Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

do Chorwacji bez paszportu

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bolko1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolko1 » 19.06.2006 20:48

Wybieram się z rodziną do CRO ale nie zdążyliśmy wyrobić paszportów tzn. dzieciak ma a ja i żona... niestety nie zdążyliśmy wyrobić. Proszę o praktyczne rady... gdzie przekroczyć granice żeby zminimalizować ryzyko cofnięcia nas z granicy. Proszę osoby przekraczające granice bez paszportu o podzielenie się doświadczeniami :-) Dzwoniłem do ambasady Chorwackiej w Polsce i dowiedziałem się że nie powinno być problemu z przejazdem ale jak to jest w praktyce??
Vegusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vegusia » 20.06.2006 09:46

Musze przyznac ,że jak do tej pory mi wiadomo trzeba miec paszport wjeżdzając do Cro . W innych karajach nie bo są w Unii ,ale Cro nie jest i mogą być problemy. Osobiście nie słyszałam o kims kto by przekraczał Cro z dowodem .
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.06.2006 10:36

DOWÓD WYSTARCZA BY WJECHAĆ DO HR :!: - niech admin wreszcie się zlituje i napisze to drukowanymi literami, tudzież przyklei wątek bo ileż można ciągle o tymsamym ględzić?
Praktyka? Proszę bardzo;
Już w zeszłym roku byłem w HR na zwykły dowód, rzecz powtórzyłem na początku maja obecnego roku. Celowo dla wypróbowania pokazałem "ostentacyjnie" dowód (plastikowy) co spotkało się z równie ostentacyjnym "zlekceważeniem" mojego dokumentu przez chorwackiego pogranicznika - widać było że już go znał i traktował jak zwykły dokument podróży - tradycyjnie nawet nie chciał go wziąć do ręki choć byliśmy jedynymi gośćmi na granicy. Dla jasności; widział że to jest dowód i machnął żeby jechać dalej. KONIEC historii.

Reasumując; UE + HR wystarcza dowód (również stary), poza Unią potrzebny paszport.
Ważne: jeśli jedzie się w okolice Dubrownika to przejeżdża się przez terytorium BiH (Neum) i tam teoretycznie bez paszportu może być problem (choć myślę że się przejedzie) - może ktoś to wypróbuje? Ostatecznie jednak można pojechać promem via Peljeszacz omijając Neum więc i do Dubrownika na dowód dojedziemy

P.S.
Natomiast dzieci muszą mieć jakiś dokument tożsamości (paszport lub dowód) choć jak znam Chorwatów to i legitymacja szkolna wystarczy
Vegusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vegusia » 20.06.2006 15:05

no to dobrze wiedzić

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies