimy "do", czy "na" ...

A Przeczytałeś może ten wątek od początku?
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 11.06.2009 15:02

..wiem, wiem, janniko, nie chciałem już gmatwać i tak dość zaplątanego wywodu. Nie chodziło mi w żadnym razie, by utożsamiać Ruś z Rosją, ale z grubsza o to, że Ruś, w czasach, kiedy to pojęcie funkcjonowało, była z Polską nieporównywanie bardziej związana niż późniejsza Rosja, i dlatego mamy "na" Rusi, ale "w" Rosji. A co do nazwy "Rosja", to funkcjonuje ona dopiero od XV wieku, a do tamtych czasów tak czy siak, czy to Włodzimierz nad Klaźmą, czy Czernihów - wszystko to była Ruś...

Ale widzę, że mam tu bratnią duszę! Szacun dla Ciebie! :lol:
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 11.06.2009 15:16

JacYamaha napisał(a):A Przeczytałeś może ten wątek od początku?

Od początku - choć może coś mi umknęło z późniejszych postów... Widziałem korespondencję z Poradnią Jezykową - super sprawa, gratulacje! Ja już też z nimi w innej sprawie się kiedyś konsultowałem. Wyjaśniali temat od strony poprawnościowej, ale nie zauważyłem, żeby gdzieś było uzasadnienie historyczno-kulturowe. Możliwe jednak, że to przegapiłem, więc jeśli mój post był "masłem maślanym" i powtórnym odkrywaniem Ameryki :wink: , to przepaszam, i oczywiście dziękuję za zwrócenie uwagi.

PS. O, właśnie zauważyłęm tekst prof. Bralczyka - JacYamaho, obiecuję być uważniejszy na przyszłość! :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.06.2009 17:03

kurush napisał(a): ... Ale widzę, że mam tu bratnią duszę! Szacun dla Ciebie! :lol:

Kurush, lepiej nie składaj takich deklaracji, bo dla wielu tutaj jestem "persona non grata".. mam okropnie nie popularne nonkonformistyczne i radykalne poglądy.. 8) :P :P

Co do Rusi. Moja prababcia była Rusinką (nie znałem niestety jej), ale rodzice twierdzili, że piany dostawała, gdy ktoś spróbował na nią powiedzieć Ukrainka, czy broń cię panie Boże, Rosjanka. Była Rusinką i tyle.
Muszę zgłębić kiedyś o co to chodziło... no bo przecież Ruś jako taka wedle przekazów historycznych przestała istnieć w XIII wieku (Wicipedia).

pzdro
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 11.06.2009 17:49

janniko napisał(a):
kurush napisał(a): ... Ale widzę, że mam tu bratnią duszę! Szacun dla Ciebie! :lol:

Kurush, lepiej nie składaj takich deklaracji, bo dla wielu tutaj jestem "persona non grata".. mam okropnie nie popularne nonkonformistyczne i radykalne poglądy.. 8) :P :P

Co do Rusi. Moja prababcia była Rusinką (nie znałem niestety jej), ale rodzice twierdzili, że piany dostawała, gdy ktoś spróbował na nią powiedzieć Ukrainka, czy broń cię panie Boże, Rosjanka. Była Rusinką i tyle.
Muszę zgłębić kiedyś o co to chodziło... no bo przecież Ruś jako taka wedle przekazów historycznych przestała istnieć w XIII wieku (Wicipedia).

pzdro

Przecież do tej pory istnieje na Ukrainie mniejszość rusińska i jest ich też trochę na Słowacji.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.06.2009 18:16

Kilka ciekawych linków na temat Rusinów:
Rusini
i
Rusini a Ukraińcy
i
Polacy a Rusini
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 11.06.2009 18:33

A ja zawsze jadę z wielką przyjemnością np. do Niemiec, do Tunezji, do Egiptu i do Chorwacji, ale również na Połoninę Bieszczadzką czy na Wyspy Kanaryjskie :lol:
I tak naprawdę jestem pewien, że tak ma być, ale czy jest to poprawnie gramatycznie :roll: to nie wiem :roll:
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 11.06.2009 18:35

janniko napisał(a):Kurush, lepiej nie składaj takich deklaracji, bo dla wielu tutaj jestem "persona non grata".. mam okropnie nie popularne nonkonformistyczne i radykalne poglądy.. 8) :P :P

Zdaję sobie sprawę, z kim się zadaję :lol: Jak byś był "persona non grata" to by Cię tu po prostu już nie było - a kontrowersyjne poglądy to niekoniecznie obrażanie innych. Ja tego w Twoich postach nie zauważyłem. Chyba, że większość została wycięta :wink:
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 11.06.2009 18:38

Dromader napisał(a):I tak naprawdę jestem pewien, że tak ma być, ale czy jest to poprawnie gramatycznie :roll: to nie wiem :roll:

...no to Cię odsyłam do prof. Bralczyka na którejś z poprzednich stron - bo on to ładnie wytłumaczył :lol:
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 11.06.2009 18:43

janniko napisał(a):Kilka ciekawych linków na temat Rusinów

To ja jeszcze zapodam dwa linki i zakończmy ten wątek, bo odbiegamy zanadto od mainstreamu :wink:

http://rdsa.tripod.com/
http://www.rusnaci.org/

...i tu się zdziwisz, jak pokręcone mogą być losy różnych grup etnicznych i kwestia ich tożsamości

Pozdro!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

DO Chorwacji czy NA Chorwację?... - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone