napisał(a) niezawodny » 20.06.2006 09:36
DOWÓD WYSTARCZA BY WJECHAĆ DO HR
- niech admin wreszcie się zlituje i napisze to drukowanymi literami, tudzież przyklei wątek bo ileż można ciągle o tymsamym ględzić?
Praktyka? Proszę bardzo;
Już w zeszłym roku byłem w HR na zwykły dowód, rzecz powtórzyłem na początku maja obecnego roku. Celowo dla wypróbowania pokazałem "ostentacyjnie" dowód (plastikowy) co spotkało się z równie ostentacyjnym "zlekceważeniem" mojego dokumentu przez chorwackiego pogranicznika - widać było że już go znał i traktował jak zwykły dokument podróży - tradycyjnie nawet nie chciał go wziąć do ręki choć byliśmy jedynymi gośćmi na granicy. Dla jasności; widział że to jest dowód i machnął żeby jechać dalej. KONIEC historii.
Reasumując; UE + HR wystarcza dowód (również stary), poza Unią potrzebny paszport.
Ważne: jeśli jedzie się w okolice Dubrownika to przejeżdża się przez terytorium BiH (Neum) i tam teoretycznie bez paszportu może być problem (choć myślę że się przejedzie) - może ktoś to wypróbuje? Ostatecznie jednak można pojechać promem via Peljeszacz omijając Neum więc i do Dubrownika na dowód dojedziemy
P.S.
Natomiast dzieci muszą mieć jakiś dokument tożsamości (paszport lub dowód) choć jak znam Chorwatów to i legitymacja szkolna wystarczy