Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):RobCRO napisał(a):a ja bym obstawiał, że w cyrylicy X to CH...a że my wschodnie klimaty, więc pewnie stąd...
Robercie, Twoja teoria o tym, że język polski i jego pisownia ulegała wpływom cyrylicy to baaaardzo śmiałe stwierdzenie. Jak sam wiesz, kiedy pojawiło się w Polsce chrześcijaństwo przyjęte z Zachodu, razem z nim przywędrował do nas alfabet łaciński i jego tradycje.
I skąd stwierdzenie, że "...my wschodnie klimaty..."??? Język polski to, według wszelkich możliwych klasyfikacji, słowiańszczyzna zachodnia!!!
P.S. Ale mimo wszystko kwestia ortografii zapisu nazwy "Chorwacja" w naszym języku to chyba zadanie dla filologa polonisty (w toku moich studiów zabrakło zajęć z gramatyki historycznej języka polskiego; a szkoda)...Istnieje przecież możliwość, że oboje się mylimy
Pozdrawiam
Mariusz7777 napisał(a):Strach coś tu napisać, biorac pod uawgę że nie jestem mistrzem ortografi
WojtekKRK napisał(a):Ja za ... Yyy znaczy jestem za NA
Janusz Bajcer napisał(a):marekkowalak napisał(a):piekara114 napisał(a):Jeszcze karteczka z potwierdzeniem z punktu szczepień.
A, o tym to w ogóle nie wspominam, bo tam nie ma żadnych pieczątek ani podpisów, do tego tylko po polsku, więc to żaden dokument.
Pielęgniarka która szczepiła mnie w Krynicy, na tą karteczkę została wpuszczona na Słowację.
robertms napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):marekkowalak napisał(a):piekara114 napisał(a):Jeszcze karteczka z potwierdzeniem z punktu szczepień.
A, o tym to w ogóle nie wspominam, bo tam nie ma żadnych pieczątek ani podpisów, do tego tylko po polsku, więc to żaden dokument.
Pielęgniarka która szczepiła mnie w Krynicy, na tą karteczkę została wpuszczona na Słowację.
Sorry Janusz, ale słusznie poprawiasz niektórych np. "jadących na Chorwację", że nie wypada Ci "mieć coś" do Słowacji...
Niektóre nazwy państw łączą się z przyimkiem NA, a nie z przyimkami DO i W, które systemowo przysługują nazwom państw. Takiego sposobu łączenia nie należy odbierać jako dyskredytowania owych państw: są to po prostu tradycyjne połączenia – taki zwyczaj się upowszechnił i utrwalił w języku, i taki jest uznawany za poprawny. Mówimy zatem i piszemy poprawnie: na Węgry i na Węgrzech, na Ukrainę i na Ukrainie, na Białoruś i na Białorusi, a także – obocznie, choć lepiej z przyimkiem ‘na’ – na Litwę i na Litwie (dopuszczalne: do Litwy i w Litwie), na Łotwę i na Łotwie (dopuszczalne: do Łotwy i w Łotwie). Tylko SŁOWACJA ma w pełni oboczną łączliwość: jedziemy na wakacje na Słowację lub do Słowacji i chodzimy po górach na Słowacji lub w Słowacji.
Źródło: [NSPP; WSPP; SO PWN; PJ PWN]
robertms napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):marekkowalak napisał(a):piekara114 napisał(a):Jeszcze karteczka z potwierdzeniem z punktu szczepień.
Sorry Janusz, ale słusznie poprawiasz niektórych np. "jadących na Chorwację", że nie wypada Ci "mieć coś" do Słowacji...
Janusz Bajcer napisał(a):robertms napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):marekkowalak napisał(a):piekara114 napisał(a):Jeszcze karteczka z potwierdzeniem z punktu szczepień.
Język polski ma wiele pułapek dla Polaków.
Właśnie w nią wpadłeś.
robertms napisał(a):Tak, potwierdzam, ale jeśli chodzi o "te" wyjątki. Autorytarnie uznałem, że pielęgniarka może być wpuszczona wyłącznie do Słowacji, bo przecież nie na manowce...
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko