Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DO Chorwacji czy NA Chorwację?...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiledny
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiledny » 27.07.2011 06:41

Język się zmienia i ewoluuje zatem różne formy w różnym czasie mogą byc poprawne :wink: Aczkolwiek nie powinno się za dużo sobie folgować bo każdy będzie mówił jak chce i polszczyzna zamieni się w jeden wielki śmietnik :P
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 27.07.2011 17:23

ale wystartował :wink:
Gohard
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gohard » 29.07.2011 18:11

Janusz Bajcer napisał(a):Ok jak kiedyś będzie dopuszczalne, to będę pisał i mówił, ze jadę "na Chorwację".

Póki co poprawna jest forma "do Chorwacji" - a to, że ludzie piszą "na Chorwację" na różnych forach nie jest argumentem na poprawność.

Na forach ludzie też piszą często bez "ogonków", to mamy uznać, że tak jest poprawnie i dopuszczalnie :?:

A co na to Twoja znajoma polonistka :?:

PS Jeśli "mysza" jest już poprawnie, to korektor w firefoxie nie poprawiony, podkreślił mi to słowo na czerwono :wink:

Myślę, że jest to po prostu swoiste uproszczenie, aczkolwiek nigdy nie spotkałem się ze stwierdzeniem, że jest to niepoprawne. Natomiast Janusz, zwróć uwagę na swoją pisownię - mianowicie nie jest szczytem poprawności pisać "jak kiedyś będzie dopuszczalne", zamiast tego zazwyczaj używa się zwrotu "JEŚLI kiedyś będzie dopuszczalne" ;) ale to już taki przytyk, w obronie tych od "ogonków".
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 07.01.2012 11:18

Poprawnie , niepoprawnie, dla mnie niesamowicie irytująco. Nie wiem skąd się to bierze ale gdy słyszę określenie "na Chorwację" dostaje białej gorączki :/. Prawdopodobnie też ze mną jest coś nie tak, jakaś nerwica natręctw ;).
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 07.01.2012 12:41

Keliopis napisał(a):Poprawnie , niepoprawnie, dla mnie niesamowicie irytująco.

O, odgrzebałeś mój "ulubiony" temat ;). Irytująco, nieirytująco, przede wszystkim niepoprawnie.

Irytujące jest raczej to, że - pomimo przywoływanych w tym wątku opinii językoznawców, pomimo jednoznacznych zapisów w słownikach drukowanych i internetowych - wciąż co jakiś czas pojawiają się tu tacy, którzy upierają się, że obie formy są poprawne. Nie, nie są.

Czy można mówić "NA Chorwację", "NA Chorwacji"? Pewnie, że można, nie jest to zabronione. Tyle że popełnia się wtedy błąd językowy. Wypowiedź będzie zrozumiała? Będzie. Poprawna językowo? Nie. Tyle.

A propos frustracji powodowanej niepoprawną wymową (i nerwicy natręctw). Uważaj, żeby nie skończyć jak bohater pewnego filmu.

;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.01.2012 12:59

Krzychooo napisał(a):A propos frustracji powodowanej niepoprawną wymową (i nerwicy natręctw). Uważaj, żeby nie skończyć jak bohater pewnego filmu.

;)

Jeden z moich ulubionych filmów :lol:
Ja się boję, że kiedyś tak skończę; zwłaszcza, że Adaś Miauczyński to mój kolega po fachu.

Co do winy telewizji - pełna zgoda, zwłaszcza jeśli chodzi o akcentowanie... Aż mi skóra cierpnie, jak słyszę chodziLIŚcie, siedzieLIŚmy, z uporem maniaka zawsze na drugą od końca, wrrr...
Takie spaczenie zawodowe ;)

Pozdrawiam :)
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 08.01.2012 11:53

Krzychooo napisał(a):
Keliopis napisał(a):Poprawnie , niepoprawnie, dla mnie niesamowicie irytująco.

O, odgrzebałeś mój "ulubiony" temat ;). Irytująco, nieirytująco, przede wszystkim niepoprawnie.

Irytujące jest raczej to, że - pomimo przywoływanych w tym wątku opinii językoznawców, pomimo jednoznacznych zapisów w słownikach drukowanych i internetowych - wciąż co jakiś czas pojawiają się tu tacy, którzy upierają się, że obie formy są poprawne. Nie, nie są.

Czy można mówić "NA Chorwację", "NA Chorwacji"? Pewnie, że można, nie jest to zabronione. Tyle że popełnia się wtedy błąd językowy. Wypowiedź będzie zrozumiała? Będzie. Poprawna językowo? Nie. Tyle.

A propos frustracji powodowanej niepoprawną wymową (i nerwicy natręctw). Uważaj, żeby nie skończyć jak bohater pewnego filmu.

;)

:lol: Póki co jeszcze daję radę ale z biegiem lat kto wie ;)

Swoją drogą jedna z najlepszych polskich komedii ostatnich lat :)
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 02.06.2012 17:27

Ja jeżdżę do Chorwacji, ale tu akurat niektórzy jeżdżą na Chorwację:

(3:37 i później)

No ale Chorwacja to dziki kraj...

[/i]
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 15.06.2012 15:18

hmmm... w tym roku zabieramy ze sobą DO Chorwacji moją siostrę i szwagra, który są przekonani, że jadą NA Chorwację. Mam nadzieję przez dwa tygodnie popracować nad nimi tak, żeby wspominali, że byli W Chorwacji na najlepszych wakacjach w swoim życiu :)
Marysia Ranczka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marysia Ranczka » 20.06.2012 09:59

To ja pojadę na wakacje :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.06.2012 10:22

Marysia Ranczka napisał(a):To ja pojadę na wakacje :lol:
:idea: Do Chorwacji !!!
malysiunia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malysiunia » 31.07.2012 09:21

a to profesor Bralczyk w temacie: "Z rozdziałem krajów na te, do których, i te na które się jedzie, jest trochę kłopotów. Decydują dawne zwyczaje. Najogólniej mówiąc, jedziemy do, gdy kraj jest samodzielnym państwem, zwłaszcza nieco odleglejszym, zaś na, gdy kraj traktowany jest trochę mniej 'państwowo'; - jak obszar, ziemia, teren, prowincja, także gdy jest bliższym sąsiadem. Sytuacja się komplikuje, gdy z niepaństwowego obszaru; tworzy się państwo - bo językowy zwyczaj zostaje. W kraju jedziemy na Śląsk, Mazowsze, Mazury, Kujawy (choć do Wielko- i Małopolski, ale tam mamy w wyrazie Polskę), poza nim - na Litwę, Łotwę (już do Estonii), Białoruś, Ukrainę, Słowację, Węgry. Kiedyś także - na Mołdawię, dziś - do Mołdawii. Jeździmy także na wyspy, półwyspy i morza."
Pozdrawiam :)
ps. Ja jestem nowa na forum, choć śledzę go od 2 lat i duużo informacji już dzięki Wam znalazłam; za 3 tyg jadę DO Chorwacji po raz drugi, kempingowo z 2 dzieci: 4lata i 11 msc! będzie się działo! :))
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 31.12.2012 10:22

W ogóle stan wysławiania się moich rodaków określiłbym jako fatalny w skali od 1 do 10 w okolicach 2. Jeszcze gorzej jest ze słowem pisanym. Bardzo to przykre zważywszy, iż język narodowy wymaga szacunku.
RobSoft
Podróżnik
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobSoft » 18.01.2013 11:29

No ale Chorwacja to dziki kraj...

[/i][/quote]

No może gdybym tam nie był to i bym uwierzył :D
Uśmiałem się jak nigdy dotąd...
Oglądałem to już wcześnej, ale jakoś faktów nie kojarzyłem.

PS "... ale kib... mają czyste" - to jest cool :D

Cosik mi to cytowanie nie wyszło i źle się świeci:(
Vjetar
Legenda
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.01.2013 11:38

RobSoft napisał(a):Cosik mi to cytowanie nie wyszło i źle się świeci:(

To zrób "edytuj" i wywal to co Ci przeszkadza.

Czasem warto przed zrobieniem "wyślij" zrobić "podgląd".

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko