Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DO Chorwacji czy NA Chorwację?...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 11.06.2009 18:52

kurush,
prof. Bralczyk to rzeczywiście wielki autorytet :!: i bardzo dziękuję za link, ale nie mogę oprzeć się, aby zadać Ci pytanie czy w sytuacji "podbramkowej" 8O zastanawiasz się, że biegniesz do UBIKACJI czy na przysłowiowy TRON :?:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 11.06.2009 18:58

Dromader napisał(a):kurush,
prof. Bralczyk to rzeczywiście wielki autorytet :!: i bardzo dziękuję za link, ale nie mogę oprzeć się, aby zadać Ci pytanie czy w sytuacji "podbramkowej" 8O zastanawiasz się, że biegniesz do UBIKACJI czy na przysłowiowy TRON :?:

DO Chorwacji, NA wakacje,
przynajmniej ja :)
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 11.06.2009 18:59

Ja NIGDY nie rozstaję się ze "Słownikiem poprawnej polszczyzny" :!: :lol: :lol: :lol: Oczywiście, w danym wypadku, w wersji papierowej :lol: :lol: :lol: :lol:
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 11.06.2009 19:16

W takim przypadku to mogę tylko zasugerować, abyś zwracał szczególną uwagę na strony, kóre "wyryszasz" ... :lol:

Pozdrawiam,
Tomrz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomrz » 23.06.2009 19:44

Ja jadę DO Chorwacji i na miejscu planuje iść NA piwo. :lol:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 12.07.2009 22:47

i na plażę i na lody i do gospodarzy po wino ;)
Maszynaparowa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maszynaparowa » 28.04.2010 09:57

burebaruta napisał(a):
Krasnogruda napisał(a):Kim właściwie byli Serbowie i Chorwaci? Uczeni już dawno doszli do wniosku, że nazwa "Chorwat" (Hrvat w serbo-chorwackim) nie jest słowiańskim słowem. Uważa się, że jest nazwą irańską - Choroatos, odkrytą wśród napisów kamieni nagrobnych pochodzących z okolic greckiego miasta Tanais nad dolnym Donem w południowej Rosji. Cały obszar rozciągający się na północ od Morza Czarnego w początkowych wiekach naszej ery zamieszkiwany był przez mieszankę różnych ludów, wśród nich - Słowian i Sarmatów. Ci drudzy to irańscy nomadowie, którzy przywędrowali na zachód okrążając północne krańce Kaukazu w II wieku przed Chrystusem. Sarmaci uzyskali nad pozostałymi ludami polityczną dominację i, co wydaje się prawdopodobne, w ten sposób niektóre ze słowiańskich plemion zdobyły irańskojęzyczną elitę rządzącą21. Jedna z teorii łączy Hrvat i Choroatos ze słowem hu-urvatha oznaczającym "przyjaciela" w języku Alanów (w owym czasie stanowiących część sarmackiej grupy ludów irańskich)22. Inna teoria utrzymuje, że rdzeń słowa "Serb" (serv) przekształcił się w irańskim w charv, i że po dodaniu przyrostka -at dał w wyniku słowa "Choroatos" oraz "Hrvat"23

To tak tytułem wstępu ;) Teorie bardzo fajne, a tu link do całego artykułU
KRASNOGRUDA

Jeśli chodzi o ch i h to dawno dawno temu (za górami, za lasami) między tymi literkami była różnica w wymowie. Były to zupełnie różne głoski. Widocznie fakt, że piszemy Chorwacja, a nie Horwacja wynika właśnie z tego. Co ciekawe w języku czeskim występuje również "h" i "ch". Mają one również inną wymowę i Chorwacja po czesku to: Chorvatsko
Poza tym nie ma się tak naprawdę nad czym zastanawiać dlaczego Chorwaci nie piszą Chrvatska. Kasia już o tym wspomniała. Oni nie mają dwuznaków i dla nich "ch" to zbitka dwóch głosek, a nie tak jak dla nas jedna.

Ludzie, czy Wy naprawdę nie słyszycie różnicy między "CH" i 'H". To tak jakby nie słyszeć różnicy między "S" i "Z". Pierwsze jest bezdźwięczne a drugie dzwięczne!!! Pierwsze wymawia się na wydechu a drugie gardłowo!!!???
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.04.2010 10:10

Maszynaparowa napisał(a):Ludzie, czy Wy naprawdę nie słyszycie różnicy między "CH" i 'H". To tak jakby nie słyszeć różnicy między "S" i "Z". Pierwsze jest bezdźwięczne a drugie dzwięczne!!! Pierwsze wymawia się na wydechu a drugie gardłowo!!!???

Myślę, że chyba zbyt wiele oczekujesz od przeciętnego użytkownika języka... (bez urazy zarówno dla Ciebie, jak i dla wyżej wspomnianych przciętnych użytkowników). Poza tym "umiejętność usłyszenia" "ch" i "h" bez znajomości gramatyki historycznej w niczym właściwie nie pomaga. A tym bardziej w kwestii, o której tutaj rozprawialiśmy.
Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.04.2010 10:16

Maszynaparowa napisał(a):Ludzie, czy Wy naprawdę nie słyszycie różnicy między "CH" i 'H".

Ja to nawet słyszę różnicę jak się mówi małe h i duże H ...
... i masz rację, lepiej na wdechu.

A najlepiej, to zajrzyj tutaj - poznasz dużo ludzi, którzy chętnie,
zwłaszcza o tym "na wdechu" ;) , podyskutują :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.04.2010 10:46

Maszynaparowa napisał(a):...

Kolega się zalogował bo się zagotował, że nie widzimy różnicy...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.04.2010 10:51

JacYamaha napisał(a):Kolega się zalogował bo się zagotował, że nie widzimy różnicy...

Ale to co? Myślisz, że już sobie poszedł? :(

A po za tym, po czym poznajesz, że "kolega"?

"Maszynaparowa" sugerowałoby raczej, że to ... no co ty? Że taki gieroj? 8O

Hej, Maszynaparowa, nie uciekaj. My zawsze tak. Przyłącz się :D
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 30.04.2010 10:04

Oprostite, napisao sam odgovor na krivome mjestu! 8O :D Molim moderatore neka obrisu ovaj moj post!
Ostatnio edytowano 30.04.2010 10:31 przez Biker_HR, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2010 10:22

A ja chciałem się zapytać Pana Janusza Bajcera, dlaczego zaprzestał akcji bykom stop
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.04.2010 11:24

mutiaq napisał(a):i na plażę i na lody i do gospodarzy po wino ;)

Poszedł przez majtek bez most.
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 02.05.2010 10:02

Maszynaparowa napisał(a):Ludzie, czy Wy naprawdę nie słyszycie różnicy między "CH" i 'H". To tak jakby nie słyszeć różnicy między "S" i "Z". Pierwsze jest bezdźwięczne a drugie dzwięczne!!! Pierwsze wymawia się na wydechu a drugie gardłowo!!!???

He, he, he ...

Jeżeli pochodzilibyście ze Śląska Cieszyńskiego to mielibyście możliwość posiadania specyficznego daru (bierze się ponoć ze sąsiedztwa z Czechami i Słowakami) ...

Ja na przykład bez problemu słyszę i wymawiam h i ch, ó i u oraz - tutaj muszę się trochę postarać - rz i ż. Niestety, moje dzieci już tego w mowie nie rozróżniają ... I tylko się śmieją, gdy im raz mówię "lud" i "lód", bo dla nich brzmi to tak samo. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko