To ja może z trochę innej beczki
Może ktoś z państwa profesorstwa wytłumaczy mi dlaczego piszemy:
" Jadę do Chorwacji " a nie " Jadę do Horwacji " skoro Chorwaci mówią i piszą o swoim kraju " Hrvatska "
Pozdrav.
wojan napisał(a):To ja może z trochę innej beczki
Może ktoś z państwa profesorstwa wytłumaczy mi dlaczego piszemy:
" Jadę do Chorwacji " a nie " Jadę do Horwacji " skoro Chorwaci mówią i piszą o swoim kraju " Hrvatska "
Pozdrav.
RobCRO napisał(a):a ja bym obstawiał, że w cyrylicy X to CH...a że my wschodnie klimaty, więc pewnie stąd...
RobCRO napisał(a):a ja bym obstawiał, że w cyrylicy X to CH...a że my wschodnie klimaty, więc pewnie stąd...
Chorwacja, chorw. Hrvatska
Chorwackie słowo Hrvat jest nieznanego pochodzenia. Być może od sarmackiego słowa 'pasterz'.
Najstarszy znany zapis nazwy Chorwatów, grecki Horouathos znaleziony w okolicach Morza Azowskiego, pochodzi z II w. n.e.
Słowo 'krawat' pochodzi od słowa Chorwat poprzez francuskie wyrażenie 'a la croate' (po chorwacku, jak Chorwat), od sposobu wiązania pasów pod szyją przez chorwacki regiment francuskiego króla Ludwika XIV.
Muzeum w St. Petersburgu ma dwa fragmenty kamiennych tablic z greckimi inskrypcjami, które zostały wydobyte z dna Morza Czarnego na Krymie. Wśród innych słów, napisanych w II w. Znajduje się tam wyraźnie po grecku wyryte słowo "HORVATOS". Archeolodzy są skłonni uznać to za pierwsze źródło pisane o narodzie, który tak bardzo zaznaczył się w dziejach Europy.
Nazwa Chorwat ma pochodzenie irańskie. Jeden z dopływów Donu w regionie Morza Azowskiego nazywa się Horvatos.
Prawdopodobnie plemiona chorwackie, jako jedne z pierwszych plemion słowiańskich, wyruszyły w swą wielką wędrówkę na zachód w wieku V lub VI i osiadły po obu stronach Karpat na terytorium od dzisiejszego Kijowa, aż po Wisłę na zachodzie i północy, oraz po dzisiejszą Karyntię w Austrii na południu.
W połowie VI wieku część plemion � prawdopodobnie z rejonu między Wisłoką a dzisiejszym Lwowem - ruszyła w dalszą wędrówkę na południe, aż na pogranicze dwóch imperiów: rzymskiego i bizantyjskiego.
Pozostałe plemiona chorwackie były substratem powstających nowych bytów państwowych w środkowej i wschodniej Europie. W tym również stanowiły główny składnik ludnościowy Małopolski, przyłączonej do Wielkopolski przez Bolesława Chrobrego . Być może w niejednym z nas krąży chorwacka krew.
Krasnogruda napisał(a):Kim właściwie byli Serbowie i Chorwaci? Uczeni już dawno doszli do wniosku, że nazwa "Chorwat" (Hrvat w serbo-chorwackim) nie jest słowiańskim słowem. Uważa się, że jest nazwą irańską - Choroatos, odkrytą wśród napisów kamieni nagrobnych pochodzących z okolic greckiego miasta Tanais nad dolnym Donem w południowej Rosji. Cały obszar rozciągający się na północ od Morza Czarnego w początkowych wiekach naszej ery zamieszkiwany był przez mieszankę różnych ludów, wśród nich - Słowian i Sarmatów. Ci drudzy to irańscy nomadowie, którzy przywędrowali na zachód okrążając północne krańce Kaukazu w II wieku przed Chrystusem. Sarmaci uzyskali nad pozostałymi ludami polityczną dominację i, co wydaje się prawdopodobne, w ten sposób niektóre ze słowiańskich plemion zdobyły irańskojęzyczną elitę rządzącą21. Jedna z teorii łączy Hrvat i Choroatos ze słowem hu-urvatha oznaczającym "przyjaciela" w języku Alanów (w owym czasie stanowiących część sarmackiej grupy ludów irańskich)22. Inna teoria utrzymuje, że rdzeń słowa "Serb" (serv) przekształcił się w irańskim w charv, i że po dodaniu przyrostka -at dał w wyniku słowa "Choroatos" oraz "Hrvat"23