Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DO Chorwacji czy NA Chorwację?...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 10.06.2013 20:30

Ja jutro jadę do Pcima.
Czy na Pcim?
Nie wiem.......... :?

Ale chyba "do" bo "na" to bym musiał najechać... :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2013 20:35

Ja tam jadę na Wrocław i na Warszawę a potem na końcu na Chorwację. :D :D
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 10.06.2013 20:57

dla urozmaicenia można też jechać na Hiszpanię albo na Portugalię, podobno są tam piękne plaże..

Chętni mogą także udać się na Francję. Natomiast zwolennicy skośnookich piękności mogą jechać na Indonezję - podobno to bardzo ciekawy kraj..

W przyszłym roku być może wybierzemy się na Grecję, pojedziemy autem drogami położonymi na Bułgarii i na Albanii lub też na Czarnogórze Aby po mam nadzieję niezbyt męczącej podroży dotrzeć do celu.

W tym roku celem jest Chorwacja. Jechać będziemy drogami położnymi na Słowacji i na Austrii i dalej płatną autostradą położoną na Słowenii aż dotrzemy do kraju o którym ludzie wypowiadający się uporczywie chcą jechać NA ten kraj w nie DO tego pięknego nad Adriatykiem położonego państewka.

I aż dziw bierze ze ludzi nie razi po oczach stwierdzenie "jadę na Chorwację"... Pewnie jadąc tam siedzą na swoich wygodnych samochodach albo przy kierownicy albo przy innych siedzeniach.
:)

Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2013 21:17

cronaturki napisał(a):I aż dziw bierze ze ludzi nie razi po oczach stwierdzenie "jadę na Chorwację"... Pewnie jadąc tam siedzą na swoich wygodnych samochodach albo przy kierownicy albo przy innych siedzeniach.[/color] :)

Pozdrav

Jadę do Chorwacji, ale nie bulwersuje mnie czyjeś stwierdzenie, że jedzie "na Chorwację"....Powinno ?
Jest tyle błędów językowych, w powszechnym użyciu ( jak np Ci jako liczba mnoga "ten", napewno, wogóle, 10-cio, na dzień dzisiejszy i masa innych ), których sama nie stosuje ale mnie nie ruszają....Dlaczego ma mnie razić akurat- na Chorwację ?
I siedzę na wygodnym siedzeniu w samochodzie, czasami za kierownicą , czasami przy kierownicy .
I mam ten luksus , że nie muszę siedzieć na podłodze przy siedzeniu :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.06.2013 21:25

Nie reagując przyzwalasz na kaleczenie języka.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 10.06.2013 21:36

kinga35 napisał(a):Jadę do Chorwacji, ale nie bulwersuje mnie czyjeś stwierdzenie, że jedzie "na Chorwację"....Powinno ?

Nie, raczej nie powinno. Mnie też nie bulwersuje. Bulwersuje mnie za to wmawianie, że sformułowanie "na Chorwację" jest poprawne. Nie, nie jest :).

Ani, na Pcim możesz jechać, ale w znaczeniu "w kierunku Pcimia", np. z Myślenic do Stróży ;).
fiordek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiordek » 10.06.2013 22:19

oj widzę, że ten temat "do i na" dalej wałkowany jest :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2013 22:28

fiordek napisał(a):oj widzę, że ten temat "do i na" dalej wałkowany jest :mrgreen:

A dlaczego ma nie być wałkowany :oczko_usmiech: skoro taki tytuł tematu.
fiordek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiordek » 10.06.2013 22:33

Janusz Bajcer napisał(a):
fiordek napisał(a):oj widzę, że ten temat "do i na" dalej wałkowany jest :mrgreen:

A dlaczego ma nie być wałkowany :oczko_usmiech: skoro taki tytuł tematu.

tak tak tak

najpierw było "na" potem zamienione na "do" ...a tera "do czy na" ... cieszę się, że tak czujny jesteś :oczko_usmiech: i dalej wałkujmy ten temat :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2013 08:19

najważniejsze jest to, aby dojechać do Chorwacj i szczęśliwie wrócić na Polskę
Obrazek
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 11.06.2013 08:42

JackDaniels;) napisał(a):najważniejsze jest to, aby dojechać do Chorwacj i szczęśliwie wrócić na Polskę
Obrazek

Co ja paczam 8O
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 11.06.2013 15:39

Jeśli mówi się w języku chorwackim jest bardzo proste: :roll:
Idem na otok Hvar u grad Hvar. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2013 10:29

Krzychooo napisał(a):
Ani, na Pcim możesz jechać, ale w znaczeniu "w kierunku Pcimia", np. z Myślenic do Stróży ;).

Jestem już w Pcimiu i chcę wyjechać na Suchą ... niech mi nikt nie wciska, że popełniłam błąd. :wink:
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 19.06.2013 18:12

a może na tym forum stwórzmy "NOWE POJĘCIE"....wyruszamy, wybieramy się, jedziemy......W CHORWACJĘ!!!!
Po co Nam "do" czy "na"....zawsze w "W" jest przyjemniej!! I co Wy na to??? :lol:
bettina57
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bettina57 » 22.06.2013 09:21

Profesor Miodek powiedział,że prawidłową formą jest "do",lecz zwyczajowo mówi się "na" Chorwację,Ukrainę,Krym,czy Słowację,co też nie jest błędem.Wobec tego obie formy są dopuszczalne,nie ma sensu się kłócić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko