Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DO Chorwacji czy NA Chorwację?...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 18.01.2013 15:01

Twierdzisz to na podstawie owego filmiku? Jeżeli tak Robsofcie to bardzo chwiejna i wątła podstawa. Mam zupełnie inne przemyślenia, gdy chodzi o Hrvatską. Poza tym ten temat dotyczy stylistycznej poprawności wypowiedzi.
ynka
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 25.05.2013 12:29

Keliopis napisał(a):Poprawnie , niepoprawnie, dla mnie niesamowicie irytująco. Nie wiem skąd się to bierze ale gdy słyszę określenie "na Chorwację" dostaje białej gorączki :/. Prawdopodobnie też ze mną jest coś nie tak, jakaś nerwica natręctw ;).

Ja mam tak samo :mrgreen:
Moja koleżanka z pracy jeździ Na Chorwację, ja jak słyszę to mam ciarki wrrrr....
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 25.05.2013 13:36

Ja też :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2013 16:03

Mnie to nie przeszkadza....
Wszak mówi się- jadę na Słowację ( nie- do Słowacji), na Litwę (nie -do Litwy), na Ukrainę( nie-do Ukrainy), na Białoruś ( nie-do Białorusi), na Węgry, na Kujawy, na Śląsk itd....
Ja mówię- do Chorwacji, ale nie wstrząsa mną gdy słyszę- na Chorwację.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2013 16:05

Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 25.05.2013 19:41

kinga35 napisał(a):Mnie to nie przeszkadza....
Wszak mówi się- jadę na Słowację ( nie- do Słowacji), na Litwę (nie -do Litwy), na Ukrainę( nie-do Ukrainy), na Białoruś ( nie-do Białorusi), na Węgry, na Kujawy, na Śląsk itd....
Ja mówię- do Chorwacji, ale nie wstrząsa mną gdy słyszę- na Chorwację.

A mnie i owszem, podobnie jak by mną wstrząsnęło gdyby ktoś zamiast na Litwę pojechał do Litwy.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.05.2013 21:53

Ciekaw jestem, czy to jest poprawnie napisane 8O

"Idę na Węgry i czytam krótke uwagi dla jadących do Węgier." :?
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.05.2013 22:28

...nasze językowe dylematy Mirko :D

Krótko mówiąc, na pewno wyjeżdżam na Węgry, na Słowację, ale też i do Czech, czy Niemiec

Pozdrawiam :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.05.2013 00:52

majeczka napisał(a):...nasze językowe dylematy Mirko :D

Krótko mówiąc, na pewno wyjeżdżam na Węgry, na Słowację, ale też i do Czech, czy Niemiec

Pozdrawiam :D

I zdecydowanie: do Chorwacji :idea:
Pozdrav.
bambik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bambik » 10.06.2013 15:19

Pasjonująca dyskusja. I ja wtrącę swoje trzy grosze.

Z jednej strony rozumiem forumowiczów, którzy brzydzą się niepoprawnym użyciem przyimka "na", ale czy ci, którzy używają "do" są do końca pozbawieni racji? Uważam, że nie!! To, że istnieje reguła w słowniku takim czy innym... - za 50 lat jej miejsce zajmuje inna (albo i wcześniej). JĘZYK SIĘ ZMIENIA! (Ten, który był piękny i perfekcyjny pod każdym względem już nie żyje. Mowa tu, rzecz jasna, o mowie np. Cycerona). I to chyba dobrze, że język się zmienia? Ewoluuje, więc żyje. Do tej pory było "do Chorwacji" a teraz jest "na Chorwację", w analogiczny sposób jak "na Węgry". 90% społeczeństwa powie: "na Chorwację". I to już coś więcej niż różnica leksykalna wynikająca np. z lokalnego dialektu.

Osobiście jeżdżę "NA Chorwację", a i niewykluczone, że zacznę jeździć "DO Chorwacji" - aby jednak mnie przekonać, należy wytoczyć cięższe bombardy niż reguły słownikowe.

Pozdrawiam forumowiczów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2013 15:25

bambik napisał(a):Pasjonująca dyskusja. I ja wtrącę swoje trzy grosze.

Z jednej strony rozumiem forumowiczów, którzy brzydzą się niepoprawnym użyciem przyimka "na", ale czy ci, którzy używają "do" są do końca pozbawieni racji? Uważam, że nie!! To, że istnieje reguła w słowniku takim czy innym... - za 50 lat jej miejsce zajmuje inna (albo i wcześniej). JĘZYK SIĘ ZMIENIA! (Ten, który był piękny i perfekcyjny pod każdym względem już nie żyje. Mowa tu, rzecz jasna, o mowie np. Cycerona). I to chyba dobrze, że język się zmienia? Ewoluuje, więc żyje. Do tej pory było "do Chorwacji" a teraz jest "na Chorwację", w analogiczny sposób jak "na Węgry". 90% społeczeństwa powie: "na Chorwację". I to już coś więcej niż różnica leksykalna wynikająca np. z lokalnego dialektu.

Osobiście jeżdżę "NA Chorwację", a i niewykluczone, że zacznę jeździć "DO Chorwacji" - aby jednak mnie przekonać, należy wytoczyć cięższe bombardy niż reguły słownikowe.

Pozdrawiam forumowiczów.

A co powiesz na to >>> http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=11282
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 10.06.2013 15:28

Oj Bambik... znaczy, że wypowiedzi profesorów j. polskiego nie robią na Tobie wrażenia?
Hm.. trudno...
Moja prośba: kiedy jedziesz "na Chorwację", uważaj na siebie... niebezpiecznie jest i można spaść.
:wink:
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2013 15:38

bambik napisał(a):Pasjonująca dyskusja. I ja wtrącę swoje trzy grosze.

Pozdrawiam forumowiczów.

To tu jest odwrotnie- 90 % powie, że jedzie "do Chorwacji", a nawet mają dreszcze gdy ktoś powie" na Chorwację".
Dla mnie możesz mówić- "na" :)
Pozdrawiam.
bambik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bambik » 10.06.2013 15:56

Proszę mnie źle nie zrozumieć! Moim zamiarem nie było przeprowadzenie zamachu na kompetencje profesorów j. polskiego (żywię ogromny do nich szacunek za posiadaną wiedzę) ani też na pisane przez nich słowniki (mam szacunek za włożoną pracę i badania).

Chciałem skierować dyskusję na fakt dynamiki językowej. Zmieniają się ludzie, zmienia się i język. Umierają stare jednostki leksykalne, na ich miejsca wchodzą nowe (lub do starych dokładane są nowe znaczenia). Języki wymieniają się słowami (np. wprowadzane są słowa z języka angielskiego; ktoś kto zawsze mówi "zarezerwować" zamiast "zabukować", albo coś w tym stylu - niech pierwszy rzuci kamień). Rotacja leksykalna jest pasjonującym zjawiskiem! A zmiana przyimka z "do" na "na" jest już przynajmniej zjawiskiem rozległym. Jestem pewny, że za kilka lat nie będzie to traktowane jako błąd i będzie usankcjonowane.

Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2013 16:11

bambik napisał(a):Proszę mnie źle nie zrozumieć! Moim zamiarem nie było przeprowadzenie zamachu na kompetencje profesorów j. polskiego (żywię ogromny do nich szacunek za posiadaną wiedzę) ani też na pisane przez nich słowniki (mam szacunek za włożoną pracę i badania).

Chciałem skierować dyskusję na fakt dynamiki językowej. Zmieniają się ludzie, zmienia się i język. Umierają stare jednostki leksykalne, na ich miejsca wchodzą nowe (lub do starych dokładane są nowe znaczenia). Języki wymieniają się słowami (np. wprowadzane są słowa z języka angielskiego; ktoś kto zawsze mówi "zarezerwować" zamiast "zabukować", albo coś w tym stylu - niech pierwszy rzuci kamień). Rotacja leksykalna jest pasjonującym zjawiskiem! A zmiana przyimka z "do" na "na" jest już przynajmniej zjawiskiem rozległym. Jestem pewny, że za kilka lat nie będzie to traktowane jako błąd i będzie usankcjonowane.

Pozdrawiam.

Tak, i jeszcze dobie internetu na forach i innych komunikatorach ludzie piszą wszystko małymi litrami, bez polskich znaków.
Czy to znaczy, że pod wpływem tego mamy zmieniać pisownię :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko