Janusz Bajcer napisał(a):Zwracanie uwagi na poprawną pisownię to nie jest żadna nagonka.
http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/do-Cho ... 11282.html
i
Może nie nagonką ale jest to czepianie się. Człowiek wchodzi na forum,chce się dowiedzieć czegoś istotnego więc pisze a zamiast odpowiedzi jakiś przewrażliwiony zaczyna go poprawiać. Jest to denerwujące i czasem odechciewa się wchodzenia na takie forum. Dla mnie ważny jest sens wypowiedzi i istota problemu a nie to czy jest poprawnie napisana.Jeszcze rozumiem gdyby cały tekst był usłany błędami ortograficznymi, że aż oczy by bolały ale zwracanie komuś uwagi,że zrobił jeden błąd? W dodatku,taki który jednak nie jest taki oczywisty skoro wiele osób ten błąd popełnia. Poza tym ciekawa jestem czy jak Pan z kimś rozmawia to czy zwraca Pan rozmówcy uwagę,że użył niepoprawnego zwrotu? Ja często spotykam się z tym,że mój rozmówca użył jakiejś niepoprawnej formy ale w życiu nie przyszłoby mi na myśl,żeby przed odpowiedzią zwrócić mu uwagę,że źle coś powiedział.Gdybym tak robiła to chyba byłabym najbardziej znienawidzonym rozmówcą.