Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DO Chorwacji czy NA Chorwację?...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 22.06.2013 11:27

Nie wiem, po co wprowadzasz zamęt...

Miodek tak powiedział? Ukraina, Krym, Słowacja - jasna sprawa. Chorwacja? Nie!

Nie uwierzę, póki nie zobaczę. Poproszę o link, cytat, cokolwiek.

Cytat z Miodka: To są tradycją utrwalone wyjątki, że jedziemy "na Węgry", "na Litwę", "na Ukrainę".

No właśnie, wyjątki...

Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.06.2013 11:27

bettina57 napisał(a):Profesor Miodek powiedział,że prawidłową formą jest "do",lecz zwyczajowo mówi się "na" Chorwację,Ukrainę,Krym,czy Słowację,co też nie jest błędem.Wobec tego obie formy są dopuszczalne,nie ma sensu się kłócić.

Nikt się kłóci :wink: było kilka stron wcześniej, więc jeszcze raz

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=11282
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 22.06.2013 12:11

bettina57 napisał(a):Profesor Miodek powiedział,że prawidłową formą jest "do",lecz zwyczajowo mówi się "na" Chorwację,Ukrainę,Krym,czy Słowację,co też nie jest błędem.Wobec tego obie formy są dopuszczalne,nie ma sensu się kłócić.

Chyba że najeżdżamy na Chorwację jak szarańcza :oczko_usmiech:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.06.2013 19:14

ynka napisał(a):

Chyba że najeżdżamy na Chorwację jak szarańcza :oczko_usmiech:

Pewnie, że sugęruje się aby używać formy na np.: Na Słowację, na zakupy, na plażę, na koleżankę , na gwałt, Wszystko pasuje.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.06.2013 08:58

bettina57 napisał(a):Profesor Miodek powiedział...

...oraz Pani Katarzyna Kłosinska
http://www.polskieradio.pl/9/305/Artyku ... -Chorwacji
:hut:
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 06.01.2014 20:30

W tym roku, jak zwykle od 14- stu lat, jadę do Chorwacji. I tak zostanie....
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 04.03.2014 20:00

Kiedy w 2001 roku postanowiłem spędzić wakacje w Chorwacji, nigdy w tamtym czasie nie słyszałem, że ktoś się wybiera "na Chorwację", tylko jedziemy do Chorwacji......później pojawił się jakiś uproszczony zwrot, że jeździ się "na Chorwację"!!....a jeździ to się chyba na rolkach, nartach, rowerze!! Dla równowagi jazdy "na"...jak to brzmi ..jedziemy na Kanadę....na Japonię..czy na Włochy!!
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 04.03.2014 20:16

Moi drodzy, to jakiś poważne nieporozumienie: Miodek powiedział, ale nie w tym kontekście!!! pamiętam doskonale ten program, owszem, padło z jego ust sformułowanie, że "na Chorwację" jest dopuszczalne, ale tylko w znaczeniu, gdy tłumaczymy komuś drogę i mówimy np."kieruj się na (kogo?co?)Chorwację, a potem na Czarnogórę". Mogę też mieć chęć (i mam :lol: ) na Chorwację. Poza tym nie ma innej możliwości, wszystko inne to jest już inwazja napastnika: NA CHORWACJĘ!!!! :mrgreen:
Więc...jedziemy do Chorwacji!
:papa:

VONPLES
Kiedy w 2001 roku postanowiłem spędzić wakacje w Chorwacji, nigdy w tamtym czasie nie słyszałem, że ktoś się wybiera "na Chorwację", tylko jedziemy do Chorwacji......później pojawił się jakiś uproszczony zwrot, że jeździ się "na Chorwację"!!

w duchu tego, co napisałam wyżej: bo to już inwazja Polaków jest :D i...może...dlatego tak się ludkom poplątało :oczko_usmiech: :papa:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 04.03.2014 22:22

...poza tym bardzo aktualne "NA" mamy dziś w kontekście Rosji!
Rzeczona Rosja zawsze ma "NA", a przecież to ta sama grupa języków...

"Najeżdżam na" Afganistan, Gruzję, Ukrainę... kto wie, może Rusek też pojedzie na Chorwację...??? :evil: :evil: :evil:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 04.03.2014 23:41

Chcieliby...skurczybyki jedne! :devil:
endriu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) endriu » 05.03.2014 07:32

Ja jeżdżę do Chorwacji .... jakbym miał jechać "na Chorwację" to pewnie wolałbym wakacje w Egipcie ;-)- nie znoszę określenia "na Chorwację"
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 05.03.2014 16:29

endriu napisał(a):Ja jeżdżę do Chorwacji .... jakbym miał jechać "na Chorwację" to pewnie wolałbym wakacje w Egipcie ;-)- nie znoszę określenia "na Chorwację"

może niektórzy jeżdżą na...Chorwatki :mrgreen:
wallander
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wallander » 27.04.2015 13:23

Zdecydowanie DO Chorwacji :)
Simon193
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Simon193 » 08.05.2015 22:34

IMO jeździ się DO Chorwacji. Jak chcecie w kontekście Chorwacji użyć "NA" - to NA Bałkany ;)
Osobiście nie cierpię określenia "na Chorwację" - IMO brzmi to... słabo (żeby nie napisać mocniej). "Na Chorwację" to może najechać inny kraj - wtedy tak. Ale jak się normalnie jedzie, to zdecydowanie DO Chorwacji. :)
grzesiek-swidnica
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek-swidnica » 09.05.2015 12:24

Simon193 napisał(a):IMO jeździ się DO Chorwacji. Jak chcecie w kontekście Chorwacji użyć "NA" - to NA Bałkany ;)
Osobiście nie cierpię określenia "na Chorwację" - IMO brzmi to... słabo (żeby nie napisać mocniej). "Na Chorwację" to może najechać inny kraj - wtedy tak. Ale jak się normalnie jedzie, to zdecydowanie DO Chorwacji. :)

Ty nie cierpisz "na", ktoś inny "IMO" :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko