walp napisał(a):No to już przegięcie w drugą stronę, chyba, że jakieś jaja sobie robicie.
Jeżeli o mnie chodzi to absolutnie nie.
walp napisał(a):No to już przegięcie w drugą stronę, chyba, że jakieś jaja sobie robicie.
O ile słowa "testatura" nie ma w Słowniku Języka Polskiego, o tyle "moderator" jest.
I nie jest to synonim słowa "prezenter".
Phobos napisał(a):Precież dokładanie to napisałem Więc o co chodzi
Phobos napisał(a):Marco55 - ubolewasz nad wciskaniem na siłę zwrotów anglojęzycznych, chcesz startować na fb z akcją ratowania języka polskiego, a jednocześnie w dwóch króciutkich wpisach, wrzucasz słowa testatura i moderator. Czyli zwroty niemieckojęzyczne już Ci nie przeszkadzają? Bo z tego, co ja wiem, to w naszym języku mamy odpowiedniki takie jak klawiatura i prezenter lub prowadzący. Słowo testatura w języku polskim nie istnieje, a z moderatorem, możesz spotkać się tu, na forum, lub ewentualnie w reaktorze Maria, w Świerku pod Warszawą. Więc jeśli chcesz robić porządki, wypadałoby zacząć od siebie.
walp napisał(a):Chodzi mi o to, że słowa "prezenter" lub "prowadzący", nie są synonimami dla słowa "moderator".
carolbe napisał(a):Witam,
Nagle się okazało, że mam trochę wolnego czasu i 15 lipca czyli za 2 dni planuję wyjechać na Chorwację. Jako że to już za dwa dni nie zdążę już nic zarezerwować więc jadę w ciemno. Jest to mój pierwszy wyjazd na Chorwację
Janusz Bajcer napisał(a):carolbe napisał(a):Witam,
Nagle się okazało, że mam trochę wolnego czasu i 15 lipca czyli za 2 dni planuję wyjechać na Chorwację. Jako że to już za dwa dni nie zdążę już nic zarezerwować więc jadę w ciemno. Jest to mój pierwszy wyjazd na Chorwację
Jedziesz za dwa dni pierwszy raz do Chorwacji
sylwek161178 napisał(a):Janusz, on najazd na chorwację robi
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko