Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DO Chorwacji czy NA Chorwację?...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grzesiek-swidnica
Croentuzjasta
Re: Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek-swidnica » 15.07.2015 15:12

Przestańcie już, albo zmieńcie nazwę tego forum na "chorwacja w pisowni" ...
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 15.07.2015 15:18

grzesiek-swidnica napisał(a):Przestańcie już, albo zmieńcie nazwę tego forum na "chorwacja w pisowni" ...

Co najmniej trzeci Twój wpis (tak na szybko) w którym za porządkowego robisz.
Ślicznie, chwali się to.
Ale jakaś poprawność obowiązuje ... w pisowni prawda? ;)

:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.07.2015 20:25

carolbe napisał(a):Planowo jadę na KRK więc jadę na wyspę więc analogicznie na Chorwację :D

Niestety nie masz racji - jedzie się do Chorwacji :idea:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.07.2015 20:48

grzesiek-swidnica napisał(a):Przestańcie już, albo zmieńcie nazwę tego forum na "chorwacja w pisowni" ...

Informuję Cię, że nie przestanę zwracać uwagi na poprawną pisownię :idea:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.07.2015 20:58

carolbe napisał(a):Planowo jadę na KRK więc jadę na wyspę więc analogicznie na Chorwację :D

Ale co to za analogia :?: :roll:

Niektórzy jeżdżą na wyspę Wolin, ale to jest w Polsce, nie na Polsce.
strzelec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) strzelec » 17.07.2015 20:37

Jako nauczycielka języka polskiego popieram Janusza. Ja jeżdżę do Chorwacji.
Pozdrawiam-
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 17.07.2015 20:53

walp napisał(a):
Niektórzy jeżdżą na wyspę Wolin, ale to jest w Polsce, nie na Polsce.

:lol: :lol: :lol:
strzelec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) strzelec » 17.07.2015 21:19

Kolorowych snów. Ja za tydzień jadę do Ustki.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.07.2015 16:17

Phobos napisał(a):Marco55 - ubolewasz nad wciskaniem na siłę zwrotów anglojęzycznych, chcesz startować na fb z akcją ratowania języka polskiego, a jednocześnie w dwóch króciutkich wpisach, wrzucasz słowa testatura i moderator.
Jak zapewnie zauważyłeś, Marco55 jest już 26 lat poza Polską. W tamtych czasach w Polsce słowo "klawiatura" było używane w gronie muzyków. Komputery nie były jeszcze takie popularne. Przypuszczam, że pierwszym określeniem na ten przyrząd, jakie usłyszał Marco było właśnie "Tastatur". I tak mu zostało.
Mam podobnie. Wyjechałem w 1987 i wykształcenie informatyczne zdobyłem w Niemczech.
W 2000 roku byłem w Warszawie na jakiejś wystawie z tej dziedziny i miałem chwile zwątpienia, czy nie spuścić bęcków jakiemuś interesentowi, który się pytał o "macierze" :D
Jest wiele polskich słów, których po prostu nie zdążyłem poznać i przypuszczam, że Marco ma podobnie.
Choć z drugiej strony na ortografię jestem uczulony. Skutecznie i z sukcesem poprawiłem "orty" mojej trzeciej żonie w jej pracy magisterskiej (dziennikarstwo na UJ) 8)
betty842
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) betty842 » 24.07.2016 10:00

O tym,że prawidłowo mówi się ,że jedzie się do Chorwacji dowiedziałam się na tym forum. Serio. Od kiedy pamiętam to z kim bym nie rozmawiała to 90% osób mówiło,że było lub jedzie NA Chorwację. Przez to,że ciągle słyszałam NA Chorwację to sama tak zaczęłam mówić. Teraz już wiem,że jest to niepoprawne i mówię DO Chorwacji. ALE mimo to nie powinno się robić takiej nagonki na osoby,które nadal tak mówią/piszą. Akurat nie przypominam sobie,żebym w szkole uczyła się zasad dotyczących państw DO których się jedzie lub NA które się jedzie. Poza tym skoro poprawnie jest jechać NA Słowację to dlaczego nie jest poprawnie jechać NA Chorwację? Wiem,wiem-po prostu jest taka zasada i już. Ale tak jak pisałam-w szkole tego nie uczą i wiele osób wychodzi z założenia,że skoro mówi się NA Słowację to i NA Chorwację jest prawidłowo. Śmiejecie się,że ktoś robi najazd na Chorwację a to na Słowację też się robi najazd? Z jednej strony to jest trochę głupie,że NA jedne kraje można jechać a NA inne już nie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.07.2016 15:54

Zwracanie uwagi na poprawną pisownię to nie jest żadna nagonka. :idea:

http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/do-Cho ... 11282.html
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.07.2016 19:02

betty842 napisał(a):Poza tym skoro poprawnie jest jechać NA Słowację

Bo to wyjątek. Zresztą DO Słowacji też jest poprawne.

A jazda na Chorwacie to zwykły sadyzm ;)
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 24.07.2016 19:11

weldon napisał(a):
betty842 napisał(a):Poza tym skoro poprawnie jest jechać NA Słowację

Bo to wyjątek. Zresztą DO Słowacji też jest poprawne.

A jazda na Chorwacie to zwykły sadyzm ;)

Nie to nie jest wyjątek, jedziemy NA Słowację, Litwę, Białoruś, Ukrainę, Kubę....

Z kolei jedziemy DO Chorwacji, Austrii, Anglii, Niemiec, Hiszpanii....

Po prostu to taka uroda polszczyzny.

"Do Słowacji" raczej nie jest poprawne i nigdy takiego połączenia nie słyszałem.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.07.2016 19:22

betty842 napisał(a): Z jednej strony to jest trochę głupie,że NA jedne kraje można jechać a NA inne już nie.

I nie zawsze stosowanie tych form ma racjonalne uzasadnienie, w tym przypadku kluczowe jest tzw. "przyzwyczajenie językowe".

Takie formy, ze względu na częstotliwość używania, weszły do języka i się w nim zadomowiły. Podobnie jest z niektórymi końcówkami fleksyjnymi.
Dla przykładu: M: autobus, bus, ale D: autobusu, busa i znowu C: autobusowi, busowi i do końca już (poza biernikiem) identycznie.

No cóż, nie na darmo twierdzą obcokrajowcy, że to jeden z najtrudniejszych języków. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.07.2016 20:14

valdemar napisał(a):Nie to nie jest wyjątek, jedziemy NA Słowację, Litwę, Białoruś, Ukrainę, Kubę....

DO Kuby, DO Litwy? DO Białorusi? :)

Wyjątek, wyjątek ... NA Słowację, DO Słowacji ... ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko